ciasto - 162020 przepisów (strona:1131/10802)

ODWRÓCONE KAKAOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 87

Kolejna propozycja szybkiego, autorskiego ciasta bez miksera, z dodatkiem ulubionych owoców lub tych łatwo dostępnych uzależnionych od sezonu. Dziś brzoskwinie z puszki, na zamówienie Mamy. Ciasto kakaowe z delikatnym aromatem cytryny i smakiem słodkich brzoskwiń w połączeniu z prawdziwym kakao to pyszna i prosta propozycja do popołudniowej kawy. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 2,5 łyżki cukru(...)mieszam krótko do połączenia. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i zamykam obręcz, boki smaruję masłem. Na dno wykładam połówki brzoskwiń – dziurkami po pestkach do góry. Wlewam równomiernie ciasto, delikatnie wyrównuję. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Tortownicę z ciastem wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 45-50 minut

Zasmakuj Kuchni
WIŚNIOWA CHMURKA 126

Jest to mega pyszne ciasto, które miałam okazję spróbować u mojej mamy, więc dzielę się z Wami przepisem. Ciasto kruche: forma 24x38 cm 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g masła Warstwa wiśniowa: 600 g wiśni drylowanych z kompotu 3 wiśniowe galaretki  3,5 szklanki wrzącej wody(...)kremówki 36%j 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałów  WYKONANIE Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy ok. 1 godz.w lodówce. . Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach

słodki bratek
Ciasto Makowy Król 314

Ciasto makowy król to istny monarcha wśród ciast :). Słodycz ciasta makowego i lekka słoność masy dzięki dodatkowi masła orzechowego sprawia że wszyscy się nim zachwycają. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto makowe: 1 puszka masy makowej 850 gram 1 opakowanie budyniu waniliowego 6 dużych jajek rozmiar L 4 łyżki kaszy manny 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru(...)cappuccino do nasączenia biszkoptów ( u mnie o smaku orzechowym ale można użyć kawy rozpuszczalnej) 1 tabliczka mlecznej czekolady 100 gram 3 łyżki śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pieczemy ciasto makowe: do dużej miski wykładamy masę makową, dodajemy żółtka, kasze manny, proszek do pieczenia i budyń waniliowy, całość dokładnie mieszamy bądź miksujemy. W drugiej misce ubijamy ze szczyptą soli białka

Blog kulinarny S9.PL
Orkiszowe ciasto razowe z sezamem i orzechami 77

Orkiszowe ciasto razowe z sezamem i orzechami to wspaniała i bardzo smaczna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi i słodkimi ciastami. W cieście znajdziecie między innymi sezam, orzechy, wiórki kokosowe, otręby i razową orkiszową mąkę, czyli składniki mało przetworzone i bardzo wartościowe dla naszego organizmu. Orkiszowe ciasto jest poza tym bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie(...)składniki. Krótko mówiąc zapraszam po przepis na zdrowe słodkości 💗. Orkiszowe ciasto razowe z sezamem i orzechami Proporcje na formę 20 x 20 cm Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/3 szklanki rozpuszczonego masła 2/3 szklanki brązowego cukru 2 duże jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki  mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Kulinarne przygody Gatity
Sernik królewski - idealny i prosty 120

Uwielbiam serniki? Czy Ty też podzielasz moją pasję do tych pysznych ciast? Mam nadzieje, że tak, a jeśli jeszcze nie, to po tym wspaniałym serniku na pewno  dołączysz do grona jego wielbicieli.  Sernik królewski ma bardzo delikatną konsystencję, jest bardzo prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. Moja wersja jest nieco odchudzona, bo i do ciasta(...)masy dodałam nieco mniej cukru niż w tradycyjnych przepisach, w cieście jest troszkę mniej masła, a do masy serowej dałam zamiast masła śmietankę. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na serniki: Łatwy sernik piernikowy Najprostszy sernik kawowy Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Sernik pomarańczowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik czarno-biały Sernik dyniowy   Sernik królewski Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Palma 2320

Ciasto Palma to połączenie kruchego ciasta z pyszna masą kokosową i polewą czekoladową. Istny raj dla łasuchów i miłośników kokosowych wypieków :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 250 gram margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na masę: 1 litr mleka 300 gram masła(...)kokosowych 150 gram ( półtorej tabliczki) czekolady u mnie jedna mleczna i pół gorzkiej 3 łyżki śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy i pieczemy

Blog kulinarny S9.PL
Tartaletki na francuskim cieście z zielonymi szparagami, jarmużem i szczypiorkiem 63

Obecnie w importowane szparagi możemy się zaopatrzyć przez cały rok.  Najsmaczniejsze jednak są wtedy, kiedy to u nas jest na nie sezon, a najlepsze takie prosto z pola. Ciasto francuskie, takie ze sklepu. Dlaczego? Przygotowanie ciasta francuskiego w domu jest po prostu czasochłonne… Ale przyjdzie jeszcze taki dzień, kiedy się pokuszę na zrobienie własnoręcznie tego delikatnego(...)tłuściutkiego) ciasta. Składniki   na 8 tartaletek  (foremki o średnicy 12 cm) 375 g ciasta francuskiego (opakowanie XXL)* 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanych listków jarmużu 200 ml śmietany 30% 4 jaja 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej 8 łyżek startego sera wędzonego sól, pieprz Wykonanie Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów

Tajemnice Smaku
Ciasto cytrynowo lawendowe z orzechami nerkowca 74

Lawendę znajdziemy również w kosmetykach i w domowej apteczce. Kwiaty wykorzystuje się w ziołolecznictwie, napar posiada właściwości uspakajające, przeciwskurczowe i antyseptyczne. Kwiaty lawendy to także ciekawe zioło kulinarne. Do ciasta w okresie kwitnienia dodajemy świeże kwiatki. Możemy dodać kwiaty suszone, ale wtedy w ilości o połowę mniejszej niż użyliśmy świeżych. Bardzo ważna uwaga, mimo że uwielbiamy zapach lawendy nie przesadźmy(...)ilością.  Lawenda jest bardzo aromatyczna i…  ciasto będzie bardziej przypominało zapachem wyrób kosmetyczny, aniżeli deser. Proporcje na foremkę keksówkę o wymiarach około 12 x 25 cm. Składniki CIASTO 100 g orzechów nerkowca 150 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżka

Tajemnice Smaku
Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami 81

Ciasto filo jest bardzo uniwersalnym ciastem, możemy je, tak jak ciasto francuskie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Kilka wskazówek, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie w poprzednim wpisie na Truskawki w koszyczkach . Tam truskawki były na deser. Tym razem proponuję truskawki w daniu wytrawnym, zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim(...)danie przyznam, że przy stole nastąpiła nie mała konsternacja, czy to oby na pewno nie jest deser? Składniki na foremkę o wymiarach 36 x 11 cm 150 g (1/2opakowania) ciasta filo 5 – 6 łyżek oleju ( u mnie ryżowy) 150 g sera koziego kanapkowego 150 g śmietany 18 % 2 jaja 300 g truskawek pęczek świeżego tymianku 1/2 łyżeczki marynowanego zielonego

Tajemnice Smaku
Test patelni WOLL Cookware oraz przepis na szpinakowe szpecle, spätzle… czyli kluski, zapiekane z serem i podane z boczkiem i ce 75

podstawowym zaletom danie mogłam od początku do końca przygotować w jednym naczyniu. Do przygotowania spetzli służy specjalne urządzenie. Jest to rodzaj tarki z dziurkami, z pojemnikiem, do którego wlewamy ciasto. Całość kładziemy na garnek z wrzącą wodą i przesuwamy po tarce tym pojemnikiem, tak aby do garnka, przez dziurki wpadały gotowe kluseczki.  Takie urządzenie możemy zakupić w sklepach internetowych(...)podczas wyjazdów do Niemiec lub Austrii. Składniki CIASTO 100 g świeżego szpinaku 3 jaja 130 ml wody 350 g mąki 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO 1 duża cebula 100 g boczku wędzonego, cienkie plastrerki 150 – 200 g sera żółtego tartego (Edamer, Ementaler lub Gouda) Wykonanie CIASTO Szpinak  miksujemy razem z jajami na jednolitą zieloną masę. Pozostałe

Tajemnice Smaku
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 76

miodowym masłem, orzechami włoskimi i żurawiną. Co to jest miodowe masło? To po prostu podgrzane masło razem z miodem, tylko do momentu rozpuszczenia się składników. Taką mieszaniną smarujemy ciasto przed zwijaniem rogalików. Składniki ZACZYN 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody CIASTO zaczyn 550 g mąki 80 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku(...)łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 300 g purée z dyni* 50 g roztopionego masła 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania rogalików NADZIENIE 50 g masła 50 g miodu 100 g orzechów włoskich obranych 100 g suszonej żurawiny Wykonanie ZACZYN Drożdże mieszamy  z cukrem i wodą, odstawiamy na około

Tajemnice Smaku
Chleb z Vermont na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej razowej pieczony w żeliwnym garnku – World Bread Day 2019 – Światowy Dzień 96

pieczenie to bardzo dobry pomysł dzielenia się… chlebem. Składniki na 2 bochenki LEVAIN (Zaczyn) 140 g mąki chlebowej pszennej typ 750 170 g wody 30 g dojrzałego zakwasu CIASTO NA CHLEB 680 g mąki chlebowej pszennej typ 750 90 g maki pszennej razowej 420 g wody 20 g soli 300 g zaczynu/levain (całość oprócz 2 łyżek) Wykonanie LEVAIN(...)godzin przed końcowym mieszaniem ciasta mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze około 21°C. CIASTO Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, w tym 300 g zaczynu (levain), oprócz soli. Mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na około 60 minut do autolizy. Pod koniec posypujemy solą i mieszamy

Tajemnice Smaku
Tarta czekoladowa z orzechami włoskimi 155

Kruche czekoladowe ciasto wypełnione czekoladowym ganache z dodatkiem pasty z orzechów włoskich i udekorowane uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Tarta jest prosta do wykonania i pyszna. Istna czekoladowa rozpusta! Każdy łasuch będzie zadowolony Polecam! Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 3 żółtka 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Ganache(...)czekolady mlecznej 175 g czekolady gorzkiej 200 g śmietany kremówki 30 % 5 łyżek pasty z orzechów włoskich Dodatkowo: 4 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto

Oryginalny smak
Potrójnie czekoladowe ciasto na bazie jogurtu 163

zaszalałam z czekoladą, ale na swoje usprawiedliwienie mam to, że była gorzka. Ku moje wielkej radości już bez problemu można kupić regularnie w Lidlu jogurt naturalny, a moje ulubione ciasto to własnie jogurtowe. Przepis zmodyfikowałam i to mocno, bo ograniczyłam tłuszcz do minimum i nie dodałam banana. Chciałoby się rzec, że to prawie fit ciasto ;-). A tak serio, to cukru(...)niewiele, ciasto jest puszyste, lekkie i wilgotne jednocześnie, nic sie nie kruszy. Wytrzymało tydzień przechowane w chlebaku, a wiem dlatego, że ze swojego łakomwsta schowałam kawałek przed Miśkiami, zapomniałam o nim oczywiście i odkryłam po tygdniu, a ono nadał było super. Składniki na średniej wielkości keksówkę (w tornownicy o śrenidcy 26 cm też nie będzie płaskie jak naleśnik) 1 duzy

greenscarf
Chruściki na winie 114

porcji wyjdą wam dwa talerze. Nie poleżą u was. One same znikają nie wiadomo kiedy i jak. Są chrupiące a z pudrem to już poezja. Tylko pamiętajcie ciasto wałkujemy bardzo, ale to bardzo cienko.   składniki : 2 szklanki mąki pszennej typ 450 4 żółtka szczypta soli 125 ml wina białego olej do smażenia cukier puder Do miski przesiewam mąkę, dodaję(...)sól, żółtka, wino białe. Ciasto zagniatam rękoma. Następnie wybijam ciasto wałkiem przez około pięć minut  /uderzam wałkiem w ciasto które układam na desce/. Ciasto wstawiam zawinięte w folię do lodówki na godzinę. Na stolnicy podsypanej mąką delikatnie rozwałkowuję ciasto. Dobrze jest podzielić ciasto sobie na trzy części. Wałkuję bardzo cienko na grubość gazety. Za pomocą radełka wycinam prostokąty

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania