Ciemne piwo nadaje chlebowi niepowtarzalny aromat i smak, a miąższ wybarwia na złoty kolor. Nawet jak nie przepadasz za ciemnym piwem, ten chleb polubisz na pewno! Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Dla przykładu podaje grafik według którego upiekłam(...)chleb: 07:00 – mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30 – wyrabianie ciasta 18:00 – składanie 18:30 – składanie 19:00 – składanie 19:30 – składanie 20:00 – odpoczynek na desce 20:30 – formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce 07:00 – 12:00 – pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN
Tajemnice SmakuTaki klasyk – ciasto marchewkowe , ale z grubą warstwą czekolady Puszyste, mięciutkie i pyszne, a czekolada przyciąga jak magnes… Składniki: 2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki) 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju Dodatkowo: 120 ml śmietanki(...)następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając. Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Tortownicę lub samo dno tortownicy (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka
Słodki sentymentCiasta z galaretką i owocami to taki słodki klasyk na ciepłe dni. Świetnie sprawdzają się w nich wszelkie owoce jagodowe, ale także brzoskwinie lub nektarynki. W niecierpliwym oczekiwaniu na te pyszne owoce lata, upiekłam prostą tartę na kruchym ciście z budyniem waniliowym, galaretką i mrożonymi malinami. Kruche ciasto możemy przygotować sobie dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, można(...)opakowanie galaretki, szklanka malin (świeżych lub mrożonych - mrożonych nie rozmrażamy) Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt sypkie, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4
Lekcje w kuchniCiasto Pina Colada to połączenie soczystego smaku ananasa i słodkiego kokosa. Pyszne, deserowe ciasto przekładane z kawałkami owoców, miękkie i delikatne. Przepis podaję na mniejszą blachę: 22 x 25 cm. Polecam na osłodę tych trudnych dni… Trzymajmy się razem chociaż wirtualnie, a realnie: #zostańwdomu. Buziaki dla Wszystkich! Składniki na biszkopt: 4 jaja L ¾ szklanki cukru cukier waniliowy ½ szklanki mąki pszennej
Domowe ciastaLeśny mech to pyszne ciasto szpinakowe przełożone bitą śmietaną. Jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i sami przyznajcie, że wygląda bardzo efektownie. Do tego ten intensywny zielony kolor! Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie oraz doskonale nadaje się również dla osób, które nie przepadają za szpinakiem, ponieważ absolutnie go nie czuć. Ciasto prezentowałam Wam już wcześniej, ale na moim fanpage(...)zdjęcia nie nadawały się do publikacji, więc razem z córką miałyśmy pyszną zabawę. Natalka uznała, że zielony tort jest pycha. Polecam! Leśny mech - składniki: (Tortownica o średnicy 26 cm) Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 3 jajka 1 szklanka ksylitolu/cukru (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietanki
Di gotujeCzekoladowe banoffee to prawdziwa bomba czekoladowa Na pewno znacie klasyk tego ciasta czyli po prostu banoffee pie lub jego malinową odmianę, która robi na blogu wielką karierę Malinowy banoffee . Przyznaje, że i na tej wersji się nie zawiodłam bo była przepyszna. Chociaż też dość ciężka, dlatego po jednym kawałku miałam już dość. Z drugiej strony moje porcje są raczej duże(...)więc może dlatego W oryginale bita śmietana wymieszana była z mascarpone. Zrezygnowałam z serka na rzecz samej bitej śmietany i był to dobry wybór, ponieważ wyszłoby zbyt tłusto. Ciasto typowe dla każdego czekocholika więc polecam Czekoladowe banoffee składniki na tortownicę o średnicy ok. 20 cm Spód: 150 g maślanych herbatników 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła Herbatniki miksujemy
Relaxtimemożna zrobić z ciasta parzonego? Ptysie, eklery, karpatkę, obwarzanki, groszek ptysiowy… To bardzo uniwersalne ciasto i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy je wykorzystać zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych. Ciasto parzone po upieczeniu jest lekkie i chrupiące a w środku puste. Dzięki temu wypieki z ciasta parzonego idealnie nadają się do nadziewania. Polecam z ciasta(...)świeżego koperku i szczypiorku sól, pieprz Wykonanie PTYSIE W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo, aż ciasto będzie lśniące i gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto studzimy i przekładamy do miksera. Wbijamy pojedynczo jajka miksując dokładnie po każdym dodaniu . Miękkim i plastycznym ciastem
Tajemnice Smakunadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule
moj przepis nadawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis(...)sztywno, pod koniec dodając 60 gr cukru. Nagrzać piekarnik do 180 st. Do ubitych białek delikatnie wmieszać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę z kakao, następnie delikatnie wmieszać masło. Ciasto przelać do tortownicy, delikatnie, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć, poczekać aż wystygnie, zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić całkowicie, po czym pokroić na dwie
moj przepis napolega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko i bezproblemowo, poza tym Pavlova robi olbrzymie wrażenie na gościach(...)deser dietetyczny, bo prawie nie zawiera kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść :-) Składniki na dwa blaty o średnicy 15 cm i 20 cm: 6 białek koniecznie w temp. pokojowej 300 gr cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
moj przepis namojprzepisna.pl | Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy(...)Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie tu . [:Listonic] Składniki na formę do babki 1,5 litra: 25 g kakao 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g masła 120 g drobnego cukru do wypieków 100 ml gorącej wody 4 duże białka 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Formę do babki wysmarować masłem, wysypać mąką. Owoce z nalewki
moj przepis namojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, 2/3 przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem
moj przepis nakolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy
moj przepis namięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły mi 4 szt. blatów o grubości około 1,5 cm i jeszcze jeden niepełny – ten który powstał ze ścięcia górki(...)bokami, bo do silikonu gorzej przykleja się biszkopt podczas pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 st. Białka nie lubią czekać na pieczenie, bo opadną. Natychmiast po wymieszaniu wszystkich składników należy ciasto przełożyć do formy i piec w rozgrzanym piekarniku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wyspać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się
moj przepis nawegański chlebek bananowy Serdecznie witam po krótkiej przerwie. Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć dużo pomyślności w 2016 roku. Zdrowia, miłości i trochę czasu dla siebie :) np. żeby upiec ciasto ;) Dziękuję, że czytacie mój blog. Na początek roku coś zdrowszego. Chlebek bananowy, wegański i bezglutenowy, bez dodatku cukru. Inspiracja z Jadłonomii . Składniki na keksówkę(...)gładką, płynną masę (można też rozgnieść banany widelcem i dodać resztę składników,wymieszać). Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, do połączenia, ja nadal do tego używam malaksera. Dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce w formie. Pokroić w plastry, podawać
moj przepis na