Kruche ciasto z pianką budyniową w towarzystwie truskawek , to prawdziwy przysmak. Gwarantuję Wam, że to będzie miłość od pierwszego kęsa ciasta, będziecie do niego wracać nie jeden raz:) Bardzo kruchy spód, wierzch pianki- bezy, też chrupiący całość dopełniają świeże truskawki, ułożone na cieście. Wspaniale wygląda i jest przepyszne. Truskawek mamy coraz więcej więc zachęcam, można poszaleć:)) Składniki Ciasto(...)pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki oleju 500g truskawek Wszystkie składniki do ciasta włożyć do miski lub na stolnicę. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki zimnej wody.Gotowe zawinąć w folię i zamrozić. Blaszkę 30/20 wyłożyć
gotuj ze mnąprzepisu dla alergika lub weganina to ten przepis jest idealny. Warto go także mieć w zanadrzu, gdy tak jak u mnie zabraknie w domu jajek – nawet bez nich ciasto jest wyjątkowo puszyste i wilgotne. Wypiek ten ma też więcej atutów – jest tani i nie potrzebujemy do niego miksera. Kogo zachęciłam? Jedyny minus jest taki, że ciasto jest dosyć(...)małe – zniknie szybko. Cały sekret wegańskiego ciasta czekoladowego polega na połączeniu sody z kwaśnym octem (lub cytryną) – to one ostatecznie zareagują i ciasto będzie miało odpowiednią strukturę. Gdy jako płynu użyjemy kawy, uzyskamy jeszcze puszystszy wypiek. Wegańskie ciasto czekoladowe ma naturalnie bardzo ciemny kolor, dzięki dużej ilości kakao – prezentuje się świetnie. Wegańskie ciasto czekoladowe: 1 i ½ szklanki
Poezja smakuSzybkie ciasto, wykonacie je w kilka minut. Każde owoce możecie użyć. Polecam ciasto bardzo dobre. Masło roztopić, dodać cukier i wymieszać. Przestudzić. Podczas mieszania dodawać po jajku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Na przemian dodawać mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Pieczenie – formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto i obłożyć owocami(...)mnie rabarbar. Nagrzać piekarnik do 160 C i piec około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu z ciasta patyczek musi być suchy. Ciasto ostudzić. Lukier – cukier puder wymieszać z odrobiną gorącej wody. Wymieszać i polać nim ciasto
Kuchnia PokoleńAmoniaczki to jedne z najpopularniejszych tradycyjnych ciastek podkarpackich. Są chrupiące i miękkie jednocześnie, a ich dodatkową zaletą jest trwałość i łatwość przechowywania. Te same zalety wpłynęły na to, że ciasto amoniakowe jest często bazą placków warstwowych, przy czym nie zawsze jest to ciasto upieczone na krucho. W zależności od proporcji składników ciasto amoniakowe może być również miękkie niczym biszkopt. Amoniak(...)pełni w nim wówczas rolę spulchniającą i utrwalającą, ale podczas pieczenia ciasto nie kruszeje. Ciasto amoniakowe w takim wydaniu nie musi nabierać wilgoci, ani mięknąć. Jest gotowe kiedy tylko warstwa łącząca zetnie się wystarczająco. I takie właśnie trzy miękkie placki amoniakowe stanowią bazę placka z rabarbarem. Masa rabarbarowa użyta do placka również jest nietypowa. Do jej przygotowania rabarbar trzeba rozgotować
Trzeci talerzCiasto kruche z kokosowo-śmietanową masą jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto z zeszytu mojej mamy, bardzo stary przepis u nas w domu gości bardzo często na stole i to nie tylko od święta :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 5 żółtek 250 gram margaryny lub masła 3 szklanki mąki ( składniki odmierzane szklanką o pojemności(...)soli Pozostałe składniki: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 gram wiórek kokosowych 5 białek 1 szklana cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i dzielimy na dwie części jedna ma być trochę większa, owijamy w folię spożywczą. Mniejszą część wstawiamy do zamrażarki a drugą
Blog kulinarny S9.PLKeto torcik straciatella Okazja goni okazję Jeszcze żywe jest wspomnienie smaku ostatniego ciasta z truskawkami i rabarbarem , które robiłam z okazji Dnia Matki, a tu już kolejne na tapecie. No ale co ja mogę na to, że Dzień Matki i Dzień Dziecka są zaraz po sobie. No a Dzień Dziecka to przecież kolejna okazja do świętowania(...)idzie – do robienia keto ciast . Tym razem mocno letnia i wakacyjna propozycja, czyli keto torcik straciatella z owocami. Wspaniała pogoda, która zawitała do nas po dość mokrym, pochmurnym i zimnym maju skłoniła mnie do sporządzenia ciasta biszkoptowego z jogurtowym kremem straciatella oraz owocami w galaretce. Zapewniam – smakuje dokładnie tak dobrze, jak brzmi. Keto torcik straciatella z owocami Lekko, łatwo
Modern Cave GirlSezon truskawkowy w pełni! Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek 250g masła ¾ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę piankową: 10 dag śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru(...)budynie śmietankowe szczypta soli 40dkg truskawek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki. Ciasto nakłuwamy. Białka ubijamy na sztywną pianę
Podróż w kulinariaCiasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone to idealny deser na weekend, który na pewno przygotuje każdy. Niewiele składników i mało pracy, dużo zaś przyjemności podczas jedzenia. Są takie dni, że nie chce się ani piec, ani gotować, ale ochota na coś słodkiego do kawy jest zawsze. Świetnym rozwiązaniem wtedy jest zrobienie ciasta bez pieczenia. Umiarkowanie słodki deser na zimno(...)serka mascarpone i herbatników robi się bardzo szybko i na pewno zaspokoi apetyt każdego łasucha. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną a masa serowa oraz polewa zastygną. Masa z serka mascarpone jest bardzo delikatna i kremowa, ale po połączeniu z herbatnikami i schłodzeniu, powstałe ciasto dobrze się kroi. U mnie tym razem herbatników
Kuchcik gotujeLekkie biszkoptowe ciasto z kremem ze śmietany i mascarpone, z truskawkami i galaretką- idealne letnie ciasto. Proste, a zarazem pyszne. Owoce mogą być oczywiście dowolne, ale jako, że sezon truskawkowy w pełni, u mnie powstało ciasto właśnie z nimi. Wykorzystałam co prawda jeszcze zalegające w lodówce maliny do kremu, ale nie jest to mus i nie zdominowały one smaku, można(...)pominąć, choć to fajny dodatek, można też wykorzystać mrożone- wówczas szybciej ściągnie nam krem. Galaretki warto przygotować sobie na samym początku, dodajemy do ciasta już lekko tężejące... Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x 22,5cm, Takie ciasto weekendowe dla niedużej rodziny Składniki: biszkopt: - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 5 łyżek cukru (u mnie ksylitol) - 5 łyżek
Smaczne Zdrowesezonie majowym musi się pojawić ciasto drożdżowe z rabarbarem . Tym razem z dodatkiem truskawek – duet doskonały Składniki: ½ kg mąki pszennej (użyłam tortowej, może być też typ 500) 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 dag świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła szczypta soli Składniki na kruszonkę: 4 łyżki cukru 5 czubatych łyżek mąki(...)soli, wyrośnięte drożdże, lekko mieszamy łyżką. Dodajemy następnie ubite jajka i znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy najpierw łyżką, a następnie ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 50 stopni lub w ciepłe miejsce
Słodki sentymentpracochłonny, ale jaki pyszny! Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa w smaku, a to dzięki dodatkowi mleka. Poza tym spód biszkoptowy nadaje pewnej delikatności i lekkości całemu ciastu. Dopełnieniem są słodkie brzoskwinie zatopione w masie serowej, a wisienką na torcie jest złocista i chrupiąca beza kokosowa. Ciasto słodkie, ale nie przesłodzone, więc sięga się po nie z przyjemnością
Kuchnia MagdaLenyNajlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam z rabarbarem! Jestem szczęśliwa, że natknęłam się na ten przepis w internecie i na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Mięciutkie i pachnące ciasto, owoce i pyszna kruszonka. Dodatkowo od siebie dodałam skórkę startą z pomarańczy oraz cukier waniliowy do rabarbaru. Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 500 g, cukier kryształ 250 g, jajka(...)olej i miksujemy do połączenia. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia. Rabarbar myjemy i kroimy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy rabarbar. Mąkę, masło oraz cukier łączymy ze sobą opuszkami palców aż powstanie kruszonka. Następnie posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy
kulinarne odsłony patiPyszne i proste w przygotowaniu kruche ciasto z owocami i budyniem. U mnie akurat z gruszkami ale śmiało możemy użyć innych owoców np śliwek czy moreli Tanie i z podstawowych składników które znajdują się w większości domów. Zawsze można po nie sięgnąć gdy mamy ochotę na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru(...)pieczenia Pozostałe składniki: owoce, u mnie 1 kg gruszek 1 litr mleka 3 budynie waniliowe lub śmietankowe 6 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia ciasta 1 opakowanie cukru wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę
Blog kulinarny S9.PLtwarożku i soczystymi truskawkami pełnymi majowych przyjemności. Kilka machnięć rózgą w misce, chwila ubijania białek na pianę i miękki blat biszkoptowy może wjeżdżać do piekarnika. Przytulny, słodki zapach ciasta wypełnia przestrzeń i umila przygotowywanie serowego nadzienia z kokosowym posmakiem w tle. A to tego wspaniałe truskawki w dwóch odsłonach! Pierwsza to dżem, który izoluje ciasto od warstwy serka, dzieki temu(...)inne owoce, to z łatwością możenie wymienić truskawki na inne miękkie lub jagodowe owoce, starajac się skomponować je z dżemem, bo to naprawdę podbija smak. Do przyrządzenia tego ciasta nie potrzeba wysokich umiejętności cukierniczych, przyda się za to zręczność w zwijaniu :) Prosta, piękna i efektowna może być idealnym ciastem na imieninowy stół Mamy, lub po prostu pysznym deserem w tygodniu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBłyskawiczne ciasto z sezonowymi owocami, szybkie, puszyste i bardzo smaczne. Wykonanie ciasta polega na wymieszaniu wszystkich składników w misce i wyłożeniu na wierzch owoców, można także użyć mrożonych. Ten przepis znany jest pod nazwą ciasta jogurtowego lub kubeczkowego i króluje w internecie już od wielu lat jako jedno z najprostszych ciast. Kiedyś robiłam z tego przepisu muffinki z jabłkami(...)naczyniu umieść wszystkie pozostałe składniki (oprócz owoców) i mieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch i poukładaj owoce, lekko wciskając je w ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 min, do suchego
Słodki Blog