Sernik to ciasto, które obowiązkowo gości na moim stole w każde święta i nie tylko. Przepisów na serniki jest wiele. Ja mam już kilka swoich sprawdzonych, ale lubię ciągle próbować czegoś nowego. W tym roku na Święta Bożego Narodzenia postanowiłam więc przygotować sernik, jakiego jeszcze nie piekłam. Kiedyś gdzieś w internecie natknęłam się na sernik rosyjski, który był zrobiony(...)cieście z dodatkiem orzechów laskowych. Wtedy akurat nie miałam orzechów, bo było poza sezonem, więc zrobienie sernika odłożyłam na stosowny moment. Ten moment nadszedł właśnie teraz. Miałam zapas orzechów laskowych z przydomowego sadu, a że orzechy kojarzą mi się nie tylko z jesienią, ale również ze świątecznymi smakami, to postanowiłam właśnie zastosować ten przepis. Sernik rosyjski to bardzo puszysty
Waniliowe Improwizacjeszukacie jeszcze jakiejś pysznej zimowej słodkości na świąteczne dni, to dziś przychodzę właśnie z taką propozycją! Przepiękny wieniec drożdżowy pełen słodko-kwaśnego nadzienia i cynamonowego aromatu. Między puszystymi splotami ciasta wiją się różowe wstęgi pełne smaków świątecznej Skandynawii, bo właśnie tam marcepan i żurawina rozpieszczają spragnione podniebienia zimowych łasuchów. Ten drożdżowy smakołyk nie tylko pięknie się prezentuje ale i wypełnia(...)ludzi zebranych przy stole i śnieg z cukru pudru, który miękko wylądował na rozkosznym wieńcu z marcepanem i żurawiną. Chrupcie na szczęście! ♥ Drożdżowy wieniec z marcepanem i żurawiną Potrzebujesz: Ciasto: 25g świeżych drożdży 250ml letniego mleka 50g cukru 500g mąki pszennej (T450) 1 całe jajko i 1 rozdzielone na żółtko i białko szczypta soli 75g roztopionego masła Nadzienie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKeks, to jedno z ciast, które mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, a szczególnie wtedy, kiedy wypełnione jest mnóstwem kolorowych bakalii. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na jeden z najlepszych keksów, jaki jadłam do tej pory. Ciasto jest mięciutkie, nie wysuszone i ma delikatnie rumowy posmak. Ponieważ jest łatwe do przygotowania, jak zwykła babka ucierana - to zachęcam(...)miksera do minimum i dodać posiekane bakalie oraz namoczone rodzynki razem z rumem (fot.2) . Przygotować standardową formę keksówkę. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Wyrównać (fot.3) . Piec najpierw w temperaturze 160°C (grzanie góra-dół) przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 60 minut do momentu "suchego
Świat CiastaIdealny na świąteczny stół. Duży rodzinny rozmiar zaspokoi apetyt wszystkich domowników. Ciasto : mąka pszenna 300 g mąka orkiszowa 200 g drożdże 25 g mleko 250 ml masło 80 g cukier 50 g 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru ) 2-3 łyżki miodu, 1 białko jagody(...)goji 40 g ew. aromat Lukier : cukier puder 150 g sok z cytryny 1 łyżka + ok.2 łyżki wody czerwony barwnik Ciasto. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże,które posypujemy 2 łyżkami cukru. Resztę cukru roztrzepać z jajkami. W garnuszku lekko podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, nie gotować. Lekko przestudzone mleko dodać do pozostałych składników
Smaczne mojełyżeczki Masa: Mleko 500 ml Cukier 1/2 szklanki Mąka ziemniaczana 3 łyżki z górką Mąka ziemniaczana 1 łyżka Masło 200 g Przygotowanie: Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto miodowe. Wyrabiamy ciasto . Ciasto wychodzi dość klejące. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę i za pomocą łyżki namoczonej w wodzie rozprowadzamy po całej blaszce. Wychodzi cieka(...)warstwa ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni . Pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ciasto miodowe po wystudzeniu robi się twardsze. Następnym krokiem będzie przygotowanie biszkoptu. Białka ubijamy, a gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu partii cukru chwilę miksujemy. Dodajemy partiami
Kulinarne przygodyPrzepis na to ciasto wypatrzyłam na stronie Świat Ciast. Odnośnik wskazywał na blog Kuchenne zapiski Edyty, a tam, autorka odsyłała do bloga Cukierenka Klementynki. Ciasto wyszło bardzo fajne, więc warto by poszło w świat dalej Ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g masła 200 ml pepsi/coca-coli(...)kakao. Dodajemy sól oraz cukier, mieszamy. Jajka łączymy w osobnej misce z mlekiem, masłem oraz pepsi/coca-colą, mieszamy rózgą kuchenną. Składniki mokre dodajemy do składników suchych, mieszamy do połączenia. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (do suchego patyczka). Do rondelka wlewamy litr wody, dodajemy cukier
Smaki Na Talerzunadało bulionowi lekkiej, wędzonej nuty. Farsz do pierogów zrobiony został z posiekanego suma wędzonego i surowego (pół na pół), z dodatkiem lubczyku, koperku, oraz pieprzu z odrobiną soli wędzonej. Ciasto na pierogi było zaparzane, robi się je tylko z mąki, soli i wody. Pierogi z suma w bulionie o smaku rybnym Składniki na ok. 80 sztuk pierogów z rybą: Ciasto(...)rybny? Siekamy oba rodzaje suma w stosunku 1: 1. Doprawiamy pieprzem, świeżym koperkiem, lubczykiem i ewentualnie wędzoną solą do smaku gdyż wędzony sum ma dość soli. Jak przygotować zaparzane ciasto na pierogi? Ciasto na pierogi przygotowujemy z zaparzonej mąki 3 szkl. mąki i 1 szklanki wrzątku z 1 łyżeczką soli. Można dodać olej lub rozpuszczone masło. Mąkę z solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRogaliki drożdżowe z nutellą i lukrem to przepis bardzo uniwersalny. Przygotujesz je z rozmaitymi farszami, np. dżemem, puree owocowym, nadzieniem serowym. Ciasto na rogaliki jest bardzo plastyczne, zawiniesz z nich nie tylko rogaliki, także bułeczki oraz zawijane ciasto drożdżowe. Polecam przepis. Rogaliki drożdżowe z nutellą SKŁADNIKI NA ROZCZYN: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)Zaczyn z drożdży powinien znacznie zwiększyć swoją objętość, jeśli nie, poczekaj jeszcze kilka minut. Możesz lekko nagrzać piekarnik i tam wstawić zaczyn. Temperatura nie wyższa niż 26 stopni. Przygotowuję ciasto. Do miski wsypuję i wlewam wszystkie składniki na ciasto, wlewam rozczyn. Mieszam ręką do 10 minut. Ciasto jest elastyczne. Odkładam je w ciepłe miejsce pod przykryciem na pełną godzinę. Możesz
Zasmakuj KuchniChoinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Najważniejszą częścią Świąt Bożego Narodzenia jest bycie z rodziną i spędzanie czasu ze sobą a małym dodatkiem są pyszne potrawy świąteczne . Oczywiście trzymamy się tradycji i wykonujemy krokiety , pierogi itd ale warto też zwrócić uwagę na małe i smaczne przekąski . Okres świąteczny jest szczególnie zabawny, ponieważ jest wiele pysznych przekąskę do przygotowania, których(...)kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 2 arkusze ciasta francuskiego – 500 g świeżego szpinaku – 200 g serka śmietankowego – 1 łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ½ łyżeczki papryki słodkiej – ½ łyżeczki chili – 1 łyżeczka suszonej cebuli – 1 łyżeczka czosnku
Zdrowy Styl Joannypełnoziarnistą, a zamiast cukru dałam ksylitol. Trochę inaczej wykonałam również masę serową. Serniczek wyszedł naprawdę przepyszny. Sprawdza się idealnie na święta, imprezy czy po prostu na weekendowy deser. Składniki: Ciasto: 180 g mąki pszenne pełnoziarnistej 4 łyżki kakao 70 g ksylitolu 120 g masła (zimnego) 1 małe jajko Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 50 g ksylitolu 3 łyżki budyniu(...)waniliowego 100 g serka waniliowego 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 1 jajko 4 sztuki świeżych brzoskwiń lub 1 duża puszka Wykonanie: Ciasto i kruszonka : Mąkę wsypać do miski, dodać kakao, cukier oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Rozpłaszczyć je i zawinąć w folię, włożyć
Healthy food explorerfajny aromat i smak ale nie ma się wrażenia, że jemy sam marcepan. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jedyne co zabiera nam czas to okres kiedy ciasto musi chłodzić się w lodówce. Oczywiście ten proces da się przyspieszyć poprzez schładzanie ciasta w zamrażalce. No i na końcu ostatni ale równie istotny plus. Ze stosunkowo niewielkiej ilości składników(...)orzechów Wykonanie: Zimny marcepan ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Zagniatamy go z mąką, masłem i cukrem. Zagniatamy tak długo, aż składniki się ze sobą połączą tworząc jednolite zwarte ciasto. Wówczas tworzymy z ciasta rolkę o średnicy około 4 cm. Dla ułatwienia podzieliłam sobie ciasto na pół i zrobiłam dwie rolki. Rolki owijamy w przezroczystą folię spożywczą i wstawiamy
RelaxtimeJutro pierwszy niedziela adwentowa . Wreszcie będzie trochę jaśniej, kiedy zawieszę dekorację w oknach. W domu już pachnie korzennie i pomarańczami. Upiekłam ciasto piernikowe o smaku pomarańczowym. Cytrusy i pierniki to charakterystyczne produkty dla tego okresu. Od wielu lat piekę ucierane ciasto piernikowe, które jest tak popularne w Szwecji. Bardzo je lubię i piekę na różne sposoby, w podłużnej formie(...)jako babkę. Do piernikowego ciasta potrzebne są przyprawy korzenne . Można je kupić gotowe lub zrobić własną mieszankę. Wszystkie sposoy są dozwolone, a efekt będzie ten sam, pyszne ciasto piernikowe pachnące mocno korzennie i pomarańczowo. Kawałeczek ciasta i gorący glögg to jest to czego mi potrzeba na dzisiejszy wieczór. Idą święta… Miałam je w tym roku spędzić w Polsce
codojedzeniaCześć, dziś zapraszam Was na ciekawe ciasto bez pieczenia. Nazywa się Trio-ponieważ składa się z 3 warstw :) Z czekoladowej, jabłkowej i śmietankowej. jest to ciasto bez pieczenia, a jego spód jest wykonany ze słomki ptysiowej. Ciasto ładnie wygląda, jest kremowe i pyszne. Zapraszam Tradycyjnie zapraszam Was na film SKŁADNIKI *proporcje na małą blaszkę ok 24x24cm *szklanka(...)rozpuszczenia-studzimy 500ml śmietanki ubijamy na sztywno z 1/2 szkl cukru pudru do ubitej śmietanki dodajemy ostudzona żelatynę i miksujemy wszystko chwilkę na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na ciasto-wstawiamy do lodówki do stężenia. Posypujemy czekoladą. Ciasto powinno postać w lodówce do najmniej kilka godzin, by wszystko się stężało i przegryzło. Ciasto bardzo ładnie się kroi, jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...? Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie. Składniki: Ciasto 90 g migdałów całych ze skórką 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka 150 g miękkiego masła skórka z limonki szczypta solo Nadzienie 300 g jabłek obranych bez skórki i gniazd(...)łyżeczki kardamonu mielonego 0,5 łyżeczki cynamonu Beza 3 białka 20 g cukru szczypta soli 50 g płatków migdałowych do posypania Przygotowanie: Ciasto W malakserze rozdrobnić migdały. Przełożyć do większej miski, dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dobrze ugnieść. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie
Niezły Młynekmiejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – tarta z warzywami – tarta z porem i łososiem – tarta z cukinią – tarta z boczkiem – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem(...)Składniki: płat łososia bez skóry, mniej więcej 400 g 150-200 g serka do smarowania (klasyczny śmietankowy lub w innej wersji np z ziołami lub cebulą) 1 opakowanie ciasta francuskiego w rozmiarze XL (lub 2 klasyczne opakowania) 1 papryka czerwona pół czerwonej cebuli 1 zielona papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie) sól i pieprz 1 jajko i 2 łyżki mleka
nietylkopasta.pl