ciasto - 160969 przepisów (strona:1114/10732)

Sernik z masą budyniową 62

Sernik z masą budyniową to ciasto, które wywodzi się z PRL-u, wówczas to zaczęto wykorzystywać budyń i kisiel przy wypieku ciast. Sernik z masą budyniową to ciasto składające z trzech różnych warstw (w tym jedna budyniowa) pieczonych razem. 1. ciasto półkruche: 400 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 200 g masła, 2 łyżki gęstej śmietany(...)mleka, 3 opakowania budyniu czekoladowego, 3. masa serowa : 120 g miękkiego masła, 4 opakowania serka naturalnego (800g), 3 jajka, 1 białko, 1 opakowanie budyniu (śmietankowy, karmelowy lub waniliowy) 1 Ciasto : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier i posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto (można wszystkie produkty wrzucić do malaksera i szybko wymieszać). Ciastem

królestwo garów
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ 58

Sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Przygotowałam pyszne ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezową pianką. Ciasto jest smaczne i proste w przygotowaniu. Słodka bezowa pianka a smak słodyczy przełamuje kwaśny rabarbar. Tak naprawdę rabarbar można zastąpić każdymi innymi owocami i zawsze wyjdzie inny smak ciasta. Składniki na blachę 24 x 28 cm: Ciasto kruche(...)pieczenia Bezowa pianka: * 5 białek * 150 g cukru * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: * około 400 g rabarbaru * solidna garść płatków migdałowych Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto. Całość dobrze zagnieść.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy równomiernie wyłożyć kruche ciasto, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, zapiec ciasto około

Zrób to smacznie
Karpatka 117

Tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta tzw. parzonego przełożonego kremem budyniowo-maślanym. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Tak niepozornie wyglądające ciasto a przyprawić nas może niekiedy o zawał serca ;) a już naooewno o trochę nerwów. Te fale czy góry jak widać nie są wbrew pozorom łatwie do upieczenia.  Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody(...)pieczemy w jednej dużej formie np. na blaszce od piekarnika a po upieczeniu dzielimy na pół. Możemy blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub też wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto jest lepiące ale takie ma być, możemy zwilżyć szpatułkę wodą żeby lepiej rozsmarować ciasto. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. Studzimy. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
142. To był maj, czyli: sernik z karmelizowanym rabarbarem na półkruchym spodzie 117

Witajcie! Po polskich truskawkach przyszedł czas na coś z rabarbarem w roli głównej. Kompot z rabarbaru, ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką.. To chyba moje dwie ulubione rabarbarowe pozycje. Jednak nie powielając schematów postanowiłam sporządzić coś innego. Z racji, że kocham serniki, których na blogu jest całkiem sporo(w tym sporo wspaniałych propozycji Oli) to i tym razem(...)Spód: Sporządzamy spód: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pocięte na plasterki masła i ucieramy palcami do otrzymania konsystencji kruszonki. Wbijamy całe jajo, dodajemy cukier i zagniatamy na gładkie ciasto na koniec dodając śmietanę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy odrobinę mąki.  Ciasto zwijamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy

Symfonia Smaków
Jabłecznik klasyczny 1534

jajko 1 łyżka zimnej wody nadzienie: 2kg jabłek, cynamon cukier puder Przepis: W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia, Dodać jajko, masło i łyżkę wody. Zagnieść ciasto, Gotowe ciasto podzielić na dwie porcje i odstawić na godzinę do lodówki, Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, włożyć do patelni i doprawić cynamonem. Gotować około 20 minut(...)jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę 24×24 wyłożyć papierem, Wyjąć pierwszą połowę ciasta, rozwałkować na kształt blachy (najlepiej jest wałkować ciasto między folią spożywczą), Ciasto przełożyć do formy, nakłuć i podpiec około 20 minut, Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć na spód jabłka, Wyjąć drugą część ciasta i ponownie rozwałkować

tyfranbox
Jabłkowa chrupanka 69

postaram się kilka razy w tygodniu wrzucić coś ciekawego i smacznego. Na kolejny początek chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który wykorzystuję dość często ponieważ, jest to ulubione ciasto mojej rodziny. Mam też opracowane sztuczki, żeby przyspieszyć pieczenie takie jak zrobienie od razu większej ilości ciasta czy wekowanie jabłek. Dlatego też lubię tę chrupankę , gdyż wszystkie produkty można przygotować wcześniej(...)jabłek + cukier do jabłek + cynamon do smaku + 100ml wody Wykonanie: Przesianą mąkę łączę z cukrem pudrem. Siekam z masłem a na koniec dodaję żółtka. Wszystko razem zagniatam w jednolite ciastoCiasto dzielę na 2 części i każdą oddzielnie wkładam do woreczka. Odkładam na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie prażę jabłka.  Obrane i pokrojone w kostkę jabłka

Kuchnia Pełna Emocji
Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki 88

Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki Jeśli lubicie mocno wilgotne ciasta, to ten deser zdecydowanie trafi w Wasze gusta! W dodatku jeśli szukacie pomysłu na deser, który będzie idealnie słodki, ale nie będzie w nim ani grama dodanego białego cukru, to ciasto marchewkowe z tego przepisu spełni wszystkie te kryteria. Ciasto jest bezglutenowe, upieczone bez dodatku mąki. Słodyczy(...)deserze dostarczają suszone daktyle, które poza smakiem maja w sobie także mnóstwo wartości odżywczych. Ciasto przyprawione jest aromatycznymi korzennymi przyprawami, które nadają mu ciekawego charakteru. Górę ciasta przykryłam lekkim kremem na bazie serka naturalnego z miodem. Całość jest przepyszna! Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki Zdrowe ciasto marchewkowe bez białego cukru i mąki Artykuł Zdrowe ciasto marchewkowe

Healthycreations.pl
Kruche ze śliwkami i kruszonką 124

Najlepsze ciasta, to proste ciasta :) dlatego dzisiaj przepis na kruche ciasto z mrożonymi śliwkami i kruszonką, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. Śliwki można zastąpić każdymi owocami (truskawkami, jagodami czy jabłkami). Składniki: 350 g mąki pszennej 100 g cukru 250 g masła 2 małe jajka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania: W misce(...)umieszczam wszystkie składniki. Masło najlepiej, gdy jest zimne, z lodówki. Ja ciasto wyrabiam za pomocą robota kuchennego. Gotowe, wyrobione ciasto odkładam zawinięte w folię do lodówki na około godzinkę. W tym czasie umieszczam śliwki w małym rondelku, dolewam odrobinę wody i rozmrażam śliwki, żeby się trochę rozpadły i rozmiękły. Można dodać trochę cukru....zależy jak kto woli. Ciasto jest słodkie

upichcic
Ekspresowe ciasto łaciate 121

Bardzo proste i aromatyczne   weekendowe ciasto,  które każdemu się uda nawet tym nie wprawionym w pieczeniu. Jest wilgotne i słodkie.  Przepis istnieje w moim starym zeszycie od lat, kiedyś piekłam go bardzo często teraz już zapomniane a szkoda bo bardzo smaczne, polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi dopełnia smaku. Polecam skusić się na upieczenie blachy tego podzielnego ciasta(...)Składniki na blaszkę 25/30 Ciasto: 5 jajek 2,5 szklanki + 3 łyżki   mąki pszennej 3 łyżki ciemnego kakao 1 ¼ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego ¾ szklanki wody gazowanej ¾ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu cytrynowego Dr.Oetker Polewa: 5 dag masła 3 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wanilia i Kardamon
Chrusty, czyli faworki wyśmienite i chrupiące 81

jest trudna, lecz potrzeba do nich więcej składników niż do pączków, czy obwarzanków. Jakie są faworki i jak się je robi ? Faworki zwane chrustami, to kruche i chrupkie ciasto. To pyszne ciastka o słodkim smaku. Jak również o specyficznym kształcie, gdyż kształt ich przypomina złożoną kokardkę. Smaży się je w głębokim tłuszczu, a najlepiej w oleju, smalcu lub klarowanym maśle(...)osiągną złoty kolor są wyjmowane z tłuszczu. A następnie posypane cukrem pudrem. Dobrze upieczone chrusty powinny być kruche i posiadać w sobie dziurki. Do wytwarzania faworków, czyli chrustów służy ciasto podobne do ciasta francuskiego. Czyli składające się: z mąki pszennej dobrej margaryny lub masła śmietany żółtek jaj i całych jaj oraz proszku do pieczenia. Jak wyrabiać ciasto na faworki ? Inny

ProstePesto.pl
Najpyszniejszy kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką+FILM 136

Cześć Kochani, dziś zapraszam na jeden z moich ulubionych serników i ciast-kawowy sernik na zimno z mlekiem w proszku i galaretką. Ciasto jest po prostu rewelacyjne. Łatwe do zrobienia, bardzo elegancko wyglądające, i przepyszne. Z mocno wyczuwalnym smakiem kawy, mleka w proszku. Całość wieńczy galaretka z okrągłymi biszkoptami. Na prawdę wspaniałe ciasto, które jestem pewna, zachwyci Was swoim smakiem(...)sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek, kakao-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Dno blaszki wykładamy papierem, rozprowadzamy ciasto. Ja biszkopt piekłam 13 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.  Upieczony biszkopt studzimy i opcjonalnie  nasączamy kawą. MASA SEROWA Do miseczki dajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SERNIK ZŁOTA ROSA 110

proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 150 g miękkiego masła 3 żółtka (białka zostawiamy do piany), jajka rozm. L Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Nie dodajemy więcej mąki niż podane w przepisie. Chyba że ciasto będzie się bardzo kleiło. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy, najlepiej(...)pomocą szklanki. Formę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu nakłuwamy ciasto […] Artykuł SERNIK ZŁOTA ROSA pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
drożdżówki z serem 94

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 50 g drożdży 2 żółtka 200 ml mleka, letniego 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z łyżeczką cukru, 100 ml letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Odstawiamy podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce mieszamy mąkę(...)solą. Dodajemy podrośnięte drożdże, żółtka wymieszane z cukrem oraz pozostałe letnie mleko. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. składniki na masę serową: 400 g sera białego 1 żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego 50 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
Łosoś w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i puree z selera naciowego 101

Łosoś w cieście francuskim z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i serem parmezan. Podany z dodatkiem puree z selera naciowego i ziemniaka. Czas przygotowania:   45 minut Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI ŁOSOŚ: 500 g świeżego łososia 4 plastry szynki parmeńskiej 1/2 ciasta francuskiego (1/2 gotowego) 5 suszonych(...)Dzielimy na 4 kawałki, każdy kładziemy na rozwiniętym plastrze szynki. Suszone pomidory drobno kroimy i kładziemy na każdym kawałku ryby. Posypujemy startym parmezanem. Zawijamy szynką. 2. Połowę gotowego ciasta francuskiego dzielimy na 4 równe części. Na każdym kawałku ciasta kładziemy po przekątnej 1 zawiniętą w szynkę rybkę i następnie sklejamy ze sobą kąty ciasta. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy

karolgotuje
Owsiane ciasto marchewkowe z morelami 67

się, że mam sporo marchewki, ale nie mam mąki pszennej, to do końca nie wiedziałam czy dobrze robię, decydując się na mąkę owsianą. Mąka owsiana jest specyficzna, nie zlepia ciasta tak jak pszenna, ciasto jest bardziej sypkie i rozpadające się. Bałam się zakalca, ale ciśnienie na ciasto było większe od obaw, więc zaryzykowałam. Warto było! Ciasto wyszło i gliniaste(...)mocno wyczuwalny, z czego najmniej ucieszył się nasz najmłodszy członek rodziny i nie mam tu na myśli świnki morskiej. Franek wydłubał każdą jedną pojedynczą morelę i dopiero wtedy zjadł ciasto.  Tyle o cieście. Jeszcze trzy Netlixowe seriale , które obejrzeliśmy w ostatnim czasie i chciałam je polecić. Wszystkie trzy mocne, trzymające w napięciu. Nie jestem kinomaniaczką, seriali też jakoś namiętnie

bistro mama

Proponowane wyszukiwania