ciasto - 160969 przepisów (strona:1113/10732)

,,Ciasto styropian z truskawkami’’ 69

Sezon truskawkowy w pełni! Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek 250g masła ¾  szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę piankową: 10 dag śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru(...)budynie śmietankowe szczypta soli 40dkg truskawek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki. Ciasto nakłuwamy. Białka ubijamy na sztywną pianę

Podróż w kulinaria
Ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone 133

Ciasto kakaowe bez pieczenia z mascarpone to idealny deser na weekend, który na pewno przygotuje każdy. Niewiele składników i mało pracy, dużo zaś przyjemności podczas jedzenia. Są takie dni, że nie chce się ani piec, ani gotować, ale ochota na coś słodkiego do kawy jest zawsze. Świetnym rozwiązaniem wtedy jest zrobienie ciasta bez pieczenia. Umiarkowanie słodki deser na zimno(...)serka mascarpone i herbatników robi się bardzo szybko i na pewno zaspokoi apetyt każdego łasucha. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną a masa serowa oraz polewa zastygną. Masa z serka mascarpone jest bardzo delikatna i kremowa, ale po połączeniu z herbatnikami i schłodzeniu, powstałe ciasto dobrze się kroi. U mnie tym razem herbatników

Kuchcik gotuje
BISZKOPT ZE ŚMIETANĄ, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ 116

Lekkie biszkoptowe ciasto z kremem ze śmietany i mascarpone, z truskawkami i galaretką- idealne letnie ciasto. Proste, a zarazem pyszne. Owoce mogą być oczywiście dowolne, ale jako, że sezon truskawkowy w pełni, u mnie powstało ciasto właśnie z nimi. Wykorzystałam co prawda jeszcze zalegające w lodówce maliny do kremu, ale nie jest to mus i nie zdominowały one smaku, można(...)pominąć, choć to fajny dodatek, można też wykorzystać mrożone- wówczas szybciej ściągnie nam krem. Galaretki warto przygotować sobie na samym początku, dodajemy do ciasta już lekko tężejące... Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x 22,5cm, Takie ciasto weekendowe dla niedużej rodziny Składniki: biszkopt: - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - 5 łyżek cukru (u mnie ksylitol) - 5 łyżek

Smaczne Zdrowe
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 98

sezonie majowym musi się pojawić ciasto drożdżowe z rabarbarem . Tym razem z dodatkiem truskawek – duet doskonały Składniki: ½ kg mąki pszennej (użyłam tortowej, może być też typ 500) 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 dag świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła szczypta soli Składniki na kruszonkę: 4 łyżki cukru 5 czubatych łyżek mąki(...)soli, wyrośnięte drożdże, lekko mieszamy łyżką. Dodajemy następnie ubite jajka i znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy najpierw łyżką, a następnie ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 50 stopni lub w ciepłe miejsce

Słodki sentyment
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową 119

pracochłonny, ale jaki pyszny!  Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa w smaku, a to dzięki dodatkowi mleka. Poza tym spód biszkoptowy nadaje pewnej delikatności i lekkości całemu ciastu. Dopełnieniem są słodkie brzoskwinie zatopione w masie serowej, a wisienką na torcie jest złocista i chrupiąca beza kokosowa. Ciasto słodkie, ale nie przesłodzone, więc sięga się po nie z przyjemnością

Kuchnia MagdaLeny
Na maślance z rabarbarem i kruszonką 134

Najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam z rabarbarem! Jestem szczęśliwa, że natknęłam się na ten przepis w internecie i na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Mięciutkie i pachnące  ciasto, owoce i pyszna kruszonka. Dodatkowo od siebie dodałam skórkę startą z pomarańczy oraz cukier waniliowy do rabarbaru. Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 500 g, cukier kryształ 250 g, jajka(...)olej i miksujemy do połączenia. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia. Rabarbar myjemy i kroimy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy rabarbar. Mąkę, masło oraz cukier łączymy ze sobą opuszkami palców aż powstanie kruszonka. Następnie posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy

kulinarne odsłony pati
Kruche ciasto z owocami i budyniem 147

Pyszne i proste w przygotowaniu kruche ciasto z owocami i budyniem. U mnie akurat z gruszkami ale śmiało możemy użyć innych owoców np śliwek czy moreli Tanie i z podstawowych składników które znajdują się w większości domów. Zawsze można po nie sięgnąć gdy mamy ochotę na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru(...)pieczenia Pozostałe składniki: owoce, u mnie 1 kg gruszek 1 litr mleka 3 budynie waniliowe lub śmietankowe 6 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia ciasta 1 opakowanie cukru wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę

Blog kulinarny S9.PL
Rolada z herbatą matcha i truskawkami 94

twarożku i soczystymi truskawkami pełnymi majowych przyjemności. Kilka machnięć rózgą w misce, chwila ubijania białek na pianę i miękki blat biszkoptowy może wjeżdżać do piekarnika. Przytulny, słodki zapach ciasta wypełnia przestrzeń i umila przygotowywanie serowego nadzienia z kokosowym posmakiem w tle. A to tego wspaniałe truskawki w dwóch odsłonach! Pierwsza to dżem, który izoluje ciasto od warstwy serka, dzieki temu(...)inne owoce, to z łatwością możenie wymienić truskawki na inne miękkie lub jagodowe owoce, starajac się skomponować je z dżemem, bo to naprawdę podbija smak. Do przyrządzenia tego ciasta nie potrzeba wysokich umiejętności cukierniczych, przyda się za to zręczność w zwijaniu :) Prosta, piękna i efektowna może być idealnym ciastem na imieninowy stół Mamy, lub po prostu pysznym deserem w tygodniu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ekspresowe ciasto z truskawkami i rabarbarem 70

Błyskawiczne ciasto z sezonowymi owocami, szybkie, puszyste i bardzo smaczne. Wykonanie ciasta polega na wymieszaniu wszystkich składników w misce i wyłożeniu na wierzch owoców, można także użyć mrożonych. Ten przepis znany jest pod nazwą ciasta jogurtowego lub kubeczkowego i króluje w internecie już od wielu lat jako jedno z najprostszych ciast. Kiedyś robiłam z tego przepisu muffinki z jabłkami(...)naczyniu umieść wszystkie pozostałe składniki (oprócz owoców) i mieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch i poukładaj owoce, lekko wciskając je w ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 min, do suchego

Słodki Blog
Czekoladowa charlotte , tort czekoladowo – wiśniwy 84

Bardzo dobre ciasto. Ja nie przepadam za czekoladowym ciastem ale ten mus czekoladowy bardzo mi smakował. W połączeniu z masą owocową dało fajną kombinację. Możecie zrobić z truskawkami będzie również pycha. Wykonanie ciasta – mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puch. Następnie dodać białka i wymieszać delikatnie. Powoli(...)dodawać składniki suche mieszając już bardzo delikatnie. Formę o średnicy 23 cm posmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15-20 minut. Ciasto musi urosnąć. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Zastawić do ostudzenia. Wykonanie musu czekoladowego – połamaną czekoladę położyć na miseczce ustawionej na garnuszku z gotującą się wodą. Woda

Kuchnia Pokoleń
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 145

Przepis na dużą blachę podzielnego i łatwego w przygotowaniu ciasta, który jest w moim domu już kilka lat, zawsze w sezonie do niego wracam, bo jest do czego. Mega kruche ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i słodziutkiego budyniu.   Nie wiem jak u Was,ale u mnie majowe wypieki są właśnie najczęściej z rabarbarem.   To ciasto nie może się(...)udać ! Polecam. Blaszka o wym 24/39 cm Ciasto kruche: 40 dag mąki krupczatki Młynomag 10 dag mąki pszennej tortowej 25 dag margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1200 ml mleka 3 budynie śmietankowe Dr.Oetker 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: 70 dag świeżego rabarbaru

Wanilia i Kardamon
Sezonowa szarlotka z rabarbarem i bezą 74

Obłędne sezonowe ciasto. Jeśli je raz zrobicie, będziecie do niego co roku wracać! Oto moja przewspaniała szarlotka z rabarbarem i puszystą bezą, na cienkim, pełnoziarnistym spodzie. Wiem, że kochacie szarlotki! Moja szarlotka dla diabetyka to jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu. Dlatego tuż przed Dniem Mamy, który hucznie zamierzam świętować (w końcu jestem potrójną mamą!) mam dla Was nowy odlotowy(...)przepis. Tym razem nie będzie to zwykła szarlotka, a ciasto z rabarbarem. Pewnie znowu mi zarzucicie, że w bezie jest cukier, ale to jest beza. Zapewniam, że jest go o wiele mniej niż w bezie z cukierni. Próbowałam z zamiennikami, ale nie podołały. Możecie próbować i kombinować, ja ręczę za ten przepis, że zawsze Wam wyjdzie. Raz sobie pozwólcie

Dietolog
Klasyczna wuzetka 74

Bardzo smaczny przepis na klasyczną wuzetkę. Ciasto znane i lubiane. Przepis z którego ja korzystam i zawsze się udaje. Proste i dość szybkie w przygotowaniu. Duża blacha znika w mig :). Świetnie sprawdza się na co dzień i od święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 8 jajek L 1 szklanka cukru (składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml 1 szklanka(...)śliwkowych herbata z cytryną do nasączenia biszkoptu lub posłodzona kawa w zależności od podobań 150 gram czekolady mlecznej lub gorzkiej, 5 łyżek śmietany 12% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: upieczenie ciasta: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas

Blog kulinarny S9.PL
Domowe naleśniki z serem 100

przepis na: Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą Oczywiście dokładnych proporcji Wam nie podam, bo czasem trzeba dosypać odrobinę więcej mąki, albo odrobine więcej mleka. Wszystko zależy od konsystencji ciasta, powinno być dość płynne. Składniki 2 jajka 2/3 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki odrobina wody gazowanej szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz serowy 300 g sera białego(...)dżemem i musem malinowym Domowe naleśniki z serem – przepis Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, mąkę, mleko, wodę gazowaną i mieszamy do połączenia się składników. Możecie wymieszać ciasto przy pomocy rózgi, albo miksera. Jak wolicie. Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę ciasta, rozprowadzamy po całej patelni i smażmy naleśniaka z obu stron. Dosłownie 1-2 minuty. Ser biały mieszamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
pyszne ciasto kruche z rabarbarem,budyniem, kakaową kruszonką... 111

Składniki: ciasto kruche: mąka pszenna 550 2,5 szklanki, miękka margaryna 150 gram, cukier puder 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1 szczypta, rabarbar 3 sztuki duże, grube masa budyniowa: mleko 1 litr, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżka, budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania, woda zimna 200 ml kruszonka kakaowa: miękka margaryna 125 gram, mąka pszenna(...)zagotować z cukrem, masłem, wlać budynie wymieszane w zimnej wodzie, mieszać energicznie łyżką do zagęszczenia budyniu, odstawić garnek na blat kuchenny. Wszystkie składniki w misce ręką wyrobić na gładkie ciasto, jeśli jest zbyt luźne to podsypać ciut mąki, nie trzeba ciasta schładzać w lodówce. Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, do formy włożyć kulę ciasta i dłonią palcami rozsmarować

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania