serial i po prostu odpoczywam. A w takim odpoczynku zawsze pomaga kubek dobrej herbaty i coś słodkiego 😄 W ten weekend akurat czas miałam, więc była i książka, i ciasto - tym razem owsiany placek ze śliwkami. Co prawda sezon na śliwki właśnie nieśmiało się zaczyna, możecie więc użyć świeżych, ja jednak sięgnęłam jeszcze po mrożone węgierki z zeszłego roku. Owsiany placek(...)bułki, łyżeczkę cynamonu, 500g śliwek węgierek. 1. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajka, jogurt grecki i 150g ksylitolu, po czym szybko zagnieć ciasto (możesz też skorzystać z malaksera). 2. Gotowe ciasto przełóż na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Tartą bułkę wymieszaj z cynamonem i łyżką ksylitolu (ok. 15g), i tak przygotowaną
Z notatnika dietetykakrakersami to ciasto na dużą blachę bez pieczenia o narkotycznym smaku. Słodycz kajmaku, masy budyniowej i bitej śmietany przełamują słone krakersy. Wygląda jak z najlepszej cukierni, a swoim smakiem zachwyci każdego. Składniki na dużą blachę: Podane składniki są na dużą blachę o wymiarach 24x36cm. Szklanka to pojemność 250ml. Masło musi być w temperaturze pokojowej, a śmietanki kremówki muszą być dobrze(...)schłodzone. Spód ciasta 500g krakersów (2 lub 3 opakowania) Masa kajmakowa 530g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka) Krem budyniowy Masło musi być temperaturze pokojowej. 2 szklanki mleka (500ml) 45g mąki ziemniaczanej 40g mąki pszennej 200g masła extra o zawartości tłuszczu 82% 150g cukru 2 żółtka (ze średniej wielkości jajek) kilka kropel ekstraktu waniliowego Masa śmietanowa Śmietanki kremówki muszą być oczywiście
Ania gotujePrzepyszny torcik truskawkowo-śmietankowy Bardzo efektowny i niezwykle smaczny, a do tego łatwy oraz w miarę szybki w przygotowaniu letni tort owocowy. Super ciasto nie tylko na szczególne okazje, bo świetnie sprawdzi się także do niedzielnej kawki z rodziną. Polecam serdecznie. Do wykonania ciasta użyłam rantu o średnicy 19cm oraz folii rantowej ( nie jest ona niezbędna, ale dzięki niej łatwiej(...)wyjąc ciasto z rantu). Wierzch tortu przyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 160g cukru 5 łyżek zimnej wody 120g mąki pszennej 35g kakao Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: truskawki do dekoracji
Blog z ApetytemPrzepis na brownie z cukinii, czyli czekoladowe ciasto, którego jednym z głównych składników jest cukinia. Totalnie obłędny przepis, którego musicie spróbować. Czy osoby z cukrzycą rzeczywiście nie mogą jeść słodyczy? Prawdą jest, że powinniśmy unikać cukrów prostych, ale można modyfikować tradycyjne przepisy, żeby słodycze były zdrowe i pożywne. Dlatego zapraszam Was na zaskakujące i smaczne brownie z cukinii, które zupełnie(...)również do zabrania z sobą do pracy czy na piknik. Długo zachowuje świeżość, więc można się nim cieszyć kilka dni, o ile coś zostanie. To drugie w kolejności (po cieście marchewkowym) moje ulubione ciasto na bazie warzyw. Ten przepis przygotowałam w ramach kampanii Dłuższe życie z cukrzycą . Przed nami jeszcze 3 filmy serii Zdrowiej jesz, dłużej żyjesz. Wszystkie znajdziecie
DietologCześć, dziś zapraszam Was na ciasto każdemu chyba znane, ciasto Wuzetka (W-Z) Składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną oraz kwaśnym dżemem lub powidłami. Ciasto polane jest polewa czekoladową oraz ozdobione rozetką z bitej śmietany. Bardzo Wam polecam ten przepis, wuzetka z niego wychodzi po prostu pyszna. Zapraszam Was też na film SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm ***szklanka u mnie(...)sztywno, dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao-wszystko miksujemy na najniższych obrotach tak by nie utracić puszystości masy. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKruche ciasto z nadzieniem truskawkowym i rabarbarem to idealna propozycja na szybkie i smaczne ciasto , które zawsze przygotowuję w sezonie na rabarbar. Idealnie łączy w sobie słodycz nadzienia truskawkowego z kwaskowatym rabarbarem. Doskonałe na każdą okazję. Spróbujcie! A w ogóle wiecie, że rabarbar klasyfikowany jest jako warzywo? Ps. Tu znajdziecie wszystkie moje przepisy na ciasta z rabarbarem - klik(...)Kruche ciasto z nadzieniem truskawkowym i rabarbarem - składniki: (Forma o wymiarach około 24 x 24 cm lub 22 x 28 cm) 400g mąki pszennej 200g masła/margaryny 150g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta soli Dodatkowo: około 200g nadzienia/dżemu truskawkowego (gęstego) 300g rabarbaru 1 łyżka cukru
Di gotujeciasto jest pyszne. Pachnie bananami i jest wilgotne, nie zapycha. Takie idealne. Udekorowane domową polewą czekoladą i kolorowymi cukierkami i posypką. Będzie ozdobą każdego stołu, urodzinowego czy innej imprezy. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku(...)kakao 2 banany Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: różowe draże kolorowa posypka Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie
IzabelawkuchniKruche ciasto owsiane z masłem orzechowym i dżemem to szybki wypiek, który posmakuje nie tylko miłośnikom orzechowych i zdrowszych słodkości. Ciasto ma przyjemną, delikatną oraz jednocześnie kruchą konsystencję, która wspaniałe łączy orzechowy posmak ze słodyczą owocowego nadzienia. Przyznam szczerze, że jest dość syte, więc doskonale zaspokoi głód i idealnie sprawdzi się jako ciasto do kawy lub herbaty! Spróbujecie(...)Kruche ciasto owsiane z masłem orzechowym i dżemem - składniki: (Forma 20 x 20 cm) Ciasto: 200g mąki pszennej/orkiszowej 100g masła 100g masła orzechowego 50g cukru/ ksylitolu 50g płatów owsianych błyskawicznych 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/powidła/marmolada Kruche ciasto owsiane z masłem orzechowym i dżemem - przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta
Di gotujewyrośnięcia na ok. 10 minut. 500g mąki lub mieszankę mąk wsypujemy do dużej miski. Dodajemy erytrol oraz sól i mieszamy. Dodajemy miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta przez co najmniej 3 minuty). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski(...)godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, rozcieramy między palcami na kruszonkę i wkładamy do lodówki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy 3 wałki o długości około 45 cm. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wałki przekładamy na blachę, zlepiamy ich początki i zaplatamy warkocz
Be Fit Be StrongZawijaniec z waniliowego ciasta ucieranego, przygotowanego na serku homogenizowanym waniliowym, z nadzieniem orzechowym w stylu Ferrero Rocher z orzechów laskowych oraz kremu czekoladowo-orzechowego. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady oraz posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto nie za słodkie, mocno nadziane orzechami - po prostu pyszne! Znika z talerza w mgnieniu oka. Jest też dość szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie(...)się rozsmarowuje. Jego smak jest intensywnie orzechowy, dość słodki i przypomina trochę praliny Ferrero Rocher, tylko w zdrowszym wydaniu. Jest tak uzależniający, że dosłownie można go jeść łyżeczkami! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 200 g miękiego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru 250 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie orzechowe
Kuchnia MagdaLenypochodzącym ze skórki cytrusów, który w małych ilościach wypuszczany jest gdy nalewa się sok. Dzięki połączeniu soku z olejkiem, produkt zyskuje właściwy aromat i smak świeżo wyciśniętych cytryn. Składniki: Ciasto: jajka - 1 szt żółtka jaj - 2 szt mąka pszenna - 250 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta masło mocno schłodzone - 100 g cukier puder - 1/2 szkl Masa serowa(...)proszku - 100 g sok z cytryny LIMMI - 2 łyżki mleko - 2,5 szkl jajka - 2 szt żółtka jaj - 4 szt Piana: cukier - 1 szkl białka jaj - 6 szt Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Następnie dodać cukier i żółtka, zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach
Kuchnia DanusiSezon truskawkowy uważam za otwarty. Na początek przygotowałam pyszne ciasto. Czekoladowy biszkopt, masa z mascarpone z bitą śmietaną, truskawki i galaretka. Lekkie, rozpływające się w ustach. Przepyszne. Ciasto w przygotowaniu bardzo proste, poradzi sobie z nim nawet dziecko. Jeśli upieczemy sobie wcześniej biszkopt, to później tylko czas chłodzenia dzieli nas od konsumpcji. Polecam :) Składniki (na blaszkę 25x36 cm) Biszkopt(...)Biszkopt : Białka ubijam na sztywno z cukrem dodaję żółtka z octem, delikatnie mieszam, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewam na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 20 minut do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia
Kuchnia z widokiem na ogródRustykalna tarta rabarbarowa z budyniem i truskawkami, bez cukru białego, to super propozycja na wiosnę i sezon rabarbarowy . Polecam Składniki na ciasto: 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 100 g masła 4 łyżki ksylitolu 1 szczypta soli 400 g mąki tortowej Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto w kulkę. Odkładam. Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 1 budyń(...)wlewam do gotującego się mleka. Gotuję, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie myję i kroję rabarbar na drobne kawałki (kilka paseczków rabarbaru zostawiłam do dekoracji). Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około
Słodki sentymentpieczenia to idealny deser na letnie dni. Arbuz ze względu na dużą zawartość wody nawadnia nasz organizm, a ponadto urzeka swoim niepowtarzalnym smakiem. W cukierniach trudno jest dostać jakiekolwiek ciasto arbuzowe, dlatego postanowiłam sama sobie takie ciasto zaserwować. Ciasto na herbatnikowym spodzie, do tego galaretka, kawałki soczystego arbuza, bita śmietana i migdały to połączenie wręcz idealne. Ciasto arbuzowa chmurka(...)takie ciacho można również przygotować w wersji pieczonej. Wystarczy jedynie herbatniki zastąpić tradycyjnym biszkoptem. Zachęcam do wypróbowania przepisu na arbuzową chmurkę bez pieczenia bo na prawdę warto! PRZEPIS NA CIASTO ARBUZOWA CHMURKA Składniki 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1/2 arbuza 1/5 szklanki wrzącej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki arbuzowe
Alle Dobre!