Już wielokrotnie mówiłam Wam, że uwielbiam ciasto marchewkowe. Najczęściej robię to, które już od kilku lat króluje niezmiennie na blogu – klasyczne, puszyste, oblane czekoladą. TO! Dziś, w ramach naszego cyklu „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” przygotowałam dla Was równie pyszne ciasto marchewkowe, ale w formie rolady. Lekka puszysta rolada marchewkowa wypełniona jest po brzegi waniliowym kremem(...)dodatkiem karmelizowanych orzechów. Fantastyczna całość, której absolutnie nikt się nie oprze! Gorąco polecam! Takie duże i w miarę płaskie ciasto marchewkowe najlepiej upiec na dużej blasze. Świetnie sprawdzą się te z niskimi, bocznymi rantami. W https://www.sweetdecor.pl/ dostępne są np. takie, ocynowane o wymiarach 40x26x2,5 cm. Jeśli takiej nie macie, możecie użyć takiej jak ja – równie dużej
Ostra na SłodkoKokosowa wersja popularnego ciasta bez pieczenia 3-bit. Trzy warstwy kakaowych herbatników przełożonych masą budyniową, masą kajmakową i bitą śmietaną. Dla dopełnienia kokosowego smaku Wierzch ciasta posypany jest wiórkami kokosowymi. Kokosowy 3-bit jest bardzo prosty w wykonaniu. Po całej nocy w lodówce zyskamy puszyste, delikatne i wprost rozpływające się w ustach ciasto dla najbliższych. Gwarantuję, że zniknie błyskawicznie :) Składniki(...)ilości dodać masę kajmakową. Posmarować nią ciastka (fot.2) i ponownie ułożyć warstwę ciastek. Do odłożonej śmietany dosypać 1 łyżkę cukru pudru i wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta (fot.3) . Całość posypać wiórkami kokosowymi (fot.4) . Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. A od rana można już zajadać :) drukuj przepis
Świat Ciastanadzieniem z białego maku. Ich wykonanie jest w miarę szybkie i niezbyt skomplikowane. Nadzienie możemy wykonać sami, według poniższego przepisu lub użyć gotowego z puszki. Polecam! Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 130g masła 250ml mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka + 1 jajko do posmarowania rogali Biały mak (można użyć gotowej masy makowej z puszki): 300g(...)pudru 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów ok 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: lukier do polania rogali posiekane orzechy włoskie do posypania *** Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia *** *** W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko
Blog z Apetytemciasto jest niskie, takie zakalcowate, ale zakalcem nie jest. Ciasto podobne do brownies. Wilgotne, czekoladowe, pyszne. Do przygotowania potrzebujemy jedną miskę, blender i blaszkę. Ciasto blendujemy, do blaszki i do pieczenia. kilka chwil przygotowania plus pieczenia. Polecam osobom, które lubią takie ciasta. Potrzebujemy: 3 jajka 200 g serka wiejskiego 60 g cukru 1 cukier waniliowy 100 g mąki tortowej(...)ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie pysznego ciasta: 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski, następnie blenderem miksujemy na gładkie ciasto. 2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20 cm x 25 cm. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone
Izabelawkuchnibędąc u swojej babci. Sernik królewski, to tradycyjny polski sernik pieczony w większości przypadków w prostokątnej lub kwadratowej formie, składający się z pysznej masy serowej oraz dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie serniki. Sernik królewski najczęściej gości u mnie na świątecznym stole lub na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Do tego wyciągam(...)młynku tuż przed przygotowaniem. Kocham zapach świeżo mielonej kawy. Czy jest coś lepszego? Tak – kawa + domowy sernik królewski. To kto się dziś skusi na takie połączenie? Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki naturalnego kakao 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 żółtka jaj Na masę serową
Słodkie okruszkiSkładniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g schłodzonego masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 450 g obranej dyni 1 kg jabłek skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 łyżki kaszy manny (do posypania spodu ciasta) cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta Sposób(...)pieczenia oraz masło pokrojone w kostkę. Za pomocą noża szatkujemy całość do momentu aż z masła pozostaną drobne kawałki obtoczone mąką. Dodajemy jajka oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy ją do lodówki. Dynię oraz jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy ze skórką z pomarańczy sokiem, cukrem i cukrem waniliowym. Owoce przerzucamy
Qchnia po prostuPizzę można przygotować na wiele różnych sposobów. Dzisiaj przepis dla minimalistów – pizza z oliwkami na cienkim cieście. Można oczywiście dodać dowolne składniki – pomidory, cebulę, szybkę lub salami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Czy wiesz jak: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści Składniki na ciasto 2 szklanki mąki, ¾ szklanki ciepłej wody, 25g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju, szczypta soli(...)łyżka oliwy z oliwek, dowolne zioła (np. bazylia, oregano) Pizza z oliwkami – przepis Wodę mieszamy z drożdżami. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, sól i wodę z drożdżami. Ciasto mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy je dłońmi do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odkładamy na bok na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy dodatki – kroimy oliwki, przygotowujemy sos pomidorowy, ścieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto pyszne, pachnące masłem, z dodatkiem słodziutkich malin. Najlepsze świeżo upieczone, a zapach bezcenny Przepis główny pochodzi od Kwestii Smaku. Co nam trzeba? Na rozczyn 50 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 200ml ciepłego mleka Ciasto: 4 żółtka jaj + 1 białko 100 g cukru 500 g mąki 150 ml ciepłego mleka 120 g stopionego masła Kruszonka(...)pudru 100 g zimnego masła Dodatkowo miseczka rozdrobnionych malin z cukrem Robimy! Najpierw robimy rozczyn Drożdże kruszymy do ciepłego mleka, dodajemy cukier, mąkę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto : Najpierw żółtka ucieramy z cukrem Następnie dodajemy je do przesianej mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powoli mieszać składniki, najlepiej ręką. Gdy składniki
Latosiowydompyszne polskie jabłka. Bardzo lubię wykorzystywać te zdrowe owoce w mojej kuchni. Przygotowuję z nich różne dania, zarówno te słodkie, jak i te wytrwane. Moi domownicy uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami. Tym razem na naszym stole pojawiła się szarlotka z bezą i śliwkami. To duet idealny. A do tego kruche ciasto i słodka beza. Mówię Wam, jest pysznie(...)Szarlotka z bezą i śliwkami Szarlotka z bezą i śliwkami Proporcje na formę 30 x 24 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie
Kulinarne przygody GatityCiasto z figami i migdałami. Figi są teraz bardzo tanie, można je wykorzystywać i upiec placek drożdżowy z figami. Świeże figi są w sklepach po 45- 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Lubię(...)robić najbliższym domowe przyjemności, nie lubię za bardzo jeść ciast, ale piec lubię, nawet bardzo. W ogóle lubię czas wolny spędzać w kuchni. Ciasto na kefirze z figami i migdałami przygotowuje się bardzo szybko, do tego jest bardzo proste do przygotowania. Figi i migdały, lekki, puszyste ciasto na kefirze, do tego cukier puder. Przepis jest bardzo prosty, składniki na tortownicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakwasie , to mój hołd dla jesiennej królowej. Odkrywajmy moc dyni, a zapach pieczonego dyniowego chleba z lekką nutą cynamonu niech rozchodzi się i w Waszych domach. Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny. Dla przykładu podam grafik według którego przygotowuję chleb(...)mieszanie zakwasu 17:00 – autoliza 17:30 – wyrabianie ciasta 18:00 – składanie 18:30 – składanie 19:00 – składanie 19:30 – składanie 20:00 – odpoczynek na desce 20:30 – formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce 07:00 – 12:00 – pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 15 g zakwasu
Tajemnice Smakukuchni tej jesieni. Krucha i mocno pomarańczowa trafiła do piekarnik razem z cebulą i garstką orzechów laskowych. Rumiana i pachnąca ziołami znalazła swoje miejsce w ramionach czosnkowego, kruchego ciasta, łapiąc po drodze do tańca kilka suszonych pomidorów i pyszną, mleczną mozzarellę ♥ Tak powstało jesienne Galette z pieczoną dynią. Pełne październikowego słońca, które w tym roku wyjątkowo radośnie zabawia nas swoimi(...)łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 3 szczypty pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego Do tego 7 suszonych pomidorów ze słoiczka 1 kulka mozzarelli Ciasto kruche 160g mąki 70g zimnego masła 3-4 łyżki zimnej wody 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: Pieczona dynia: 1. Cebulę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSuper ciacho z książki Siostry Anastazji. W książce podane były wiśnie z kompotu, których niestety nie miałam, więc zastąpiłam je czereśniami. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, więc na pewno się sprawdzi na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Zapraszam kochani. Składniki blaszka 23/33: ciasto: margaryna 30 dag, cukier puder 25 dag, mąka pszenna 25 dag, jajka 6 szt, proszek do pieczenia(...)Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać po jednym żółtku. Na koniec dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia oraz amoniak. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej z nich dodać orzechy włoskie. Ciasta rozwałkować na 3 oddzielne blaszki i piec w temp. 170 st. C przez
kulinarne odsłony pati