ciasto - 160969 przepisów (strona:1101/10732)

Kruche babeczki z kajmakiem. 63

orzechami lub płatkami migdałowymi. Na blogu znajdziecie również przepis na krem kajmakowy, który również będzie pasował do babeczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche babeczki z kajmakiem. Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % lub 22 % Kajmak: 1 puszka gotowego kajmaku Kajmak(...)mleka skondensowanego słodzonego: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Kajmak z mleka skondensowanego słodzonego z dodatkiem masła: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 50 g masła Instrukcje Ciasto: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremki (ja użyłam foremek

To co lubię - gotuję i polecam
Razowe ciasto ucierane z borówkami FIT 50

Powiem Wam, że kiedy przyrządzałam to ciasto po raz pierwszy, nie zdawałam sobie sprawy, że wyjdzie aż tak pyszne! Tak dobrego ucieranego ciasta nie jadłam już dawno. Dlatego nie zwlekajcie zbyt długo i koniecznie zabierajcie się do roboty. Kilka podstawowych składników łączymy ze sobą w parę chwil, dodajemy cudowne borówki (lub inne ulubione owoce) i po godzinie możemy rozkoszować się(...)wspaniałym ciastem. Zwykłą mąkę zamieniamy na razową, cukier na erytrol, ilość masła zmniejszamy, a dzięki tym zabiegom uzyskujemy zdrowe, sycące ciasto o znacznie zmniejszonej kaloryczności w porównaniu do zwykłego ciasta ucieranego. Można? Można! Jeden kawałek to około 145kcal, B: 4,1g, T: 7,5g, W: 14,8g. Składniki na keksówkę 23 x 9cm (14 porcji): – 250g mąki pszennej pełnoziarnistej – 100g

Be Fit Be Strong
Makowo-migdałowy PAKOWANIEC 82

ciasto zawsze robi furorę na świątecznym stole. Ciasto :mąka pszenna 500 g 4 żółtka cukier 100 g /drożdże 60 g /masło lub margaryna 100 g mleko ok. 210 ml kefir 3 łyżki cukier waniliowy 1 łyżeczka masa makowa : mak ugotowany zmielony ok. 390 g cukier do smaku aromat migdałowy 1 białko jaja masa migdałowa : zmielone białe migdały(...)Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.Masło stopić i przestudzić. Mąkę przesiać dodać, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, żółtka ubite z cukrem , cukier waniliowy ,kefir. Wyrobić starannie. Gdy ciasto ma gładką powierzchnię, wlewać stopniowo masło ciągle wyrabiając. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.     Masa makowa. Ugotowany mak zmielić z cukrem. dodać aromat i roztrzepane białko. Masa migdałowa. Migdały sparzyć

Smaczne moje
Parówki w cieście francuskim z sarepską 63

ogromną ochotę na parówki, to wybieram właśnie te z dobrym składem. W przypadku poniższego przepisu, bez problemu można parówki zastąpić ulubioną kiełbasą domową lub kabanosami.    Parówki w cieście francuskim z sarepską  Składniki Ilość składników dopasowujemy do ilości przekąsek, które potrzebujemy.  ciasto frnacuskie parówki  musztarda sarepska sezam jajko Przygotowanie Wycinamy taki kawałek ciasta francuskiego jakiej długości(...)chcemy mieć przekąskę. Ja przekroiłam parówkę na połowę i ucięłam jeden pasek szerokości ok. 10 cm ciasta francuskiego, przekroiłam go na  pół i to wystarczyło mi na dwie połówki parówki.  Smarujemy ciasto francuskie połową łyżeczki musztardy sarepskiej. Na to kładziemy parówkę  na środku,   równolegle do krótszej krawędzi ciasta francuskiego i zawijamy. Sposób zawinięcia zależy

Kuchnia moimi oczami
Napoleonka na krakersach 127

Ciasto Napoleonka na krakersach to jedno z łatwiejszych w przygotowaniu ciast bez pieczenia. Są to dwie warstwy solonych krakersów przełożone waniliowym kremem budyniowym. To ciasto można również zrobić używając herbatników, zamiast krakersów. Jednak ja uważam, że słodki krem budyniowo-waniliowy świetnie komponuje się ze słonymi krakersami i ciasto nie jest za słodkie. Moje ciasto Napoleonka na krakersach ma wysokość około(...)jeżeli ktoś lubi wyższe ciasta to może przygotować je na mniejszej blaszce. Przepis na ciasto Napoleonka na krakersach jest bardzo prosty, ale jeżeli ktoś nie ma w domu miksera to krem budyniowy można zrobić w inny sposób. A mianowicie do gotującego się mleka z cukrem dodać masło, a następnie po rozpuszczeniu wlewać mieszankę budyniową i gotować do zgęstnienia, jak poniżej

Danka Pichci
Mazurek 65

Mazurek z czekoladą i bakaliami to prosta propozycja na wielkanocny deser. Mazurek na kruchym cieście z domową, szybką polewą czekoladową, ozdobiony bakaliami jest niezwykle pyszny i prosty w przygotowaniu. Możesz go dowolnie dekorować, i to jest najlepsze zadanie dla małych pomocników w domu. Zanim zaczniesz szykować mazurek wielkanocny przeczytaj najpierw cały wpis, ponieważ opowiadam w nim o wielu zamiennikach(...)pszennej (niecała szklanka o pojemności 250 ml) wsyp do miski, dodaj cukier oraz posiekane masło (wyjęte prosto z lodówki) oraz 1 żółtko. Posiekaj składniki nożem, następnie szybko wyrób gładkie ciasto. Na początku będzie przypominało kruszonkę, jednak po chwili połączy się w całość. Porada. Cukier drobny możesz zastąpić cukrem pudrem. Możesz go dać 50 g, czyli o 10 g więcej. Dzięki

Zasmakuj Kuchni
MANDARYNKOWE FALE DUNAJU 81

Odświeżone Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim mandarynkami z orzeźwiającą mandarynkową masą budyniową. Fale Dunaju  to jedno z klasycznych ciast.  Składniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy śmietankowy 1 -  2 łyżek kakao 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka(...)mandarynek z puszki odsączamy z soku.  Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady. Wystarczy kliknąć w poniższy link  Filetowanie pomarańczy Ciasto -   margarynę rozpuści i odstawić do przestudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubija z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, delikatnie wymieszać i dodać przesianą mąkę

Ciastka - domowe słodkości
Sernik na kruchym cieście (z mlekiem skondensowanym) 55

pisałam w moich postach o zaletach serników i o tym, że można je zrobić w nieskończonej liczbie odsłon. I dziś właśnie kolejna z nich, a mianowicie sernik na kruchym cieście z mąki krupczatki, z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Ostatnio zauważyłam, że sernik z mlekiem skondensowanym jest na topie, więc postanowiłam również spróbować. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała powszechnie(...)Podstawową modyfikacją, jaką zrobiłam, jest to, że zmniejszyłam ilość mleka skondensowanego o połowę, bo chciałam, żeby sernik nie był aż tak słodki i ciężki. Sernik zrobiłam na cienkiej warstwie ciasta kruchego z mąki krupczatki i posypałam go cukrem pudrem. Sernik wyszedł bardzo smaczny. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruchy spód: 1szkl. mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta

Waniliowe Improwizacje
Łosoś pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem. Po prostu zachwycający. PRZEPIS 68

Chrupiące ciasto na wierzchu i aromatyczna ryba ze szpinakiem w środku – prawda, że brzmi wspaniale? Taki właśnie jest łosoś pieczony w cieście francuskim. Niezwykle efektowny i niezwykle pyszny. Przepis na łososia w cieście francuskim Składniki: arkusz gotowego ciasta francuskiego około 280 g (oczywiście możecie zrobić je sami, to jednak bardzo czasochłonne), 450 gramów szpinaku mrożonego w liściach, 1 cebula(...)ząbki czosnku, 100 gramów sera ricotta, ćwierć kostki masła, około 600 gramów fileta z łososia bez skóry, 1 jajko, sól, pieprz. Jak zrobić łososia w cieście francuskim? Łosia oprósz solą i pieprzem – jeśli masz filet ze skórą, najpierw należy ją ściąć. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, smaż kilka minut, dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę, wrzuć

Kulinarna Polska
Ciasto drożdżowe idealne ( wilgotne ). 121

masła lub dobrej jakości margaryny łyżeczka soli niejodowanej otarta skórka z jednej cytryny lub olejek cytrynowy 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy ( dla ładnego koloru ) mąka pszenna ( ile zabierze ciasto około 1,5 kilograma ? ) Sposób wykonania :   M leko wlewamy do miski, dodajemy jogurt oraz serek, mieszamy, aby nie było grudek. Następnie podgrzewamy do około 35 C. Do mleka wsypujemy połowę cukru(...)mieszając ( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu, dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem. Tłuszcz roztapiamy tak aby był półpłynny i dodajemy do naszego ciasta na końcu. Teraz wyrabiamy nasze ciasto tak, aby tłuszcz połączył się z  ciastem. Dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle, w zależności jakie

Przepisy i porady kulinarne
Jeżynianki 54

nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule

moj przepis na
Torcik W-Z (Wuzetka) 51

dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis(...)sztywno, pod koniec dodając 60 gr cukru. Nagrzać piekarnik do 180 st. Do ubitych białek delikatnie wmieszać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę z kakao, następnie delikatnie wmieszać masło. Ciasto przelać do tortownicy, delikatnie, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć, poczekać aż wystygnie, zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić całkowicie, po czym pokroić na dwie

moj przepis na
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną 56

polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko i bezproblemowo, poza tym Pavlova robi olbrzymie wrażenie na gościach(...)deser dietetyczny, bo prawie nie zawiera kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść :-) Składniki na dwa blaty o średnicy 15 cm i 20 cm: 6 białek koniecznie w temp. pokojowej 300 gr cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

moj przepis na
Czekoladowa babka na białkach 51

mojprzepisna.pl | Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy(...)Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie tu . [:Listonic] Składniki na formę do babki 1,5 litra: 25 g kakao 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g masła 120 g drobnego cukru do wypieków 100 ml gorącej wody 4 duże białka 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Formę do babki wysmarować masłem, wysypać mąką. Owoce z nalewki

moj przepis na
Biszkopt rzucany 65

mojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, 2/3 przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania