ciasto - 162020 przepisów (strona:1101/10802)

CIASTO PIJANA ŚLIWKA 56

krem budyniowy, polewa z czekolady, i śliwki z nutą alkoholu. Kiedy zobaczyłam piękne, wędzone śliwki w sklepie, od razu pomyślałam, żeby w końcu wypróbować ten stary przepis. Ciasto jest proste i robi się je naprawdę szybko. Ja upiekłam jednego wieczoru biszkopt i namoczyłam w alkoholu śliwki, a następnego dnia zrobiłam krem budyniowy i złożyłam ciasto. Najlepiej jeśli ciasto poleży kilka(...)godzin w chłodnym miejscu (lub w lodówce) i nabierze mocy 😍😍😍 Aby upiec ciasto zerknęłam na przepis Ewy  z bloga "Z cukrem pudrem" , gdzie oprócz dokładnego przepisu na "pijaną śliwkę" znajdziecie dziesiątki cudownych przepisów na smakowite ciasta i dania. Bardzo często wpadam do Ewy, aby pogrzebać w jej przepisach 😉. Polecam Jej bloga (tak przy okazji). Przepis podaję z moimi małymi

Walijskie Pichcenie
Delicja orzechowo truskawkowa 40

Ciasto pyszne, polecam. Wykonanie ciasta – Białka ubić na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając powoli dodawać cukier i cukier waniliowy. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Orzechy zmielić i wymieszać z bułką tartą. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i masę orzechową. Mieszać delikatnie. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki(...)Nagrzać piekarnik do 160C i piec 30-35 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Patyczek po wyjęciu musi być suchy. Masa truskawkowa – Truskawki wrzucić do garnka, wlać odrobinę wody. Podgrzewać, jak truskawki puszczą sok wsypać galaretki. Delikatnie podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia galaretek. Poczekać aż masa przestygnie, i lekko zesztywnieje. Wylać masę na zimne ciasto orzechowe. Zostawić do całkowitego

Kuchnia Pokoleń
Makowiec Z Kratką 60

Ciasto którego chyba nie może zabraknąć na świątecznym stole, czyli makowiec na kruchym cieście ze staromodną kratką i lukrem Tutaj macie link do najsmaczniejszego makowca z przepisu mojej mamy Makowiec z bezą na kruchym cieście Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto kruche: 1 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki pszennej tortowej 1/2 szkl cukru 125 g masła(...)puszka gotowej masy makowej lub domowej masy makowej ( tutaj w linku jest moja, domowa masa z maku mielonego) esencja pomarańczowa lub skórka z pomarańczy białko do posmarowania spodu ciasta 2-3 łyżki orzechów włoskich posiekanych 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki

Gotowanie...to proste !
Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym 48

mimo wszystko co roku próbuję nowy przepis na orzeszki. Orzeszki prawie zawsze wychodzą pyszne, dlatego dużą rolę dla mnie odgrywa również przy wyborze optymalnego przepisu, jakość pracy z ciastem. Zdarzały się ciasta, które się kruszyły i formowanie kuleczek na orzeszki szło topornie, ale same ciastka wychodziły smaczne. Tym razem przepis na orzeszki z grupy facebookowej, z małą moją modyfikacją(...)postaci dodatku soli, proszku do pieczenia i zmiany kremu. Ciasto ma idealną konsystencję, więc nie ma problemu z robieniem kuleczek, obojętne czy używacie patelni do smażenia ciasteczek czy też elektrycznego opiekacza. Ciasto jest zwarte i dobrze się dzieli, także z czystym sumieniem polecam ten przepis. A same orzeszki…dla wielu chyba ciastka legenda bożonarodzeniowa Ja długi czas

Mieszam w Garnku
Pierniczki 50

śmietanę, gęstym jogurtem naturalnym. A co zrobić z białkami jajek? Możecie zrobić pyszne kokosanki. Do składników w misce dodajemy masło wraz z przyprawami. Musicie uważać, aby nie było gorące. Ciasto dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ja używam łyżki drewnianej, ale jeśli chcecie możecie również wykorzystać mikser. Uważajcie bo ciasto będzie klejące i dość gęste. Ciasto w misce wkładamy do lodówki(...)minimum 6 godzin. Dlatego warto przygotować ciasto dzień wcześniej, wtedy będzie w lodówce przez całą noc. Ciasto po wyjęciu z lodówki, powinno być bardzo plastyczne. Dzielimy je na kilka mniejszych kawałków. Łatwiej będzie je rozwałkowywać. Stolnicę podsypujemy odrobina mąki i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Jeśli lubicie grubsze, bardziej puszyste pierniczki to ciasto może mieć grubość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI I MASĄ GRYSIKOWĄ + FILMIK 49

Piernik przekładany powidłami i masą grysikową to smaczne i efektowne ciasto. Nie jest rtudne w przygotowaniu a ucieszy smakiem nie jednego domownika, polecam przepis.          CIASTO :  100 g masła 3 łyżki miodu 4 łyżki cukru 3 łyżki powideł 1/2 szklanka mleka  1 łyżka przyprawy do piernika  2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku(...)masła        DODATKOWO :  powidła  herbatniki  dowolna polewa  wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE : MASA - do mleka wsypujemy cukier i mannę, mieszając zagotowujemy. Odkładamy do ostygnięcia. CIASTO - masło, miód, cukier, mleko, powidła podgrzewamy do momentu rozpuszcznia tłuszczu, mieszamy aż masa się połączy. Odkładamy ją od ostudzenia.  Do misy robota wlewamy zimną masę, dodajemy jajka, kakao

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto jabłkowo-orzechowe 55

Bardzo ciekawy przepis z książki Siostry Anastazji, który przykuł moją uwagę. Szarlotka w cieście drożdżowym otoczona kremem i orzechowym biszkoptem. Wierzch udekorowany polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: Ciasto jabłkowe: jabłka 1 kg, żółtka 4 szt, margaryna 15 dag, mąka pszenna 30 dag, cukier puder 1 łyżka, drożdże 4 dag, śmietana 12 % 2-3 łyżki, cynamon 1-2 łyżeczki, bułka tarta(...)Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy oraz bułkę tartą i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół i rozłożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez 30 min do suchego patyczka. Ciasto jabłkowe: Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem

kulinarne odsłony pati
Koperty z kapustą i pieczarkami 62

pieczarkami to świetna przekąska na każdą imprezę. Lista składników niezbędnych do przygotowania tych pysznych przekąsek wcale nie jest długa a proces przygotowania naprawdę prosty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Należy zakupić ciasto francuskie, kiszoną kapustę, marchewkę, pietruszkę pieczarki oraz cebulę. Ciasto francuskie nadziewamy farszem, który przygotowujemy z pozostałych składników. Należy pamiętać, by farsz był dobrze przyprawiony, wówczas koperty będą smaczniejsze. Ciasto francuskie(...)picia . Chrupiące koperty z kapustą i pieczarkami w połączeniu z ciepłym barszczykiem z pewnością zachwycą każdego gościa. KOPERTY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI – PRZEPIS Składniki 1 płac ciasta francuskiego 1 żółtko czarnuszka 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 250 g pieczarek 1 marchewka 1 pietruszka sól pieprz papryka ostra/chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę przepłukać na sitku

Przepiski.pl
Ciasto kokosowo czekoladowe 50

Ciasto kokosowo czekoladowe było trochę dziełem przypadku. Tego dnia miałam robić zupełnie co innego. Ale potem okazało się, że nie dostałam nigdzie fig. Zmieniłam koncepcje. Potem okazało się, że wydawało mi się, że mam mleko w proszku, a nie miałam. Ostatecznie zdecydowałam się na coś z kokosem bo już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie coś w stylu bounty(...)Brakło mi też czekolady na polewę. Jak się później okazało na całe szczęście bo ta z kakao i masła o wiele lepiej się tu sprawdziła. Koniec końców wyszło pyszne ciasto kokosowo czekoladowe z dodatkiem kawy. Ciasto kokosowo czekoladowe, przepis na blaszkę 20x20cm: Brownie: 200 g czekolady gorzkiej, min 70% kakao 120 g masła 3 jajka 100 g cukru 1 łyżka

Relaxtime
Ciasto brownie mocno czekoladowe 43

Ciasta czekoladowe mają swoją niezwykłą moc. Większość z nas uwielbia czekoladę i zawsze kojarzy się nam z czymś smacznym i przyjemnym. Takie jest właśnie moje brownie mocno czekoladowe, wykończone polewą z ciemnej czekolady i śmietanki oraz świeżymi owocami. Tym ciastem zachwycicie swoich bliskich i znajomych. Przepis jest prosty i przyjemny, a w całej kuchni będzie obłędnie pachniało czekoladą. Obserwuj mój(...)profil na INSTAGRAMIE   *składniki na tortownicę o średnicy 26 cm SKŁADNIKI na ciasto: 250g gorzkiej czekolady 70% kakao 150g masła 200g drobnego cukru białego 3 łyżki ciemnego kakao 150g mąki pszennej tortowej 6 jajek 250 ml mleka 3,2% SKŁADNIKI na polewę czekoladową i dekoracje: 150g gorzkiej czekolady  1 łyżka cukru pudru 1 łyżka ciemnego kakao

kulinarnyJa
Miodownik z sernikiem 63

Nadchodzi grudzień, to najlepszy czas aby pomyśleć o świątecznych wypiekach. Miodowniki i serniki lubi większość z Was i dziś właśnie pokuszę o takie  takie połączenie dwa w jednym. Ciasto jest pyszne i najlepsze gdy dłużej poleży więc śmiało można upiec na dwa trzy dni przed świętami. Może śmiało konkurować z innymi słodkimi wypiekami. Polecam.   Forma o wym 27/38(...)Krem śmietanowo serowy: 20 dag mielonego twarogu z wiaderka 330 m śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 listki żelatyny Dr.Oetker   Sposób przygotowania: Najlepiej do tego ciasta mieć trzy jednakowe foremki, ułatwi to przygotowanie. Formę wyłożyć pergaminem.   Ciasto miodowe: Mąkę pszenną wymieszać z sodą, brązowym cukrem , wbijamy jajka, dodajemy miód oraz pokrojone na kawałki masło i szybko

Wanilia i Kardamon
Ciasta miodowe – najlepsze przepisy na święta 835

Ciasto miodowe to idealny wypiek, który posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Obowiązkowo, powinno się również znaleźć na świątecznym stole, zaraz obok makowca, czy sernika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto miodowe to określenie bardzo obszerne, ponieważ przepisów na miodowe ciasta jest naprawdę mnóstwo. My wybraliśmy dla Was te najciekawsze przepisy, które z pewnością Was zainteresują. Poniższe przepisy na ciasta miodowe(...)tylko. 1. Miodownik na kefirze Przepis na: Przepiski.pl 2. Miodownik z kremem budyniowym Przepis na: anetanapodbeskidziu 3. Miodownik wg Ewy Wachowicz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na: zcukrempudrem 4. Ciasto snikers lub miodownik Przepis: sepichce 5. Miodownik Latte Przepis na: waniliaikardamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasta miodowe – najlepsze przepisy na święta pochodzi z serwisu Damusia.pl

Damusia.pl
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 52

Placek drożdżowy z malinami i kruszonką jest miękki, puszysty, delikatny,  maślany i zawsze się udaje. Jest to mój stary przepis, z którego korzystam już od lat. Ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość, choć u nas znika bardzo szybko i nie ma szans, by dłużej poleżało. Najlepiej smakuje mi z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Maliny pasują tu doskonale, ponieważ(...)przełamują smak słodkiego ciasta. To kto się skusi i piecze drożdżowy placek razem ze mną?  Placek drożdżowy z malinami i kruszonką - składniki na keksówkę o długości 30 cm: Drożdżowe ciasto: * 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki letniego mleka * 1 całe jajko * 1 żółtko * 3 łyżki cukru * 60 g roztopionego masła * 12 g świeżych drożdży Kruszonka

Zrób to smacznie
Makowa choinka 77

idealny na świąteczny stół. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a sama choinka makowa wygląda cudownie i co najważniejsze świetnie smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ta pięknie wyglądająca choinka makowa z ciasta francuskiego jest naprawdę łatwa do zrobienia, ponieważ składa się z 2 składników. Ciasta francuskiego oraz masy makowej. Oba produkty zakupicie w każdym sklepie. Gorąco zachęcam do zapoznania się z przepisem(...)naprawdę warto. Taka choinka z pewnością podkreśli świąteczny klima w Waszych domach. MAKOWA CHOINKA – PRZEPIS 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 400 g masy makowej Dodatkowo 1 żółtko cukier puder do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Składamy na pół i wycinamy trójkąt przy pomocy linijki. Dzięki złożeniu ciasta na pół otrzymamy dwa równe trójkąty

Przepiski.pl
Kruche rogaliki z marmoladą 108

babci na kruche rogaliki. Składniki na kruche rogaliki. Kaloryczność: 160 kcal w 100 g. Z podanych składników upieczesz 2 blachy x 12 sztuk, czyli 24 kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto na rogaliki: 400 g mąki pszennej tortowej 200 g masła z lodówki (jedna kostka masła extra 82%) 2 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18% ewentualnie jogurtu naturalnego (około(...)marmoladą? Zanim przystąpisz do zrobienia rogalików, przeczytaj dokładnie cały przepis. Przygotuj także: miskę, wałek, tarkę do warzyw, stolnicę lub blat kuchenny, blaszkę od piekarnika. Krok 1 – przygotowuję kruche ciasto Do miski przesiewam mąkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Jeśli chcesz, aby rogaliki były puszyste, dodaj także 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Ja nie dodaję, ale informuję

Ania gotuje