ciasto - 162907 przepisów (strona:1100/10861)

CIASTO CZEKOLADOWO-SEROWE Z WIŚNIAMI 68

Dawno nie było u mnie żadnego ciasta, pora to nadrobić. Dlatego też zapraszam Was na pyszne ciasto czekoladowo- serowe z wiśniami . Jest ono niesamowicie smaczne, wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Delikatna masa serowa, czekoladowe ciasto a'la brownie, a przysłowiową kropką nad "i" są wiśnie, które pasują tu idealnie. Doskonale pasują tu też maliny, jeżyny, a nawet truskawki(...)lubi :) Ciasto czekoladowo- serowe z wiśniami - składniki na keksówkę 30 cm:  Ciasto czekoladowe: * 3/4 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1/2 szklanki oleju * 3 jajka Masa serowa: * 500 g twarogu sernikowego z wiaderka * 2 jajka * pół szklanki cukru * 1 budyń śmietankowy (40g, proszek budyniowy) Dodatkowo: * około 200 g mrożonych wiśni

Zrób to smacznie
Pyszny mazurek chałwowy. 88

bliską rodziną to po prostu nie jest wielkanocna uczta bez pysznego i słodkiego mazurka. Deser wielkanocny jest znakomitym i pysznym zakończeniem obiadu wielkanocnego. Od przyjaznych babek wielkanocnych i ciast cytrynowych po ciasta marchewkowe i oczywiście nie może zabraknąć mazurka. Składniki jakie będą potrzebne: Spód: – 200 g mąki owsianej – 120 g masła – 2 łyżki erytrytolu – 1 żółtko(...)serka mascarpone – 100 g białej czekolady – 90 g chałwy o smaku waniliowym Nożem siekamy masło z mąką. Następnie dodajemy erytrytol i żółtko. Kontynuujemy siekanie. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 50 minut. Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód ciastem. Nakłuwamy

Zdrowy Styl Joanny
Ciasto Rice Crispers 95

nutką czarnej porzeczki i zrównoważone lekko słonym masłem orzechowym. Dobrą robotę działa tutaj także dodatek ry ż u preparowanego, który powoduje, że przekładaniec przypomina batonika "Lion" w miksie z ciastem "Pani Walewska". Składniki na ciasto kruche: 2 ½ szklanki mąki pszennej 4 żółt ka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczk a proszku do pieczenia 200 g masła --------------------- + ½ słoiczka dżemu(...)czarnej porzeczki do posmarowania 1 blatu ciasta Z podanych składników (oprócz dżemu oczywiście) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części.  Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie każdą z części rozwałkowujemy do wielkości blachy 25x 36 cm- nakłuwamy widelcem Jedną część smarujemy dżemem porzeczkowym. Pieczemy po 30 minut w temp. 175 stopni ( do uzyskania złotego koloru). Krem : 2 szklanki

Domowe ciasta
Sernik łaciaty-wspaniały, nie opada, zawsze się udaje (sernik siostry Anieli)+FILM 127

wiele lat, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Polecam serdecznie na zbliżające się święta Wielkanocne :)  Zapraszam też na film SKŁADNIKI Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***używam szklanki 250ml*** CIASTO KAKAOWE -250g masła lub  margaryny - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 2 żółtka (białka odkładamy do masy serowej) - 1 jajko - 1 cukier waniliowy -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki mąki pszennej tortowej (szkl 250ml) MASA SEROWA -1,5kg sera zmielonego -2 budynie waniliowe - 8 jajek - 2 białka z ciasta -3/4 kostki margaryny -1/5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Blaszkę smarujemy margaryną lub masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie z pierwszej połowy ciasta  urywamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka marmurkowa 82

Babka marmurkowa. Babka marmurkowa      Prosty i szybki przepis na puszystą babkę marmurkową o smaku wanilii oraz kakao. Ciasto marmurkowe można upiec w dowolnej foremce. Babka jest wilgotna, miękka, ładnie pachnie i jest bardzo łatwa do przygotowania. Pyszna, szybka i prosta babka marmurkowa - idealna propozycja na Święta Wielkanocne Zamiast na maśle można ją przygotować na oleju Łatwa babka(...)marmurkowa, która zawsze się udaje Babka marmurkowa - składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 250g mąki pszennej 100g masła 120g cukru pudru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 130ml kwaśnego mleka 20g naturalnego kakao masło do wysmarowania formy do pieczenia babki bułka tarta do posypania formy do pieczenia babki Wszystkie składniki na babkę powinny być ogrzane

Moja Książka Kucharska
Ciasto rabarbarowe z kruszonką 61

wycinankami. Chowam to wszystko do torebki, a córka już mknie na hulajnodze. Zatrzymujemy się przy drewnianym zieleniaku. Z wystawionego na schodkach koszyka wybieram łodygi różowiutkiego rabarbaru. Czy to na ciasto? Hm, miałam zrobić kompot, ale dlaczego nie ciasto? Wieczorem siedzimy sobie rodzinnie po kolacji i kosztujemy jeszcze ciepłe ciasto z maślaną kruszonką. Obowiązkowo do takiego ciasta szklanka mleka(...)cieście kleks marmolady!   Składniki 200 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 4 jajka w temp.pokojowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 500g – 700g rabarbaru kruszonka 100 g masła 150g mąki pszennej 80 g cukru pudru Wykonanie W misie miksera zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy masa

Raj dla Podniebienia
Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu 73

kocham, że na pewno go nie zapomnę… Składniki zaczyn 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka ciasto 2 jajka 60 g stopionego masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1/2 kg truskawek kruszonka 50 -60 g masła 2 łyżki cukru pudru(...)misie miksera miksujemy jajka z cukrem. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej

Raj dla Podniebienia
Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta 46

tesknię za słońcem i ciepłem, że w kuchni staram się przywołać chociaż jej namiastkę. Ostatnio wyjęłam mrożone owoce i oprócz ugotowania pięknego pod względem koloru kompotu, upiekłam z nimi ciasto drożdżowe. Dodałam delikatnej ricotty i drożdżówka zniknęła w jedno popołudnie! Składniki 250 g mąki pszennej 60 g masła 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru 20 g świeżych drożdży(...)misie miksera miksujemy jajka z cukrem. Na patelni lub w garnuszku stapiamy masło. Do jajek dodajemy zaczyn, stopione masło, przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka od miksera. Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką

Raj dla Podniebienia
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 62

się jednak i upiekłam pierwszy raz szarlotkę z przepisu mojej Mamy. A to już przepis legenda. Kto jadł, często wspomina, jak smakowała na podniebieniu ta wdzięczna szarlotka. Piekłam to ciasto krok po kroku według instrukcji mojej Mamy. I wyszła. Taka, jak Jej. I teraz,hmm… nie spieszno mi wrócić do moich wypróbowanych kiedyś przepisów na szarlotkę. Do tej szarlotki(...)lubisz. Ja użyłam do tego cukru brązowego, który nadał im lekko karmelowego posmaku. Bez goździków, z samym tylko cynamonem i cukrem z dodatkiem wanilii. Składniki na dużą tortownicę 26cm Ciasto 500g mąki pszennej 5 żółtek (piana osobno ubita z 2-3 łyżkami cukru) 100g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki

Raj dla Podniebienia
Tort zawijany 86

dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić. Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam(...)papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto dzielę na pół wzdłuż dłuższego boku i od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką. Odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję krem. Składniki na krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń 40 g 3 łyżki ksylitolu lub cukru 100 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 pomarańcza Ulubiony dżem lub krem

Słodki sentyment
Churros – hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym 99

Przepis na niezwykłe pączki z ciasta parzonego podawane koniecznie z sosem czekoladowym. Wyglądem ani smakiem w ogóle nie przypominają naszych tradycyjnych pączków, ale warto je zrobić bo są równie wyśmienite! Czas przygotowania: 30 min Czas smażenia: ok. 30 (cała porcja)   Składniki: (na dwa duże talerze churrosów) Ciasto parzone: 240 ml wody (ok. 1 szklanka) 170 g mąki(...)każdym miksując do powstania gęstej i gładkiej masy * Będziesz potrzebować 3 dużych jajek, jeśli są mniejsze dodaj jeszcze połowę roztrzepanego w kubeczku jajka lub całe w razie potrzeby. Ciasto ma być gęste i gładkie, bez grudek. Gotowe ciasto przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki * Worek musi być bardzo mocny ponieważ ciasto parzone jest gęste i trzeba użyć

Słodki Blog
Meksykańskie pączki z czekoladą 116

endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Składniki jakie będą potrzebne: Ciasto: – 2 ½ łyżeczki drożdży sypkich – 2/3 szklanki ciepłego mleka – ¼ szklanki cukru pudru – 3 jajka w temperaturze pokojowej – 8 łyżek miękkiego masła – 3 ½ szklanki mąki uniwersalnej(...)ciepłe mleko. Odstaw na 5 minut lub do momentu aż zacznie się pienić. Dodaj jajka i pozostały cukier puder. Dodaj połowę mąki i sól do miski. Używając haka do ciasta, miksuj na niskich obrotach aż ciasto zacznie się łączyć. Wsyp pozostałą mąkę i miksuj aż ciasto zacznie się robić trochę kudłate. Dodaj miękkie mało i ubijaj na średnich obrotach przez

Zdrowy Styl Joanny
Racuchy na kefirze z jabłkami 273

naszych racuchów powinien zachęcić Cię również oryginalny sposób ich przygotowania. Dzięki temu już na pierwszy rzut oka wyróżniają się spośród innych dużą ilością jabłek. Zazwyczaj pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i z tak przygotowanej masy smażymy racuszki. Nasza wersja jest nieco inna, ale placuszki co najmniej tak samo smaczne i puszyste jak w przepisie klasycznym. Jeśli nawet masz swój ulubiony(...)osoby, dla których racuchy na kefirze bez proszku do pieczenia i bez sody, to strata czasu. Naszym zdaniem dodatek sody lub proszku do pieczenia nigdy nie pozwoli na wyrośnięcie ciasta w takim stopniu jak drożdże. Poza tym racuszki z ciasta drożdżowego doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do tych na sodzie, które po wystudzeniu stają

Kuchnia Na Wypasie