ciasto - 164325 przepisów (strona:1100/10955)

miodownik z masą budyniową o smaku cappuccino 68

składniki na ciasto miodowe: 650 g mąki 200 g masła 60 g miodu 2 jajka 140 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części, wałkujemy na wymiar foremki (ok. 22×32 cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy osobno(...)mieszają, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przekładamy ciasta miodowe. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem aby zmiękło

Domowy Smak Jedzenia
Szybkie ciasto jogurtowo-makowe 108

Szybkie ciasto jogurtowo-makowe Wilgotne i delikatne ciasto na jogurcie naturalnym, którego wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut i do tego nie potrzebujemy używać miksera. Bardzo smaczne i proste!       Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 szklanka(...)mąki pszennej 1pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 jajka 100ml oleju pół szklanki sypkiego maku Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta     *** Jajka mieszamy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą masę *** *** Dodajemy jogurt i olej, mieszamy *** *** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia *** *** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Do ciasta wsypujemy suchy mak *** *** Ponownie dokładnie

Blog z Apetytem
Świąteczny Makowiec + film 64

Dziś podzielę się z Wami przepisem na wyjątkowe ciasto Świąteczny Makowiec. To idealna propozycja na każdą okazję – zarówno na święta, jak i na codzienny deser. Aromatyczne i wilgotne, z delikatną nutą wanilii, z pyszną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Ten makowiec to prawdziwa uczta dla podniebienia! Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzach. Smacznego(...)wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy. Następnie do masy partiami dodajemy wystudzony mak, całość jeszcze raz miksujemy. Rodzinki łączymy z łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Do ciasta wrzucamy również posiekane orzechy, ciasto mieszamy łyżką do połączenia składników. Zamiast rodzynek i orzechów włoskich możemy dodać swoje ulubione bakalie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem

Smakowite Dania
Rolada czekoladowa z kremem spekulatius 71

Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę wymieszaną z kakao. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Blachę (dużą, tę z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy(...)lepiej odejdzie. Ciasto od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 100 g czekolady 64% 1 łyżka oleju 150 g nutelli 250 g kremu spekulatius 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki) Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję olej i mieszam. Następnie

Słodki sentyment
ciasto kasztanek z wiśniami 744

ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia i przecinamy na dwa blaty. (Biszkopt(...)śmietanki kremówki 30%-36% 200 g czekoladek kasztanki 100 g czekolady (50 g mlecznej i 50 g deserowej) dodatkowo: ok. 60 g czekolady (startej) do posypania wierzchu ciasta wykonanie: Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane czekoladki. Odstawiamy na ok. 1 min. a następnie mieszamy na jednolitą masę. Dostawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy przez ok. 6 godz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Magia Smaków – zrobi wrażenie na wszystkich gościach 2026

Ciasto Magia Smaków to pyszny i efektowny wypiek, który sprawdzi się na każdą uroczystą okazję, jak i do popołudniowej kawy. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, galaretki z wiśniami, delikatnego i lekkiego kremu budyniowego i bezy z ziarenkami maku – takie zestawienie musi dobrze smakować! Ciasto, co prawda jest nieco czasochłonne, ale za to efekt końcowy wynagrodzi poniesiony trud.   Składniki(...)ciasto Magia Smaków: Biszkopt: 4 jajka rozmiar L 100 g mąki pszennej typ 450 lub 500 55 g cukru (3 łyżki) 15 g kakao (2 płaskie łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia   Krem budyniowy: 1 l mleka 3 żółtka 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 60 g cukru 500 g serka naturalnego 2 łyżki żelatyny 100 ml wody

e-PrzepisyKulinarne
Czekolady chlebek bananowy z orzechowym nadzieniem 117

Magda Nie ma bardziej niezawodnego ciasta niż chlebek bananowy. Prostota jego wykonania i pyszny smak to jedno, ale do mnie przemawia za nim przede wszystkim jego wszechstronność – można łatwo modyfikować jego smak, a to podać kakao czy cynamon, poeksperymentować z polewą czy też nadzieniem. Na moim blogu znajdziecie już kilka propozycji smakowych, ale tym razem postawiłam dodać w środku(...)ciasta nadzienie. Wyszło jak zawsze, smakowało wspaniale, zniknęło zbyt szybko… Składniki (na keksówkę): 2 dojrzałe banany 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 60g gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka łyżeczka esencji waniliowej Na nadzienie: 100g naturalnego Skyra 1 jajko 2 łyżki cukru 2 duże łyżki

Smaczna Strona
Tarty migdałowe 64

/Przepis powstał we współpracy reklamowej/ Ten przepis to dosłownie 5 składników, chwila zagniatania, ciasto do kokilek lub do małych czy większych form do tarty i gotowe! Prosto, niesamowicie smacznie, idealnie na każde Święta oraz inną okazję. Dzięki dodaniu mąki migdałowej do ciasta tarty wchodzą niesamowicie aromatyczne, bardzo kruche i puszyste. Nie trzeba przygotowywać ciasta wcześniej ani schładzać go w lodówce(...)zaraz po zagnieceniu należy włożyć je do formy, ugnieść w środku, aby zrobiło się miejsce na nadzienie i nadziać! NADZIENIE DO TARTY Do moich tart użyłam gotowego nadzienia do ciast i deserów od Helcom Easy Cook. To genialny wynalazek, wystarczy otworzyć słoiczek z ulubionym smakiem, dodać do tarty sporą porcję i wstawić do piekarnika. Oczywiście nadzienia możesz też używać już

nietylkopasta.pl
Orzechowiec lekki jak chmurka. Ciasto bez grama mąki, bez cukru i słodzików :) 92

Kochani, dokładnie tak, jak w tytule… serdecznie zapraszam Was na nowy przepis, czyli orzechowiec lekki jak chmurka. Ciasto jest niesamowicie proste w przygotowaniu i po prostu przepyszne. Idealnie wpasuje się w jesienny, ponury klimat. Jako ciekawostkę napiszę, że nie zawiera ono ani grama mąki! Jest idealne dla osób z nietolerancją glutenu, laktozy, czy celiakią. Koniecznie musicie wypróbować nową, pyszną(...)recepturę na kolejne ciasto, które jest słodkie, a jednak bez dodatku cukru i słodzików Orzechowiec smakuje wspaniale! Składniki (foremka 17cm x 19cm; 9 porcji ciasta): 2 dojrzałe banany, 1 mała gruszka, łyżka płatków migdałowych, szczypta cynamonu cejlońskiego, 2 średnie jajka, 8 łyżek masła orzechowego 100% (ja użyłam z kawałkami orzechów), 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Sposób przygotowania Najpierw białka oddziel

Natka Pietruszki
Przepis na pyszny sernik Kinder Bueno 110

kakaowy spód do sernika? Kakaowy spód do sernika przygotujesz z mąki pszennej, masła, kakao, jajka i cukru pudru. Możesz również dodać odrobinę proszku do pieczenia. Ze składników należy zarobić ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i pieczemy 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na tak przygotowany spód wykładamy masę serową i całość pieczemy(...)miski wsyp 160 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 15 g kakao, 1 jajko, 40 g cukru pudru i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ze składników wyrób zwarte ciasto – możesz to zrobić ręcznie, rozcierając wszystkie składniki lub robotem. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj

Via Gusto
Ciasto Tofelek 95

Ciasto Tofelek Chrupiące, kremowe i ekstra karmelowe ciasto bez pieczenia. Świetne połączenie słodkiego kajmaku ze słonymi orzeszkami. Bardzo smaczne, dobrze podzielne i efektowne ciasto. Polecam!   Oryginalny przepis na ciasto pochodzi ze strony przepisek.pl, ja naniosłam na niego troszkę swoich zmian ;))     Składniki: 1 opakowanie słonych krakersów ok 40 sztuk herbatniki ok 20 sztuk 500ml śmietanki kremówki(...)pieczenia (moja foremka ma wymiary 20×26 cm ). Na dnie układamy warstwę krakersów *** *** Orzeszki drobno siekamy *** *** Połowę orzeszków mieszamy z masą kajmakową (resztę odkładamy do posypania wierzchu ciasta *** *** Kajmak z orzechami wykładamy na krakersy *** *** Całość zakrywamy warstwą herbatników *** *** Kremówkę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem *** *** Wafelki kroimy w niedużą kostkę *** *** Pokrojone wafelki mieszamy z połową

Blog z Apetytem
Tortoletki z Jabłkami 77

Zaszedł tylko jeden problem – zabrakło mi jabłek. Szybko założyłam płaszcz, złapałam torbę i ruszyłam na pobliski targ. Już wyobrażałam sobie, jakie jabłka wybiorę – soczyste, lekko kwaskowe, idealne do kruchego ciasta i korzennych przypraw. Gdy tylko dotarłam na targ, okazało się, że wszystkim naokoło również zachciało się kupować jabłka! Nie zrażając się tłumem, dzielnie stawiłam czoła kolejnym stoiskom. I właśnie(...)wróciłam do domu ze swoją wyjątkową kolekcją jabłek, byłam gotowa, aby rozpocząć naszą przygodę z tortoletkami! Te kruche babeczki wypełniły kuchnię zapachem, a smak był nie do opisania – delikatne ciasto i miękkie, cynamonowe jabłka w środku. Jakby każde jabłko miało swój wkład w ten smakowy sukces! Spróbujcie sami! Przepis na Kruche Tortoletki z Nadzieniem Jabłkowym Składniki: 200 g mąki

Z Marcepanem
Rogaliki orzechowe z nadzieniem czekoladowym 78

drobno siekamy nożem *** *** Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy serek mascarpone i pokrojone na kawałki zimne masło *** *** Całość zagniatamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie na gładkie, jednolite ciasto *** *** Ciasto owijamy w folie i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części *** *** Na stolnicy rozsypujemy dwie garści siekanych orzechów(...)orzechach układamy pierwszą część ciasta *** *** Rozwałkowujemy ciasto na orzechach, tak aby wkleiły się one w ciasto *** *** Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów *** *** Na podstawie każdego trójkąta układamy porcje kremu czekoladowego *** *** Trójkąciki z czekoladką zwijamy od dołu do góry tworząc rogaliki *** *** Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około

Blog z Apetytem
Ekspresowy piernik z powidłami śliwkowymi 71

Pyszny i aromatyczny piernik z powidłami śliwkowymi, który warto upiec na święta. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Piernik z powidłami śliwkowymi to pyszne ciasto, które uda się już za pierwszym razem. Podczas pieczenia ciasta, z piekarnika ulatnia się cudowny zapach, który wypełni Twój dom świątecznym klimatem. Jeśli szukacie prostego i szybkiego ciasta na świąteczny stół, nasze(...)ciasto piernikowe przełożone powidłami śliwkowymi sprawdzi się idealnie. EKSPRESOWY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI PRZEPIS Składniki Ciasto 1 buteleczka kefiru (400 g) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2 łyżki płynnego miodu 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru Polewa czekoladowa 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka masła

Alle Dobre!
Niewidzialna szarlotka 108

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem powstrzymać się od przetestowania tego przepisu. Z góry przepraszam, że nie podaję źródła, niestety nie znalazłem źródła. Zrobiłem tylko prnt ze składnikami. No cóż ja mogę napisać? Ciasto wyszło znakomite. Nie jest to typowa szarlotka czy jabłecznik. Pewnie za chwilę ktoś się przyczepi do ciasta, że takie zakalcowate(...)coś. Właściwie to tego ciasta tyle co na lekarstwo. Tyle, żeby jabłka się "posklejały". A, że ciasto może wydawać się zakalcowate, to przypomnę, że jest to "prawie" ciasto naleśnikowe. Prawie, bo z dodatkiem proszku do pieczenia. Przepis polecam Arek Gie Składniki:         1,2 kg jabłek 3 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 80 g cukru

R'n'G Kitchen