Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami – to pomysł na obiad w kilka minut. Nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani dużego nakładu pracy i czasu – czyli takie obiady lubię najbardziej ;) Zwłaszcza, gdy człowiek wraca głody z The post Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMakaron tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to pyszna i szybka propozycja na obiad :) Można go również zapakować w pudełko i wziąć do pracy :) Makaron tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym – Składniki: 250 The post Tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePieczarki w aromatycznym sosie – aromatyczne, szybkie i pyszne danie! :) Można je podawać z pieczywem jako kolację lub jako ziołowy sos pieczarkowy do obiadu. Nada się również jako przekąska na imprezę, jeśli lubicie zajadać się samymi pieczark The post Pieczarki w aromatycznym sosie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMakaron z kurkami w sosie śmietanowym – propozycja na piątkowy obiad :) Zaś fani mięsnych dań mogą wzbogacić potrawę np. o mięsko z kurczaka :) Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – Składniki: 150g makaronu (u mnie spaghe The post Makaron z kurkami w sosie śmietanowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeUdka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – to propozycja na obiad dla tych, co kochają sos miodowo-musztardowy i mięso z kurczaka :) Specjalnie dla mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząs The post Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeToum, czyli przepis na libański sos czosnkowy. Podaje się go wraz z libańskim chlebem, hummusem, tabbouleh, czy shawarmą. Można go również serwować jako dip do różnych mięs i innych przekąsek. W zbliżającym się sezonie polecamy go jako dodatek do szp The post Toum – libański sos czosnkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekcal, B: 6g, T: 2,4g, W: 7,9g. Składniki: – 200g tempehu – 1 żółta papryka – 1 czerwona cebula Marynata: – 2 łyżki oliwy/oleju – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka syropu klonowego – 3/4 łyżki sosu Sriracha – 2 cm imbiru – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz Wszystkie składniki marynaty miksujemy na gładko. Tempeh kroimy(...)patyczki do szaszłyków na przemian paprykę, cebulę oraz tempeh. Wszystkie szaszłyki oprószamy solą i pieprzem i grillujemy z kilku stron, aż warzywa staną się miękkie. Podawać z ketchupem lub sosem BBQ. Smacznego! Artykuł Wegańskie szaszłyki z tempehu pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongktóre niedawno jadłam ale z inną wieprzowiną. Karkówka w pomidorach to karkówka z suszonymi pomidorami z zalewy. Takie pomidory mają mocno intensywny smak. Dosłownie kilka plasterków nadało cudowny smak sosowi. Trafiłam na chudą karkówkę, bo nie lubię kiedy jest mocno przerośnięta. Lekko przerośniętą wolę na grilla . Sos z karkówki jest pyszny i świetnie pasuje do ziemniaków, karmelizowanej marchewki i groszku(...)dodaj do mięsa wraz z suszonymi pomidorami, przyprawami, liściem laurowym i wrzątkiem. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Mięso powinno być bardzo miękkie. Dodaj śmietanę i zagotuj sos. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podaj karkówkę z ziemniaczanym puree, groszkiem i karmelizowaną marchewką. Smacznego! The post Jak przyrządzić karkówkę na obiad? appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaprzygotowany sos w sezonie letnim jest smaczny i aromatyczny. Na pewno lepiej smakuje i pachnie niż te zakupione w sklepie 🙂 Chyba nikt nie ma wątpliwości, że jest zdrowszy i pełen witamin. Moze mieć wiele zastosowań: do spagetti, do potrawki z ryżu, do gołąbków, a nawet może spokojnie zastąpić keczup.Więc nie ma na co czekać, zabierajmy się do pracy(...)jeszcze z pomidorów nie odparowała cała woda, gotujemy wszystko razem do uzyskania pożądanej gęstości. Pod koniec dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy. Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy przyprawy, wypełniamy sosem do wysokości 3/4, zakrecamy nakrętkami i pasteryzujemy 25 minut. Po czym odwracamy słoiki do góry dnem na kilka godzin i wynosimy do chłodnej spiżarni. Po otwarciu sos przechowywać
Kulinarne przemysleniaFaszerowane zrazy z mięsa mielonego Mięciutkie i soczyste roladki z mięsa mielonego wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie. Świetny pomysł na smakowity obiadek! Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra(...)oraz po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy zagęścić niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą *** *** Na końcu potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką
Blog z Apetytemklasycznego mięsa na grilla. Sprawdźcie koniecznie! 😉 Składniki: 1 kg łaty wołowej (flank steak) wybrane warzywa na grilla (u mnie 3 rodzaje papryki i cukinia) Marynata 125 ml jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki cukru brązowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę) 2 łyżki sosu chilli(...)czosnkowego Surówka 1 duży ogórek 1 duża marchewka 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę) 1/2 łyżki cukru szczypta soli (do smaku) płatki chilli (opcjonalnie) Sposób wykonania: W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy
Mostek w kuchnisobie przygotować. Jestem pewna, że i Wam on posmakuje. 2-3 płaty łososia ze skórką (każdy po ok. 350-400g) 2 łyżki ostrej musztardy 1 cytryna 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz W słoiczku umieszczamy: musztardę, sok wyciśnięty z cytryny, sos teriyaki, olej sezamowy oraz roztopione(...)przestudzone masło. Słoik zakręcamy i potrząsamy dokładnie do połączenia składników i utworzenia sosu o gładkiej konsystencji. Oczyszczoną rybę umieszczamy na folii aluminiowej skórą do dołu. Nacinamy wzdłuż przez środek, uważając by nie przeciąć skóry. Następnie wykonujemy dwa nacięcia w poprzek, dzieląc tym samym rybę na 6 kawałków. Tak przygotowanego łososia oprószamy solą oraz pieprzem i nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą*. Odstawiamy
Smaki Na Talerzuaromatyczna z wyrazistym smakiem selera, którego przenika słodycz i zapach ananasa, zmieszana ze słodkim smakiem kukurydzy, dodatkowo kurczak gyros zapewnia jej pożywność, a wszystko skąpane w śmietanowo – majonezowym sosie. Sałatka na pewno znajdzie niejednego amatora wyrazistych smaków. Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Składniki: 4 łodygi selera naciowego 1 puszka ananasa konserwowego (ok 560g) ½ puszki kukurydzy konserwowej(...)kostkę, skrapiamy oliwą, następnie oprószamy przyprawą gyros i smażymy na patelni. Po usmażeniu kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. W salaterce mieszamy ze sobą dwie łyżki majonezu, trzy łyżki śmietany, sos doprawiamy solą i pieprzem. Do miski przekładamy wszystkie składniki, czyli selera, ananasa, kukurydzę i kurczaka, wszystko zalewamy sosem śmietanowo majonezowym i skrapiamy sokiem z cytryny, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy
Księga-SmakuMięso z udek kurczaka z cukinią i sosem pomidorowym to fantastyczne, proste i niedrogie danie, które świetnie smakuje podane razem z ryżem. Ilość cukinii można dostosować do osobistych preferencji. Ja lubię jak jest jej dużo:) Jako, że danie podajemy z ryżem, cukinia stanowi niejako jedyny dodatek warzywny. Taki obiad przygotowuje się łatwo i szybko. Nas każdorazowo zachwyca. I choć(...)solą oraz pieprzem. Do obsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz wlewamy około 1 szklankę wody (wodę można wlać do puszek po pomidorach, zamieszać i tym samym zebrać resztki sosu ze ścianek). Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Po około 15-20 minutach pokrywkę zdejmujemy i smażymy dalej do czasu, aż sos zredukuje się do pożądanej konsystencji (u mnie
Smaki Na Talerzu