sosy - 72234 przepisów (strona:1088/4816)

Sos tatarski 299

Sos tatarski, najlepszy do jajek, mięs, ryb i na kanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno podczas Wielkanocy, kiedy podajemy go głównie do jajek, jak i w Święta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek. Składniki: szklanka majonezu pół szklanki śmietany 18% pół szklanki grzybków marynowanych pół szklanki ogórków konserwowych pół większej cebuli spora garść świeżego(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Grzybki, cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos odstawiamy do lodówki na noc, do przegryzienia. 4.7 / 5 ( 163 ocen ) Artykuł Sos tatarski pochodzi z serwisu Przepisy

NiePieprz.pl
Enchilada Wieprzowa 113

warzywa do garnka, podlewamy passatą i gotujemy do miękkości papryki. 5. Następnie przelewamy połowę zawartości garnka na patelnię. Dodajemy kukurydzę i fasolę mieszamy i farsz mamy gotowy. Drugą połową sosu z garnka  smarujemy naczynie żaroodporne i zostawiamy część na  polanie tortilli. 6. Tortille smarujemy sosem posypujemy serem i nakładamy farsz. Składamy w rulon zawijając brzegi lekko dociskamy(...)Przekładamy do wcześniej wysmarowanego naczynia. Całość smarujemy z góry sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku góra/dół przez 20 minut w temperaturze 190 °C . 8. Gotowe… Pozostaje podzielić i cieszyć się wyśmienitym smakiem. Smacznego!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Enchilada Wieprzowa pochodzi z serwisu

karolgotuje
Enchilada Wieprzowa 83

warzywa do garnka, podlewamy passatą i gotujemy do miękkości papryki. 5. Następnie przelewamy połowę zawartości garnka na patelnię. Dodajemy kukurydzę i fasolę mieszamy i farsz mamy gotowy. Drugą połową sosu z garnka  smarujemy naczynie żaroodporne i zostawiamy część na  polanie tortilli. 6. Tortille smarujemy sosem posypujemy serem i nakładamy farsz. Składamy w rulon zawijając brzegi lekko dociskamy(...)Przekładamy do wcześniej wysmarowanego naczynia. Całość smarujemy z góry sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku góra/dół przez 20 minut w temperaturze 190 °C . 8. Gotowe… Pozostaje podzielić i cieszyć się wyśmienitym smakiem. Smacznego!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy

karolgotuje
Tosty z jajkiem sadzonym, rukolą i szynką parmeńską 110

dzisiejsza propozycja to również wykorzystanie tostów, jajek, rukoli oraz szynki parmeńskiej, ale dużo szybsza i prostsza niż poprzednie propozycje. To podgrzane na patelni kromki chleba tostowego, posmarowane pysznym majonezowym sosem z dodatkiem konserwowego ogórka, z rukolą, szynką parmeńską oraz jajem sadzonym. Kaloryczne, ale od czasu do czasu warto przygotować Takie tosty smakują wyśmienicie i potrafią nasycić na długi czas(...)zadowoleni:) Zdecydowanie polecam! Na 4-5 tostów: 8-10 kromek chleba tostowego 4-5 jajek 1 duża garść rukoli 4-5 plasterków szynki parmeńskiej sól, pieprz 1 łyżka masła Sos: 3 łyżki majonezu (świetnie się tutaj spisuje majonez Kielecki) 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego 1 ogórek konserwowy szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól

Smaki Na Talerzu
Koncentrat grzybowy 99

Wiele osób, gdy nie ma czasu na przygotowanie dania od zera, ratuje się różnymi gotowcami. Stąd olbrzymia popularność sosów w proszku, dań instant czy chińskich zupek. Wszyscy chyba jednak zdajemy sobie sprawę, że spożywanie takich produktach nie jest obojętne dla naszego zdrowia. A skoro zdrowie mamy tylko jedno, powinniśmy traktować je priorytetowo. Na szczęście na rynku możemy znaleźć produkty, które(...)szybkie przygotowanie posiłku.  Jednym z takich produktów jest koncentrat grzybowy. W jego składzie znajdziemy borowiki, podgrzybki i maślaki. I tyle. Nic więcej 😊 Taki koncentrat możemy wykorzystać do przygotowania sosu lub zupy. Według informacji od producenta doskonale nada się również jako dodatek do bigosu czy nadzienia do pierogów. Ja przygotowałam z niego sos i wyszedł pyszny - intensywnie grzybowy w smaku

Z notatnika dietetyka
Mandarynkowy sos do mięs 83

wasze kulinarne dzieła? U mnie tą osobą, wyrocznią, jest mój mąż. Jego kubki smakowe selekcję robią dość dokładnie i na „byle co” się nie skusi. Chociaż ten sos jego kryteriów nie spełnia (bo jest za słodki i owoce oczywiście do mięsa nie pasują) to uważam to za przepis warty uwagi. Połączenie składników jest bardzo nieoczywiste co sprawia(...)podczas degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry i płatki migdałowe. Całość mieszamy do połączenia składników

Szybko Tanio Smacznie
Wegański sos bolognese 76

Uwielbiam takie momenty, kiedy mówię małżowi, że będę gotować jakąś wegańską potrawę. Oczywiście często się nasłucham jakie to będzie okropne, że bez mięsa itp. Tak było też z tym sosem – skończyło się na wychwaleniu i zjedzeniu większości mojej porcji. Bo ten sos to można sobie zjeść solo albo np z makaronem jak klasyczne spaghetti. Pyszne! Do przygotowania sosu potrzebujemy

Szybko Tanio Smacznie
Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu 82

atar, zathar) znajdziecie w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Składniki KALAFIOR 1 kalafior 1 łyżka przyprawy zatar 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz SOS 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini sól pieprz pestki granatu świeża kolendra Wykonanie SOS TAHINI W miseczce mieszamy pastę tahini, jogurt(...)Kalafiory pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Gotowe “steki” z kalafiora podajemy z jogurtowym sosem tahini, pestkami granatu i świeżą kolendrą. Smacznego

Tajemnice Smaku
Makaron w cukiniowo-serowym sosie z brokułami 110

Fajna alternatywa na bezmięsny obiad. Makaron w sosie cukiniowo-serowym z dodatkiem ugotowanych różyczek brokuła. Bardzo smaczny. 400-500 g ulubionego makaronu 1 brokuł 1 cukinia 1 duża cebula 1 kulka mozzarelli xxl około 50-70 g tartego sera cheddar 180-200 g serka topionego śmietankowego 400 ml kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki zioła prowansalskie gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)Dodajemy serek topiony oraz starty ser cheddar i mozzarellę. Gotujemy, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Do sosu dodajemy ugotowane różyczki brokuła oraz posiekaną natkę, mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy. Makaron podajemy polany sosem

Smaki Na Talerzu
Sałatka z jajecznicą, prosty pomysł na śniadanie 94

Skończyło się na tym, że telefon po telefonie jajecznica wystygła, tak samo jak kawa…. Cóż kawa do mikrofalówki- efektu nikomu nie polecam Jajecznica na sałatę lodową z warzywami, sosem..pychota , genialne, mocno energetyczne śniadanie w pozytywnej zdrowej wersji;) Polecam, niezły sposób jeśli nie macie czasu lub po prostu zostanie jajecznica. Sałatki, to potrawa ratująca życie w każdej sytuacji Pożywienie(...)współczesnego hippisa, koczownika w pędzie składniki na 3 osoby : 4 jajka 1/2 główki sałaty lodowej 1 zielona papryka 2 pomidory rzymskie, typu pasta ( twarde ) szczypiorek sól do smaku sos-dresing: 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżeczka majonezu ( w wersji lekkiej, jogurt ) 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz do smaku dodatkowo : łyżka masła do smażenia jajek Z jajek

Ogrodnik w podróży
Kotlety mielone z papryką 147

Kotlety mielone z papryką to urozmaicona wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Przecież nie zawsze musimy ograniczać się do klasyki. Danie to jest idealną propozycją na rodzinny, niedzielny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomidorowe spaghetti z indykiem 176

mięso będzie już podsmażone, dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Smacznego! Artykuł Pomidorowe spaghetti z indykiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Udka po tajsku 111

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę.  Można je przygotować nie tylko w piekarniku(...)również na grillu. Składniki: 8 udek 5 łyżek sosu sojowego jasnego 3-4 łyżki oleju  2 łyżki płynnego miodu sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru szczypta chili 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 2-3 łyżki sezamu Wykonanie: Marynata: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach

Kuchnia MagdaLeny
Udka po tajsku 111

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę.  Można je przygotować nie tylko w piekarniku(...)również na grillu. Składniki: 8 udek 5 łyżek sosu sojowego jasnego 3-4 łyżki oleju  2 łyżki płynnego miodu sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru szczypta chili 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 2-3 łyżki sezamu Wykonanie: Marynata: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania