pamiętajcie my jesteśmy najważniejszy, bo kto nas rozpieści jak nie sami. Składniki: rukola świeże figi ser pleśniowy burak pieczony lub gotowany pestki słonecznika sos miodowo-musztardwy ocet balsamiczny kremowy do dekoracji Sposób przyrządzenia: Rukolę rozłożyć na talerzach; Na liściach rukoli poukładać pokrojony na małe części ser pleśniowy, buraczka upieczonego lub ugotowanego(...)figę obrana i pokrojoną w kostkę; Gotową sałatkę polać sosem, posypać uprażonymi pestkami słonecznika i ozdobić balsamico talerze. Sos: w misce wymieszać 3 łyżki musztardy dijon, dodać 1 łyżkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny,dwie łyżeczki oleju i łyżeczkę wody przegotowanej. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem lub małą trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem
pieprzny smaczekczyszczenia lodówki - miałam resztkę ryżu plus trochę grzybów leśnych... ale efekt był tak smaczny, że postanowiłam spisać przepis, może komuś też zalegają te składniki. Całość jest przesmażona, z dodatkiem sosu sojowego i jajka i posypana szczypiorkiem. Szybko, w duchu nowaste i pysznie. Taka kuchnia jest mi najbliższa i cieszę się jak powstanie coś z niczego. Smażony ryż z grzybami(...)leśnymi i jajkiem Składniki: 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła ok 300 g grzybów leśnych ok 100 g ryżu 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 1 jajko dwie łyżeczki posiekanej dymki Wykonanie: Ugotować ryż do miękkości - można użyć wcześniej ugotowanych resztek ryżu. Cebulę drobno posiekać, na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę
Smaczny zeszytNieznacznie przerobiłam jedną z moich ulubionych surówek z czerwonej kapusty, dodając do niej zamiast suszonych śliwek, suszone pomidory i dodatkowo odrobinę musztardy do sosu. Zawsze przy tego typu sosach piszę Wam, że wykorzystałam musztardę grillową kielecką, bo ona wg mnie idealnie właśnie do takich sosów pasuje. Surówka wyszła przepyszna. Zróbcie sobie taką u siebie 1/2 główki czerwonej kapusty 1 jabłko
Smaki Na TalerzuMakaron z pieczarkami to makaron tagliatelle z aromatycznym sosem pieczarkowym powstałym z uduszonych razem z czosnkiem i tymiankiem pieczarek, z odrobiną natki pietruszki, białego wina (można zastąpić bulionem) i śmietanki oraz delikatnie zagęszczony parmezanem dla wzmocnienia smaku i aromatu. Prosty i szybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się(...)minut. W między czasie wrzucić makaron do gotującej się i osolonej wody, i ugotować al dente, 1 minutę krócej niż zaleca producent na opakowaniu (makaron podczas mieszania w gorącym sosie jeszcze się dogotuje). Z patelni zdjąć pokrywkę, pieczarki przyprawić solą i pieprzem (uważać z solą, jeśli używać będziemy bulionu zamiast wina). Wlać wino lub bulion. Zwiększyć ogień i chwilę redukować
Moja DelicjaZielne curry – pasta green curry , to lekko pikantny sos powstały ze zmiksowana zielonej papryczki chilli z imbirem, trawą cytrynową, kolendrą, listkami kaffir, szalotkami i ząbkami czosnku z dodatkiem mleka kokosowego i soku wyciśniętego z jednej limonki. Charakterystyczne jest dla kuchni tajskiej. Pasta curry to podstawowy składnik “ Zielonego curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem “. Świetnego dla osób gustujących(...)cytrynowej 3 cm imbiru 2 liście kaffiru pół pęczka świeżej kolendry 2 małe cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 200-250 ml)) 1 łyżeczka sosu rybnego 1 limonka Przygotowanie: Zieloną papryczkę chilli posiekać bez ziaren. Kłącze trawy cytrynowej ostukać trzonkiem noża, aby wydobyć aromat, a następnie posiekać (jeśli jest potrzeba, obrać wcześniej jedną zewnętrzną zdrewniałą
Moja Delicjaobdarowana wielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla dzieci bez cukru oraz także bez cukru – sos pomidorowy z papryką i cukinią , również idealny dla naszych małych pociech. Słoików było pełno i przez cały rok z nich korzystaliśmy. Ja się wprost zakochałam w wersji pikantnej, a dzięki(...)ostygnięcia. Wszystkie wieczka powinny się zassać po ostudzeniu. (W tym celu najlepiej używać nakrętek typu”klik”, wtedy łatwo sprawdzić, które się zassały, a które nie.) Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory Czytaj więcej: Domowy Ketchup pikantny The post Domowy Ketchup pikantny appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaNajlepszy sos grzybowy robi mój tata. Przepis jest tak prosty, a jednocześnie tak pyszny, że nie szukam innych receptur. Ta wersja sprawdza się świetnie. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: ok. 800/900 g ugotowanych grzybów (waga po ugotowaniu) 2 cebule 4 ząbki czosnku 330 ml śmietanki 30% po 1 łyżeczce soli i pieprzu odrobina kucharka (opcjonalnie) WYKONANIE: ZOBACZ MOJE WYKONANIE TEGO PRZEPISU(...)następnie dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Dodaj grzyby, wymieszaj z cebulką i podsmażaj ok. 5 minut; 4. Wlej śmietankę, dodaj przyprawy, wszystko wymieszaj. Gotuj sos do pożądanej konsystencji ( u mnie to ok. 10 min). Przed podaniem możesz posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
Prosty przepis naSos czosnkowy – czy jest ktoś, kto go nie lubi? My go uwielbiamy. Używamy go zarówno do przekąsek, jak i do sałatek. Czasami zamiast dodatku jogurtu naturalnego stosujemy zamiennie jogurt grecki lub gęstą kwaśną śmietanę i sos wychodzi równie Artykuł Sos czosnkowy pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Prosty i szybki sos pieczarkowy, trochę inny od tego sosu pieczarkowego, który przygotowuje standardowo, ale również pyszny! Do jego wykonania wystarczą tylko 3 główne składniki, więc może macie je w lodówce i się skusicie? Artykuł Prosty i szybki sos pieczarkowy – 3 składniki! pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!cukinii z pola. Niezbyt wiedziałam na co ją przerobić, aż natrafiłam na przepis na keczup z cukinii. Niewiele myśląc zabrałam się do roboty. Jako keczup nie bardzo mi ten sos odpowiada ale jako sos pom Artykuł Sos pomidorowy z cukinii pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Makaron w sosie cztery sery to pyszne bezmięsne danie, świetne na smaczny i szybki obiad chociażby po pracy czy nawet jak nie mamy chęci stać długo przy garach. Przygotowanie sosu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. W przepisie podałam różne rodzaje sera, ale nie są to sztywne składniki w tym daniu, można kombinować z jego [...] Artykuł Makaron w sosie cztery
Pieprzyć z Fantazjądodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste(...)ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku Marynata do warzyw: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Marynata do udek: Do miski (szklanej lub plastikowej) wlewamy kefir. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez
Kuchnia MagdaLenydodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste(...)ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku Marynata do warzyw: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Marynata do udek: Do miski (szklanej lub plastikowej) wlewamy kefir. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez
Kuchnia MagdaLenydodać oregano i zmiksowane w blenderze pomidory, wlać wodę, dodać sól, cukier i zagotować. Formować np. łyżką do lodów porcje pulpetów, każdą kulkę obtaczać w mące i wkładać do sosu, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 13-15 minut pod przykryciem. Mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu zagotować do zagęszczenia, zdjąć z ognia, podawać z czym(...)się lubi - bardzo delikatne, lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym są bardzo smacznym daniem obiadowym...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię