Faszerowane zrazy z mięsa mielonego Mięciutkie i soczyste roladki z mięsa mielonego wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie. Świetny pomysł na smakowity obiadek! Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra(...)oraz po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy zagęścić niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą *** *** Na końcu potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką
Blog z Apetytemklasycznego mięsa na grilla. Sprawdźcie koniecznie! 😉 Składniki: 1 kg łaty wołowej (flank steak) wybrane warzywa na grilla (u mnie 3 rodzaje papryki i cukinia) Marynata 125 ml jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki cukru brązowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę) 2 łyżki sosu chilli(...)czosnkowego Surówka 1 duży ogórek 1 duża marchewka 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę) 1/2 łyżki cukru szczypta soli (do smaku) płatki chilli (opcjonalnie) Sposób wykonania: W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy
Mostek w kuchnisobie przygotować. Jestem pewna, że i Wam on posmakuje. 2-3 płaty łososia ze skórką (każdy po ok. 350-400g) 2 łyżki ostrej musztardy 1 cytryna 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz W słoiczku umieszczamy: musztardę, sok wyciśnięty z cytryny, sos teriyaki, olej sezamowy oraz roztopione(...)przestudzone masło. Słoik zakręcamy i potrząsamy dokładnie do połączenia składników i utworzenia sosu o gładkiej konsystencji. Oczyszczoną rybę umieszczamy na folii aluminiowej skórą do dołu. Nacinamy wzdłuż przez środek, uważając by nie przeciąć skóry. Następnie wykonujemy dwa nacięcia w poprzek, dzieląc tym samym rybę na 6 kawałków. Tak przygotowanego łososia oprószamy solą oraz pieprzem i nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą*. Odstawiamy
Smaki Na Talerzuaromatyczna z wyrazistym smakiem selera, którego przenika słodycz i zapach ananasa, zmieszana ze słodkim smakiem kukurydzy, dodatkowo kurczak gyros zapewnia jej pożywność, a wszystko skąpane w śmietanowo – majonezowym sosie. Sałatka na pewno znajdzie niejednego amatora wyrazistych smaków. Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Składniki: 4 łodygi selera naciowego 1 puszka ananasa konserwowego (ok 560g) ½ puszki kukurydzy konserwowej(...)kostkę, skrapiamy oliwą, następnie oprószamy przyprawą gyros i smażymy na patelni. Po usmażeniu kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. W salaterce mieszamy ze sobą dwie łyżki majonezu, trzy łyżki śmietany, sos doprawiamy solą i pieprzem. Do miski przekładamy wszystkie składniki, czyli selera, ananasa, kukurydzę i kurczaka, wszystko zalewamy sosem śmietanowo majonezowym i skrapiamy sokiem z cytryny, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy
Księga-SmakuMięso z udek kurczaka z cukinią i sosem pomidorowym to fantastyczne, proste i niedrogie danie, które świetnie smakuje podane razem z ryżem. Ilość cukinii można dostosować do osobistych preferencji. Ja lubię jak jest jej dużo:) Jako, że danie podajemy z ryżem, cukinia stanowi niejako jedyny dodatek warzywny. Taki obiad przygotowuje się łatwo i szybko. Nas każdorazowo zachwyca. I choć(...)solą oraz pieprzem. Do obsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz wlewamy około 1 szklankę wody (wodę można wlać do puszek po pomidorach, zamieszać i tym samym zebrać resztki sosu ze ścianek). Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Po około 15-20 minutach pokrywkę zdejmujemy i smażymy dalej do czasu, aż sos zredukuje się do pożądanej konsystencji (u mnie
Smaki Na TalerzuJeżeli tak to piąteczka 😊 Składniki: 1 porcja 5 liści sałaty ½ pomidora ¼ papryki czerwonej lub żółtej mały oscypek lub 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki szynki sos ½ łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki musztardy 2 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek 1 łyżeczka posiekanego koperku Liście sałaty płuczemy(...)plasterki i następnie na pół. Oscypka podgrzewamy na patelni na malutkim ogniu, jeżeli zacznie się lekko roztapiać to odwracamy na drugą stronę. Szynkę również kroimy w plasterki. Składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą do czasu połączenia. Na talerzu układamy sałatę, na nią paprykę, pomidora, szynkę, a na samą górę oscypek lub zwykły ser oraz polewamy sosem. Smacznego
Gotuj z Agnesśrednie żółte papryki- ok. 420 g 3 ząbki czosnku – ok. 10 g 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego – ok. 30 g 1 łyżka sosu sojowego – ok. 10 g 1 limonka sól i pieprz do smaku U mnie dodatkowo do podania kasza bulgur oraz surówka marchewki i cukinii . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na łososia pieczonego z paprykami(...)Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Papryki wymieszać wraz z cebulą dymką, czosnkiem oraz 2 łyżkami oliwy (lub oleju rzepakowego). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos sojowy wymieszać z jedną łyżką oliwy lub oleju rzepakowego. Łososia podzielić na 4 filety i zamoczyć go (skórą do góry) w marynacie z sosu sojowego i oliwy. Odstawić
Kulinarne Przebojewłasnych. Odkąd Dobra Kaloria wypuściła klopsiki i burgey mam zawsze zapas w lodówce. Na własne klopsiki macie u mnie mnówstwo przepisów. Moje popisowe to klopsiki a’la Ikea. Sos do zapiekania jest śmietankowy w smaku, sprawdzi się w wielu przepisach, a sama zapiekanka sycąca i odpowiednio zbilansowana, będzie każdemu smakować. Składniki na 4 porcje: 500 g makaronu ugotowanego zgodnie(...)około 200 ml wody. Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj śmietankę i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj. Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem, nałóż makaronu, który przemieszaj z sosem. Na wierzchu rozłóż klopsiki. Wstaw całośc do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz na środkowej półce piekarnika przez około 15-20 minut. Podawaj posypane ulubionym zielskiem. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA
greenscarfTradycyjne mielone w sosie cebulowym To proste składniki, a zarazem pyszny domowy obiad. Kotlety mielone ok.400 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 150 ml bulionu lub wody wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie Tutaj ) sól pieprz majeranek 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2,3 łyżki oleju na sos 2 duże cebule 1 łyżeczka tymianku(...)10/15 minut. Po tym czasie formujemy kotlety mielone. Na dużej patelni rozgrzać 2/3 łyżki oleju wkładamy przygotowane mięso i smażymy z każdej strony na rumiano. W międzyczasie cebulę na sos kroimy w piórka. Upieczone kotlety przekładamy na talerz. Na tej samej patelni i tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w piórka z odrobiną soli.Wlać wodę lub bulion, dodać przyprawy, gotujemy
Andzia Pichcibył to dla mnie jakiś wyjątkowy przysmak. Do czasu, aż spróbowałam sposobu od Eryka z Ervegan na mielone tofu , ale poszalałam tu z własną mieszanką przypraw. Do tego sos pomidorowy i razowy makaron - jakie to jest pyszne - koniecznie spróbujcie! Ps. Do sosów i zup zawsze dodaje marchewkę cebule i seler naciowy, ale akurat nie miałam tego ostatniego i dodałam kalarepki(...)świetnie się tu sprawdziła. Dodała i słodyczy i ostrości. Składniki: 1 opakowanie tofu 180 g, 1- 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4-1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/3 łyżeczki harissy, 2 ząbki czosnku 1 większa cebula, 1 marchewka
Plate of Joylodowa , masłowa tez może być chociaż osobiście za nią nie przepadam 2 pomidory średniej wielkości 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 małego ogórka szklarniowego 2 cebule dymki ze szczypiorem sos : 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 małego pęczka kopru 1/2 małego pęczka pietruszki 1 wyciśnięty praską ząbek czosnku 2 łyżki wody sól , pieprz(...)smaku Koper i pietruszkę siekamy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , miód , sok z cytryny , wodę i oliwę . Miksujemy blenderem , aż otrzymamy sos . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Gdyby był zbyt gęsty można dodać więcej wody lub oliwy . Schładzamy w lodówce . Sałatę rwiemy na kawałki , dodajemy do niej pokrojone pomidory , cebulę i dymkę . Całość polewamy sosem , mieszamy i możemy serwować . Najlepiej
Ogrodnik w podróżyBardzo prosty sos miodowo-musztardowy. W zasadzie pewnie większość przygotowuje podobny. Jedyną nowością (przynajmniej dla mnie) jest tutaj dodatek majonezu. Taki sos do sałatek jest bardzo smaczny i ostatnio przygotowuję go zarówno z miksem sałat, jak i kapustą pekińską, czy sałatą rzymską. 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ostrej musztardy(...)oliwę (olej). Zakręcamy wieko i potrząsamy do połączenia. Dodajemy musztardę i majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie potrząsamy słoiczkiem lub mieszamy małą rózgą kuchenną, aż do otrzymania sosu o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Wykorzystałam go też między innymi do tej sałatki: sałata rzymska, rukola, pomidorki koktajlowe i mini kulki mozzarelli
Smaki Na TalerzuWystarczy zerknąć na historię moich wpisów żeby zauważyć, że mam w domu wielbiciela sosów i pikantnego jedzenia. Tym razem poszukiwaliśmy sosu na ciepło do maczania serowych chlebków naan, ale innego niż indyjski. W ten sposób powstał właśnie poniższy sos chili pomidorowy. O dość rzadkiej konsystencji z lekko wyczuwalną słodko-kwaśną nutą. Składniki -1 puszka pomidorów -2-3 papryczki chili - świeże
Zielona Kuchniaproszku 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski ) Warzywa: ćwiartka białej kapusty, ja użyłem młodej 2 dojrzałe pomidory 1 zielony długi ogórek ewentualnie 1 czerwona cebula Przygotowanie: Zacznij od przygotowania(...)połplastry. Upieczone kebaby możliwie cienko pokrój. Tortille opiecz na suchej patelni grillowej, jeżeli taką posiadasz. Na każdy placek nałóż porcję warzyw, mięsa oraz solidną porcję sosu czosnkowego . Zwiń w rulon zawijając spód do środka, aby podczas jedzenia nic z niego nie wypadało. Dla pewności możesz kebaba zawinąć jeszcze w folię aluminiową
kuron.com.pl