sosy - 72734 przepisów (strona:1085/4849)

sałata z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 192

chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko to sałata kolorowa z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i ziarnem słonecznika. O sosie czosnkowym pisałam w innym poście -   tutaj . Zawsze go mam w lodówce, bo nie tylko nadaje się do pizzy, kanapek, ale i do tego rodzaju dania. Spokojnie może stać kilka(...)możemy cieszyć się jego smakiem. Składniki: * sałata kolorowa strzępiasta albo lodowa * pierś z kurczaka * przyprawa do kurczaka i kebab-gyros * sos czosnkowy * prażona cebulka * ziarno słonecznika ok. 2 łyżek * pomidorki koktajlowe * odrobina oleju Sałatę umyłam i lekko podarłam w mniejsze kawałki. Fajnie do tego pasowałaby lodowa, ale tej to nie posiałam :D Troszkę wcześniej pierś z kurczaka pokroiłam w drobne

Pieprzyć z Fantazją
pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym 202

mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki tartej i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiłam solą i pieprzem(...)pulpetów. Przykryłam pokrywką i gotowałam tak ok 15 minut. W między czasie przekręcałam pulpety, żeby dobrze się obgotowały.  Na koniec roztrzepałam 1/2 łyżki mąki z wodą i zagęściłam sos. Zahartowałam śmietanę odrobiną wywaru z pulpetów i zabieliłam. Podgrzałam jeszcze chwilkę i zdjęłam z ognia.  Koperek posiekałam i dodałam do potrawy. Przemieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut, by wszystko

Pieprzyć z Fantazją
Pieczarkowy strogonow z makaronem 176

przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy(...)sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba

Vegan Taste
Północno afrykańskie pulpeciki z charakterem i ryżem a la pilaf 204

się z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne. W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest to przyprawa droga (14 zł za dwie szczypty), ale od czasu do czasu warto się szarpnąć i zafundować sobie odrobinę luksusu. Szafran(...)nadającą daniom niepokojącego, intrygującego smaku. Warto spróbować. Pulpeciki podajemy z naszym ulubionym ryżem a la pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz

Niedzielny kucharz
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM i SZPARAGAMI 169

Delikatne kawałki kurczaka i szparagów w pysznym sosie z pomidorów, czosnku i cebuli. Kurczaka kroimy w kosteczkę i krótko podsmażamy, a nastepnie gotujemy w pomidorach z ziołami. W miedzyczasie gotujemy makaron, pod koniec dodajac pokrojone na kawałki szparagi. Dzięki krótkiemu gotowaniu, nawet po dodaniu do sosu, pozostaną jędrne i intensywnie zielone.   SKŁADNIKI / 4 porcje 50 g pikantnej kiełbaski(...)zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień do małego. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy szparagi i wodę z gotowania makaronu. Gotujemy 2 minuty lub nieco dłużej, bez przykrycia, aż sos lekko się zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Posypujemy tartym parmezanem

cool and minty
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 286

Łatwe do przygotowania danie z kurczaka i pysznego sosu z wina, śmietanki i pomidorów. Smakuje zawsze każdemu. Nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Będzie gotowe w niecałe 30 minut, dlatego idealnie sprawdzi się na szybki obiad po pracy. Najlepiej zamarynować kurczaka 1 dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. W kolejnym dniu wystarczy podsmażyć filety na rumiano, zalać(...)winem i pomidorami, a po chwili także śmietanką. Kiedy sos zredukuje się i zagęści, dodajemy świeży lub mrożony koperek. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 średnie piersi kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 szklanki białego wina/ bulionu lub wody 1 szklanka śmietany 30 % 1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów 2 łyżki posiekanego koperku

cool and minty
Makaron ze szparagami i gorgonzolą, pyszny pomysł na obiad 200

oknem żar leje się z nieba a ja mam ochotę na ukochany makaron. Padło na makaron w formie spaghetti, długi ukochany i w sam raz do kremowego sosu. Oj, jak to piszę to już przełykam ślinę wspominając ten obiad. No dobra już podaję przepis, bo inaczej wstanę i zacznę go robić raz jeszcze ;) Makaron ze szparagami i gorgonzolą(...)Szparagi pokroiłam nożem w kawałeczki długości 1 maks 2 cm kawałki. Główki odłożyłam do miseczki na później. Gdy włożyłam makaron do wody, na patelni rozgrzałam olej i zaczęłam robić sos. Do podgrzanego oleju dodałam czosnek i cebulę i je podsmażyłam, po chwili dodałam szparagi całość wymieszałam, dodałam wino i zakryłam pokrywką patelnię. Odczekałam dwie minuty, wrzuciłam pokruszony ser do szparagów

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z buraczków z sosem miętowym 162

przepis znalazłam przeglądając stare gazetki, które u mnie zajmują całą szafkę 😊 Moją uwagę zwrócił sos miętowy. Ponieważ na moim ogródku rośnie młodziutka mięta,  niezwłocznie zabrałam się do pracy. Smak ciekawy, chociaż nie każdemu w moim domu trafił do kubków smakowych. Jeżeli lubicie kulinarne wyzwania to zapraszam do wypróbowania tej sałatki.  (function(...)smaku Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Namoczony dzień wcześniej groch ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i połączyć z burkami. Posolić i popieprzyć do smaku. Sos miętowy: - pęczek świeżej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2 pomidory - 4 łyżki soku z cytryny  - po szczypcie mielonej kolendry, papryki chili  - łyżeczka cukru - łyżka dobrego oleju Liście mięty umyć

Kulinarne przemyslenia
Sos cygański do potraw z grilla 362

poprzednim wpisie podałam Wam przepis na smaczną karkówkę z grilla, ale jak powszechnie wiadomo, bez dodatku pysznych i aromatycznych sosów, grillowane mięso nie smakuje tak dobrze ;)  U mnie w ruch zazwyczaj szły podstawowe czyli ketchup i musztarda, ale od dobrych kilku lat staram się też przygotować czosnkowy lub tzatziki. Jeden i drugi na bazie jogurtu, więc nie za ciężkie(...)lubię je robić, bo jak nie zjemy wszystkiego przy grillu, to na drugi dzień mogę wykorzystać do obiadu.  W tym roku pokusiłam się jednak o jeszcze jeden nowy sos. Zupełnie inny, bo na bazie warzyw i przygotowywany na ciepło. Pomyślicie pewnie, że skoro tak, to jego zrobienie zajmuje pół dnia, ale nic bardziej mylnego! Ja uporałam się

Kuchnia w czekoladzie
Sos czosnkowy z fetą i zielonym ogórkiem a'la tzatzyki 243

idealny przepis na sos czosnkowy, nie tylko do potraw z grilla. Jest idealny i kremowy w smaku, zawiera w sobie to co lubimy najbardziej: czosnek, fetę i zielonego ogórka. Spróbujcie. Sos godny tegorocznego sezonu grillowego. Składniki: - 1 opakowanie fety - 4-5ząbki czosnku (więcej lub mniej wg własnego smaku) - pół zielonego ogórka wężowego - pół dużego pęczka świeżego koperku(...)przejmuj się, że zostały kawałki nieposiekane - zmiksują się). Następnie dodaj fetę, jogurt (lub majonez). Zamontuj koszyczek do gotowania na parze. Ustaw obroty:12 i czas: 1:30. Do gotowego sosu dodaj posiekany koperek. Wymieszaj ręcznie. Dopraw do smaku. Sposób przygotowania tradycyjnego: Fetę rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany koperek i starty na grubych oczkach zielony ogórek (bez gniazd nasiennych

CookYourself
Sałatka z kurczakiem – cała grillowana! 286

pracy. Szalotki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do nich jogurt, mieszamy. Dodajemy łyżeczkę miodu i octu, mieszamy. Dosalamy i pieprzymy do smaku – zobaczcie czy sos potrzebuje więcej kwasowości octu i dodajcie pozostałą łyżeczkę octu jabłkowego.   Sałatę rzymską pozbawiamy zniszczonych wierzchnich liści, kroimy główki na ćwiartki lub na 6 kawałków – każdy kawałek powinien mieć głąb, żeby(...)żeby soki przestały buzować i kroimy mięso pod skosem na centymetrowe pasy, w poprzek włókien. Elementy sałatki rozkładamy na dużym, płaskim półmisku. Posypujemy grzankami i i szczypiorkiem polewamy kleksami sosu. Pozostały sos podajemy w sosjerce. Świeża, chrupiąca, pełna kontrastów i pyszna. Dla nas taka sałatka to cały lekki obiad! SKŁADNIKI 2 porcje obiadowe SKŁADNIKI SAŁATKI – 2 małe piersi

Karo in the Kitchen
Żeberka w miodowej marynacie 253

Żeberka w miodowej marynacie to doskonałe połączenie smaków. Podczas pieczenia miód lekko karmelizuje się. Słodko-kwaśna marynata z dodatkiem sosu sojowego, który podkreśla jej smak, sprawia że danie to jest wyśmienite. 1 kg żeberek 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z octem winnym, sosem sojowym

Dieta bez mleka
Sałatka z łososiem i pomarańczą 308

Czas gotowania: 30 Składniki -opakowanie mixu sałat z rukolą -300 g łososia -sól, pieprz -2 pomarańcze -100 g sera halloumi (można zastąpić serem pleśniowym) -garść orzechów włoskich lub nerkowca Sos: -łyżka miodu -łyżeczka musztardy -sok z połowy cytryny -oliwa z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie --> Filet z łososia (bez skóry) posypujemy solą, pieprzem i przesmażamy na patelni z obu stron. Rwiemy(...)zrumienienia). Jeżeli używamy sera pleśniowego - kroimy go w kostkę. --> Na talerzu układamy garść sałaty. Na niej układamy kawałki łososia, pomarańczy i sera. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy sosem. --> Sos: --> Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. --> Smacznego Post Sałatka z łososiem i pomarańczą pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
SOS SZPINAKOWO-ŚMIETANOWY 210

Kremowy sos szpinakowy, doprawiony czosnkiem i gałką muszkatołową. Opcjonalnie skropiony także sokiem z cytryny.  Przygotujecie go ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu. Najczęściej podaję go z makaronem, ale dobrze smakuje też z ryżem, czy ziemniakami. Świetnie łączy się z grillowaną, smażoną lub pieczoną rybą lub filetem z kurczaka.  Aby sos nabrał bardziej wyrazistego smaku(...)zwiędnie i znacznie zmniejszy objętość. Doprawiamy solą i pieprzem, stopniowo dolewamy śmietankę z mąką. Zagotowujemy, opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy z ognia. Doprawiamy gałką muszkatołową. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty, można dolać więcej śmietanki

cool and minty

Proponowane wyszukiwania