sosy - 72234 przepisów (strona:1077/4816)

S.o.S na obiad - Puttanesca 123

choć nie przepadam za gotowymi sosami, bo... -lepiej samemu zrobić coś z niczego i wiesz co jesz , -mniej chemii i sztucznych dodatków i smak nie równa się z niczym innym, -w końcu taniej i więcej ugotuje sama..... To są dni w których mi matce gotować się nie chce, tak po prostu, bez przyczyny, w tedy potrzebuje pomocy, pomysłu i szybkiego(...)Pisklaki już krzyczą i dzioby otwierają, popiskując "mamo jeść" "mamo jeść", a ja biegam w panice co by tu pożywnego szybko wyczarować. Nic prostszego wystarczy sos, makaron i w 15 minut mam obiad. I nie było by w tym nic nadzwyczajnego( takich sosów jest ci u nas dostatek) gdybym ostatnio nie spróbowała nowych sosów Łowicz . Znów

Farmażony
SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim 196

Składniki: - kapusta pekińska - grzyby Mun - makaron ryżowy nitki - sos sojowy - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - przyprawa chińska - sos do sajgonek - papier ryżowy             Wykonanie:   Kapustkę siekamy, cebulę również, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie(...)rolujemy w długie rolki, możecie sajgonkę zawinąć w dwa papiery ryżowe, po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupka, ja zawijam w dwa ;-)     Sajgonki smażymy na oleju, jemy z sosem do sajgonek (koniecznie ;-) jest rewelacyjny)  Przepyszne !!! polecam

SMYKWKUCHNI
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 398

mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g drożdży 4 łyżki mleka 4 łyżki wody  1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty soli szczypta pieprzu szczypta bazylii oregano Sos: 1 1/2 soku pomidorowego czosnek pieprz sól zioła prowansalskie Dodatki: cebula cukinia brokuł 1 duża pieczarka ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże(...)rozcieńczone mleko z wodą. Jak ciasto nabierze odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm). Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Sos polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni

Truskawkowa Fiesta
Restauracja Sarmacka - opinia 145

warzywami (26 zł). Mąż wybrał żurek z jajkiem i kiełbasą (8zł), a na drugie danie zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym (27 zł).  zupa chrzanowa zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym Pierwsze wrażenia? Przepyszna zupa chrzanowa(...)porcja była spora, więc najadłam się samym filetem i ryżem. zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami Mąż trafił trochę lepiej, jego składniki były świeże - fajny sos do makaronu, dobrze ugotowana pasta i smakowity filet. Porcja bardzo duża, więc mężczyźni powinni być zadowoleni. Trochę spróbowałam, więc wiem, że był to dobry wybór.  Po tej wizycie restaurację

Pasja Smaku
Falafele z ciecierzycy i bobu 201

Tradycyjne falafele lubimy, robimy, czasami jemy „na mieście”, ale tym razem nabraliśmy ochoty na falafele z bobem. Wyszły pyszne. Kotleciki nie są suche. Dodatkowo smak podkręcają dwa sosy – łagodny z dodatkiem sezamu i ostry sambal oelek. SKŁADNIKI (porcja na 6-8 osób) Falafele: 500 gram ciecierzycy 300 gram bobu 5 ząbków czosnku 1 duża biała cebula(...)mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu sól świeżo mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki garść kolendry mąka z ciecierzycy (besan) do obtaczania olej do smażenia Sos jogurtowo-sezamowy: 200 gram jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki sezamu białego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżeczki oleju sezamowego garść liści mięty sól pieprz

OstryKęs
Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach 1228

Shakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi(...)czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (lub wsypujemy chili w płatkach). Smażymy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki (lub kartonika). Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy cztery wgłębienia i wbijamy w nie cztery jajka. Gotujemy

Poezja smaku
Phở bò - mmm...! 211

dostać) 2 cebule 1/2 główki czosnku 50g korzenia imbiru 2 gwiazdki anyżu 5cm kory cynamonowej 2 goździki 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżeczki soli 60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 małych dymek DODATKI: makaron ryżowy wstążki chili (3 krążki na zupę) grzyby mung kiełki fasoli mung szczypiorek kolendra mięta limonka sos rybny 150g łopatki(...)szumowiny. Następnie dodajemy opalone nad palnik a następnie obrane cebule, czosnek, imbir. Podprażone na patelni i lekko rozgniecione w moździerzy przyprawy: korę cynamonową, goździki, anyż, pieprz. I na koniec: sos rybny, łyżeczkę soli, cukier. Przykrywamy, gotujemy 3 godziny. Przecedzamy wywar przez sitko. Zostawiamy na noc. Rano zdejmujemy z powierzchni zupy tłuszczyk. Dodajemy dymkę. Gotujemy wywar aż będzie wrzał. W miseczce

Brzuszki Łakomczuszki
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 303

natki pietruszki sól i pieprz do smaku Wstawiamy wodę na makaron, gdy zacznie się gotować solimy i wrzucamy makaron (gotując zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy, gdy ta się nagrzeje dorzucamy drobno pokrojone anchois (mieszamy cały czas drewnianą łyżką ok 3 min). Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)chilli (ach ten zapach!!!). Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Dodajemy do sosu pomidory, oliwki, kapary i gotujemy ok 10 min (ja na tym etapie odlewałam już makaron i musiałam mocno redukować sos). Nigella radzi aby zachować trochę wody z makaronu, gdyby sos był zbyt gęsty - u mnie nie było takiej potrzeby. I teraz mój ulubiony fragment o wykończeniu dania

Brzuszki Łakomczuszki
Meczowe przekąski. 197

była tylko sarepska i delikatesowa nie ziarnista, więc połączyłam 50g takiej i 50g takiej) 1 łyżka oliwy czosnkowej (i ponowna modyfikacja - 1 łyżka oliwy i ząbek czosnku) 1 łyżka sosu sojowego (użyłam jasnego, aczkolwiek dzisiaj dowiedziałam się, że jasny bardziej pasuje do jedzenia świeżego np. sałat, a ciemny do smażonych, pieczonych) Wkładamy do miski wszystkie składniki sosy i rozprowadzamy(...)sos był gładki o jednolitej konsystencji. Następnie wsadzamy kiełbaski i dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy na blaszkę (najlepiej pokrytą folią aluminiową aby uniknąć późniejszego szorowania blachy) i co ważne bez wysokich rantów, żeby mogły przepięknie się zarumienić. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nastawionym na 180 st. Zdjęcia tego nie oddają, natomiast kiełbaski są cudowne - Mężczyzna bardzo docenił

Brzuszki Łakomczuszki
miły wieczór andrzejkowy. 159

Nawet nie zdążyliśmy powróżyć z majonezu. Składniki: bułka do hamburgera mięso mielone jajko trochę bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego boczek ser sałata ogórek konserwowy pomidor sałata czerwona cebula sos tatarski sos bbq musztarda Mięso wsadzamy do miski, dodajemy przyprawy, jajco i bułkę. Mieszamy. Formułujemy kotleta i smażymy na małej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dorzucamy 2 plastry boczku. Przekrawamy(...)bułkę i do piekarnika (niech podgrzeje i przypiecze ciutkę). Zaczynamy od dołu: bułka, sos tatarski, sałata, plaster sera, kotlet, plaster sera, musztarda, sos bbq, pokrojony w plasterki ogórek, plaster pomidora, 2 plastry boczku, pokrojona w krążki czerwona cebula, przykrywamy bułką. Wsadzamy do piekarnika na chwilkę i rozdziawiamy szeroko otwór gębowy aby wszystko zmieścić. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Nowa współpraca - Develey. 139

Jakiś czas temu otrzymałam od Develey bardzo miłą paczuszkę w której znalazłam: czarne oliwki sos czosnkowy sos tatarski musztardę kremską musztardę delikatesową Firma pisze o sobie: "Develey to największy producent musztard i delikatesowych sosów zimnych w Europie. Firma powstała w 1845 roku i od samego początku jej produkty wyróżniają się niezwykłym smakiem i najwyższą jakością. Bogate portfolio produktów Develey obejmuje(...)m.in.musztardy, sosy do mięs, dressingi, ketchupy oraz inne popularne dodatki do potraw, które sprawiają, że nawet zwykłe danie smakuje niepowtarzalnie. Na polskim rynku Develey zdobywa uznanie konsumentów od 1995 roku, oferując produkty zarówno o tradycyjnych jak i nowoczesnych połączeniach smakowych. Z Develey, każda potrawa nabiera niecodziennego charakteru." Przyznam, że markę znam i używam na pewno znajdzie zastosowanie podczas weekendu

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka tajska. 153

musiało przeczekać dłużej), jeśli macie tyle czasu - polecam. Składniki: stek wołowy (ja wykorzystałam udziec) sałata lodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek sezam olej sezamowy Biolevita marynata do steku: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego 3 ząbki czosnku 3 łyżki imbiru startego na tarce o drobnych oczkach dressing do sałatki: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki(...)pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło. W tym czasie na suchą patelnię wysypujemy sezam i go podprażamy. Mięso kroimy w drobne plastry i rozkładamy na sałacie. Polewamy całość sosem i posypujemy sezamem

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekanka z makaronem, szynką parmeńską, mięsem mielonym, fasolką czerwoną, serem ... 327

woda powinna być tak słona jak woda morska) do momentu aż będzie lekko miękki ( około 6-7 minut), odcedzam makaron- nie przelewam zimną wodą! Kolejny etap to stworzenia naszego sosu do makaronu, na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, ząbek czosnku i papryczkę chili. Dodaję mięso mielone i chwilę smażę całość. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i fasolę(...)całość przez około 6 minut. Przyprawiam solą, pieprzem, oregano, papryczką chili w płatkach. Dodaję passatę pomidorową i całość duszę jeszcze przez 10 minut. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę cukru do sosu jeśli wydaje nam się zbyt słony i intensywny w smaku po dodaniu passaty pomidorowej. Gdy sos będzie gotowy mieszamy go z wcześniej ugotowanym makaronem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego

Mango Papaja
Spaghetti z pomidorami 249

plasterki, gałązki rozmarynu, chilli posiekane wraz z pestkami oraz fileciki anchois. Na koniec smażenia dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Redukujemy sos, aż stanie się gęsty. Gdy woda się zagotuje, solimy ją i wrzucamy makaron. Ugotowany al dente makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię z sosem. Gdy sos pomidorowy będzie za gęsty(...)dodajemy łyżkę wody z gotowania makaronu. Mieszamy dokładanie, by sos pokrył cały makaron. Dodajemy pozostałą natkę pietruszki i mieszamy. Przekładamy makaron na talerze, posypujemy startym parmezanem i układamy połówki pomidorków koktajlowych. Błyskawiczny makaron z pomidorami jest gotowy! Smacznego

OstryKęs
Pakora z brokuła, kalafiora i krewetek 241

Zapach curry. Sycące, aromatyczne danie, które na długi czas zaspokoi ochotę na indyjskie smaki. Ciepłe warzywa i krewetki maczamy w zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy. SKŁADNIKI (dla 4-6 osób) Sos jogurtowo czosnkowy 200 ml jogurtu greckiego sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki(...)wody 1 czubata łyżka stołowa curry 1 czubata łyżeczka chilli sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej słonecznikowy sól, pieprz, sok z grubego plastra cytryny do krewetek WYKONANIE Sos: mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do przegryzienia. Ciasto: mąkę besan wsypujemy do miski. Dodajemy wodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30-60 minut

OstryKęs