Ziemniaki na styl skandynawski ,gotowane w sosie z cukinią Zupełnie, nie tak dawno zamieszczałam, tradycyjny przepis na ziemniaki po skandynawsku .Był świetny , wszystkim w domu smakował , tak więc zdecydowałam się go używać częściej , ale też nieco go zmodyfikowałam .Dodanie cukinii , nie tylko obniżyło kaloryczność dania , ale też wprowadziło nowy smak, nadając klasyce nowego wymiaru .Plus kilka przypraw i uzyskaliśmy(...)roztapiamy w garnku , na małym ogniu , dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową , sól i przesmażamy . Kiedy masa zacznie bąbelkować , powoli ,zaczynamy dodawać mleko , partiami , ciągle mieszając .Gotujemy do zgęstnienia . Do powstałego sosu, dodajemy ziemniaki ,cukinię , czosnek , miód , mieszamy , przykrywamy pokrywką . Gotujemy na małym ogniu około 30 minut , co jakiś czas delikatnie mieszając . Doprawiamy do smaku solą , jeśli jeszcze jest potrzeba i pieprzem
Ogrodnik w podróżyDzisiaj wyjątkowo nie ma niczego słodkiego bo nie samym słodkim człowiek żyje ;) Za to jest propozycja na dość tani i szybki w przygotowaniu obiad, makaron w sosie serowo brokułowym. Wielkim plusem tego dania jest to, że przygotujemy go w krócej niż pół godziny ! Składniki na 2 osoby: 1 małe drzewko brokuła 1-2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30 % około(...)się zagotuje. 4. Kolejno dodajemy starty lub starte sery i mieszamy do rozpuszczenia, następnie smakujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie większą część brokuła dodajemy do sosu i mieszamy, a resztę różyczek zostawiamy do dekoracji. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i wykładamy na talerze dekorując pozostałymi różyczkami brokuła. Smacznego
Gotowanie...to proste !Znudziła Wam się już pizza na tradycyjnym pomidorowym sosie? Chcecie spróbować czegoś innego? Ok 😃 Polecam Wam Biały sos cebulowy mojego autorstwa ;) Robi się go szybko Nie jest drogi A jak smakuje ;) Polecam bo na prawdę warto ;) 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ będzie mi bardzo miło 😊 A teraz przepis : 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 Składniki(...)pieprzem. Smażymy aż cebulka się zarumieni. Zmniejszamy ogień. Dodajemy śmietankę ,mieszamy do chwili kiedy pojawią się małe bąbelki (uważamy by śmietanka się nie zwarzyla). Zdejmujemy z ognia. Czekamy aż sos ostygnie. Możemy zmiksować blenderem na gładko lub pozostawić w takiej formie. Ciasto na pizzę smarujemy dokładnie, posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy ;) Smacznego
Gotowanie PatkiIndyk z warzywami i ryżem to jednogarnkowe bardzo syte i zdrowe danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a z całą pewnością stworzycie niepowtarzalną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam wszelkiego rodzaj kluski drożdżowe. XD Czeski knedlik znajduje się w czołówce moich ulubionych drożdżowych dodatków. Jest dość prosty w wykonaniu, a z mięsnym sosem tworzy duet wprost idealny. Najczęściej zaraz po ugotowaniu kroję go w plastry i podaję polany obficie sosem mięsnym. Jeśli zostanie Wam kilka kawałków (u mnie zdarza się naprawdę rzadko ) możecie obsmażyć go z obu stron(...)Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej delikatnie nasz knedlik. Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas go obracając. Ugotowany wyciągamy z wody, kroimy w plastry i podajemy z mięsnym sosem. Smacznego Artykuł Czeski knedlik pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujepyszny, aromatyczny sos nadaje się do mięs wszelakich. Idealny do mięs grillowych, wołowiny, dziczyzny czy drobiu, warto popróbować. Ja swój sos pierwszy raz użyłam do wołowiny i to było idealne połączenie, polecam. Sos do mięsa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKluski na parze robię od wielkiego dzwonu (to w zasadzie chyba moje 3 podejście do nich), a takie z sosem truskawkowym chodziły już za mną od dawna. Na szczęście kulinarne zachcianki to te najprostsze do spełnienia, więc … TADAM… zrobiłam kluski na parze;) To fajna propozycja na jarski obiad, zwłaszcza w sezonie truskawkowym:) 500 g mąki pszennej(...)świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 50 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Sos: 450 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 1 op. cukru wanilinowego cukier puder do smaku (1-3 łyżki) około 150 g jogurtu naturalnego Mleko lekko podgrzewamy. Rozdzielamy na połowę. Do jednej części dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło (ma się
Smaki Na TalerzuSkładniki 900 g zmielonego karczku 3 łyżki bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz szczypta bazylii łyżka śmietany główka młodej kapusty kilka plasterków boczku ziemniak i łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać(...)bulion i gotować ok 20 min. Mięso przełożyć do miski wbić jajko, wsypać bułkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą bazylii. Zagnieść ręką i uformować niewielkie kuleczki. Gotowe włożyć do sosu grzybowego i dusić po ok 3-5 min z obu stron. Na koniec zabielić śmietaną, zagotować i gotowe. Kapustę poszatkować zalać wodą
Gaździnka warzyJeden z najprostszych sosów chińskich do zrobienia w domu, pikantny, o idealnym smaku. Kwaśny od octu ryżowego ale też słodkości nadaje cukier trzcinowy. Aromatu nadaje imbir z papryczką chilli i świeżym czosnkiem. Jest niesamowicie smaczny. Składniki: 3 papryczki chilli 6 ząbków czosnku 3 cm korzenia świeżego imbiru 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 ml octu ryżowego(...)ogniu, co jakiś czas mieszając. W szklance mieszamy dokładnie skrobię ziemniaczaną z pół szklanki zimnej wody, wcześniej odlanej z tej ilości 500 ml. Rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną wlewamy do sosu, mieszając cały aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dolewamy odrobinę gorącej wody, a jeśli będzie za rzadki do dolewamy odrobinę rozpuszczonej skrobi w zimnej wodzie
Życie zaczyna się w kuchniTaka domowa misz-maszowa , interpretacja kuchni włoskiej z polskimi dodatkami ( boczuś ) Danie jest proste i na pewno się uda , no bo co ma się nie udać w makaronie z sosem ? Doskonałe na obiad , nie wymaga zbytnich zdolności kulinarnych , a pyszne Dzisiaj krótko , bo jakoś wena ucięła sobie drzemkę , zołza jedna Składniki dla 3 – 4 osób : 2 pojedyncze piersi(...)razem z pokrojoną w paseczki cebulką i wyciśniętym praską czosnkiem, na oliwie . Jak już się zezłoci dodajemy chilli , pomidory , goździki , cynamon, cukier lub miód solimy do smaku . Dusimy , aż sos się zagęści , nie dłużej niż 10-15 minut . Boczek kroimy w cienkie, małe plasterki- kawałeczki i wytapiamy na folii spożywczej w piekarniku , aż zrobi się chrupki . Na talerzach rozkładamy makaron
Ogrodnik w podróżychwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko to sałata kolorowa z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i ziarnem słonecznika. O sosie czosnkowym pisałam w innym poście - tutaj . Zawsze go mam w lodówce, bo nie tylko nadaje się do pizzy, kanapek, ale i do tego rodzaju dania. Spokojnie może stać kilka(...)możemy cieszyć się jego smakiem. Składniki: * sałata kolorowa strzępiasta albo lodowa * pierś z kurczaka * przyprawa do kurczaka i kebab-gyros * sos czosnkowy * prażona cebulka * ziarno słonecznika ok. 2 łyżek * pomidorki koktajlowe * odrobina oleju Sałatę umyłam i lekko podarłam w mniejsze kawałki. Fajnie do tego pasowałaby lodowa, ale tej to nie posiałam :D Troszkę wcześniej pierś z kurczaka pokroiłam w drobne
Pieprzyć z Fantazjąmielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki tartej i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiłam solą i pieprzem(...)pulpetów. Przykryłam pokrywką i gotowałam tak ok 15 minut. W między czasie przekręcałam pulpety, żeby dobrze się obgotowały. Na koniec roztrzepałam 1/2 łyżki mąki z wodą i zagęściłam sos. Zahartowałam śmietanę odrobiną wywaru z pulpetów i zabieliłam. Podgrzałam jeszcze chwilkę i zdjęłam z ognia. Koperek posiekałam i dodałam do potrawy. Przemieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut, by wszystko
Pieprzyć z Fantazjąprzepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy(...)sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba
Vegan Tastesię z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne. W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest to przyprawa droga (14 zł za dwie szczypty), ale od czasu do czasu warto się szarpnąć i zafundować sobie odrobinę luksusu. Szafran(...)nadającą daniom niepokojącego, intrygującego smaku. Warto spróbować. Pulpeciki podajemy z naszym ulubionym ryżem a la pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz
Niedzielny kucharzDelikatne kawałki kurczaka i szparagów w pysznym sosie z pomidorów, czosnku i cebuli. Kurczaka kroimy w kosteczkę i krótko podsmażamy, a nastepnie gotujemy w pomidorach z ziołami. W miedzyczasie gotujemy makaron, pod koniec dodajac pokrojone na kawałki szparagi. Dzięki krótkiemu gotowaniu, nawet po dodaniu do sosu, pozostaną jędrne i intensywnie zielone. SKŁADNIKI / 4 porcje 50 g pikantnej kiełbaski(...)zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień do małego. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy szparagi i wodę z gotowania makaronu. Gotujemy 2 minuty lub nieco dłużej, bez przykrycia, aż sos lekko się zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Posypujemy tartym parmezanem
cool and minty