Kurczak z makaronem w sosie serowo-porowym Szybki, prosty i pyszny obiad! Filet z kurczaka z makaronem i warzywami zanurzone w delikatnym, kremowym sosie to danie, które wykonamy w około pół godziny. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 200g makaronu (u mnie makaron rurki- pełnoziarnisty) 1 mały por lub pół dużego 1 papryka (użyłam pół papryki żółtej(...)IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kurczak z makaronem w sosie serowo-porowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKolorowy sos do hamburgerów ale nie tylko. Po wypróbowaniu sami się przekonacie , że sos można wykorzystać do innych dań, np.mięs z grila. Składniki 30 g selera naciowego 2 jaja, same żółtka 1 cytryna 1 łyżeczka musztardy Dijon 150 g korniszonów, pokrojonych w kosteczkę 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz według uznania mała … Czytaj dalej(...)Sos do hamburgerów
gotuj ze mnąniego smakuje ono tak samo wyśmienicie :) Zatem zapraszam do lektury przepisu… Składniki 1 cebula 1 cukinia 300g fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy pęczak 500ml bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego pieprz 1 łyżeczka oregano oliwa Kaszotto z fasolką i cukinią – przepis Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy kaszę, oregano i całość podsmażamy razem przez(...)się powoli gotuje, umytą cukinię kroimy w małą kosteczkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki o długości ok. 1,5 cm. Warzywa dodajemy do kaszotto , dodajemy sos sojowy i kotujemy jeszcze przez ok. 15 minut aż fasolka będzie al dente. Smacznego! Artykuł Kaszotto z fasolką i cukinią pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obiad jak i na kolację! Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 opakowanie (150 g) Mozzarelli Mini Galbani garść orzechów włoskich 4 – 5 małych buraków olej sól Składniki na sos miodowo – musztardowy: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą sól Przygotowanie: SOS MIODOWO – MUSZTARDOWY Wszystkie składniki(...)wody z lodem aby zachowała swoją chrupkość, jędrność i piękny kolor. Na spód naczynia układamy fasolę, dodajemy ćwiartki buraka, odcedzone kulki mozzarelli. Całość posypujemy orzechami włoskimi i polewamy sosem miodowo – musztardowym. Artykuł Sałatka z fasolki szparagowej, pieczonego buraka i mozzarelli pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
KierunekuchniaSos z suszonych grzybów przygotowałam z podgrzybków i prawdziwków, ale można użyć różnych grzybów, takich jakie mamy. Ponieważ sama suszę grzyby , mam je czyste i już nie muszę ich myć przed użyciem. Nie moczę i nie gotuję grzybów wcześniej. 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki), 2 cebule, 1 listek laurowy, 2 owoce ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego(...)dusić do miękkości. W miarę potrzeby dolewać trochę wody. Gdy grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku solą i cukrem. Rozetrzeć masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować. Sos podałam z kotletami z mięsa z kaszą gryczaną . zastawa
królestwo garówGotowana fasolka w gęstym sosie pomidorowym z mięsem mielonym. Prosty i bardzo smaczny sposób na fasolkę szparagową. 1 kg fasolki szparagowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego oregano bazylia sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka mielona szczypta cukru oliwa z oliwek tarty parmezan (opcjonalnie(...)Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka i po odsączeniu odstawić. Przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Mieszając, rozdzielać kawałki mięsa i lekko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, dodać koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić, aż sos będzie odpowiedniej gęstości. Wymieszać
https:KKuchniaMniamSmażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką Cukinia to wielce uniwersalne warzywo , można z niego zrobić prawie wszystko. Dżem , pastę,pasztet,zapiec, nadziewać,smażyć , panierować i gotować… Nieskończona ilość kombinacji . Ten przepis jest prościutki i szybki do wykonania . Doskonale nada się na danie obiadowe , jeśli dorzucicie grzanki lub ryż . Może stanowić , także pyszną kolację , to już zależy(...)kolendrę, miód , ocet , doprawiamy solą i pieprzem ,kurkumą , smażymy jeszcze chwilkę . Jak cukinia zacznie robić się miękka , wlewamy śmietankę i podduszamy , około 5 minut , dokładnie tyle , ile potrzeba ,żeby sos samoczynnie się zagęścił Teraz już tylko obficie posypujemy siekaną pietruszką , mieszamy . Gotowe , serwujemy na gorąco z czosnkowym pieczywem lub ryżem . Smacznego ! Artykuł Smażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką pochodzi
Ogrodnik w podróżypytanie co chcę na obiad, odpowiedź była jedna – KLUSKI. Kluski makaronowe z ziemniakami znajdują się w czołówce moich ulubionych potraw. Podane koniecznie z aromatycznym i gęstym sosem. Składają się z ciasta makaronowego i tartych, surowych ziemniaków. Są pyszne i szczerze Wam powiem, że jeszcze nigdzie nie spotkałam się z przepisem na te kluski Kluski makaronowe z ziemniakami Składniki(...)mniej więcej 2 centymetrowe kawałki. Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy około 20 minut, licząc od chwili ich wypłynięcia. Gotowe odcedzamy. Podajemy gorące, polane sosem lub skwarkami. Na zdjęciu z sosem z bitkami wieprzowymi i sałatką z pieczonego buraka . Smacznego Artykuł Kluski makaronowe z ziemniakami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeużywam ,własnej produkcji ryżowego , jest idealne- niedługo zamieszczę przepis i nową zakładkę „wina domowej produkcji ” ) 1 kostka masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz do smaku sos : 1 łyżka słodkiej musztardy , najlepiej figowej 200 ml słodkiej , śmietany kremówki 30% sól , pieprz do smaku wywar z pieczenia przepiórek ( czyli , to zlejemy z brytfanki ) dodatkowo : kurzy smalec do obsmażenia przepiórek(...)przepiórki pozostawiamy w niej , wkładając z powrotem do gorącego piekarnika . Już nie pieczemy , tylko trzymamy w cieple . Wywar w rondelku , stawiamy na gazie , doprawiamy musztardą , wlewamy kremówkę , mieszamy. Odparowujemy sos , gotując go na wolnym ogniu i często mieszając , aż się zagęści . Na koniec, doprawiamy do smaku pieprzem i solą jeśli zajdzie taka potrzeba . Gotowe . Serwujemy przepiórki na gorąco , każdą obficie
Ogrodnik w podróżySmakowite, autentyczne, bezglutenowe, tradycyjne klopsiki w sosie cytrynowym - czyli giouvarlakia avgolemono. Grecki przepis z mielonym mięsem wołowym, ryżem i ziołami! Klopsiki te uwielbiają starzy i młodzi, nadają się na czas zimowy jak i letni. Danie, które wszyscy będą lubić. Zobacz, jak powstają w tradycyjnej i znanej recepturze greckiej. SKŁADNIKI: 👌 750 gr. wołowiny mielonej 👌1/2 kostki masła 👌1/2 szkl.ry(...)już prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone na duże kawałki. 👌Dwa żółtka i jedno białko trzepiemy z sokiem z cytryny, dodajemy wywaru z gotujących się klopsików żeby rozgrzać nasz sos i wlewamy do garnka z klopsami. 👌Mieszamy w garnku na małym ogniu tak aby zawiązać sos. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube dla kreatywnych 🎬 YouTube Kulinarny 👫 Fanpage kulinarny
RITA food channelkremowa. W mojej wersji jest też jeden dość niespotykany składnik, który moim zdaniem świetnie łączy się z ciecierzycą i doskonale pasuje do odpowiedniego doprawienia hummusu - jest to łyżeczka sosu sojowego. Taki hummus świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole, doskonale będzie pasował do jajeczek i wędliny :) Hummus można zrobić z gotową pastą tahini ale ja zawsze robię ją sama(...)oraz pomijam kmin rzymski, bo za nim nie przepadam :) Składniki: 5 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 puszka ciecierzycy 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz Wykonanie: Ciecierzycę odcedzić. Sezam uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć do blendera, dodać oliwę i miksować przez chwilę. Dodać czosnek, sok z cytryny oraz sos sojowy
Healthy food exploreralbo jednopatelniowe ;) Przeważnie jadam kasze, ale ostatnio naszła mnie ochota na makaron. Wybrałam bezglutenowy -spaghetti, który jest bardziej żółty od tradycyjnego i bardzo fajnie prezentuje się w połączeniu z sosem pomidorowym. Ten sos świetnie sprawdzi się również w towarzystwie ryżu lub kaszy, co również przetestowałam. Doskonale smakuje zwłaszcza z kaszą bulgur lub jaglaną. Na wierzch podałam posiekany szczypiorek, ale można(...)smażyć jeszcze przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Następnie wlać passatę pomidorową, wrzucić usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub kaszą
Healthy food explorerSkładniki na pulpeciki (dla 3-4 osób): 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 250 g przecieru pomidorowego 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cukru sól, pieprz do smaku(...)bazylią, przykrywamy i dusimy 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy 5 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy 10 minut, żeby sos trochę zgęstniał. W między czasie przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. 3. Na talerze wykładamy makaron, pulpeciki i sos. Wierzch posypujemy tartym parmezanem (opcjonalnie) i podajemy. Smacznego
My Culinary Artbakłażan 1 duży pomidor 1 średnia cebula 1 jajko twardy ser do tarcia oliwa z oliwek białe wino (1 kieliszek) liście laurowe kawałek cynamonu goździki ziele angielskie sól pieprz Sos beszamelowy: ze trzy dobre łyżki masła 3 łyżki mąki zimne mleko sól pieprz gałka moszkatołowa Bakłażana pokroić w podłużne plastry, osolić i odłozyć, żeby się „spocił”. Cebulę drobno(...)rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dość gęstą. Ciągle mieszając trzepaczką, wlać trochę mleka, wmieszać. Ponownie dolać mleka i je dokładnie wmieszać. Tak po trochu dolewać mleka, aż sos będzie miał konsystencję budyniu. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sosem beszamelowym, zalać bakłażany, równo rozprowadzając. Znowu zetrzeć trochę sera na wierzch i wstawić do pieca, rozgrzanego
stajnia gołębie od kuchniSezon na warzywa i owoce w pełni, korzystajmy więc z tych zdrowych darów natury. Pomysł na lekki obiad – placuszki z cukinii z sosem czosnkowym! Cukinia, kabaczki, patisony… Cukinia, kabaczki i patisony znalazły szerokie zastosowanie kulinarne. Spożywa się je na surowo jako dodatek do sałatek, ale można też smażyć, piec czy grillować. Smaczne są również marynowane. Cukinia stosowana jest(...)dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie rzadkie dosyp mąki. Smaż na oleju kokosowym na złoty kolor. Usmażone wyjmuj na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym. Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól W miseczce wymieszaj jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posól do smaku. Smacznego Artykuł Placuszki z cukinii
Strefa Zdrowego Żywienia