dobrze! Smaczne i tak inaczej, a gofry z fasoli podbiły serca moich dzieci ;). Składniki na 2 porcje: ok 400 g mięsa drobiowego (ja użyłam podudzi swojskiej kury) sól, pieprz, sos teriyaki ok 200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP kumin natka pietruszki 1 jajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku(...)dnia zlewamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy fasolę do miękkości. Odsączamy na sicie i czekamy, aby wystygła. Pozbawione kości mięso oprószamy delikatnie solą, pieprzem i zalewamy kilkoma łyżkami sosu teriyaki. Tak przygotowane zabezpieczone folią wstawiamy na godzinę do lodówki. Wypestkowane wiśnie wkładamy do rondelka zalewamy kilkoma łyżkami wody i zagotowujemy. Dodajemy borówki i porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie
Malinowe Pocałunkijakie w życiu jadłam powstały właśnie z tego przepisu. Może właśnie dlatego mam do niego sentyment. Krewetki zawsze wychodzą mięciutkie, a połączenie ich z czosnkiem i chilli jest rewelacyjne. Sos wychodzi przepyszny, jest bardzo delikatny, maślany, idealnie przeciwstawia się ostrości, którą dają nam papryczki. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt pikantnych potraw to proponuję zrezygnować z dodawania papryczki jalapeno, wtedy danie(...)Przepis ponad rok temu znalazłam na kanale Kocham Gotować . Składniki na marynatę: 1/2 kg krewetek 1/2 główki czosnku 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: 200ml białego wina 20g masła 2 papryczki chilli 1 papryczka jalapeno 1 cytryna sól i pieprz do smaku Do miski wrzucamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy ostrą paprykę i oliwę
Animelka Blogpomidory suszone Wykonanie: Sałatę grubo kroimy i przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pomidorem. Cukinię oraz pieczarki również kroimy, a następnie smażymy. Ja do smażenia użyłam nowego odkrycia czyli sosu do smażenia z czosnkiem, bazylią i chili, który nadaje bardzo oryginalny smak i wyręcza nas po części w przyprawianiu dania. Wszystkie składniki przekładamy na talerz, dodajemy pokrojone w ćwiartki jajko(...)ugotowane na twardo, przyozdabiamy rukolą. Skrapiamy kremowym sosem balsamicznym i jemy! W bogatszej wersji składników sałatki postępujemy analogicznie, wszystkie składniki rozdrabniamy, obsmażamy (kurczak) i układamy na talerzu w dowolnej kolejności. Sałatkę możemy polać sosem zrobionym z: majonezu ketchupu sosu sojowego Proponuję połączenie składników w stosunku 5:1:2. Smacznego
Taste Of My Daykawałki świeżej trawy cytrynowej cebula 2 ząbki czosnku kolendra filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek sos sojowy makaron soba Wykonanie: Mięso na wywar gotujemy w 1,5 litra wody przez 20 minut, zbieramy szumowiny, jakie pojawią się(...)dorównają oryginalnemu produktowi. Wywar odcedzamy. Dodajemy szklankę wody, dwie rozdrobnione papryczki chilli, pieczarki, sok z jednej limonki oraz skórkę otartą z dwóch owoców. Po kilku minutach dodajemy łyżkę cukru, sos rybny ok 3 - 4 łyżek, lub odpowiednio więcej gdy uznacie, że jest niewystarczająco słona. Nie używamy soli. Gotujemy kolejne 15 minut. Pod sam koniec dodajemy kurczaka oraz mleko kokosowe. Podajemy
Taste Of My Daypatelni (czas w zależności, czy lubimy mocno wypieczoną czy delikatnie, najlepsza będzie jeśli po na ciśnięciu nie będzie wypływać z niej krew). Kilka marchewek odkładamy razem z połową sosu pomarańczowego. Odcedzone ziemniaki dodajemy do marchewek i całość miksujemy blenderem na puree. Puree podajemy z wątróbkę pokrojoną na plasterki sosem musztardowym (sos powstał z marynaty pod wpływem smażenia wątróbki(...)szpinakiem z pieczarkami i szalotką. Do puree dodajemy sos pomarańczowy, plasterki marchewek, a całość doprawiamy czarnym pieprzem. Smacznego
Moniki SmakołykiDania z królika pojawiają się w mojej kuchni od czasu, do czasu. Czasami jest to pasztet, innym razem danie obiadowe.Dzisiaj polecam królika w sosie śmietanowym. Jest on mięciutki i smaczny. SKŁADNIKI 1 królik (o. 1,5 kg. 2 łyżki sosu sojowego zioła do drobiu mała śmietana ( dałam 18%) WYKONANIE Królika przygotowujemy dzień wcześniej. Robimy(...)marynatę z sosu sojowego i ziół. Królika dzielimy na małe kawałki. zalewamy sosem, mieszamy i zostawiamy w lodówce na dobę. Na drugi dzień wkładamy kawałki królika do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1,5 godz, Po tym czasie odlewamy wywar , który powstał zostawiamy tylko trochę. Śmietanę rozbijamy z odrobiną wywaru, zalewamy mięso i wstawiamy
W kuchennym oknie EwyProste, szybkie sosy są zawsze w cenie, zwłaszcza, gdy czasu mamy niewiele, a apetyt spory :) Sos neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z włoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta . Składniki: - 400 g dowolnego makaronu - 1 duża cebula - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 większy ząbek czosnku - tłuszcz do smażenia - starty(...)Gotujemy dosłownie przez chwilę, by wszystkie smaki się połączyły. W kwestii podania szkoły są dwie - uprzedzając wszelkie krytyczne komentarze, sama jestem zwolenniczką tej drugiej, nakazującej dokładne wymieszanie makaronu z sosem, jednakże ta pierwsza ładniej wygląda, dlatego tym razem ją zastosowałam :) Całość posypujemy startym serem. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosamieszanka cząbru, kozieradki, papryki chilli, papryki słodkiej, czarnego pieprzu, suszonej cebuli, czosnku i tymianku. Od sprzedawczyni dowiedziałam się, że pasuje ona praktycznie do wszystkiego - mięs, sałatek, zapiekanek, kanapek, sosów... Musiałam to sprawdzić ;) Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0,5 kg pieczarek - 2 świeże pomidory - kilka suszonych pomidorów - dwie średnie cebule - duży ząbek czosnku - łyżka czerwonej czubrycy - dwie łyżki sosu(...)smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów) - sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym i czubrycą. Ważna uwaga - jej czerwona odmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania (u mnie jedna godzina), jak i ilość użytej przyprawy, z podanej przeze
Kulinarne zapędy KokosaObiad wcale nie musi być kaloryczny i tuczący. Można zjeść naprawdę smacznie i do tego zdrowo! Pieczone mięso jest o wiele mniej kaloryczne od smażonego, połączone zaś z ziołowym sosem stanowi prawdziwe bogactwo smaku i witamin... Przy okazji zachęcam Was do udziału w akcji "Pokochaj Zdrowe Odżywianie" Składniki: 700g filetu z kurczaka, 2 łyżki oliwy(...)stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, ułożyć mięso. Powtykać gałązki estragonu i skropić resztą oliwy. Piec około 25-30 minut w temp. 200st. Odstawić mięso na 10 minut. Sos : mały pęczek natki pietruszki, kilka gałązek estragonu, dymka, łyżeczka soli, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka skórki z cytryny, 6 łyżek oliwy z oliwek. Umytą
Z miłości do słodkościwieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić(...)foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać z oregano, 1/2 łyżeczką miodu, 2 łyżkami wodą filtrowaną lub przegotowaną i jest sos do babeczek można je jeść ciepłe z sosem ale nam smakują też
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie, parówki cienkie 7 sztuk, cebula 1 większa, ser żółty 7 kawałków, papryka ostra mielona - do smaku, oregano - do smaku, sos pomidorowy - w opisie, jajka 1 sztuka rolkę ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić na porcje, mi wyszło 7 posypać ciasto przyprawami, dać ser żółty jaki masz, talarki cebuli na sos położyć parówkę i zawijać ciastem, posmarować(...)jajkiem i piec w 200C około 25-30 minut SOS: pomidory 4 sztuki zmiksować z 1 łyżką oliwy, solą, pieprzem do smaku i sos podać do parówek.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj przedstawię jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Kurki cenię za to, że po obróbce termicznej nie robią się miękkie i rozpadające. Do tego świetnie wyglądają i smakują. Jak dla mnie słabych punktów brak, no może poza tym, że nie są dostępne przez cały rok. Samo danie jest szybkie i proste, ale efekt końcowy(...)pozytywnie zaskakujący zarówno wizualnie jak smakowo. Składniki na placki: 0,5kg ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 200g świeżych kurek 200g śmietany 36% 1 mała cebulka 2 łyżki masła kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku wedle uznania Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy jajka, mąkę
Animelka BlogSkładniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na co najmniej(...)formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, miód i kakao. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed
Anioły w kuchnisokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść laurowy, papryka, ziele angielskie itd). Pyszna łopatka pieczona, polecam: Najpierw natarłam łopatkę marynatą z 1 łyżki oleju(...)łyżek sosu sojowego, 2 łyżek sosu sweet chili, 100 ml cydru i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, do tego dodałam 1 łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę czosnku suszonego, 1 łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku i kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Łopatka marynowała się przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcja specjalnie dla niego. składniki: 2 figi garść porwanej sałaty 50 g sera z pleśnią 1-2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy delikatesowej Na talerzu rozłożyć porwaną sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć pomiędzy(...)figami. Ziarna upażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos. W słoiczku wymieszać oliwę, sos balsamiczny i musztardę.Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać
Monia miesza i gotuje