sosy - 72234 przepisów (strona:1059/4816)

Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 337

doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Finał:  Na każdy płat  naleśnika  dajemy farsz. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem. Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. U mnie sos pieczarkowy. Pieczarki podsmażyłam z cebulą, następnie dusiłam je w odrobinie wody przez 30 minut a następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 169

kupiłam świeże wcześniej lekko obgotowane w pancerzach) pół świeżego ananasa ok. 12 pomidorków koktajlowych świeża natka pietruszki sok z płowy cytryny  2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżeczka pasty pomidorowej szaszłyki podałam na rukoli i świeżej mięcie oliwa do smażenia dodatkowo bagietka Jeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy(...)wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Podajemy na trawce z rukoli i świeżej mięty. Całość skrapiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami. 132

szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej 50 g parmezanu 2 garści młodej rukoli kilka pomidorków koktajlowych cukier do gotowania  oliwa do pieczenia sól i pieprz Składniki na sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka sól do smaku pół łyżki gałki muszkatołowej  Szparagom odrywamy końcówki na wysokości(...)części. Podgotowujemy szparagi w odrobinie soli i cukru na al dente.  W tym czasie przygotowujemy sos: na maśle podsmażamy mąkę na złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką. Podgotowane szparagi owijamy w szynkę. (3 szparagi owijamy w 2 plastry szynki). Układamy je na papierze do pieczenia

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z kapusty włoskiej 228

Kapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeni u jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy raz jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już k west i a smaku. Skł adniki: 1 główka kapusty(...)połową kostki rosołowej, zalewamy gołąbki. Układamy l iście na wierzch . Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 170 st. C. 7. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem , np. pieczarkowym lub pomidorowym . Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pizza z kurczakiem i suszonymi pomidorami 203

pizzę wykombinowaliśmy sobie w weekend na obiad. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach) 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki kilka(...)suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki duża garść zielonych oliwek przyprawa do pizzy ser żółty Dodatkowo: domowy sos czosnkowy ketchup Sposób wykonania: 1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną. 2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. 3. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem, dodajemy pozostałe składniki: cebulę

Kuchnia domowa Ani
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 57834

sosem czosnkowym. Niezwykle prosty i smaczny pomysł na piersi z kurczaka. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Dania z kurczaka nr 3/2012 (34). Składniki: ok 50 dag filetów z kurczaka 1 szklanka mąki ok 1 szklanka wody 1 jajko, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego(...)odstawiamy na 30 minut do lodówki. 4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy. 6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Świąteczna pieczeń schabowa 300

Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku. Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :) A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:) Mięso warto upiec dzień wcześniej, według mnie jest jeszcze smaczniejsze niż pierwszego dnia. Łatwiej(...)kostkę, żurawinę na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy resztę składników. Na całej powierzchni mięsa rozsmarowujemy farsz. Zwijamy w roladę. Jeśli trochę farszu ucieknie, nie przejmuj się- będzie do sosu ;) Następnie obkładamy roladę boczkiem i zawijamy sznurkiem. Sos: Pieczarki podsmażamy. Dodajemy resztę farszu- blendujemy. Wstawiamy na mały ogień, doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy.  Dodajemy śliwki wędzone. Na koniec

Czerwona Porzeczka
Pieczeń wieprzowa 178

Piec aż mięso będzie miało w środku temperaturę ok 76 - 78 st C. Moja wieprzowina piekła się ok 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso zawinąć w folię aluminiową , a sos przelać  przez sito    na głęboką patelnię , przecierając czosnek i cebulę.  Zagotować, zagęścić dodając dużą łyżkę masła, wymieszaną z 2 - 3 łyżeczkami mąki (ilość masła i mąki(...)zależy od ilości wytworzonego sosu) . Sos zabielić śmietaną. Pokrojone w plastry mięso podgrzewać w sosie. Bardzo smaczne również na zimno do chleba. Smacznego

Stare Gary
Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls 216

dużych bułek Ciasto 500g kg mąki chlebowej  325g  letniej wody 7 g suchych drożdży  1/2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru  2 łyżki oliwy Sos puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz kilka ząbków czosnku oliwa oregano cebula pokrojona w kostkę  Dodatki  125 g   mozzarelli 100 g dowolnej szynki pęczek bazylii starty parmezan(...)posypania Przygotowanie Przygotować sos: Pomidory wraz z sokiem przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęsty Wyrobić ciasto: Metoda pierwsza tradycyjna:  Mąkę z solą przesiać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. W kubeczku wymieszać drożdże, cukier i oliwę

Stare Gary
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 224

Kolejny przepis z   z książki  "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Mięso niezwykle miękkie, sos, dzięki  śliwkom, lekko słodkawy, jak zwykle w przypadku wolnowara, nie liczcie na chrupiącą skórkę :) Smaczny przepis dla miłośników połączeń mięsno - owocowych.  składniki (4 porcje) 4 kacze nogi 1 cebula pokrojona w plasterki 2 łyżki mąki 450 ml bulionu(...)kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki pasty pomidorowej 2 łyżeczki sosu rybnego 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 4 gwiazdki anyżu 375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić ) ryż lub makaron do podania przygotowanie rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 238

Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo  delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja  - ważyły ok 1 kg. Przepis znalazłam w książce  "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki(...)mięso jest już gotowe - nakłuć wykałaczką, jeśli wejdzie z łatwością  to znaczy ,że mięso jest gotowe. Jeśli nie - piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa    na podgrzany półmisek  policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek.  P rzykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn doprowadzić

Stare Gary
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków 211

zostało  :) Polecam! składniki 200 g ugotowanych młodych ziemniaków 150 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Kilka główek szparagowych (opcjonalnie) 1 młoda cebula sos 100 g jogurtu naturalnego 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka koperku, posiekanego 1 łyżka szczypiorku, posiekanego 2 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu sól, pieprz przygotowanie Jeżeli(...)zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób zostawiamy w całości. Cebulę pokroić e pólkrążki. Wszystkie warzywa włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z młodych ziemniaków 228

Szybka do zrobienia, pożywna, kartoflana sałatka. Lekki sos i duża ilość ziół - taka sałatka świetnie sprawdzi się w porze  lunchu.  składniki 500 g ugotowanych, młodych ziemniaków 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku 2 łyżki posiekanej świeżego koperek 1 cebula - pokrojona w kostkę łyżka kaparów Świeżo zmielony pieprz do smaku sos 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekane przygotowanie Składniki sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zioła, cebulę, kapary, pieprz. Polać sosem, delikatnie wymieszać, przed podaniem schłodzić. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z cykorii, pomidorów i ogórków 236

Sałatka szybka do zrobienia i świetna na upały. Składniki sosu trochę z przypadku, gdyż miałam akurat w domu, kiedyś kupioną a rzadko używaną, musztardę miodową. O ile samej musztardy miodowej za bardzo nie lubię, jest dla mnie za słodka , to jako składnik sosu sprawdziła się znakomicie. Bardzo polecam takie połączenie!   składniki 2 cykorie białe 1 cebula(...)pomidor 2 ogórki szczypiorek garść kolendry płatki chili do polania 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1- 2 łyżeczki musztardy miodowej posiekany ząbek czosnku sól, pieprz przygotowanie Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając słoikiem. U ciąć końcówki cykorii, oddzielić liście, pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do miski. Pomidory cebulę i obrane ogórki pokroić w kostkę

Stare Gary
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków z kozim serem 195

młodych ziemniaków 400 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 3 zielone dymki 1 czerwona  cebula 100 g dowolnego koziego sera sos 3 łyżki  jogurtu naturalnego 4 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu sól, pieprz przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej(...)Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany,  zostawiamy w całości. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, posypać pokruszonym serem, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego

Stare Gary