PIZZA MARGHERITA Z RUKOLĄ (NA GRUBYM SPODZIE)

PIZZA MARGHERITA Z RUKOLĄ (NA GRUBYM SPODZIE)

PIZZA MARGHERITA Z RUKOLĄ (NA GRUBYM SPODZIE)

Dlaczego "Margherita"? W 1886 roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech, a potem i na całym świecie.  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosim... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Warto przeczytać

Wszystko co powinieneś wiedzieć o idealnym cieście do pizzy

Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Martha, 18 sierpnia 2013 00:51:58

Pysznie się prezentuje ta pizza! : )Idealna.

Lovelykate, 18 sierpnia 2013 15:37:34

Nigdy nie byłam specjalnie przekonana do rukoli, ale muszę przyznać, że na tej idealnej pizzy prezentuje się bardzo smakowicie :)

uwielbiamy, 18 sierpnia 2013 23:00:23

fajna bardzo, rukola do pizzy to jeden z naszych ulubionych dodatków, ale rzeczywiście najlepiej w domku - tyle ile lubiony i jaką lubimy, ostatnio w pewnej pizzerii domówiliśmy do pizzy właśnie rukolę, ale niestety nie dość, że kosztowała dodatkowo 5 zł, to było jej mało, wyglądała kiepsko i prawie nie miała smaku.;-) więc domowa pizza najlepsza!:-)