Dlaczego "Margherita"? W 1886 roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech, a potem i na całym świecie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosim... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...Nigdy nie byłam specjalnie przekonana do rukoli, ale muszę przyznać, że na tej idealnej pizzy prezentuje się bardzo smakowicie :)
fajna bardzo, rukola do pizzy to jeden z naszych ulubionych dodatków, ale rzeczywiście najlepiej w domku - tyle ile lubiony i jaką lubimy, ostatnio w pewnej pizzerii domówiliśmy do pizzy właśnie rukolę, ale niestety nie dość, że kosztowała dodatkowo 5 zł, to było jej mało, wyglądała kiepsko i prawie nie miała smaku.;-) więc domowa pizza najlepsza!:-)