Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszny , prosty i szybki obiad :) Klopsiki w sosie spaghetti z przepysznym makaronem Fabijańscy. Wykonanym z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej. Makarony Fabijańscy dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością , zapraszam do ich zakupu :) Składniki : 300 g makaronu(...)Pappardelle Fabijańscy 2 słoiczki sosu spaghetti Łowicz po 520 g 1lub 2 szklanki przegotowanej wody 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duża cebula 3 łyżki przyprawy maggi w płynie vegeta, pieprz do smaku 2 jajka 2 łyżki czosnku granulowanego lub świeżego olej do smażenia Wykonanie : Sos przelać do garnka , dodać wodę i zgotować
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 1000 g ugotowane ziemniaki ,500 g chudy twaróg, 2-4 cebule ,olej do smażenia ,Sól pieprz ,ciasto francuskie ,1-2jajka ==== =========Sos pieczarkowy: 500 g pieczarki(...)powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z sosem pieczarkowym lub kwaśną śmietaną,. Sos- oczyszczone pieczarki kroimy na pół. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pieczarki. Chwilę smażymy, aż pieczarki puszczą sok. Zalewamy śmietaną i mlekiem- za pomocą
w mojej kuchniliści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy na blaszce i zapiekamy z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków - SKŁADNIKI: 1/2 litra(...)pszenną oraz ziemniaczaną, a następnie zagotować ciągle mieszając. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Następnie wlać wcześniej rozmieszany koncentrat pomidorowy i energicznie mieszać aby nie powstały grudki, a sos stał się jednolity i dość gęsty. Sos doprawić do smaku solą , pieprzem oraz bazylią. Sos pomidorowy podawać do gołąbków. Smacznego
w mojej kuchnimasy mięsnej uformować kotlety. Każdy obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na salacie pokrojonre pomidorki i wrzucone oliwki ,wszystko doprawione solą i pieprzem ,oraz polane sosem czosnkowym(...)SOS. ...Jogurtowy sos czosnkowy Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej
w mojej kuchniKotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki. Wrzucić
w mojej kuchniPULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHRZANOWYM Składniki: - 500g mięsa mielonego z indyka - 2 mini bagietki - 1 jajko - pół szklanki bułki tartej - 1 cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 2 łyżeczki lubczyku otartego - pół łyżeczki bazylii - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - 500g pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule - 1 łyżka(...)pieczarki z cebulą zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wrzucamy nasze pulpety do wrzątku na około 10-15minut, po tym czasie wyciągamy i rozpoczynamy przygotowanie sosu. Do naszego buliony z pieczarkami i cebulą dodajemy 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, 1 łyżkę poszatkowanej natki pietruszki, 1 łyżkę poszatkowanego koperku. Następnie dodajemy 200ml śmietany
Mentor Smakuminut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy także je zamrozić. Nadzienie: 2 łyżki sosu paprykowego 4-6 łyżek gęstego naturalnego jogurtu pół zielonego ogórka ¼ papryki czerwonej ¼ papryki żółtej ¼ kapusty lodowej 4 listki bazylii sól, pieprz, papryka słodka Można oczywiście dodać inne warzywa, np. rzodkiewkę, świeże(...)suszone pomidory itd. Warzywa kroimy w paski, talarki lub drobną kostkę. Mieszamy sos paprykowy z jogurtem, pieprzem i solą. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali około 1 minuty. Smarujemy sosem. Układamy warzywa i zwijamy tortillę lub przekładamy w pół. Wierzch smarujemy sosem i zdobimy listkiem bazylii. Zajadamy
Humanistka w kuchniręką. Formujemy małe okrągłe klopsiki. Wrzucamy partiami na gotujący się wywar. Wyciągamy, gdy będą miękkie – po około 7 minutach od wypłynięcia. Ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojony drobno koperek. Sos jest bardzo rzadki, ale niektórzy taki lubią. Ja zagęszczam go 4 łyżeczkami skrobi kukurydzianej, którą wcześniej mieszam z sosem w kubeczku i dodaję do gotującego się już sosu koperkowego
Humanistka w kuchnimiksujemy wraz z bazylią, czosnkiem i papryczką chilli. Pozostałe pomidory kroimy na 4 cząstki, wkładamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i zmiksowany pomidory wraz z bazylią i papryczką. Sos zagotowujemy. Następnie blendujemy. Chciałam, żeby pozostały cząstki pomidorów, więc zmiksowałam jedynie troszkę. Gotujemy na małym ogniu aż sos będzie miał dla nas odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około godziny(...)Gorące wlewamy do słoików. Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut. Sos wykorzystujemy do mięsnego spaghetti
Humanistka w kuchnibardzo ostre! ) smaki połączone z delikatną słodyczą, to coś za czym totalnie przepadam! Kotlecik i zrobiłam z ugotowanego al dente ryżu jaśminowego z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dodatek słodko-ostrego sosu to taka kropka nad I, która sprawia, że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Danie idealne na szybki obiad, kolacje na ciepło, albo nawet wkładkę do bułki! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż(...)pszenna – 3 łyżki * czerwona papryka – 1 szt * duże jajko – 1 szt * woda – 125 ml * sezam biały – 3 łyżki * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz, sos sojowy – do smaku * dymka / szczypiorek – 3 1 pęczek * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy al dente, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko
Ostra na SłodkoBardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może być także suszona z torebki) 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku Wykonanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa(...)Wszystkie składniki ( poza czosnkiem) wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony czosnek. Całość gotujemy jeszcze do momentu osiągnięcia odpowiedniej gęstości sosu, im dłużej będziemy gotować tym sos będzie gęstszy. Sos można przełożyć do słoiczków, zagotować i cieszyć się smakiem dłużej
kgwjanczewołyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie wylewajcie(...)gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy na 30 min., a następnie kroimy na mniejsze kawałki. (nie wylewamy sosu, będzie nam potrzebny). Do kapusty dodajemy grzyby razem z sosem, kminek i nadal gotujemy. Na patelni podsmażam na kilku łyżkach oleju: posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchew
Moniki Smakołykiwysoką wartość odżywczą. To bogate źródło białka i witamin z grupy B. Ponadto znane są ze swoich afrodyzjakalnych właściwości. ;) Na zdjęciu moja wczorajsza kolacja - białe krewetki. Duszone w słodkim sosie z chilli i czosnkiem. W towarzystwie chrrrupiących grzanek. Lekko ostre danie, z wyczuwalnym chilli, wyważone dodatkiem słodkiego sosu. Składniki (na 2-3 porcje): - 400 g białych krewetek vannemi(...)użyłam mrożonych) - mała marchewka - 1/2 papryki czerwonej - 3 ząbki czosnku - po łyżce oliwy, masła, koncentratu, pasty z suszonych pomidorów i czosnku (opcjonalnie) - 2 łyżki słodkiego sosu chilli (z tao tao) - natka pietruszki - sól, pieprz, imbir chilli i czosnek w proszku - cytryna do skropienia Przygotowanie : Krewetki, o ile używamy mrożonych, uprzednio rozmrozić. Warzywa umyć. Marchew obrać i pokroić
Kuchnia Elliepowinniśmy zrobić jest ugotowanie ryżu co jest na tyle proste ,ze nie będe tego opisywać. Stosunek ryżu do wody 1/2. Pamiętajmy o tym aby ryż zacząć gotować najpierw bo sos robi się błyskawicznie a nik nie lubi czekać na ziemniaki ryż czy też makaron. Zaczynajmy robić sos , podsmażamy posiekany czosnek oraz chili do momentu zrumienienia ,pamiętajmy aby nie spalić czosnku(...)ziemniaczana . Czekamy aż cały wywar się zagotuje i dodajemy ketchup wraz z octem. Pamiętajmy ,że ilość octu i cukru można zwiększyć bądź zmniejszyć w zależności od własnych upodobań. Gdy sos dochodzi podsmażamy pokrojoną w 1 cm kawałki pierś przyprawioną solą i pieprzem mozna dodać jej ostrości pieprzem cayenne. Dodajemy kurczaka do sosu i gotujemy jeszcze 2 minuty . Smacznego
Wspólne smaki