sosy - 72234 przepisów (strona:1063/4816)

Pizza krakowska 173

brzegi były lekko przypieczone. Ciasto na pizzę nafaszerowałam ziołami i czosnkiem, więc samo w sobie było pachnące i smaczne. Dodatek płatków owsianych nadał ciastu chrupkości. Jednym słowem: pychaaaaaa :) Sos pomidorowy: 2/3 szklanki gęstego soku pomidorowego , 4 łyżki oleju , 1 łyżka ziół prowansalskich , 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku , duża szczypta soli , odrobina świeżo zmielonego pieprzu . Wszystkie składniki wymieszać(...)dwie części. Natłuszczonymi olejem dłońmi rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia. Można pomóc sobie wałkiem do ciasta. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm.  Żeby było chrupiące, a sos nie wsiąkał w ciasto, przesmarować je olejem.  Na ciasto nałożyć warstwę sosu pomidorowego, na sos starty żółty ser, a na serze plastry kiełbasy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik (z blaszką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 224

pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć. Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do miękkości przez około półtorej godziny. Gołąbki podawać z ulubionymi sosami. Można takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki , a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 186

środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll .  Z patelnią grillową zapoznawałam Was już przy okazji  przepisu(...)między smażeniem, a przypalaniem . Może brzmi śmiesznie, ale to moja pierwsza myśl podczas pierwszego użycia. Idealnie obsmażone mięso, zarumienione równomiernie bez śladów przypalenia - chcąc przygotować idealny ciemny sos, musimy własnie w taki sposób obsmażyć mięso przed duszeniem. I ten garnek daje mi taką możliwość bez konieczności stania i pilnowania.  w taki sposób smaży się mięso - bez przypalania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki po meksykańsku 165

później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos: woda 2 szkl vegeta 1 łyżka śmietana 0,5 szkl serek śmietankowy topiony 2 trójkąciki pieprz mąka ziemniaczana 2 łyżki Wodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję śmietankę i serek dokładnie mieszam(...)trzepaczką by serek się rozpuścił. Mąkę rozpuszczam w małej ilości zimnej wody, dodaję do sosu ciągle mieszając, chwilę pogotuję, by sos zgęstniał , przyprawiam sporą ilością pieprzu . Na naleśniki nakładam farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki

NA MOIM TALERZU
Placek po węgiersku 1690

tutaj . Składniki na gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 papryka ząbek czosnku 200 g pieczarek łyżeczka papryki słodkiej pieprz sól liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka sosu sojowego 1 litr bulionu Smażymy placki, a w tym czasie przygotowujemy sos. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, czosnek, paprykę, sól, pieprz, mieszamy. Tak przyprawione mięso(...)cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki i pokrojoną paprykę i dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku. Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też

NA MOIM TALERZU
Sałatka z serem camembert 1411

bajka!:) Musicie koniecznie spróbować! Składniki: (na jedną porcję) 4-5 liści sałaty lodowej pół pomidora 1/4 czerwonej cebuli pół papryki czerwonej ser camembert jajko bułka tarta olej do smażenia Sos do sałatki: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku pieprz czarny, sól  Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie(...)obtaczanie powtarzamy 3 razy. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora, cebulę i paprykę kroimy na mniejsze części. Wszystko układamy na talerzu. Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy składniki sałatki. Obok kładziemy usmażony ser. Gotowe! :) Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 161

Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo! Zapiekanka: 500g makaronu(...)Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piec przez 30 minut. Sos paprykowy: 3 czerwone papryki 1 ostra papryczka 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml pasty pomidorowej 1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon) oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: Papryki

Food Square
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 192

jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub tak jak u mnie, sos z serka mascarpone. Składniki na ciasto (6-8 placków pizzy(...)łyżka oliwy z oliwek rozmaryn (suszony) świeżo mielony biały pieprz gałka muszkatołowa  Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić.  Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową i białym pieprzem.  Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki. Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto

Food Square
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 154

Pyszna domowa lasagne ze szpinaku, doprawionego gałką muszkatołową i czosnkiem oraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna! Składniki (na 4 lasagne): 16 płatów makaronu do lasagne 900 g szpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka(...)jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał. Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekane szalotki. Dodać resztę mascarpone i gorgonzolę i podgrzewać, mieszając łyżką, aż sos stanie się jednorodny. Można doprawić solą i pieprzem

Food Square
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 124

już ryby. Wyszło świetnie. Podczas jedzenia najpierw wyczuwamy smaki osobno, a dopiero później łączą się one w naszych ustach. Kwaskowatość cytryny przełamałem cierpko-słodkim granatem i rubinowym, słodko-winnym sosem.  Danie podamy z cudownie maślanym purée z zielonego groszku oraz znanymi już Wam pieczonymi batatami z dodatkiem czarnuszki. Wszystko to tworzy kompozycję doskonałą.  Oto moja kolejna propozycja(...)cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée z zielonego groszku i pieczonymi batatami (przepisy poniżej). Na sam koniec łososia jak i bataty polewamy sosem z granatów. Pieczone bataty: 4 średniej wielkości bulwy batatów 2 łyżki oliwy z oliwek gruboziarnista sól morska 1-2 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane kawałki

Food Square
Makaron chow mein po tajsku 162

papryczki chili, posiekane 1 dymka, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 4 jajka sok z 1 limonki łyżka otartego imbiru 4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego garść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki) pęczek drobnego szczypiorku Przygotowanie: Makaron(...)nabrać smaku. Teraz do woka wrzucić makaron i smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać. W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić

Food Square
Konserwa rybna domowa 173

plasterki.    Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.    Przyprawiamy pieprzem ziołowym i naturalnym. Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier. Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.    Układamy warstwę ryby, następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby(...)wyczerpania składników. Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.    Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę. Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy do 100 st. C.    Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą

Maminek kulinarny
Salsa Verde 134

Salsa verde to wspólna nazwa wielu odmian zielonych sosów, których głównym składnikiem są zioła. Zielony sos, poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka, kaparów, anchois.We Włoszech, Hiszpani, Meksyku zwany jest właśnie salsa verde, a we Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary(...)salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla.     Składniki: 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 szalotka pęczek pietruszki 50ml oliwy sól 50ml bulionu warzywnego lub mięsnego   Sposób przygotowania: Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy

Smakowity Blog Kulinarny
Lasagne z cukinii 215

duże cukinie 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane oliwa około 100g tartego parmezanu lub sera żółtego sól, pieprz   Sos serowy Składniki: 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej) 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu 200g tartego sera mocarella lub dowolnego sera żółtego sól, pieprz(...)Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy cebulę, czosnek i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem.   Sos serowy: Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gdy sos będzie gładki

Smakowity Blog Kulinarny
Rybne curry/ryba 182

Curry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia(...)Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie

Smakowity Blog Kulinarny