stołu i są bardzo łatwe do przygotowania. Z dużą ilością curry i kurkumy mają piękny kolor i bogaty aromat. Można je podawać z ryżem, kaszą, kuskusem i oczywiście z sosem. Składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonej chudej wieprzowiny 2 ząbki czosnku, drobno posiekane świeża natka kolendry 1 łyżka sosu ostrygowego(...)łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych
Apetyczna babeczkaMakaron można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuje mega aromatyczne spaghetti w oliwie, ziołach z anchois w gniazdkach z cukinii skropionej sosem teriyaki...symfonia smaku dla podniebienia :) Składniki dla 4 osób: 25 - 30 dag makaronu nitki od Lubelli 2-3 ząbki czosnku puszka anchois szczypior - tymianek - bazylia, dobrze jest wybrać jeden gatunek zioła mała cukinia 4-5 łyżki oliwy(...)oliwek 2- 3 łyżki sosu teriyaki pieprz sól 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odzcedzamy. 2. Cukinie ścinamy w cienkie podłużne pasy i każdy z jednej strony skrapiamy kilkoma kroplami sosu teriyaki. 3. Zioła drobno kroimy, czosnek przeciskamy wyciskarką, łączymy zioła i czosnek z oliwą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy z odcedzonym makaronem, dobrze mieszamy. Makaron stanie
Apetyczna babeczkadużej 2 piersi z kurczaka 2 czerwone cebule puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2-3 łyżki przyprawy gyros 4-5 sztuk ogórków konserwowych oliwa, olej lub smalec do smażenia Sos: 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki keczupu mały jogurt naturalny 1 łyżeczka gyrosa 1. Mięso kroimy na małe kwadraty, zasypujemy gyrosem i odstawiamy na godzinę, aby przyprawa się wchłonęła. Zamarynowane(...)mięso smażymy na złoty kolor, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. 2. Kukurydzę odcedzamy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. 3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa. 4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka
Apetyczna babeczkaSkładniki (na dwie porcje): dwie nóżki kacze łyżka musztardy łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych orzechów do surówki jedna, duża pigwa dwie łyżki octu jabłkowego cynamon łyżka syropu klonowego 2 duże ziemniaki pół kalafiora łyżka mleka 0,5% 1/4 sałaty lodowej łyżka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego 1/4 pęczka(...)natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczone nóżki kaczki Z musztardy, miodu, sosu sojowego oraz łyżki posiekanych orzechów włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez
Mango PapajaSKŁADNIKI: fasolka szparagowa -200 g brokuł -0,5 szt kalafior -0,5 szt pomidor 3 duże szt jajka -5 szt majonez -2 łyżki olej -3 łyżki woda -3 łyżki sos winegret francuski -1 opak sól PRZYGOTOWANIE: Z fasolki szparagowej usunąć końce. Kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki, opłukać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie brokuły i kalafiora(...)Pomidory opłukać, osączyć, pokroić w podłużne kawałki. Warzywa ugotowane odcedzić, osączyć, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa. Sos francuski rozmieszać z wodą i oliwą. Do sosu dodać majonez, dobrze wymieszać, polać sosem sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiBardzo lubię chińska kuchnię, te wszystkie grzybki, pędy bambusa, warzywa, makarony sojowe to jest to, co lubię :) Sos sojowy nie tylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak. Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków mun, 1/2 słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki(...)łyżki sosu sojowego, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki przyprawy kurczak w 5 smakach. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i tniemy w długie paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka w 5 smakach i podsmażamy na oleju. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodajemy warzywa: odcedzoną kukurydzę i groszek, grzybki mun, pędy bambusa, pokrojone cebule w półksiężyce oraz marchewkę pokrojoną w kostkę
Aga w kuchniOstatnio wspominałam Wam o tych skrzydełkach, a dzisiaj przepis... SKŁADNIKI: 12 skrzydełek, 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka sosu sojowego. Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie myjemy, wyciągamy pozostałe piórka. Przygotowujemy marynatę z słodko- pikantnego sosu chilli, słodkiej papryki, bazylii, chilli oraz sosu sojowego. Smarujemy marynatą
Aga w kuchnikolację najczęściej jem sałatkę lub surówkę, więc dziś proponuję wam pyszną sałatkę z dużą ilością kurczaka, chrupiących grzanek, mięciutkich pieczarek i pysznym sosem. Na prawdę bardzo polecam. Składniki: 150 g pieczarek pierś z kurczaka 100 g bagietki 1 marchewka jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka sosu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy(...)kostkę. Marchewkę i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka i robimy grzanki. Złączamy wszystkie składniki sosu, dodajemy do raniej przyszykowanych warzyw, kurczaka i grzanek, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia Łukaszasmaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Płaty do lazanii 100 g sera Sos: 700 g farszu wieprzowego 100 g cebuli 75 g marchewki 500 g pomidorów 2 łyżki sosu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz Beszamel: 100 g masła 2-3 łyżki(...)Cebulę i marchew kroimy w bardzo drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy farsz i wszystko dokładnie podsmażamy. Do farszu wlewamy bulion, dodajemy marchew, pomidory, sos pomidorowy i dusimy pod przykryciem 10 min, następnie solimy, pieprzymy i dusimy kolejne 20 min. Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę
Kuchnia Łukaszakurczakiem, to najlepsza przekąska dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu do gotowania. U nas w rodzinie wrapy są bardzo lubiane, a najlepsze są z kurczakiem i sosem pikantnym jogurtowym. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: Mała pierś z kurczaka tortilla pszenna 2 łyżeczki jogurtu greckiego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli 50 g sałaty(...)pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Tortille smarujemy jogurtem i sosem, na sos wykładamy pokrojone warzywa, kurczaka i posypujemy solą, i pieprzem. Wrapa zawijamy kopertą i zawijamy w folię aluminiową, podgrzewamy na patelni przez ok. 5 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszakanapek są po po prostu zawinięte w pyszną, mięciutką domową tortillę. Zapraszam! Składniki: 2 ugotowane na twardo jaja 3 plasterki pomidora 3 plasterki ogórka 20 g fety 2 łyżki sosu słodkiego chilli 1 łyżeczka sosu pomidorowego Domowa tortilla Przygotowanie: Jaja obieramy i kroimy w plasterki. Środek tortilli smarujemy sosem chili i sosem pomidorowym na to układamy jaja, pomidor, ogórek
Kuchnia ŁukaszaDlatego na Sycylii ludzie mają specjalne pomieszczenia pod schodami gdzie przechowuje się oliwę z oliwek, oliwki i właśnie te salsy z pomidorów. I tak przygotowana salsa służy jako samodzielny sos do makaronu ,lub jako baza pod inne sosy! Waże ,aby wyczuć smak, i solą i cukrem doprawiając! Każdy ma inny smak, to też fakt. I dlatego ja zatęskoniłam dziś(...)Ugotowałam makaron MALMA al dente, odcedziłam, polałam sosem, wymieszałam. Starłam parmezan. Wyłożyłam makaron na talerze, polałam sosem i posypałam parmezanem, kilka listków bazylii i gotowe. Takie święte codzienne pierwsze danie, rodem z Sycylii. SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchnidente absolutnie nie przemawia i kończy się bólem żoładka. Postanowiłam wypróbować makaron, który szybko się gotuje, jest miekki i dobrze przyswajalny dla tego typu osób. Miałam mało czasu. Wykorzystałam sos pomidorowy robiony przez siebie, zabutelkowany. Salsę robiłam wg sprawdzonego przepisu, który znam już na pamięć , a który towarzyszył mi co sezon na slonecznej Sycylii T U T AJ go znajdziecie(...)klik ! Będą nam potrzebne -makaron AS BABUNI świderki -cukinia baby -cebula -ulubione przyprawy -sos pomidorowy -sól, pieprz, -seler naciowy -oliwa z oliwek, u mnie MINI MONINI gdyż makaron ten jest przygotowany m.in. dla dzieci. -ziarenka od ziarenkowo Euforia Makaron ugotuj i przelej zimną wodą, dodaj trochę oleju, aby się nie posklejał. Na patelnię wlej oliwę i podduś na niej
Z Kuchni Do Kuchniwielki głód się uciszy a Wasze pragnienie oraz pragnienie Waszych gości, na danie główne w znacznym stopniu wzrośnie... Składniki -świeży szpinak -salsa di pomodoro robiona w domu- te sosy z butelek marki nijakich są zbyt kwaśne i dziwne jakieś.Lepiej przygotować salsę w domu ze świeżych pomidorów , to nic trudnego. -czosnek, dużo czosnku -ricotta -masło -sól, pieprz, oliwa z oliwek(...)gotowe i idealnie wyważone, w moim przypadku jest to mieszanka Słoneczne Pola Na maśle podduś czosnek żeby nie był nawet lekko podpieczony, ma być maślany, miękki, biały. Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di Pachino. Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do momentu kiedy szpinak opadnie i się
Z Kuchni Do KuchniPropozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie nie licząc marynowania mięsa można przygotować w pół godziny. Polecam - warto spróbować. Do dania użyłem: 500 gram filetów z piersi kurczaka, 2 brokułów, 1 sporej marchewki, 6 ząbków czosnku, 4 cm korzenia imbiru(...)czerwonej papryczki chili, 200 gram ryżu, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 2 łyżek miodu, 6 łyżek sosu sojowego, soku z 1/2 cytryny, 50 ml wódki, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki oleju sezamowego. Klucz do smaku tego dania tkwi w marynacie do mięsa, do której dodałem wszystkie użyte przyprawy. Do miseczki dodałem 2 łyżki stołowe miodu, 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę
Wyprawy kulinarne