mieszanka cząbru, kozieradki, papryki chilli, papryki słodkiej, czarnego pieprzu, suszonej cebuli, czosnku i tymianku. Od sprzedawczyni dowiedziałam się, że pasuje ona praktycznie do wszystkiego - mięs, sałatek, zapiekanek, kanapek, sosów... Musiałam to sprawdzić ;) Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0,5 kg pieczarek - 2 świeże pomidory - kilka suszonych pomidorów - dwie średnie cebule - duży ząbek czosnku - łyżka czerwonej czubrycy - dwie łyżki sosu(...)smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów) - sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym i czubrycą. Ważna uwaga - jej czerwona odmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania (u mnie jedna godzina), jak i ilość użytej przyprawy, z podanej przeze
Kulinarne zapędy KokosaObiad wcale nie musi być kaloryczny i tuczący. Można zjeść naprawdę smacznie i do tego zdrowo! Pieczone mięso jest o wiele mniej kaloryczne od smażonego, połączone zaś z ziołowym sosem stanowi prawdziwe bogactwo smaku i witamin... Przy okazji zachęcam Was do udziału w akcji "Pokochaj Zdrowe Odżywianie" Składniki: 700g filetu z kurczaka, 2 łyżki oliwy(...)stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, ułożyć mięso. Powtykać gałązki estragonu i skropić resztą oliwy. Piec około 25-30 minut w temp. 200st. Odstawić mięso na 10 minut. Sos : mały pęczek natki pietruszki, kilka gałązek estragonu, dymka, łyżeczka soli, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka skórki z cytryny, 6 łyżek oliwy z oliwek. Umytą
Z miłości do słodkościwieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić(...)foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać z oregano, 1/2 łyżeczką miodu, 2 łyżkami wodą filtrowaną lub przegotowaną i jest sos do babeczek można je jeść ciepłe z sosem ale nam smakują też
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie, parówki cienkie 7 sztuk, cebula 1 większa, ser żółty 7 kawałków, papryka ostra mielona - do smaku, oregano - do smaku, sos pomidorowy - w opisie, jajka 1 sztuka rolkę ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić na porcje, mi wyszło 7 posypać ciasto przyprawami, dać ser żółty jaki masz, talarki cebuli na sos położyć parówkę i zawijać ciastem, posmarować(...)jajkiem i piec w 200C około 25-30 minut SOS: pomidory 4 sztuki zmiksować z 1 łyżką oliwy, solą, pieprzem do smaku i sos podać do parówek.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj przedstawię jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Kurki cenię za to, że po obróbce termicznej nie robią się miękkie i rozpadające. Do tego świetnie wyglądają i smakują. Jak dla mnie słabych punktów brak, no może poza tym, że nie są dostępne przez cały rok. Samo danie jest szybkie i proste, ale efekt końcowy(...)pozytywnie zaskakujący zarówno wizualnie jak smakowo. Składniki na placki: 0,5kg ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 200g świeżych kurek 200g śmietany 36% 1 mała cebulka 2 łyżki masła kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku wedle uznania Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy jajka, mąkę
Animelka BlogSkładniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na co najmniej(...)formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, miód i kakao. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed
Anioły w kuchnisokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść laurowy, papryka, ziele angielskie itd). Pyszna łopatka pieczona, polecam: Najpierw natarłam łopatkę marynatą z 1 łyżki oleju(...)łyżek sosu sojowego, 2 łyżek sosu sweet chili, 100 ml cydru i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, do tego dodałam 1 łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę czosnku suszonego, 1 łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku i kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Łopatka marynowała się przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcja specjalnie dla niego. składniki: 2 figi garść porwanej sałaty 50 g sera z pleśnią 1-2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy delikatesowej Na talerzu rozłożyć porwaną sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć pomiędzy(...)figami. Ziarna upażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos. W słoiczku wymieszać oliwę, sos balsamiczny i musztardę.Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujeKolejna odsłona kotletów ..były kotlety schabowe z sosem Salsa Mexicana Develey ..a teraz pora na dodatek sosu w kotletach mielonych.Kotlety nabrały specyficznego smaku..były po prostu pyszne.. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana Develey(...)Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy i sos ,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzeniemasło klarowane ½ papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku 3-4 plasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano. Sól(...)również w kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą. Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem, wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do dekoracji. Przygotowanym farszem napełnić połówki
Kulinarny karnet Christopherawołowej. Steki należy smażyć na maśle. Osobiście lubię steki smażone na sposób angielski krótko, tak aby pozostały soczyste i miękkie. Proponowane danie zachwyca bogactwem smaku rzodkwi i sosu. Składniki dla 2 osób: 2 steki z polędwicy wołowej ( po 200 gr grubość ok. 2 cm) 2 plastry słoniny lub boczku 4 łyżki masła klarowanego 150ml rosołu 3 łyżki(...)przesmażyć na maśle. Wlać rosół i dusić 5min. Wyjąć plasterki rzodkwi i ułożyć wokół brzegu talerzy .Do pozostałości na patelni dodać chrzan, sól i pieprz do smaku. Mamy wspaniały sos. Przed samym podaniem sosu dodajemy pokrojony szczypiorek. Dużo nie mieszamy, aby roślina nie straciła swojego smaku. Pozostałą rzodkiew pokroić w cienkie paseczki i prażyć na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 100g sałaty mix 200g łososia wędzonego 300g makaronu ,świderki 2 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek" sos: 150ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 torebka sosu sałatkowego vinaigrette Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy " Kucharek"i ostudzić. Przygotować sos miksując wszystkie składniki. Łososia pokroić w paski . W misce wymieszać makaron z łososiem i sosem ,następnie delikatnie
Kulinarny karnet Christopheramały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki) 1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek 2 plastry piersi z indyka pokrojone w paski Przyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman, słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry, sól, olej do smażenia. Wykonanie: Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno na talerzu .Filety z indyka(...)minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej
Kulinarny karnet Christopheraząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka cukru 300 ml bulion z drobiu 0,5 łyżeczki cynamon 2 łyżki sos sojowy kikkoman sól, pieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana 18% mąka vegeta Wykonanie: Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman(...)czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę i na koniec zalać winem. Całość dodać do mięsa, posypać cynamonem, wymieszać i dusić około 1 godziny. W miarę ubytku wytworzonego sosu, uzupełnić bulionem. Mięso powinno być całe zalane. Po godzinie dodać pokrojone w plasterki i przesmażone pieczarki, cebulki perłowe i suszone śliwki. Całość dusić jeszcze około 20 minut. Na koniec dodać
Kulinarny karnet ChristopheraKrólik pieczony z sosem śmietanowym. Wychowałem się na bajkach Walta Disneya. Pamiętam królika Bugsa jedzącego marchewkę i jego słynne powiedzenie " What's up doc ? Myślałem, że króliki lubią marchewkę, a okazuje się, że króliki wolą bardziej nać marchwi, niż jej korzeń. Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem, a królik będzie pieczony i podany w sosie śmietanowym. Składniki(...)godzin. Wyjęte mięso osuszyć ,posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min. Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać z ryżem
Kulinarny karnet Christophera