sosy - 72234 przepisów (strona:1084/4816)

Sos z ogórków konserwowych 87

zimnej wody (4 – 5), zagotować mieszając, aby nie było grudek. Następnie wlać gorący bulion i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W przypadku, gdyby mimo to powstały grudki, należy sos przetrzeć przez sito. Do sosu dodać pokrojone w półplasterki ogórki i zagotować. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. Sos podałam z klopsem z gotowanego mięsa

królestwo garów
fasolka szparagowa zupełnie inaczej 193

samego. Stąd poszukiwania, a oto ich efekt. Polecam. Składniki: fasolka szparagowa kilka plastrów boczku 2 – 3 ząbki czosnku kawałek imbiru chili (ze dwa strączki, albo trochę suszonych płatków) sos sojowy olej sezamowy skrobia (kukurydzian, ryżowa, ziemniaczana olej roślinny do smażenia Fasolkę umyć i pokroić na pół lub 1/3, zależnie od długości. Czosnek zmiażdżyć, imbir zetrzeć. Boczek pokroić w dorbne(...)kawałki, posypać mąką, polać sosem sojowym, odtsawić W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę, mieszając przesmażyć kilka minut. Podlać wodą, woka przykryć i fasolkę parować kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie potrzby dolewając wody. Wyjąć do miski, odstawić. Do woka wrzucić boczek, chwilę przesmażyć. Odsunąć na bok. Dodać trochę oleju, wrzucić czosnek i imbir, przesmażyć, wymieszać z boczkiem, wrzucić

stajnia gołębie od kuchni
Sałatka z indykiem i warzywami 93

papryka czerwona 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 3 gałązki koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminu rzymskiego pieprz i sól 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: pieprz i sól do smaku szczypta kminu rzymskiego Jak zrobić(...)cienkie słupki, pomidory pokroić na 6 - 8 cząstek, cebulę wraz ze szczypiorkiem i koperek drobno posiekać. Warzywa delikatnie wymieszać dłońmi, podzielić na porcje i ułożyć na talerzach.  Składniki sosu wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę delikatnie oprószyć solą, pieprzem i kuminem, następnie polać sosem, a na wierzch wyłożyć podsmażonego indyka. Zobacz również: sałatka z pieczonym burakiem

Kuchcik gotuje
Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem 99

przypadku ze słonecznikiem. Placki dobrze się smaży, nie rozpadają się, a prażony słonecznik nadaje całości fajnego smaczku i chrupkości. Zdecydowanie warte uwagi. No i koniecznie do podania z sosem np. majonezowo-ketchupowym. 2 cukinie 2 jajka 120 g mąki pszennej 6 łyżek mleka 6 łyżek śmietanki 30% 3-4 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki(...)patelni. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem majonezowo-ketchupowym, który przygotowujemy przez wymieszanie składników

Smaki Na Talerzu
Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą 81

Szałwiowo – orzechowe pesto, to wyjątkowy sos. Bardzo aromatyczny, różnorodne bogactwo połączeń smakowych, z cytrusową nutą. Przepis pochodzi prosto z Włoch. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Pesto sza\u0142wiowo - orzechowe z cytrusow\u0105 nut\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/pesto.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/pesto-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/pesto-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)orzechy","parmezan","sza\u0142wia"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:41:11+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT40M","totalTime":"PT1H10M","recipeCategory":["Kuchnia W\u0142oska","Sosy"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"300 cal"},"recipeIngredient":["1 mniejszy z\u0105bek czosnku BIO","100 g orzech\u00f3w w\u0142oskich","1 cytryna","100 g parmezanu

ProstePesto.pl
Penne all’arrabbiata 72

Penne all’arrabbiata to makaron z sosem pomidorowym, niezwykle proste danie, które przygotujesz przez cały rok, dosłownie w chwilę. Pyszne i bardzo uniwersalne danie z makaronem. Do sosu możesz dodać suszone pomidory, posiekane oliwki czy kapary. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 200 g makaronu penne 400 g pomidorów krojonych (opcjonalnie passata, 4 świeże pomidory) 1 mała ostra papryczka 2 ząbki czosnku(...)talarki (i pozbawioną pestek) papryczkę. Gdy się lekko zeszklą wlewam pomidory z puszki, doprawiam do smaku. Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente, odcedzam i dodaję do pomidorowego sosu na patelni. Danie wege podaję z tartym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kluski śląskie z sosem grzybowym 125

ziemniaki, których smaku nie lubię i dlatego przemycam np. w kluskach śląskich. Składniki (na 2 porcje): Kluski ugotowane ziemniaki (na 2 obiadowe porcje) + mąka ziemniaczana w stosunku 4:1 Sos 6 zdrowych i dorodnych grzybów typu: borowik, podgrzybek, koźlarz czerwony i kurki średnia cebula 2 gałązki rozmarynu 3 gałązki młodej natki pietruszki pół łyżeczki pieprzu ziołowego sól olej do smażenia(...)zmieniła koloru. Na patelnię wlać wodę (wlewam ok. 100 ml) i doprowadzić do wrzenia. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Posypać posiekaną natką pietruszki. W czasie przygotowywania sosu zrobić i ugotować kluski: ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na jednolitą masę. Masę podzielić na 16 części. Każdą z nich uformować w kulkę. Palcem wskazującym zrobić

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki w sosie pomidorowym 180

Gołąbki w sosie pomidorowym, czy ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało się gołąbki bez dodatków, bez ziemniaków i chleba. Tak też serwuję je do tej pory, przez to właśnie można zjeść ich więcej 🙂 Cały ambaras w ich przygotowaniu polega … Czytaj dalej Gołąbki w sosie(...)pomidorowym Artykuł Gołąbki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pak Choi z patelni 108

Choi / Bok Choy / kapusty właściwej - jak zwał, tak zwał. Zasadziłam w ogródku i wyrosły piękne, jędrne kapustki. I je zrobiłam na patelni z domyślnymi przyprawami - czosnkiem, imbirem, chilli i sosem sojowym. I zjadłam! I zrobiłabym to ponownie, bo wyszły pycha! Gdyby nie to, że zjadłam wszystkie... Pak Choi z patelni Składniki (na ok. 4 porcje - jako dodatek do posiłku(...)sezamowy też zadziała - będzie jeszcze bardziej azjatycko) 3 ząbki czosnku ok. 2 cm kłącza imbiru 1/2 łyżeczki suszonego chilli (ja używam miażdżonego) płaska łyżeczka brązowego cukru 2-3 łyżki sosu sojowego (do smaku) łyżeczka sezamu opcjonalnie świeża kolendra Pak Choi / Bok Choy z patelni - sposób przygotowania: Liście kapusty myję i osuszam. Większe liście kroję wzdłuż na pół. Czosnek i imbir

Gary Bez dna
Faszerowane roladki z kurczaka 966

Faszerowane roladki z kurczaka Soczyste roladki drobiowe, wypełnione ciekawym farszem z pora i kukurydzy oraz duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Super pomysł na pyszny obiad, polecam!     Składniki na 6 roladek: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mały por pół szklanki kukurydzy konserwowej 300ml bulionu 1 łyżka sosu sojowego kilka suszonych grzybków 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki(...)strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny *** *** W razie potrzeby danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Żeberka duszone w Karmi 113

pyszny i bardzo prosty sposób na żeberka Mięsko wychodzi miękkie, soczyste i aromatyczne. Lekko słodki sos pysznie oblepia kawałki mięsa. Mniam! Do przygotowania potrzeba niewiele składników – wystarczą żeberka, butelka Karmi, cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem(...)patelni. Wlej piwo, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem około 1 godzinę mieszając od czasu do czasu. Po godzinie mięso powinno być już miękkie. Posmakuj sosu i ewentualnie dopraw go dodatkowo solą oraz pieprzem. Smacznego!   W czasie gotowania nie było potrzeby dolewania wody lub piwa. Karmi wlane na początku gotowania z czasem staje się gęstsze

Kulinarny S.O.S.
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą 103

szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania, poprzednie przepisy są np. z kaszą jaglaną i kaszą manną ( klik ). Do gołąbków bez zawijania w letniej odsłonie zrobiliśmy także lekko pikantny sos ze świeżych pomidorów. To pyszne zestawienie wystarczyło nam na kilka obiadów, bo z podanych proporcji wyszło 18 gołąbków. Nie narzekaliśmy jednak, bo jeśli coś jest dobre, to można to zajadać(...)Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Formować podłużne kotlety długości ok. 8 cm. Obtaczać je w mące, po czym smażyć na złocisto z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Sos pomidorowy: Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na kawałki, odrzucić twardy środek. Przesypać na pustą patelnię (może być po smażeniu gołąbków), dodać obrany i rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną papryczkę

niecodziennikpary
Ketchup z rabarbaru 107

pomidorów i miodu, kwaskowaty od rabarbaru i odrobiny octu, o wspaniałym aromacie przypraw i przepysznym smaku, który łączy w sobie lekkość wiosny i dojrzałość lata :) Mój debiut w domowych sosach wytrawnych do słoiczków zakończył się niemałym sukcesem i to w zaledwie 30min, bo właśnie tyle potrzeba, żeby zamienić tę garstkę składników we wspaniały ketchup własnego wykonania :) Dopóki jeszcze w warzywniakach(...)małe słoiczki Potrzebujesz: 250g obranego rabarbaru 400g pomidorów świeżych / całych pomidorów z puszki 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu jabłkowego sól i pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Sposób przyrządzenia: 1. Rabarbar i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dip jogurtowo – ogórkowy 86

mieszankę świeżych ziół i świeżego ogórka. To aromatyczna zielenina sprawia, że dip jest tak smaczny i orzeźwiający. Dip na bazie jogurtu jest zdecydowanie zdrowszy i mniej kaloryczny niż podobne sosy, których bazą jest majonez lub tłusta śmietana. Kaloryczność jest ważne szczególne dla chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów no i oczywiście wszystkich dbających o zdrowie. Zapraszam koniecznie spróbujcie! Print Dip jogurtowo(...)ogórkowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lekki dip, który możecie podać do wszelkiego rodzaju kotlecików, mięs, placków... Course sosy i dipy Cuisine Polska Keyword jogurt, ogórek Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings 3 Author Anna Ingredients 300 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego czosnku sól do smaku pieprz do smaku 1/2 dużego

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania