Mamy słoik-mamy pomysł na drugie śniadanie. Najważniejsza część to układanie. Zawsze zaczynamy od sosu, potem wkładamy warzywa-typu, ogórek, cukinia, kalafior...następnie lżejsze -pomidor, brokuł, kukurydza, na koniec sałata, rukola.Reszta zależy od naszej fantazji. SKŁADNIKI: Sos: jogurt+ musztarda ( u mnie stołowa) + malutki ząbek czosnku+ sól+pieprz Ogórek zielony Szynka gotowana Kukurydza Czerwona papryka Jajko na twardo Ser gorgonzola Czerwona(...)cebula Pomidor Sałata lodowa PRZYGOTOWANIE: SOS: jogurt mieszamy z musztardą (można dodać odrobinę cukru) plus czosnek przeciśniety przez praskę)m doprawiamy solą i pieprzem Resztę kroimy w kostkę-w zależności od upodobań WAŻNE: na dno słoika dajemy sosm potem, ogórek, szynka, kukurydza,papryka,jajko,czerwona cebula,pomidor, sałata. Zamykmy, przed spożyciem słoik przewracami do góty nogami, zeby składniki się wymieszały
Kopystką po garachprzede wszystkim szybkie. W kilkanaście minut możesz wykonać smaczną przekąskę na każdą okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 3-4 jajka 10 plasterków szynki 4-5 szt suszonych pomidorów sos tatarski 2 cebulki dymki 2 ogórki konserwowe natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instrukcja przyrządzenia/przygotowania\ Jajka gotujemy na twardo czyli do garnka wlewamy wodę, wkładamy jajka i gotujemy przez(...)woda zaczyna wrzeć. Po ugotowaniu jajek wkładamy je do zimnej wody aby przestygły, po czym obieramy ze skorupek. Kroimy w kostkę jajka, cebulkę, ogórki konserwowe oraz suszone pomidory. Dodajemy sos tatarski i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz kładziemy na plastry szynki i zawijamy. Na wierzch można ozdobić nasza faszerowaną szynkę sosem tatarskim oraz natką pietruszki. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas
Blog kulinarny S9.PLszklanki wody 125 g masła 1 ¼ szklanki mąki pszennej 4 jaja 0,5 l oleju do smażenia ½ szklanki cukru pudru ew. 1 łyżeczka mielonego cynamonu Sos czekoladowy: 200 ml śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady, drobno pokruszonej Sposób przygotowania: W rondlu rozpuść wodę z masłem. Kiedy zacznie się gotować, zacznij wsypywać mąkę. Mieszaj(...)podłużne pączki 10 cm długości. Smaż 3-4 minuty do uzyskania rumianego koloru, po wyjęciu osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Aby zrobić sos czekoladowy, wsyp czekoladę do miski. Wlej śmietanę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, aż zacznie „mrugać”. Wlej do miski z czekoladą, mieszaj
kuron.com.plwywar 2 litry, mielone z drobiu 70 dag, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, sól - do smaku, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki sos szpinakowy: szpinak 4 pęczki lub 1 opakowanie mrożonego, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, masło 1 łyżka, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony i sól - do smaku, śmietana(...)listki szpinaku, kostkę rosołową i podsmażać z 4 minuty, blenderem zmiksować. Do szpinaku wlać 3 szklanki wywaru, zagotować, w 1 szklance wywaru wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęstnienia, do smaku przyprawić solą, pieprzem - pyszne, delikatne, aromatyczne w szpinakowym sosie pulpety z drobiu, są idealne na lekkostrawną dietę.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 500 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki (10 ml) papryki chilli w proszku (lub mniej lub więcej według smaku) 3 łyżki (45 ml) bezglutenowego sosu tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka (5 ml) cukru 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody ziarna sezamu i/lub szczypiorek (opcjonalnie, do podania) Wykonanie: Obrane i umyte ziemniaki kroimy w około(...)według uznania – dla nas (tzn. Męża i mnie ) 2 łyżeczki są idealną ilością, ale my lubimy ostre Najlepiej jednak samemu przetestować, jaka ilość Wam odpowiada. Zawartość garnka zalewamy sosem sojowym i woda i całość mieszamy. Stawiamy garnek na średnio wysokim ogniu (u mnie 7/10 na płycie indukcyjnej), przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Nie odkrywamy garnka w czasie duszenia
Lamarida.plskładniki. Przepis ukradłam ze strony Ani Starmach (zobacz) z tą różnicą, że użyłam tylko jednej łyżki octu. Wyszedł wspaniale To idealny dodatek do kanapek, sałatek, past kanapkowych, jako składnik sosów (np. czosnkowy) oraz innych dań ( j ajka w majonezie , kotlety drobiowe ) . Składniki: 1 jajko 1 pełna łyżeczka musztardy 1 łyżka octu winnego 350 ml oleju słonecznikowego sól i pieprz(...)Pamiętaj! Im więcej oleju dodasz w czasie miksowania, tym gęstszy będzie majonez. Majonez wykorzystasz do przygotowania… – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z brokułami i szynką – Sałatka z szynką i ananasem – Pasta jajeczna – Jajka w majonezie – Jaja w sosie czosnkowym
Kulinarne S.O.S.Najlepszy domowy sos po meksykańsku do gotowanego na sypko ryżu. Przygotowanie zajmuje nam tylko chwilę , z ryżem tworzy pyszne ciepłe danie które dodaje energii na chłodniejsze dni, można go odgrzewać , co pozwala na poświęcenie czasu, wtedy gdy go mamy. Najlepiej do tego sosu pasuje ryż basmati lub mieszanka dzikiego. Rondelek ze zdjęcia pochodzi ze strony(...)puszki oraz wszystkie przyprawy. W ymieszać i dosypać osączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Zagotować, zestawić z ognia. Doprawić do smaku sosem tabasco. Można przed podaniem posypać startym serem żółtym. Podawać do gotowanego na sypko ryżu. Smacznego
Wanilia i KardamonKarkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich przypraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żółta albo zielona papryka 1 puszka kukurydzy 1 por 1 garść świeżej posiekanej natki pietruszki sól mineralna (około 1 łyżeczki) 3 szczypty pieprzu kolorowego 1 szczypta kurkumy Sos do sałatki jarzynowej: około 200 g jogurtu naturalnego kremowego 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon (dla pikantności) Składniki do sosu dokładnie wymieszać w misce (jogurt, majonez i musztardę najlepiej dozować(...)Paprykę umytą i osuszoną bez ziaren, pokroić na małą kosteczkę, dodać do reszty. Kukurydze odcedzić z wody, dorzucić. Przyprawić całość solą, pieprzem oraz kurkumą. Połączyć przygotowane składniki z sosem, dorzucić posiekaną natkę pietruszki i delikatnie przemieszać. Przed podaniem schłodzić
Wino Francja KuchniaPlacek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka przyprawy do potraw Vegeta Natur Sól, pieprz do smaku Masło do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 600ml passaty pomidorowej 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki mieszanych ziół: bazylia, oregano i tymianek 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki Vegeta Natur Pieprz do smaku Sposób(...)odrobiną Vegety. Gołąbki- koniecznie przykryte pokrywą lub folią aluminiową wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy, ostrożnie odlewamy połowę płynu i zalewamy sosem pomidorowym. Już bez przykrywania pieczemy całość jeszcze 15 minut. Sos pomidorowy: Na podgrzaną oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, rumienimy. Zalewamy
Kuchnia w czekoladzielubianego przez wszystkich , a szczególnie dzieciaki , gyrosa Nie zawiera mięsa , więc zadowoli także wegetarian , cudownie uzupełni każde danie obiadowe . Nic skomplikowane , ot troszkę warzyw z klasycznego gyrosa i pyszny sos czosnkowy ..Mniam , po prostu Polecam nie przekombinowane a smaczne danie lub przystawka . Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 ogórka szklarniowego , świeżego 1 czerwona(...)cebula sos : 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonego oregano sól , pieprz do smaku Kapustę , szatkujemy drobno i cieńko . Kukurydzę odsączamy z zalewy , dodajemy do kapusty . Cebulę kroimy drobniutko , ogórka na nieco większe kawałki – plasterki . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej
Ogrodnik w podróżypomidorów wlać olej, wsypać sól, wlać z 2 szklanki wody i cały mieszając gotować z 10 minut, następnie wsypać cukier, żelfix 2:1 i gotować z 5 minut gorący sos nakładać do wyparzonych słoików, na 15 minut postawić słoiki na zakrętkach, przechowywać w ciemnym miejscu - domowy pyszny sos pomidorowo paprykowy na ostro jest doskonałym dodatkiem do pizzy, makaronów, sosów, gołąbków
W Mojej Kuchni Lubiędusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Jeżeli pozostał nam niewykorzystany farsz to kroimy go w kosteczkę i dokładamy do sosu *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz opcjonalnie
Blog z ApetytemMakaron z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym to pyszne i pożywne danie obiadowe, ciekawa alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, jest świetną propozycją dla zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie. składniki na 4 porcje 250 g ulubionego makaronu włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 500 g mielonego mięsa 1 puszka pomidorów(...)dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, wszystko doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu, słodką i ostrą papryką, całość gotujemy około 5 minut często mieszając. Ugotowany makaron dodajemy do sosu pomidorowego, warzyw oraz mięsa i wszystko dokładnie razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia. Artykuł Makaron z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite Dania