Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Nasz sos serowy jest cudowny i sprawi, że nachosy będą wyjątkowe lub użyj go w meksykańskiej daniu. Zobacz, jak zrobić idealny sos serowy The post Idealny sos serowy appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyJeśli z wypieków zostaną Wam białka, przygotujcie pyszny deser bezowy z gruszką w syropie, lekkim kremem waniliowym i sosem toffee. Pojedyncze składniki deseru można przygotować z wyprzedzeniem , a całość złożyć przed samym podaniem. Krem toffee nie jest niezbędny, ale bardzo pasuje i nadaje deserowi charakteru. Blat bezowy można upiec 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać(...)soku z cytryny KREM 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 %, schładzanej minimum 12 godzin 1/2 łyżki cukru lub ksylitolu opcjonalnie, ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii SOS TOFFEE, np. z TEGO przepisu opcjonalnie: 20 g gorzkiej czekolady, startej na tarce WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
cool and mintywygląd też nie zachęca, ale chyba warto spróbować! Cou Cou Składniki (3-4 porcje): - 1.5 szklanki kaszy kukurydzianej (około 250g) - sól, pieprz - 4 szklanki wody - mała cebula - 300g okry - sos pieczeniowy, na przykład z Jadłonomii Przygotowanie: 1) Cebulę kroimy w bardzo drobna kosteczkę. Okrę kroimy w średniej wielkości krążki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 20 minut(...)miękkości. 2) Przygotowujemy sos pieczeniowy według przepisu Jadłonomii . 3) Do ugotowanej okry dodajemy sól i pieprz. Dodajemy kaszę kukurydziana i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody. 4) Serwujemy polane sosem pieczeniowym
Roślinożerni urlopowiczeAromatyczne warzywa w ziołach i sosie mascarpone pasują wyjątkowo do makaronu, parmezanu i natki. Obiad wege w tygodniu się kłania Uważam, że warzywa smażone, pieczone czy zgrillowane smakują wyśmienicie, dostają jakby drugiego życia – obróbka dodaje charakterystycznej słodyczy, dodatkowego aromatu i smaku. Papryka, pomidory, cebula i cukinia smażone lub pieczone to idealny dodatek do sosów warzywnych, wszelakich makaronów lub ryżu(...)kilkoma pestkami. Gdy cebula się zeszkli wrzucam paprykę i pieczarki, smażę kilka minut. Do warzyw dodaję cukinię i pomidora, smażę, przyprawiam do smaku. Dodaję serek mascarpone. Warzywa w sosie mascarpone podaję z ugotowanym makaronem, posypuję parmezanem i natką. Smacznego
Zasmakuj KuchniIndyk w curry z warzywami to danie przygotowane na zdrowy, lekki obiad. Curry nadało tej potrawie charakterystyczny zapach i smak dalekich Indii. Indyka w curry możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proste przepisy na obiad, prawda? Dlatego i tym razem będzie szybko, no i pysznie. Tym razem przedstawiam pieczony filet z kurczaka w papryce słodkiej i ostrej. Do tego serwuję sos na bazie jogurtu naturalnego. Pieczony filet z kurczaka z papryką i cebulą Jeśli nie masz pomysłu na obiad i nie chcesz stać zbyt długo w kuchni, ten przepis jest(...)kurczaka, 1 średnia cebula, łyżeczka musztardy, odrobina oliwy z oliwek lub oleju, dwie łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, odrobina soku z cytryny, pietruszka, sól, pieprz Składniki na sos jogurtowy: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego o łagodnym smaku, łyżeczka musztardy (może być sarepska lub delikatesowa), odrobina soku z cytryny, sól, pieprz, pietruszka. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z grzaniem
Rozdomowionasarepska sól, pieprz do smaku 3-4 szklanki wywaru z kaczych korpusów lub inny rosół ( w ostateczności z kostki ) kaczy smalec (można zastąpić wieprzowym) mąka z wodą do zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posiekaną słoninę wytapiamy na patelni, jak zrobią się skwarki, dodajemy pokrojone pieczarki, jedną cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Smażymy na złoty kolor, po przestudzeniu blendujemy(...)brytfanki, zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy lekko zrumienioną pozostałą cebulę, nakrywamy pokrywką i zapiekamy w piekarniku około 2 godzin w temperaturze 160 C. Co jakiś czas można zajrzeć, czy sos nie odparuje zbyt mocno, jeśli zachodzi potrzeba można dolać wywaru. Po tym czasie zrazy wyjmujemy, a sos blendujemy i zagęszczamy woda z mąką do lubianej konsystencji. W razie potrzeby doprawiamy solą
Ogrodnik w podróżytradycyjny sos boloński składają się różne przede wszystkim mięsa, następnie włoszczyzna i pomidory. Mięsa zamieniłam na soczewicę, aby sos nadal pozostał bardziej treściwy, niż sos z samych warzyw. Dodałam także kukurydzę, w sumie dlatego, że miałam otwartą i nie chciałam aby się zmarnowała. Nadała delikatnie słodki smak, więc wymieniam ją w przepisie. 4 porcje: 200 g zielonej soczewicy
Kucharzycakolejne z uniwersalnych dań na obiad. Posiekane, soczyste i aromatyczne kawałki piersi kurczaka smażone z pomidorami świeżymi, cebulą i czosnkiem, doprawione i podane w sosie mascarpone. Idealne danie do makaronu, ryżu lub kasz. Zapach duszonych pomidorów, aromatycznego mięsa, kolendry i parmezanu zaprasza bezpowrotnie na porządną celebrację chwil;) Do potrawy na patelni możecie dodać kukurydzę lub groszek, posiekaną cukinię, pomidorki koktajlowe(...)tartą marchew, będzie pysznie! Kurczak w sosie mascarpone polecam z tartym parmezanem i świeżymi, posiekanymi ziołami. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 pomidory 4 suszone pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku opakowanie serka mascarpone sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, kolendra mielona do podania: tarty parmezan i świeże zioła, np. natka, koper, bazylia, kolendra oliwa
Zasmakuj Kuchnitego typu zawdzięcza delikatny kremowy smak, gładką teksturę i aksamitną konsystencję. Po podgrzaniu zachowuje swoją kremowość i nie rozwarstwia się – to czyni z niego idealną bazę do śmietanowych sosów, które gładkie, delikatne i apetyczne jak tłusta śmietana, mają jednocześnie o kilka kalorii mniej! Śmietankowy sos z młodym szpinakiem robi się dosłownie w kilka minut – pasuje zarówno do ziemniaczanych kluseczek gnocchi(...)łyżki wody. Ściągamy z ognia i podajemy od razu, koniecznie posypane kożuszkiem startego na drobnych oczkach tarki twardego sera (u mnie zawsze wybór pada na Pecorino). SKŁADNIKI sos do porcji gnocchi z TEGO przepisu albo do 250g suchego makaronu (2-3 porcje) 3 ząbki czosnku średniej wielkości 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy 1 opakowanie szpinaku baby
Karo in the KitchenBrunch dla męża 🍅🥑🥓🥩 Przepis na ekspresowy sos BBQ bez gotowania, czyli potrzeba i łakomstwo matką wynalazku 😉 - 1 łyżeczka ostrej musztardy - 1 łyżeczka przecieru pomidorowego - 2 łyżki ketchupu - 1 łyżeczka srirachy (lub innego ostrego mazidła) - chlust sosu sojowego - chlust syropu klonowego (lub miodu) - chlust sosu Worcestershire - szczypta mielonego kminku - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1/2 łyżeczki suszonego czosnku - sól, pieprz - dodałam
Cytryna&Co.widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cudowny smak kaczki z aksamitnym, warzywnym sosem. Składniki: 2 filety z piersi kaczki 200 g kalafiora 1 por (biała część) 1 marchew 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej(...)strony skóry, do wytopienia tłuszczu. Później obracamy i smażymy kilka minut. Owijamy w folię aluminiową i „podtrzymujemy” w piekarniku nagrzanym do 80°C W tym samym czasie przygotowujemy sos. Por siekamy. Marchew ścieramy na tarce do jarzyn. Kalafior dzielimy na różyczki. Na rozgrzane masło wrzucamy warzywa, smażymy, zalewamy śmietaną wymieszaną z majonezem, gałką muszkatołową oraz cząbrem. Odparowujemy. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenwyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy (uwaga, by się nie przypalił). Następnie wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas(...)mieszając, aż do wyraźnego zgęstnienia. Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem, około 1 łyżeczką cukru oraz ziołami: suszoną bazylią i oregano. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na równe części (u mnie 14 kawałków). Każdy z nich rozpłaszczamy w dłoniach i w środek wkładamy kawałek mozzarelli (mozzarellę kroimy na tyle części ile wyszło nam kawałków ciasta
Smaki Na TalerzuNadziewane roladki ze schabu w borowikowym sosie Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Uwielbiasz grzyby i schab? Z pewnością, to danie będzie dla Ciebie idealne. Pyszne nadziewane roladki w borowikowym sosie. Całość jest naprawdę prosta w przygotowaniu i… mocno grzybowa Tak przygotowane nadziewane roladki w borowikowym sosie sprawdzą się zarówno na tradycyjny obiad, jak i przyjęcia lub rodzinne spotkania
Słodkie okruszkigościem w moim domu. Od razu poprosiłam o przepis. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości brokuł (500g) 1 kostka fety 1 cebula 4 jajka puszka kukurydzy garść orzechów włoskich Sos: 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz WYKONANIE : Rozdziel brokuła na różyczki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź; Ugotowane jajka, cebulę i fetę(...)pokrój w kostkę; Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i obierz ze skórki; Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko pokrój, dodaj śmietanę, majonez, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj; Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj z sosem. Smacznego
Prosty przepis na