sosy - 72734 przepisów (strona:1089/4849)

Czerwone curry i "Odzyskać utracone" 216

szafranu z Tajlandii (jest zupełnie inny niż te aromatyczne nitki z Maroka) 300 ml mleka kokosowego 3 liście limonki kaffir 2 cm imbiru papryka czerwona 2 chili łyżka słodkiego sosu chili świeża kolendra sól pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Ryż wypłukać i zalać dwiema szklankami wody. Gotować do odparowania i wchłonięcia wody. Potem przykryć pokrywką. Kurczaka pokroić w kostkę(...)połową łyżeczki papryki w proszku i szafranem. Polać olejem. Wymieszać. Kurczaka obsmażyć na patelni. Zalać kurczaka mlekiem kokosowym. Dodać starty imbir, liście kafiiru, jedną chili w całości i słodki sos chili. Gotować na małym ogniu do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec gotowania curry dodać paprykę pokrojoną w kostkę i rozdrobnione drugie chili. Doprawić sos resztą papryki w proszku, solą

Weekendy w domu i ogrodzie
KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWYM 146

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, wiec trzeba rozgrzewać się od środka. Dlatego mam dzisiaj przepis na danie idealne na tę porę roku...filety z kurczaka w sosie marchewkowo-pomarańczowym z imbirem. Bardzo lubię to danie ze względu na wyjątkowy smak i aromat, ale najważniejsze dla mnie jest to, że porządnie rozgrzewa! Taka propozycja przyda się w szczególności po długim(...)całość dusimy przez 20 min., na małym ogniu. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz. W śmietanie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki pszennej i całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką słodką i ostrą. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min. Podajemy z ryżem, makaronem

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz z mielonego mięsa i warzyw w sosie 249

Nazwałam to danie gulaszem, ponieważ całość dania to: mięso mielone z indyka, marchewka, groszek, cebula i sos słodko-kwaśny. Gulasz, a nawet warzywno-mięsny kociołek podaję z ryżem, rozmaitymi kaszami lub (najczętniej! tacy z nas makaroniarze ) z makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 1 pomidor pokrojony(...)kostkę słoik sosu słodko-kwaśnego 2 cebulki 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory z zalewy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka, lubczyk oliwa z oliwek Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa, pomidora i suszone pomidory z zalewy. Chwilę podsmażam, dodaję mięso. Smażę do miękkości warzyw i gotowości mięsa

Zasmakuj Kuchni
Schab remuladowy 153

Wiecie czym jest remulada? Remulada duńska to gęsty sos na bazie majonezu z dodatkiem warzyw. Wyczuwalny jest smak kapusty, ogórka, cebuli i curry. Można go dodawać do jajek, wędlin, grillowanych warzyw, świetnie smakuje także z nachosami. U mnie remulada posłużyła jako marynata do schabu. Smak zaskakujący. Składniki: schab 1 łyżka masła 2 łyżki remulady duńskiej od FolWark 2 łyżki śmietany(...)obydwu stron, układam w naczyniu żaroodpornym. Dodaję masło. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuje schab, z naczynia żaroodpornego przelewam powstały sos do rondelka, dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ryżem. Spróbujcie- jest pyszne. Artykuł Schab remuladowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Klopsiki z indyka w sosie bolońskim 154

obiad klopsiki z mięsa indyczego przyprawione sporą ilością majeranku i przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką. Składniki(...)mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła. Gotowe wrzucam na patelnię z warzywami, dodaję sos boloński Jamar , przyprawiam w razie potrzeby. Do mojego dania wykorzystałam sos boloński Jamar   Gotowe! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
KURCZAK W KARMELU Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 209

kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryczka chili ok. 2 cm imbiru świeżego 1 czerwona cebula 1-2 ząbki czosnku 1 marchewka średniej wielkości 4 łyżki orzeszków ziemnych 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki sezamu 2-3 łyżki Oleju Wielkopolskiego Kokos 2-3 torebki ryżu Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania składników... Filet z kurczaka myjemy(...)osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i odstawiamy na około 30 min. Paprykę oraz papryczkę chili myjemy, usuwamy nasiona i kroimy - czerwoną paprykę w kostkę, a papryczkę chili w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach

Kuchnia MagdaLeny
opieńki i zielonki=sos i kotlety z kaszą... 217

odłożyć z 2 szklanki grzybów do kotletów, resztę zalać wywarem, dać kostkę rosołową, śmietanę i gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką(...)pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki sa idealne na wszelkie sosy czy kotlety, kotlety można je łączyć z kaszą, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe parowańce z sosem owocowym 315

garnek w wodą i wtedy to są kluchy na łachu. Ja gotuję je na sitku do robienia galuszek bo świetnie się do tego nadaje. Pampuchy najlepiej smakują z jakimś sosem, którym można je polać. Tym razem zrobiłam wersję z owocami jagodowymi, śmietaną i cukrem, bo pogoda paskudna i chciałam przywołać smak lata. Ale takie pyzy drożdżowe równie dobrze smakują(...)sosem waniliowym lub sosami wytrawnymi - pieczeniowymi, mięsnym czy grzybowym. Jeżeli jeszcze nie znacie takich klusek to zachęcam do ich przygotowania. To łatwe i pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pulpeciki w sosie pomidorowym 173

wielu domach na obiad. Jest bardzo smaczne, tanie i można zrobić ich tyle żaby spokojnie starczyło na dwa dni. Najczęściej gotowe pulpety obsmaża się, a następnie dusi w sosie by mięso w środku było ugotowane. Ja moje przygotowałam w trochę inny sposób, bo bez smażenia. Gotowy sos zblendowałam a następnie dodałam do niego pulpety i udusiłam. Są dzięki temu zdecydowanie(...)bułkę oraz połowę posiekanej cebulki dokładnie wyrabiamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy czosnek i cebulkę. Dusimy 10 minut. Po tym czasie sos blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Wrzucamy pulpety i wszystko razem gotujemy jeszcze około 20 minut. Smacznego

Życie ze smakiem
Piersi z kaczki z sosem ze śliwek i żurawin 169

przygotowanej kaczki jest to, aby jej nie wysuszyć (czyli nie przeciągnąć). Wówczas będzie szara i gumowa. Kaczka powinna być soczysta i różowa w środku. Piersi z kaczki podaje z sosem ze śliwek i żurawin ( przepis na sos do kaczki tutaj ) w towarzystwie puree ziemniaczanego. The post Piersi z kaczki z sosem ze śliwek i żurawin appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Sałatka „pod wódeczkę”;) 1976

oliwek 1 mały słoik marynowanych pieczarek 5-6 korniszonów kilka suszonych pomidorów 3/4 małego słoiczka czosnku marynowanego z ziołami 75 g płatków migdałowych 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1/2 łyżeczki soli pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę do garnuszka lub słoiczka(...)Dodajemy sól, pieprz, musztardę, sok cytrynowy oraz miód. Dokładnie mieszamy. Cienkim strumieniem wlewamy oliwę i dalej mieszamy aż do uzyskania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Schładzamy. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki, jeśli kupiliśmy w całości, kroimy na plasterki

Smaki Na Talerzu
CHILI CON CARNE Z INDYKIEM, DYNIĄ I KAKAO 244

przygotować w sezonie jesienno-zimowym. Chili con carne z indykiem, dynią, papryką i kukurydzą. Z gorzkim kakao, które wzbogaca smak całego dania i  mnóstwem pysznych dodatków do podania. Sos jest bogaty w smaku, świetnie doprawiony i sycący. Nie za rzadki i nie za gęsty, dużą ilością pysznych składników. Dodatkowym atutem jest łatwość i szybkość przygotowania oraz to, że można(...)dodajemy ziarna kukurydzy,  pokrojoną w kostkę dynię i paprykę oraz 1 łyżkę kakao. Mieszamy, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do małego. Gotujemy 25 minut lub dłużej, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Gęstość sosu regulujemy bulionem. Posypujemy serem, podajemy z pokruszonymi nachosami, papryczką jalapeno, kwaśną śmietaną i cząstkami limonki do wyciśnięcia

cool and minty
Sos tatarski 215

Idealny sos tatarski? A może jako sałatka? To już zdecydujcie sami. Pewne jest, że dobrze smakuje i chętnie sięga się po dokładkę! Koniecznie spróbujcie !  Składniki: 300 g pieczarek 1 cebula 5-6 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 1/2 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą(...)Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ogórkom odkrajamy końcówki i również kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę i ogórki wrzucamy do miski z pokrojonymi pieczarki. Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sól oraz pieprz i to mieszamy łyżką. Powstały sos umieszczamy w misce z pokrojonymi warzywami i mieszamy. Próbujemy na smak. Można jeść od razu

Gotuj z Mąką
Dip serowo-piwny 217

piwny jest aromatyczny i idealny do wina lub piwa. Dobrze zblendowany jest idealnym dodatkiem do krakersów, tacos, czy paluszków. Można go podawać razem z selerem naciowym, czy też marchewką. Sos worchestershire i musztarda dijon w nim zawarte, a także tabasco nadają bardzo ciekawych doznań kulinarnych. Jak zrobić? Zacznijcie od obejrzenia filmu. Polecamy też naszą sałatkę meksykańską . Film   Składniki(...)serowo-piwny 300 g sera mimolette – poczytaj więcej o tym serze tutaj. szklanka piwa typu lager (np. Namysłów, Perła) pieprz cayenne łyżka musztardy dijon dwa ząbki czosnku łyżeczka sosu worchestershire tabasco (dowolne) pieprz i sól Przepis Ser mimolette tarkujemy, po czym wrzucamy go do blendera. Do urządzenia dodajemy kolejne szklanka piwa, pieprz cayenne, łyżkę musztardy dijon, dwa ząbki wyciśniętego

Kuchennyviral.pl
Pikantne skrzydełka po amerykańsku. Buffalo hot wings. 275

skrzydełek kurczaka 2 łyżki oleju sól i pieprz 6 łyżek mąki 1 łyżka papryki w proszku 1 łyżeczka chili (lub cayenne lub jalapeno) 4 łyżki masła 1 łyżka słodkiego sosu chili 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu cydrowego (winnego) 1 łyżka brązowego cukru (muscovado) 1/2 łyżeczka soli  Wykonanie: Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić na części (końcówki odrzucić). Wymieszać(...)ułożyć skórkami do góry na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Przewrócić kilka razy. Masło rozpuścić w rondelku, dodać pozostałe składniki sosu i wymieszać dokładnie. Upieczone skrzydełka wymieszać z sosem w misce lub polać nim obficie na talerzu

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania