jesień i zimę nadeszła i prace nad nimi wrą pełną parą. Chcemy na dłużej zachować smak i aromat świeżych letnich owoców i warzyw dlatego zamykamy je w słoiku. Sos ze słodkich czerwonych pomidorów, soczystych, kolorowych papryk i cukinii będzie idealnym dodatkiem do dań z makaronu, kasz i ryżu lub po prostu do kanapek. #MyVictorinox SOS z POMIDORÓW, PAPRYKI i CUKINII(...)laurowe. Kiedy papryka będzie miękka dodajemy cukinię, a potem pomidory. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy liście laurowe i całość lekko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami i odstawiamy do wystygnięcia
Bon appetit mon amiePrzepisów na sałatki ziemniaczane ciąg dalszy:) Tym razem ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym. Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku(...)łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 op. sosu sałatkowego (np ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony) sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół, lub na ćwiartki). Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy
Smaki Na TalerzuUwielbiam sos chiński słodko ostry-zawsze mam taki w lodówce bo często doprawiam nim różne dania-lub zwyczajnie polewam nim tosty-tym razem postanowiłam zrobić swój zainspirowana internetem-wyszedł naprawdę pyszny i do tego prawie nic nie kosztuje w przeciwieństwie do sklepowego.Polecam..... Składniki na ok 2 małe słoiczki: 2 papryczki chili, 3 ząbki czosnku, 1/3 szklanki(...)łyżeczka słodkiej papryki ok 1-2 cm korzenia imbiru Przygotowanie: Wodę z cukrem, solą, słodką papryką zagotować, dodać posiekaną paprykę chili ,posiekany imbir i czosnek, chwilę pogotować aż składniki sosu zmiękną. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody(mąkę dodawajcie po trochę ,tak żeby uzyskać nie za gęsty sos).Następnie wlewamy wrzątek do słoików i odstawiamy
Swojskie jedzonko*składniki: 6 łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Jamar 1 ogórek konserwowy 1/2 małej cebuli (ok. 30 g) 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego
Domowy Smak Jedzeniazeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Natkę pietruszki(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Odcedzamy makaron i wykładamy na talerz. Polewamy sosem, a wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki i orzechami
Kuchnia MagdaLenyNiewyobrażalnie dobra sałatka! To opinia wszystkich, którzy mieli przyjemność jej skosztować:) Tak niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone;) Sos jest meeega:D Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie(...)odmiana:( Najlepiej w każdym bądź razie sprawdzą się takie, które nie rozpadają się po ugotowaniu. kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków ok. 150 g groszku cukrowego pół pęczka natki pietruszki Sos: 1 cebula (lub 2 szalotki) 1 łyżka musztardy starofrancuskiej 4 łyżki białego octu winnego 100 ml oleju 1 ząbek czosnku sól, pieprz Ziemniaki szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Gotujemy
Smaki Na Talerzudomu najchętniej jadanym mięsem. Na szczęście kurczaka można przygotować „na 100 sposobów”, więc się nie nudzi;) Tym razem sięgnęłam po udka, które wpierw namoczyłam w mleku i sosie sojowym, potem natarłam przyprawami, podsmażyłam, a następnie udusiłam z dodatkiem cebulki i papryki. Wyszło bardzo smacznie:) około 10 udek kurczaka (w tym u mnie 3 bez skóry i kości(...)osoby, która nie lubi „bawić” się z jedzeniem;) ) 4-5 łyżek sosu sojowego około 2 szkl. mleka 2 cebule 3 ząbki czosnku 3-4 duże czerwone papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz słodka papryka w proszku Do miski wlewamy mleko oraz sos sojowy, mieszamy. Wkładamy umyte
Smaki Na Talerzujuż się martwiłam, że cukinia tak się rozszaleje, że nie będę widziała co z nią robić. Ale to już żaden kłopot. Dziś zrobiłam kilka słoiczków ketchupu, sosu z cukinii i powiem Wam, że jest pyszny. Wizja nadmiaru tego cudownego warzywa już mi nie straszna. Będą kolejne słoiczki sosu. Składniki: 3kg cukinii (waga już po obraniu i wypestkowaniu) 500g(...)warzywa dusić w garnku aż się rozgotują, zblendować na gładki mus. Dodać przyprawy, cukier, ocet na koniec koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze prze 20 minut po czym przełożyć sos do słoiczków i pasteryzować w słoiczkach przez kolejne 15 minut
W garach u Gosiładujcie baterie i cieszcie się smakami lata. Składniki (2 porcje): Shake: 1 szklanka lodów waniliowych 1 szklanka zimnego mleka 2 banany schłodzone w lodówce 2 łyżki masła orzechowego Dodatkowo: Sos toffi bita śmietana orzeszki ziemne Przygotowanie: 1) Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na jednolitą masę. 2) Napój rozlać do schłodzonych szklanek (polanych od wewnątrz sosem(...)toffi) i udekorować bitą śmietaną, sosem toffi oraz orzeszkami
Fitsweet.mewłóżcie do niego pokrojona szynkę i chwilę przesmażcie. Dolejcie śmietanę, wrzućcie pokrojone szparagi (główki niech jeszcze poczekają na swoja kolej), wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie moc palnika i gotujcie sos do momentu, aż szparagi staną się miękkie (to dosłownie kilka minut). Chwilę przed końcem gotowania dołóżcie czekające główki- one zrobią się najszybciej. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie(...)ugotujcie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, pamiętając aby zostawić trochę wody z gotowania makaronu (odlejcie przy odcedzaniu)- dolejcie ją do sosu, jeśli wydaje się Wam zbyt gęsty. Ugotowany makaron przełóżcie do naczynia, polejcie sosem, posypcie parmezanem i wymieszajcie. Podawajcie natychmiast
OliveandThymeprzepis, a ja życzę Wam bon Appetit. Składniki (2 porcje): 250 g młodej fasolki szparagowej 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sezamu (u mnie kolorowy) chili Przygotowanie: 1) Fasolkę dokładnie umyć, w razie potrzeby usunąć końce i podgotować al dente w lekko osolonej wodzie(...)koniec fasolkę hartujemy). 2) Na patelni rozgrzać olej, dodać cukier oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. 3) Kiedy cukier zacznie się lekko karmelizować dodać ocet ryżowy, sos sojowy oraz odrobinę chili, ponownie wymieszać i dodać odcedzoną fasolkę. 4) Całość smażyć przez kolejne 5 min. cały czas mieszając, tak aby fasolka dokładnie popołączyła się z sosem. Pod koniec
Fitsweet.mewięc można je dołączyć do swojego menu będąc na diecie. Dzięki temu, że nie są smażone w oleju smakują bardzo dobrze i są lekkie. Dodatkowo polecam przygotować do nich sos czosnkowo-ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego. Składniki Placki: 300 g cukinii 3 czubate łyżki mąki 1 jajko 1 mała cebula Sól, pieprz, oregano Oliwa z oliwek Sos: 100 g jogurtu
Programista w kuchniszklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła 1/3 szklanki wody Łyżka oliwy z oliwek Szczypta soli Szczypta cukru Góra: 200 g boczku wędzonego 250 g pieczarek Mały kawałek dyni Sos: 2 jajka 300 ml śmietany 12% Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie Mąkę przesiewamy. Do tej samej miski dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i cukru, 1/3 szklanki wody oraz drobno(...)lodówki. Na górę dodajemy boczek, pieczarki oraz dynię. Jajka wbijamy do garnuszka, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie ze sobą mieszamy, aby powstał jednolity „sos”. Tak przygotowanym sosem zalewamy naszą tartę. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza
Programista w kuchniDrobiowe PULPETY Z SOSEM Z OWOCÓW zaskakują niecodziennym smakiem. Do... Artykuł PULPETY Z SOSEM JAGODOWO-MALINOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEJednogarnkowa propozycja, sycąca i pyszna, która rewelacyjnie komponuje się z wszelkimi kaszami (których, swoją drogą, jemy za mało!)- gulasz wołowy z marchewką w sosie ze świeżych pomidorów malinowych. My uwielbiamy ten sos i zazwyczaj robię go w wersji tej najprostszej i- dla Nas- najpyszniejszej ( link do przepisu ), czyli bez żadnych dodatków, ale z mięsem wołowym- pod postacią owego(...)dodać pomidory (uprzednio sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone na większe części), pokrojoną w plastry marchewkę i całość dusić kolejne 30 minut- mieszając od czasu do czasu- aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca