Kluski na parze robię od wielkiego dzwonu (to w zasadzie chyba moje 3 podejście do nich), a takie z sosem truskawkowym chodziły już za mną od dawna. Na szczęście kulinarne zachcianki to te najprostsze do spełnienia, więc … TADAM… zrobiłam kluski na parze;) To fajna propozycja na jarski obiad, zwłaszcza w sezonie truskawkowym:) 500 g mąki pszennej(...)świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 50 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Sos: 450 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 1 op. cukru wanilinowego cukier puder do smaku (1-3 łyżki) około 150 g jogurtu naturalnego Mleko lekko podgrzewamy. Rozdzielamy na połowę. Do jednej części dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło (ma się
Smaki Na TalerzuSkładniki 900 g zmielonego karczku 3 łyżki bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz szczypta bazylii łyżka śmietany główka młodej kapusty kilka plasterków boczku ziemniak i łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać(...)bulion i gotować ok 20 min. Mięso przełożyć do miski wbić jajko, wsypać bułkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą bazylii. Zagnieść ręką i uformować niewielkie kuleczki. Gotowe włożyć do sosu grzybowego i dusić po ok 3-5 min z obu stron. Na koniec zabielić śmietaną, zagotować i gotowe. Kapustę poszatkować zalać wodą
Gaździnka warzyJeden z najprostszych sosów chińskich do zrobienia w domu, pikantny, o idealnym smaku. Kwaśny od octu ryżowego ale też słodkości nadaje cukier trzcinowy. Aromatu nadaje imbir z papryczką chilli i świeżym czosnkiem. Jest niesamowicie smaczny. Składniki: 3 papryczki chilli 6 ząbków czosnku 3 cm korzenia świeżego imbiru 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 ml octu ryżowego(...)ogniu, co jakiś czas mieszając. W szklance mieszamy dokładnie skrobię ziemniaczaną z pół szklanki zimnej wody, wcześniej odlanej z tej ilości 500 ml. Rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną wlewamy do sosu, mieszając cały aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dolewamy odrobinę gorącej wody, a jeśli będzie za rzadki do dolewamy odrobinę rozpuszczonej skrobi w zimnej wodzie
Życie zaczyna się w kuchnimleka roztrzepujemy 4 jajka i łyżkę oliwy z oliwek (najlepiej zrobić to w wysokim naczyniu), doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, po czym znów dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym “sosem” zalewamy nasze składniki, które są w naczyniu żaroodpornym i wszystko razem dobrze mieszamy. Zapiekankę z kaszy jaglanej i brokuła pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C, grzanie góra-dół(...)przykryciem ( zamiast pokrywki, dobrze się też sprawdzi folia aluminiowa) ok 50min. Swoją zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, zrobionym na bazie jogurtu greckiego i również Wam taką opcję polecam Sos czosnkowy: kilka łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego 2 ząbki czosnku szczypiorek pieprz i sol Jogurt grecki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiTaka domowa misz-maszowa , interpretacja kuchni włoskiej z polskimi dodatkami ( boczuś ) Danie jest proste i na pewno się uda , no bo co ma się nie udać w makaronie z sosem ? Doskonałe na obiad , nie wymaga zbytnich zdolności kulinarnych , a pyszne Dzisiaj krótko , bo jakoś wena ucięła sobie drzemkę , zołza jedna Składniki dla 3 – 4 osób : 2 pojedyncze piersi(...)razem z pokrojoną w paseczki cebulką i wyciśniętym praską czosnkiem, na oliwie . Jak już się zezłoci dodajemy chilli , pomidory , goździki , cynamon, cukier lub miód solimy do smaku . Dusimy , aż sos się zagęści , nie dłużej niż 10-15 minut . Boczek kroimy w cienkie, małe plasterki- kawałeczki i wytapiamy na folii spożywczej w piekarniku , aż zrobi się chrupki . Na talerzach rozkładamy makaron
Ogrodnik w podróżychwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko to sałata kolorowa z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i ziarnem słonecznika. O sosie czosnkowym pisałam w innym poście - tutaj . Zawsze go mam w lodówce, bo nie tylko nadaje się do pizzy, kanapek, ale i do tego rodzaju dania. Spokojnie może stać kilka(...)możemy cieszyć się jego smakiem. Składniki: * sałata kolorowa strzępiasta albo lodowa * pierś z kurczaka * przyprawa do kurczaka i kebab-gyros * sos czosnkowy * prażona cebulka * ziarno słonecznika ok. 2 łyżek * pomidorki koktajlowe * odrobina oleju Sałatę umyłam i lekko podarłam w mniejsze kawałki. Fajnie do tego pasowałaby lodowa, ale tej to nie posiałam :D Troszkę wcześniej pierś z kurczaka pokroiłam w drobne
Pieprzyć z Fantazjąmielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki tartej i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiłam solą i pieprzem(...)pulpetów. Przykryłam pokrywką i gotowałam tak ok 15 minut. W między czasie przekręcałam pulpety, żeby dobrze się obgotowały. Na koniec roztrzepałam 1/2 łyżki mąki z wodą i zagęściłam sos. Zahartowałam śmietanę odrobiną wywaru z pulpetów i zabieliłam. Podgrzałam jeszcze chwilkę i zdjęłam z ognia. Koperek posiekałam i dodałam do potrawy. Przemieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut, by wszystko
Pieprzyć z Fantazjąprzepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji, tajemniczy jak makaron z pastą z oliwek i awokado lub oryginalny, jak dzisiejszy pieczarkowy strogonow. Gęsty sos pełen smaku pomidorów, z nutką goryczy(...)sprawą sosu sojowego, pefrekcyjnie otulający makaron i pieczarki. Czy trzeba
Vegan Tastesię z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne. W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest to przyprawa droga (14 zł za dwie szczypty), ale od czasu do czasu warto się szarpnąć i zafundować sobie odrobinę luksusu. Szafran(...)nadającą daniom niepokojącego, intrygującego smaku. Warto spróbować. Pulpeciki podajemy z naszym ulubionym ryżem a la pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz
Niedzielny kucharzDelikatne kawałki kurczaka i szparagów w pysznym sosie z pomidorów, czosnku i cebuli. Kurczaka kroimy w kosteczkę i krótko podsmażamy, a nastepnie gotujemy w pomidorach z ziołami. W miedzyczasie gotujemy makaron, pod koniec dodajac pokrojone na kawałki szparagi. Dzięki krótkiemu gotowaniu, nawet po dodaniu do sosu, pozostaną jędrne i intensywnie zielone. SKŁADNIKI / 4 porcje 50 g pikantnej kiełbaski(...)zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień do małego. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy szparagi i wodę z gotowania makaronu. Gotujemy 2 minuty lub nieco dłużej, bez przykrycia, aż sos lekko się zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Posypujemy tartym parmezanem
cool and mintyŁatwe do przygotowania danie z kurczaka i pysznego sosu z wina, śmietanki i pomidorów. Smakuje zawsze każdemu. Nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Będzie gotowe w niecałe 30 minut, dlatego idealnie sprawdzi się na szybki obiad po pracy. Najlepiej zamarynować kurczaka 1 dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. W kolejnym dniu wystarczy podsmażyć filety na rumiano, zalać(...)winem i pomidorami, a po chwili także śmietanką. Kiedy sos zredukuje się i zagęści, dodajemy świeży lub mrożony koperek. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 średnie piersi kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 szklanki białego wina/ bulionu lub wody 1 szklanka śmietany 30 % 1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów 2 łyżki posiekanego koperku
cool and mintyoknem żar leje się z nieba a ja mam ochotę na ukochany makaron. Padło na makaron w formie spaghetti, długi ukochany i w sam raz do kremowego sosu. Oj, jak to piszę to już przełykam ślinę wspominając ten obiad. No dobra już podaję przepis, bo inaczej wstanę i zacznę go robić raz jeszcze ;) Makaron ze szparagami i gorgonzolą(...)Szparagi pokroiłam nożem w kawałeczki długości 1 maks 2 cm kawałki. Główki odłożyłam do miseczki na później. Gdy włożyłam makaron do wody, na patelni rozgrzałam olej i zaczęłam robić sos. Do podgrzanego oleju dodałam czosnek i cebulę i je podsmażyłam, po chwili dodałam szparagi całość wymieszałam, dodałam wino i zakryłam pokrywką patelnię. Odczekałam dwie minuty, wrzuciłam pokruszony ser do szparagów
Kuchnia na wzgórzużycie ma jakiś cel , czy ono kończy się zaraz gdy nas zabraknie.I jaką odpowiedź usłyszymy?Tak życie ma sens !Wystarczy moich wynurzeń osobistych .Dziś podam Wam smaczny przepis na sos z BOTWINY , który możemy podać do klopsików ,duszonymi wędlinami, ryżem , a nawet zjeść go z chlebkiem.Zapraszam. 1 pęczek botwinki masło kawałek korzenia chrzanu 1 łyżeczka sosu sojowego(...)Chrzan obrać i pokroić w paski. 3. Na głębokiej patelni rozgrzać masło ,wsypač cebulę i dusić do miękkości , dołożyć liście botwinki.Podlać bulionem. 4.Dodać koncentrat pomidorowy , sos sojowy , chrzan ,dusić 10 minut. 5.Zalać kremówką ok.0.5 kubka małego ,przyprawić do smaku , ,wlać mąkę ziemniaczaną ,wymieszač.Chwilkę jeszcze pogotować i gotowe!.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzepis znalazłam przeglądając stare gazetki, które u mnie zajmują całą szafkę 😊 Moją uwagę zwrócił sos miętowy. Ponieważ na moim ogródku rośnie młodziutka mięta, niezwłocznie zabrałam się do pracy. Smak ciekawy, chociaż nie każdemu w moim domu trafił do kubków smakowych. Jeżeli lubicie kulinarne wyzwania to zapraszam do wypróbowania tej sałatki. (function(...)smaku Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Namoczony dzień wcześniej groch ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i połączyć z burkami. Posolić i popieprzyć do smaku. Sos miętowy: - pęczek świeżej mięty - 2 ząbki czosnku - 2 pomidory - 4 łyżki soku z cytryny - po szczypcie mielonej kolendry, papryki chili - łyżeczka cukru - łyżka dobrego oleju Liście mięty umyć
Kulinarne przemysleniapoprzednim wpisie podałam Wam przepis na smaczną karkówkę z grilla, ale jak powszechnie wiadomo, bez dodatku pysznych i aromatycznych sosów, grillowane mięso nie smakuje tak dobrze ;) U mnie w ruch zazwyczaj szły podstawowe czyli ketchup i musztarda, ale od dobrych kilku lat staram się też przygotować czosnkowy lub tzatziki. Jeden i drugi na bazie jogurtu, więc nie za ciężkie(...)lubię je robić, bo jak nie zjemy wszystkiego przy grillu, to na drugi dzień mogę wykorzystać do obiadu. W tym roku pokusiłam się jednak o jeszcze jeden nowy sos. Zupełnie inny, bo na bazie warzyw i przygotowywany na ciepło. Pomyślicie pewnie, że skoro tak, to jego zrobienie zajmuje pół dnia, ale nic bardziej mylnego! Ja uporałam się
Kuchnia w czekoladzie