sosy - 72234 przepisów (strona:1109/4816)

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami 157

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami pod sosem beszamelowym to pyszny przepis na obiad. Danie jest bardzo uniwersalne, można podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem i dowolną surówką. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawa do kurczaka 150g pieczarek 2 łyżki masła łyżka mąki 300ml mleka 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól(...)układamy piersi, a na nie pieczarki. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i zasmażamy przez kilkanaście sekund. Następnie stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby uzyskać jednolitą masę. Sos beszamelowy gotujemy około minutę, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, kurkumę, pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką i sosem zalewamy kurczaka

e-PrzepisyKulinarne
PIERNIKOWE PANKEJKI – szybkie i proste pancakes z owocami i sosem 210

szklanka mąki 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki roztopionego masła 1 jajko tłuszcz do smażenia sos – 4 pierniczki Uszatki i 5 łyżek mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę oraz starte na tarce pierniczki. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie(...)oraz roztopione masło. Ciasto wymieszaj, najlepiej mikserem. Na koniec dodaj jajko i raz jeszcze zmiksuj. Pankejki smaż na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z obydwóch stron na rumiany kolor. Aby przygotować sos piernikowy pokruszone pierniczki zblenduj wraz z mleczkiem kokosowym. Usmażone pankejki podawaj z owocami oraz sosem piernikowym. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału

Via Gusto
Piersi kurze ze szparagami i fasolką 141

doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Fasolka musi lekko zmięknąć, ale nie powinna być rozgotowana. Szparagi umyć odciąć twarde końcówki i dodać do sosu, gotować już tylko 3-5 minut. Szparagi nie powinny zrobić się zbyt miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, powoli wlać do gotującego się sosu. Wymieszać. Dodać posiekany koperek, na koniec

Kuchnia Pokoleń
Sos z pomidorów,papryki i cukinii 123

jesień i zimę nadeszła i prace nad nimi wrą pełną parą. Chcemy na dłużej zachować smak i aromat świeżych letnich owoców i warzyw dlatego zamykamy je w słoiku. Sos ze słodkich czerwonych pomidorów, soczystych, kolorowych papryk i cukinii będzie idealnym dodatkiem do dań z makaronu, kasz i ryżu lub po prostu do kanapek. #MyVictorinox SOS z POMIDORÓW, PAPRYKI i CUKINII(...)laurowe. Kiedy papryka będzie miękka dodajemy cukinię, a potem pomidory. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy liście laurowe i całość lekko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami  i odstawiamy do wystygnięcia

Bon appetit mon amie
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 129

Przepisów na sałatki ziemniaczane ciąg dalszy:) Tym razem ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym. Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku(...)łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 op. sosu sałatkowego (np ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony) sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół, lub na ćwiartki). Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy

Smaki Na Talerzu
Sos chilli słodko-ostry do słoików 189

Uwielbiam sos chiński słodko ostry-zawsze mam taki w lodówce bo często doprawiam nim różne dania-lub zwyczajnie  polewam nim tosty-tym razem postanowiłam zrobić swój zainspirowana internetem-wyszedł naprawdę pyszny i do tego prawie nic nie kosztuje w przeciwieństwie do sklepowego.Polecam..... Składniki na ok 2 małe słoiczki:  2 papryczki chili,  3 ząbki czosnku,  1/3 szklanki(...)łyżeczka słodkiej papryki ok 1-2 cm korzenia imbiru Przygotowanie: Wodę z cukrem, solą, słodką papryką zagotować, dodać posiekaną paprykę chili ,posiekany imbir i czosnek, chwilę pogotować aż składniki sosu zmiękną. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody(mąkę dodawajcie po trochę ,tak żeby uzyskać nie za gęsty sos).Następnie wlewamy wrzątek do słoików i odstawiamy

Swojskie jedzonko
domowy sos a la sos tysiąca wysp 140

*składniki: 6 łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Jamar 1 ogórek konserwowy 1/2 małej cebuli (ok. 30 g) 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego

Domowy Smak Jedzenia
MAKARON Z PESTO Z BOBU I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 129

zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Natkę pietruszki(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.  Odcedzamy makaron i wykładamy na talerz. Polewamy sosem, a wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki i orzechami

Kuchnia MagdaLeny
Ziemniaki z cukrowym groszkiem 179

Niewyobrażalnie dobra sałatka! To opinia wszystkich, którzy mieli przyjemność jej skosztować:) Tak niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone;) Sos jest meeega:D Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie(...)odmiana:( Najlepiej w każdym bądź razie sprawdzą się takie, które nie rozpadają się po ugotowaniu. kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków ok. 150 g groszku cukrowego pół pęczka natki pietruszki Sos: 1 cebula (lub 2 szalotki) 1 łyżka musztardy starofrancuskiej 4 łyżki białego octu winnego 100 ml oleju 1 ząbek czosnku sól, pieprz   Ziemniaki szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Gotujemy

Smaki Na Talerzu
Kurczak z papryką 171

domu najchętniej jadanym mięsem. Na szczęście kurczaka można przygotować „na 100 sposobów”, więc się nie nudzi;) Tym razem sięgnęłam po udka, które wpierw namoczyłam w mleku i sosie sojowym, potem natarłam przyprawami, podsmażyłam, a następnie udusiłam z dodatkiem cebulki i papryki. Wyszło bardzo smacznie:) około 10 udek kurczaka (w tym u mnie 3 bez skóry i kości(...)osoby, która nie lubi „bawić” się z jedzeniem;) ) 4-5 łyżek sosu sojowego około 2 szkl. mleka 2 cebule 3 ząbki czosnku 3-4 duże czerwone papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz słodka papryka w proszku   Do miski wlewamy mleko oraz sos sojowy, mieszamy. Wkładamy umyte

Smaki Na Talerzu
Ketchup sos z cukinii 806

już się martwiłam, że cukinia tak się rozszaleje, że nie będę widziała co z nią robić. Ale to już żaden kłopot. Dziś zrobiłam   kilka słoiczków ketchupu, sosu z cukinii i powiem Wam, że jest pyszny. Wizja nadmiaru tego cudownego warzywa już mi nie straszna. Będą kolejne słoiczki   sosu. Składniki: 3kg cukinii (waga już po obraniu i wypestkowaniu) 500g(...)warzywa dusić w garnku aż się rozgotują, zblendować na gładki mus. Dodać przyprawy, cukier, ocet na koniec koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze prze 20 minut po czym przełożyć sos do słoiczków i pasteryzować   w słoiczkach przez kolejne 15 minut

W garach u Gosi
Milkshake bananowo-fistaszkowy 142

ładujcie baterie i cieszcie się smakami lata. Składniki (2 porcje): Shake: 1 szklanka lodów waniliowych 1 szklanka zimnego mleka 2 banany schłodzone w lodówce 2 łyżki masła orzechowego Dodatkowo: Sos toffi bita śmietana orzeszki ziemne Przygotowanie: 1) Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na jednolitą masę. 2) Napój rozlać do schłodzonych szklanek (polanych od wewnątrz sosem(...)toffi) i udekorować bitą śmietaną, sosem toffi oraz orzeszkami

Fitsweet.me
MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ W AKSAMITNYM SOSIE 239

włóżcie do niego pokrojona szynkę i chwilę przesmażcie. Dolejcie śmietanę, wrzućcie pokrojone szparagi (główki niech jeszcze poczekają na swoja kolej), wymieszajcie. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie moc palnika i gotujcie sos do momentu, aż szparagi staną się miękkie (to dosłownie kilka minut). Chwilę przed końcem gotowania dołóżcie czekające główki- one zrobią się najszybciej. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie(...)ugotujcie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, pamiętając aby zostawić trochę wody z gotowania makaronu (odlejcie przy odcedzaniu)- dolejcie ją do sosu, jeśli wydaje się Wam zbyt gęsty. Ugotowany makaron przełóżcie do naczynia, polejcie sosem, posypcie parmezanem i wymieszajcie. Podawajcie natychmiast

OliveandThyme
Orientalna fasolka szparagowa 128

przepis, a ja życzę Wam bon Appetit. Składniki (2 porcje): 250 g młodej fasolki szparagowej 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sezamu (u mnie kolorowy) chili Przygotowanie: 1) Fasolkę dokładnie umyć, w razie potrzeby usunąć końce i podgotować al dente w lekko osolonej wodzie(...)koniec fasolkę hartujemy). 2) Na patelni rozgrzać olej, dodać cukier oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. 3) Kiedy cukier zacznie się lekko karmelizować dodać ocet ryżowy, sos sojowy oraz odrobinę chili, ponownie wymieszać i dodać odcedzoną fasolkę. 4) Całość smażyć przez kolejne 5 min. cały czas mieszając, tak aby fasolka dokładnie popołączyła się z sosem. Pod koniec

Fitsweet.me
Placki z cukinii 112

więc można je dołączyć do swojego menu będąc na diecie. Dzięki temu, że nie są smażone w oleju smakują bardzo dobrze i są lekkie. Dodatkowo polecam przygotować do nich sos czosnkowo-ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego. Składniki Placki: 300 g cukinii 3 czubate łyżki mąki 1 jajko 1 mała cebula Sól, pieprz, oregano Oliwa z oliwek Sos: 100 g jogurtu

Programista w kuchni