pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK(...)przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego lub rybnego, sok z limonki, imbir i trawę cytrynową. Dwie ostatnie rzeczy, razem z wcześniej wyparzoną skórką z limonki, umieszczam w specjalnym sitku podobnym
Patchworkwieprzowej 1 mała cebula (ok. 60g) 1 jajko 4 łyżeczki kaszy manny 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki pszennej do otoczenia klopsików Składniki na sos: 1 puszka pomidorów krojonych (masa netto: 400g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula (ok. 50g) pieprz i sól do smaku 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta chili pieprzu(...)klopsików), a następnie otoczyć je dokładnie w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę z oliwek i podsmażyć klopsiki z obu stron do zarumienienia. W międzyczasie zblendować na sos: pomidory z puszki, cebulę, czosnek, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz, sól i szczyptę chili (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw). Tak przygotowany sos wlać do smażących się klopsików. Cukinię
Kulinarne Przebojepozorom wcale nie jest skomplikowany. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie , pampuchy ), kuleczki ziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli 100 g fety 100 g oscypka 2 gałązki świeżego tymianku(...)schab będzie miękki. Jeśli większość wody odparowała to ją uzupełniamy. Po tym czasie wyrzucamy czosnek i rozmaryn. W kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietanką. Dodajemy do niej dwie łyżki sosu i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do sosu, mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego Artykuł Schabowe poduszki nadziewane serami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeopakowania sera camembert, jajko, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Sałatka: 4 większe garście szpinaku, 125 g malin, większa garść borówek, 2 łyżki płatków migdałów, sos: nieduża dojrzała gruszka, łyżeczka miodu, łyżeczka octu balsamicznego, tymianek. Przygotowanie: Camembert panieruję w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażę aż serek się zarumieni. Osączam z nadmiaru tłuszczu. Gruszkę obieram, kroję w mniejsze kawałki(...)duszę na małym ogniu z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i tymianku około 5-7 minut. Następnie miksuję na gładki sos blenderem. Na talerzu układam szpinak, polewam sosem, układam owoce i płatki migdałów. Na tak przygotowaną sałatkę układam smażony ser. Propozycja podania: ziemniaki pieczone w panierce
JejKuchniaSos tatarski jest idealnym dodatkiem do ryb,jajek,wędlin czy kanapek.Na Wielkanoc w sam raz pasuje do jajek :).Do sosu można dodać ogórki kiszone,grzybki marynowane,najważniejszy jednak jest dobry majonez. SKŁADNIKI 5 łyżek dobrego majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone kilka grzybków marynowanych lub pieczarek natka pietruszki mała cebulka czerwona 2 łyżeczki chrzanu łyżka musztardy sól,pieprz(...)smaku WYKONANIE Ogórki, grzybki, cebulę kroimy w drobną kostkę do miseczki. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki,majonez,jogurt naturalny,chrzan.Dokładnie mieszamy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki na ok.godzinę aby smaki się połączyły.Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i dodajemy do naszych dań. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaJako, że na straganach królują teraz warzywa do przetworów, nie mogłam się powstrzymać przed przygotowaniem ajwaru. Przygotowałam go w wersji pikantnej Ale jeśli nie lubicie pikantnych sosów to zmniejszcie ilość ostrych papryczek. Ajwar to warzywna pasta/sos bardzo popularny na Bałkanach. Oczywiście w każdym kraju przepisy różnią się między sobą dodatkami lub kolorem sosu, ale jedno pozostaje bez zmian – BAKŁAŻAN(...)Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje
PatiGotujepaseczki, pokrojonego ciepłego kurczaka i przekrojone na pół ziemniaki. Lekko posolić i wymieszać. Smacznie i szybko. Można zjeść to danie również na zimno. Z jedną różnicą, polać wszystko sosem czosnkowym. Będzie wyborne. Przepis na sos czosnkowy , sos czosnkowy
Kuchnia Pokoleńmakaronem. Jeżeli Wy również, to wierzcie mi, że ta propozycja podbije Wasze serca. Makaron Lubella mini rurki z warzywami podany z groszkiem, szpinakiem i kurczakiem w pysznym sosie śmietanowym tworzy wyborne danie, które możecie przygotować z łatwością w domowym zaciszu i poczuć się jak na wakacjach we Włoszech. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku(...)Całość posypać solą i pieprzem, wymieszać, nałożyć pokrywę i smażyć w ten sposób mieszając od czasu do czasu, tak aby cały makaron zmiękł. Jeżeli makaron będzie nadal twardy, a sos zgęstnieje, to dolać ponownie wody. Gdy makaron będzie już odpowiednio miękki, a sos gęsty, to w razie potrzeby potrawę doprawić, po czym przełożyć do niej wcześniej przygotowany szpinak (jeżeli już
Passions hobbies lifecienkie plasterki, tutaj kroimy ogórki wzdłuż, przez co obraz samego dania zupełnie się zmienia. Pikanterii nadaje tu ostra papryczka oraz piórka czerwonej cebuli, a zwykle dodawaną śmietanę, zastępujemy sosem sojowym. 3-4 długie ogórki zielone 1 czerwona cebula sok z 1 limonki 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 4 łyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól Ogórki obieramy(...)kroimy na plasterki lub półplasterki. Całość umieszczamy w misce i polewamy sokiem z połowy limonki. W szklance mieszamy pozostałe składniki, a więc resztę soku z limonki, 3 łyżki sosu sojowego, olej rzepakowy, cukier, sól oraz drobno pokrojoną i pozbawioną nasion papryczkę chili. Chwilę przed podaniem polewamy ogórki przygotowanym dressingiem. Przepis znaleziony na KuchniaLidla.pl
Smaki Na TalerzuDelikatne kawałki piersi z kurczaka duszone w śmietankowym sosie z dodatkiem miękkiego, niedojrzewającego serka, który się zwie podkarpacką bryndzą. Tak przygotowane mięso idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków. W sam raz na letni obiad :) 2 filety z kurczaka sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka mielona 2 cebule 1 łyżka mąki pszennej 160 g bryndzy podkarpackiej(...)zeszkli, oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć. Serek bryndzę rozetrzeć w pół szklanki bulionu. Stale mieszając cebulę wlać rozprowadzony serek, kremówkę i pozostały bulion. Wymieszać i chwilę pogotować, aż sos zacznie gęstnieć. Na końcu włożyć usmażone kawałki kurczaka i dusić przez parę minut. Podawać z dodatkami posypując po wierzchu świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni
https:KKuchniaMniamPulpeciki z indyka w delikatnym sosie z suszonymi pomidorami i koperkiem. Mięsko w formie małych kulek najpierw obsmażamy, a następnie gotujemy w bulionie. Pod koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, koperek i śmietankę. Mięsko przygotowane w ten sposób jest lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z puszystym ryżem lub tłuczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI / 4 porcje PULPETY(...)mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha bułka kajzerka mleko do namoczenia 1 jajko mąka do obtoczenia olej roślinny np. kokosowy do smażenia SOS 500 ml bulionu lub wody 5 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka / drobno pokrojonych 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA
cool and mintyjogurtu naturalnego -ząbek czosnku -suszone oregano Do serka dodajemy śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę oregano, sól, odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. sos curry -2 łyżki majonezu -2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego -2 łyżki łagodnego ketchupu -1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki -1 ząbek czosnku -2 łyżeczki curry Wszystkie składniki dokładnie, ręcznie miksujemy(...)Odstawiamy sos na godzinkę aby smaki się zintegrowały. Sosy podajemy do mięs grillowanych, ale z warzywami również dobrze się komponują
Kulinarne przemysleniaprowansalskimi. Coś co zaskoczy chyba wszystkich! Składniki: * 2 szklanki ciemnego ryżu * 1 pierś z kurczaka * 4 suszone pomidory * 3 plastry wędzonego boczku * 1.5 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki sosu sweet chili * wegeta, pieprz * 2 łyżki oliwy z oliwek Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pierś kroimy w małą kostkę, doprawiamy wegetą i pieprzem (1/4 łyżeczki) i podsmażamy na oliwie(...)oliwek. Boczek kroimy w małą kostkę i dodajemy do smażącego się kurczaka. Pomidory kroimy w najmniejszą kostkę. Do boczku i kurczaka dodajemy sos sweet chilli, wegetę, pieprz oraz zioła prowansalskie. Na sam koniec dodajemy pomidory, i smażymy przez około 2 minuty. Sos z mięsem mieszamy z ugotowanym ryżem. Smacznego
Klasyka Gotowaniasmażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3 minut i gotowe. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mączkę ziemniaczaną do gotującego się sosu. Cały czas mieszać. Jeśli już zauważycie że jest sos gęsty nie dodawać całej mączki ziemniaczanej. Smacznego
Kuchnia PokoleńPesto Rosso to czerwony sos, którego głównym składnikiem są suszone pomidory. Idealny dodatek do ulubionego makaronu, polecam również jako smarowidło do kanapek i tostów. Składniki: szklanka suszonych pomidorów 4 łyżki orzechów piniowych 4 łyżki startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku szczypta chilli 1/2 szkl. oliwy z oliwek sól Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć przez(...)praskę. Wszystkie składniki sosu wrzucić do blendera i zmiksować. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodać więcej oliwy. Doprawić ewentualnie solą. Przechowywać w lodówce do tygodnia
wyzwania kuchenne