Nazwałam to danie gulaszem, ponieważ całość dania to: mięso mielone z indyka, marchewka, groszek, cebula i sos słodko-kwaśny. Gulasz, a nawet warzywno-mięsny kociołek podaję z ryżem, rozmaitymi kaszami lub (najczętniej! tacy z nas makaroniarze ) z makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 1 pomidor pokrojony(...)kostkę słoik sosu słodko-kwaśnego 2 cebulki 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory z zalewy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka, lubczyk oliwa z oliwek Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa, pomidora i suszone pomidory z zalewy. Chwilę podsmażam, dodaję mięso. Smażę do miękkości warzyw i gotowości mięsa
Zasmakuj KuchniWiecie czym jest remulada? Remulada duńska to gęsty sos na bazie majonezu z dodatkiem warzyw. Wyczuwalny jest smak kapusty, ogórka, cebuli i curry. Można go dodawać do jajek, wędlin, grillowanych warzyw, świetnie smakuje także z nachosami. U mnie remulada posłużyła jako marynata do schabu. Smak zaskakujący. Składniki: schab 1 łyżka masła 2 łyżki remulady duńskiej od FolWark 2 łyżki śmietany(...)obydwu stron, układam w naczyniu żaroodpornym. Dodaję masło. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuje schab, z naczynia żaroodpornego przelewam powstały sos do rondelka, dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ryżem. Spróbujcie- jest pyszne. Artykuł Schab remuladowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plobiad klopsiki z mięsa indyczego przyprawione sporą ilością majeranku i przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką. Składniki(...)mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła. Gotowe wrzucam na patelnię z warzywami, dodaję sos boloński Jamar , przyprawiam w razie potrzeby. Do mojego dania wykorzystałam sos boloński Jamar Gotowe! Smacznego
Zasmakuj Kuchnikurczaka 1 papryka czerwona 1 papryczka chili ok. 2 cm imbiru świeżego 1 czerwona cebula 1-2 ząbki czosnku 1 marchewka średniej wielkości 4 łyżki orzeszków ziemnych 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki sezamu 2-3 łyżki Oleju Wielkopolskiego Kokos 2-3 torebki ryżu Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania składników... Filet z kurczaka myjemy(...)osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i odstawiamy na około 30 min. Paprykę oraz papryczkę chili myjemy, usuwamy nasiona i kroimy - czerwoną paprykę w kostkę, a papryczkę chili w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach
Kuchnia MagdaLenyodłożyć z 2 szklanki grzybów do kotletów, resztę zalać wywarem, dać kostkę rosołową, śmietanę i gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką(...)pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki sa idealne na wszelkie sosy czy kotlety, kotlety można je łączyć z kaszą, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgarnek w wodą i wtedy to są kluchy na łachu. Ja gotuję je na sitku do robienia galuszek bo świetnie się do tego nadaje. Pampuchy najlepiej smakują z jakimś sosem, którym można je polać. Tym razem zrobiłam wersję z owocami jagodowymi, śmietaną i cukrem, bo pogoda paskudna i chciałam przywołać smak lata. Ale takie pyzy drożdżowe równie dobrze smakują(...)sosem waniliowym lub sosami wytrawnymi - pieczeniowymi, mięsnym czy grzybowym. Jeżeli jeszcze nie znacie takich klusek to zachęcam do ich przygotowania. To łatwe i pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawielu domach na obiad. Jest bardzo smaczne, tanie i można zrobić ich tyle żaby spokojnie starczyło na dwa dni. Najczęściej gotowe pulpety obsmaża się, a następnie dusi w sosie by mięso w środku było ugotowane. Ja moje przygotowałam w trochę inny sposób, bo bez smażenia. Gotowy sos zblendowałam a następnie dodałam do niego pulpety i udusiłam. Są dzięki temu zdecydowanie(...)bułkę oraz połowę posiekanej cebulki dokładnie wyrabiamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy czosnek i cebulkę. Dusimy 10 minut. Po tym czasie sos blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Wrzucamy pulpety i wszystko razem gotujemy jeszcze około 20 minut. Smacznego
Życie ze smakiemprzygotowanej kaczki jest to, aby jej nie wysuszyć (czyli nie przeciągnąć). Wówczas będzie szara i gumowa. Kaczka powinna być soczysta i różowa w środku. Piersi z kaczki podaje z sosem ze śliwek i żurawin ( przepis na sos do kaczki tutaj ) w towarzystwie puree ziemniaczanego. The post Piersi z kaczki z sosem ze śliwek i żurawin appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaoliwek 1 mały słoik marynowanych pieczarek 5-6 korniszonów kilka suszonych pomidorów 3/4 małego słoiczka czosnku marynowanego z ziołami 75 g płatków migdałowych 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1/2 łyżeczki soli pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę do garnuszka lub słoiczka(...)Dodajemy sól, pieprz, musztardę, sok cytrynowy oraz miód. Dokładnie mieszamy. Cienkim strumieniem wlewamy oliwę i dalej mieszamy aż do uzyskania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Schładzamy. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki, jeśli kupiliśmy w całości, kroimy na plasterki
Smaki Na Talerzuprzygotować w sezonie jesienno-zimowym. Chili con carne z indykiem, dynią, papryką i kukurydzą. Z gorzkim kakao, które wzbogaca smak całego dania i mnóstwem pysznych dodatków do podania. Sos jest bogaty w smaku, świetnie doprawiony i sycący. Nie za rzadki i nie za gęsty, dużą ilością pysznych składników. Dodatkowym atutem jest łatwość i szybkość przygotowania oraz to, że można(...)dodajemy ziarna kukurydzy, pokrojoną w kostkę dynię i paprykę oraz 1 łyżkę kakao. Mieszamy, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do małego. Gotujemy 25 minut lub dłużej, aż sos zredukuje się i zagęści. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Gęstość sosu regulujemy bulionem. Posypujemy serem, podajemy z pokruszonymi nachosami, papryczką jalapeno, kwaśną śmietaną i cząstkami limonki do wyciśnięcia
cool and mintyIdealny sos tatarski? A może jako sałatka? To już zdecydujcie sami. Pewne jest, że dobrze smakuje i chętnie sięga się po dokładkę! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 300 g pieczarek 1 cebula 5-6 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 1/2 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą(...)Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ogórkom odkrajamy końcówki i również kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę i ogórki wrzucamy do miski z pokrojonymi pieczarki. Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sól oraz pieprz i to mieszamy łyżką. Powstały sos umieszczamy w misce z pokrojonymi warzywami i mieszamy. Próbujemy na smak. Można jeść od razu
Gotuj z Mąkąpiwny jest aromatyczny i idealny do wina lub piwa. Dobrze zblendowany jest idealnym dodatkiem do krakersów, tacos, czy paluszków. Można go podawać razem z selerem naciowym, czy też marchewką. Sos worchestershire i musztarda dijon w nim zawarte, a także tabasco nadają bardzo ciekawych doznań kulinarnych. Jak zrobić? Zacznijcie od obejrzenia filmu. Polecamy też naszą sałatkę meksykańską . Film Składniki(...)serowo-piwny 300 g sera mimolette – poczytaj więcej o tym serze tutaj. szklanka piwa typu lager (np. Namysłów, Perła) pieprz cayenne łyżka musztardy dijon dwa ząbki czosnku łyżeczka sosu worchestershire tabasco (dowolne) pieprz i sól Przepis Ser mimolette tarkujemy, po czym wrzucamy go do blendera. Do urządzenia dodajemy kolejne szklanka piwa, pieprz cayenne, łyżkę musztardy dijon, dwa ząbki wyciśniętego
Kuchennyviral.plskrzydełek kurczaka 2 łyżki oleju sól i pieprz 6 łyżek mąki 1 łyżka papryki w proszku 1 łyżeczka chili (lub cayenne lub jalapeno) 4 łyżki masła 1 łyżka słodkiego sosu chili 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu cydrowego (winnego) 1 łyżka brązowego cukru (muscovado) 1/2 łyżeczka soli Wykonanie: Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić na części (końcówki odrzucić). Wymieszać(...)ułożyć skórkami do góry na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Przewrócić kilka razy. Masło rozpuścić w rondelku, dodać pozostałe składniki sosu i wymieszać dokładnie. Upieczone skrzydełka wymieszać z sosem w misce lub polać nim obficie na talerzu
zadanie-gotowanieminut, co jakiś czas mieszając, w połowie gotowania dolać białe wino. Po 15 minutach dolać śmietankę i zmiksować blenderem na gładką masę. Ryż risotto ugotować wg przepisu. Sos szpinakowy doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka. Ryż wymieszać lub polać sosem (my wolimy polane sosem). Całość posypać serem. Smacznego
TrufelkowoSznycle z indyka w sosie na bazie świeżego ananasa, jabłek i cebuli, z dodatkiem ryżu z rodzynkami i curry to pyszna, indyjska propozycja na obiad. Zasmakuje każdemu miłośnikowi konkretów na słodko (ja do takich należę:) ). Zainspirował mnie przepis Michela Morana . Składniki: Sznycle z indyka 500 g 2 plastry świeżego ananasa 1 jabłko 1 czerwona cebula 1 garść rodzynek namoczonych(...)wodzie liść laurowy papryka słodka przyprawa curry natka pietruszki suszonej 1/2 kostki rosołu z kury 200 ml wody sól pieprz olej 1 woreczek ugotowanego ryżu dodatkowo do sosu: 1 czerwona cebula 1 plaster świeżego ananasa 1 jabłko 1/2 filiżanki białego wytrawnego wina śmietana 30 % (na oko) Wykonanie: Jabłko obrać, usunąć gniazda pokroić wraz z ananasem i cebulą w drobną kostkę
Trufelkowo