kraju. Nazbierałam grzybów dużo w tym wodnichy późne. Nikt tych grzybków nie zbiera w moim lesie i mam dużo dla siebie, a są smaczne i idealnie nadają się na sosy czy jako farsz do pierogów. Jeśli nie macie grzybów leśnych zróbcie sos z pieczarek, będzie ok. Farsz do dzisiejszych pierogów zrobiłam z dyni jaką dostałam od znajomych, nie wiem(...)się nazywa, jednak piżmowa lub hokkaido będą ok. Zabieramy się za pierogi. Dyniowe pierogi z szałwią w sosie z grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepiecz kilka minut aż będzie gotowy. Szpinak opłukaj, odetnij łodygi. Na rozgrzaną patelnię wyciśnij ząbek czosnku, a następnie dodaj szpinak. Smaż na oleju np. rzepakowym aż liście zwiędną. Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło i dodać mąkę. Smażyć 2-3 minuty a następnie zmniejszyć ogień. Dodać stopniowo mleko. Na delikatnym ogniu wymieszaj mleko z masą. Mieszaj aż sos zgęstnieje(...)Dopraw gałką muszkatołową solą i pieprzem. Gdy sos ostygnie dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószoną mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni
I LOVE LIFEjest, to najpierw muszę podesłać Wam inny, z którym właśnie to ciasto jest powiązane :P Trochę zagmatwane, ale mam nadzieję, że rozumiecie ;) Póki co musicie się zadowolić domowym sosem karmelowym, który smakuje tak dobrze, że u mnie chyba deserów żadnych nie doczeka. Łyżeczką wyjadam regularnie i zostało go już tyle, co kot napłakał... Ale zrobi się nowy, jak będzie(...)pozostawiamy nie mieszając aż do momentu skarmelizowania się. Następnie ściągamy i uważając dodajemy masło oraz śmietankę. Przekładamy na palnik i mieszamy do połączenia, dodajemy sól, po czym przestudzony sos przekładamy do słoiczków i chowamy do lodówki. Sól w tej ilości nie sprawi, że sos będzie słony, ale doda mu wyrazistości i charakteru
Kuchnia w czekoladzieRoladki z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami Bardzo smaczne i proste w przygotowani, roladki wieprzowe z pysznym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej) 1/2 szklanki mąki 250g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 cebula 1 łyżka(...)suszone grzyby, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut *** *** W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki. Przed
Blog z Apetytemkażdy pełen dodatków, które znajdziemy na targach o danej porze roku. Mam nadzieję, że zainspirują Was do stworzenia we własnej kuchni czegoś pysznego! Spróbujcie! WIOSNA SPAGHETTI Z ŁOSOSIEM W SOSIE CYTRYNOWYM SKŁADNIKI: * makaron Spaghetti Barilla – 300 g * filet z łososia wędzony na zimno – 200 g * koperek – 1 pęczek * żółtko – 3 szt * masło – 100 g * skórka(...)momentu, aż pomidory się rozpadną ( w razie potrzeby blendujemy ), dorzucamy okrojone pomidory koktajlowe. Doprawiamy octem balsamicznym i odrobiną cukru. Dusimy na małym ogniu pd przykryciem ok. 10 minut ( sos ma być gęsty ). Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie obtaczamy w sosie i podajemy na gorąco ze świeżo tartym serem. JESIEŃ BAVETTE Z RICOTTĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I BUŁKĄ
Ostra na SłodkoTaki kalafior zapieczony z cukinią oraz kiełbasą pod beszamelowym sosem serowym jest fajną opcją np na ciepłą kolację. Porcja jest wystarczająca dla 3-4 osób (choć wiele tak na prawdę będzie zależało od wielkości kalafiora i apetytu domowników;). 1 duży kalafior 1 cukinia 300 g cienkiej kiełbasy zioła prowansalskie sól, cukier szczypta kwasku cytrynowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła(...)patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, chwilę przesmażamy razem. Następnie cebulę oprószamy mąką i energicznie mieszając smażymy razem jeszcze 2-3 minuty. Nie przerywając mieszania, wlewamy mleko. Gotujemy do zgęstnienia sosu, wówczas zdejmujemy go z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po lekkim przestudzeniu mieszamy z żółtkami oraz tartą mozzarellą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rozkładamy naprzemiennie różyczki kalafiora, plasterki kiełbasy
Smaki Na TalerzuCoulies to lekki sos owocowy dodawany do deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce(...)gotujemy z cukrem, aż rozpadną się i utworzą sos. Studzimy i przecieramy przez sitko. SKŁADNIKI / na 1 SZKLANKĘ 500 g malin / świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru / można dać więcej jeśli owoce są bardzo kwaśne WYKONANIE W rondelku na małym ogniu, podgrzewamy maliny z cukrem. Kiedy owoce rozpadną się i zagotują, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez przykrycia przez
cool and mintydługiej przerwie, znowu skusiłam się na makaronową sałatkę – w jednej z moich ulubionych wersji, bo z warzywami: kolorową papryką, ogórkiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Tym co spajało całość był sos tatarski – ja wykorzystałam gotowy, ze słoiczka, ale jeśli macie czas i ochotę, możecie przygotować go sobie od podstaw samodzielnie. 1 opakowanie ulubionego makaronu 2 pojedyncze piersi kurczaka(...)papryce: czerwonej, zielonej i żółtej pęczek koperku 1 ogórek zielony tzw wąż kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mały słoiczek sosu tatarskiego (250ml) 1 łyżeczka musztardy przyprawa do gyrosa sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Polewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy je przyprawą do gyrosa
Smaki Na TalerzuWolno duszony kurczak w sosie pomidorowym, mięciutki, aromatyczny i bardzo łatwy do przyrządzenia. Czas przygotowania: Godzina Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Klasyk włoskiej, wiejskiej kuchni, typowy szczególnie dla Toskanii. Nazwa „Pollo alla cacciatora” czasem tłumaczona jest jako kurczak po myśliwsku, bo „cacciatore” to po włosku myśliwy. Właściwsza jest jednak nazwa kurczak żony myśliwego(...)bardzo różne i na liście można znaleźć marchew, seler, paprykę, anchois i kapary. My proponujemy wersję pollo alla cacciatore bardzo prostą, bez specjalnych dodatków, bo i tak najważniejszy jest sos pomidorowy oraz przyprawy: rozmaryn i jałowiec, które nadają kurczakowi leśnego, „myśliwskiego” smaku. Najlepiej użyć świeżego rozmarynu, ale jeśli go nie macie, dodajcie suszony, wcześniej utarty na proszek w moździerzu
Niedzielny kucharzzakończenie cukiniowego sezonu – prosty, świeży, sycący i pyszny. Makaron z cukinii jest szybki do przygotowania, pełny błonnika, soczysty i lekki. Steki w tym zestawie to główne źródło białka a sos – mocno ziołowy, pikantny i odrobinę tłusty – idealnie spaja całość. Obiad w 20 minut – czas start! Stek ogrzewamy do temperatury pokojowej – wyjmijcie go z lodówki odpowiednio wcześniej. Cukinie myjemy i pozostawiamy(...)płatki chili, oberwane listki natki pietruszki i porwane w dłoniach listki bazylii. Wlewamy sok cytrynowy i oliwę z oliwek i miksujemy (lub ucieramy w moździerzu) wszystko razem na gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i zaczynamy smażyć stek – przed samym smażeniem osolony i posypany grubo mielonym pieprzem (steki nauczycie się smażyć TUTAJ
Karo in the KitchenWitajcie, polędwiczki wieprzowe to chyba moje ulubione mięso. W sosie musztardowym, z pieczarkami, a nawet w sosie własnym... Uwielbiam :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać nową odsłonę polędwiczek, prosto z pieca. Polędwiczki wieprzowe z piekarnika 2 polędwiczki, 3 cebule, połowa papryki zielonej/ czerwonej 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, pieprz, sól Cebule i czosnek obieramy, kroimy w talarki. Paprykę(...)polędwiczki, a następnie posypujemy je cebulą. Polędwiczki pieczemy w piekarniku przez około 45 min w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas obracałam polędwiczki i podlewałam je powstałym sosem
Kuchnia moimi oczamioliwy z oliwek 20 ml mleka 15 g soli Dodatkowo: kilka listków sałaty karbowanej lub rzymskiej pomidory 150-200 g boczku w plastrach kawałek parmezanu lub grana padano Sos: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier W małej miseczce umieszczamy(...)minut (do zrumienienia). Warzywa myjemy. Pomidory kroimy na plasterki. Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Ser kroimy na cienkie plastry (przyda się np obieraczka do warzyw). Składniki na sos łączymy razem. Dodajemy startego na drobnych oczkach tarki ogórka. Bułki kroimy na pół, smarujemy sosem, kładziemy listek sałaty, plasterki pomidora po 1 lub po 2 plasterki boczku oraz ser. Przykrywamy drugą
Smaki Na Talerzususzonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych” jajek z majonezem. Jajka podajemy z sosem majonezowo- musztardowym . Poniżej znajdziecie listę składników i przepis. Składniki 6 jajek 120g sera feta 8 suszonych pomidorów sól pieprz Składniki na sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka jogurtu(...)żółtko. Żółtko przekładamy do miseczki, dodajemy fetę i wszystko rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojone bardzo drobno pomidory suszone, szczyptę soli, pieprzu i mieszamy. Białka faszerujemy przygotowanym farszem. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy nim jajka. Najlepiej to zrobić chwilę przed podaniem. Smacznego! Artykuł Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Korsarza Pieczone żeberka są zawsze genialne . Ja uwielbiam tą część mięsa wieprzowego najbardziej ze wszystkiego Moje chłopaki także nie gardzą , a już szczególnie jeśli jest do nich jakiś ciekawy sos . Poniższy przepis jest moim wytworem . Uwielbiam bawić się w kuchni różnymi przyprawami i składnikami . A jeszcze bardziej lubię gdy efekt tej zabawy powoduje zachwyt domowników Nie ma nic przyjemniejszego(...)wyjmujemy z piekarnika , ostrożnie otwieramy woreczek . Żeberka układamy na desce do krojenia , a resztę zawartości woreczka przelewamy do rondelka . Jeśli wywaru jest mało , dolewamy trochę wody . Blendujemy na gładki sos wywar razem z cebulą , pieczonym czosnkiem ,ewentualnie doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku . Żeberka kroimy w paski , układamy na talerzach i obficie polewamy sosem . Podajemy na gorąco z dowolnymi
Ogrodnik w podróżydomowa. W celu zrobienia marynaty należy połączyć 12 łyżek wybranej oliwy z pięcioma ząbkami obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Następnie należy dodać łyżkę musztardy oraz dwie łyżki jasnego sosu sojowego. Na koniec sos trzeba przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Wystarczy odczekać około 10 minut, aby marynata czosnkowa do kurczaka nadawała się natarcia mięsa. Tak przyrządzony kurczak z pewnością będzie doskonałym
sierotka maRysia w kuchni