przekrojonych na pól grzybów słomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Okra wymaga dodatkowego przygotowania. Należy(...)kokosowego, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Wlać resztę mleka kokosowego, lub tak jak pisałam wcześniej , mleko i śmietankę kokosową. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować. Ja zaczynam od batatów
Jemy Pijemyzazwyczaj rybka , taka to już tradycja lub przyzwyczajenie Dobre przyzwyczajenie , bo zdrowe . To bardzo lekka propozycja , jeśli jednak ktoś chce ją jeszcze bardziej odchudzić , wystarczy nie podawać z sosem ..chociaż bez niego , to już nie to samo . Dorsz wychodzi delikatny i dzięki owijce z cukinii pozostaje soczysty . Naprawdę fajna potrawa i wbrew pozorom , prosta do zrobienia . Składniki : 5 polędwiczek(...)dorsza ( mrożonych ) 2 małe cukinie ( takie mają miękką skórkę ) 5 cienkich plastrów masła 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól , biały pieprz do smaku przepis na sos beszamelowy znajdziecie tutaj mały słoiczek kaparów ( ja użyłam własnych z nasturcji ) Polędwiczki z dorsza rozmrażamy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , doprawiamy białym pieprzem i odstawiamy . Cukinie myjemy , po czym obieraczką do warzyw skrawamy cienkie plastry
Ogrodnik w podróżyPieczone śliwki + lody waniliowe + sos karmelowy + płatki migdałowe = LOVE :) Deser banalny w swojej prostocie, a mega zachwycający w smaku- idealny na dziś, na jutro i... póki jeszcze dostępne są świeże śliwki! :) * śliwki węgierki- po 5-6 szt na osobę * lody waniliowe- ilość wedle uznania :) (wiadomo- sporna kwestia, hihii) * sos karmelowy- ilośc wedle uznania :) (j.w) * płatki migdałowe- ilośc wedle uznania(...)Przekrojone na pół i wypestkowane śliwki piec w 180 stopniach przez około 15 minut, aż będą miękkie. Upieczone śliwki ułożyć na dnie pucharków, dodać lody, polać sosem karmelowym i posypać podprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamielonej wołowiny 70 g parzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej 400 g krojonych pomidorów (bez skórki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 250 g czerwonej fasoli z puszki /można(...)czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także krojone pomidory i czekoladę. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 1-2 godziny, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną paprykę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Awokado kroimy w plastry, posypujemy
cool and mintypełni sezonu grzybowego (wczoraj ponad 80 prawdziwków zebranych!) - zapraszam na pyszne polędwiczki z sosem grzybowym z dodatkiem śmietany i świeżych aromatycznych ziół :) Poza sezonem możemy skorzystać oczywiście z grzybów mrożonych lub suszonych (te oczywiście wcześniej namaczamy). SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 266 kcal) 450 g polędwiczek wieprzowych 300 g leśnych grzybów 1 biała cebula 2 łyżki śmietany(...)słodką papryką. Wlewamy bulion, dodajemy mięso,przykrywamy i dusimy około 20 minut. Śmietanę mieszamy z i kilkoma łyżkami wywaru z rondla. Dodajemy szczyptę kurkumy. Dodajemy do sosu i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody i dolewamy do garnka. Dusimy razem kilka minut na małym ogniu - aż sos zgęstnieje. Posypujemy posiekanymi ziołami. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis : Składniki: (10 pizzerinek) na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 15 g drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru na sos: 10 łyżeczek przecieru pomidorowego 150 ml wody 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Składniki(...)ciepłą wodą w dużej misce, dodajemy resztę składników, całość wyrabiamy do gładkiego i elastycznego ciasta. Przekrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 g. 2. sos: przecier mieszamy z wodą dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, chwile gotujemy doprawiamy przyprawami, odstawiamy. 3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na masełku na złoty kolor
Mój pomysł naPrzeczytałam książkę Frances Mayes "Codzienność w Toskanii" i znalazłam w niej mnóstwo fajnych przepisów min. na ten sos. Jak pisze autorka sos idealny do szparagów, frytek albo surowych warzyw. Pyszny jest z krewetkami, jako dodatek do sałatek, które dzięki niemu zyskują jedyny i niepowtarzalny smak. Samo przygotowanie sosu to zaledwie 5 minut, zabieramy się do dzieła? Aioli - majonez
Moje Małe CzarowanieWybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze. Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę do surówki z kapusty i marchewki. Składniki: 1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej(...)białej kapusty 1/2 bulwy fenkułu 1 duża marchew 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (bez soli) lub nerkowców Dressing do sałatki: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru 2 łyżki posiekanego szczypiorku z dymki 1 łyżeczka oleju sezamowego lub mniej (jak lubicie) Przygotowanie: Kapustę poszatkować na niewielkie
Codziennik Kuchennybulionu ( można użyć kostek rosołowych , ja też nie zawsze mam własny pod ręką ) 2 łyżeczki granulowanego czosnku ( to nie jest zbyt dużo , soja słabo ciągnie smak) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru sól, chilli do smaku 12 jajka 2 łyżki sezamu czarnego 2 łyżki sezamu białego 1 /2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Suche kotlety sojowe , zalewamy bulionem(...)dodajemy do nich cukier, czosnek, sos sojowy i całość doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do czasu ,aż w kotlety będzie można swobodnie wbić widelec . Odławiamy z bulionu i odstawiamy do wystygnięcia . Teraz , kiedy kotlety już przestygły , rozbijamy jajka jak do kotletów schabowych . Bułkę tartą , łączymy z sezamem czarnym i białym . Kotlety solimy , posypujemy chilli , obtaczamy w jajku , bułce z sezamem
Ogrodnik w podróżypół Ustawiamy roladki pionowo w naczyniu żaroodpornym. 6. Na koniec wierzch roladki posypujemy odrobiną startego żółtego sera. 7. Zapiekamy 25 min w 180 stopniach. Sos: 1. Puszkę pomidorów wlewamy do rondelka i nastawiamy na mały ogień bez przykrycia. 2. Kiedy nadmiar wody wyparuje, dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę czosnku, 3 listki(...)bazylii i pół łyżeczki soli. 3. Na koniec sos miksujemy blenderem ręcznym. 4. Sos podajemy razem z roladkami. Smacznego
Mój pomysł naMakaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie. Zapraszam do zapoznania(...)stopniowo dolewać bulion cały czas mieszając tak aby nie zrobiły się gródki najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem. 5. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego 6. Zaczynamy faszerować nasz makaron przygotowanym farszem i układamy makaroniki na sosie 7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na wierzch 8. Zapiekamy
Mój pomysł naSos ten jest idealny do wielu dań z ziemniaków, ryżu, makaronu czy mięsa. Pyszny a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Składniki: * 7-8 pieczarek * 3 łyżki masła * sól, pieprz do smaku * ząbek czosnku * posiekana natka pietruszki do smaku * 2 łyżki mąki wymieszane z wodą * 1 szklanka wody Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na roztopionym maśle, lekko podlać(...)solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodać posiekaną natkę pietruszki (ilość według uznania). Podlać resztą wody i gotować na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie sos zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą (ilość mąki według uznania, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu
Zrób to smaczniesmaku. Szybko się gotują – ok. 1 minuty. Dzięki nim, możemy przygotować szybki i smaczny obiad w 5-10 minut ! Tortellini z ricottą i szpinakiem idealnie się komponują w sosie aromatyzowanym limonką, z łososiem i cukinią. Spróbujcie koniecznie! Składniki: (4 porcje) 300 g filetu z łososia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula 1 mała cukinia(...)osolonego wrzątku wrzucić świeże tortellini i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie ok. 1 minuty od zawrzenia wody po wrzuceniu pierożków) . Odcedzić. Wrzucić na patelnię do sosu z łososiem. Wymieszać. Przyprawić szczyptą soli. Dodać skórkę z limonki. 250 g świeżego Tortellini ze szpinakiem i ricottą Wyłożyć na talerze, udekorować świeżym koperkiem. mała garść świeżego koperku do dekoracji
Moja DelicjaBędzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Podaję przepis na domowe pulpeciki rybne, ale jeżeli nie mamy czym zmielić , albo nie chcemy sami zrobić możemy kupić gotowe i polać sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku(...)pulpeciki ( dłonie najlepiej moczyć w wodzie, żeby pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć na gładki
Pysznosci Babci Basi