Pulpeciki z indyka w delikatnym sosie z suszonymi pomidorami i koperkiem. Mięsko w formie małych kulek najpierw obsmażamy, a następnie gotujemy w bulionie. Pod koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, koperek i śmietankę. Mięsko przygotowane w ten sposób jest lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z puszystym ryżem lub tłuczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI / 4 porcje PULPETY(...)mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha bułka kajzerka mleko do namoczenia 1 jajko mąka do obtoczenia olej roślinny np. kokosowy do smażenia SOS 500 ml bulionu lub wody 5 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka / drobno pokrojonych 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA
cool and mintyjogurtu naturalnego -ząbek czosnku -suszone oregano Do serka dodajemy śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę oregano, sól, odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. sos curry -2 łyżki majonezu -2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego -2 łyżki łagodnego ketchupu -1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki -1 ząbek czosnku -2 łyżeczki curry Wszystkie składniki dokładnie, ręcznie miksujemy(...)Odstawiamy sos na godzinkę aby smaki się zintegrowały. Sosy podajemy do mięs grillowanych, ale z warzywami również dobrze się komponują
Kulinarne przemysleniaprowansalskimi. Coś co zaskoczy chyba wszystkich! Składniki: * 2 szklanki ciemnego ryżu * 1 pierś z kurczaka * 4 suszone pomidory * 3 plastry wędzonego boczku * 1.5 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki sosu sweet chili * wegeta, pieprz * 2 łyżki oliwy z oliwek Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pierś kroimy w małą kostkę, doprawiamy wegetą i pieprzem (1/4 łyżeczki) i podsmażamy na oliwie(...)oliwek. Boczek kroimy w małą kostkę i dodajemy do smażącego się kurczaka. Pomidory kroimy w najmniejszą kostkę. Do boczku i kurczaka dodajemy sos sweet chilli, wegetę, pieprz oraz zioła prowansalskie. Na sam koniec dodajemy pomidory, i smażymy przez około 2 minuty. Sos z mięsem mieszamy z ugotowanym ryżem. Smacznego
Klasyka Gotowaniasmażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3 minut i gotowe. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mączkę ziemniaczaną do gotującego się sosu. Cały czas mieszać. Jeśli już zauważycie że jest sos gęsty nie dodawać całej mączki ziemniaczanej. Smacznego
Kuchnia PokoleńPesto Rosso to czerwony sos, którego głównym składnikiem są suszone pomidory. Idealny dodatek do ulubionego makaronu, polecam również jako smarowidło do kanapek i tostów. Składniki: szklanka suszonych pomidorów 4 łyżki orzechów piniowych 4 łyżki startego parmezanu kilka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku szczypta chilli 1/2 szkl. oliwy z oliwek sól Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć przez(...)praskę. Wszystkie składniki sosu wrzucić do blendera i zmiksować. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodać więcej oliwy. Doprawić ewentualnie solą. Przechowywać w lodówce do tygodnia
wyzwania kuchennepiwny jest aromatyczny i idealny do wina lub piwa. Dobrze zblendowany jest idealnym dodatkiem do krakersów, tacos, czy paluszków. Można go podawać razem z selerem naciowym, czy też marchewką. Sos worchestershire i musztarda dijon w nim zawarte, a także tabasco nadają bardzo ciekawych doznań kulinarnych. Jak zrobić? Zacznijcie od obejrzenia filmu. Polecamy też naszą sałatkę meksykańską . Film Składniki(...)serowo-piwny 300 g sera mimolette – poczytaj więcej o tym serze tutaj. szklanka piwa typu lager (np. Namysłów, Perła) pieprz cayenne łyżka musztardy dijon dwa ząbki czosnku łyżeczka sosu worchestershire tabasco (dowolne) pieprz i sól Przepis Ser mimolette tarkujemy, po czym wrzucamy go do blendera. Do urządzenia dodajemy kolejne szklanka piwa, pieprz cayenne, łyżkę musztardy dijon, dwa ząbki wyciśniętego
Kuchennyviral.plsos jest niesamowity – nie sposób go nie pokochać. Jest prosty w przygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, a w dodatku smakuje jak karmel, mimo że nie zawiera szkodliwego cukru. Do czego można użyć tego cuda? Np. do polania naleśników, owsianki, ciasta lub tak jak ja to zrobiłam – do brązowego ryżu z prażonymi jabłkami i cynamonem. Rewelacja! Zdrowy(...)sos karmelowy bez cukru 2017-05-05 18:53:17 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 5 min Składniki 200 g suszonych daktyli mleko roślinne niesłodzone - u mnie kokosowe, 1 szklanka (możesz potrzebować mniej lub więcej) szczypta soli 1 łyżeczka olej kokosowego Przygotowanie Daktyle namocz w bardzo gorącej
Powiedz dietom niehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jest to wariacja na temat sosu tzatziki – wersja szybsza i bez koperku, którego czasami brakuje w kuchni. Sos ten robi się piorunem i równie szybko znika. Świetnie smakuje ze wszystkimi rodzajami mięsa grillowanego. Ma świeży ogórkowo-czosnkowy(...)miski, dodać przeciśnięty czosnek, jogurt i resztę przypraw. Wymieszać całość. Można, ewentualnie, dodać 1-2 łyżki majonezu, który wzbogaci smak… a można sobie również darować majonez. Przed podaniem sos należy schłodzić w lodówce – ok. 1 h. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuświecie. Cykl hodowlany trwa około sześciu tygodni. Pieczarki możemy także uprawiać w domu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą, z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje(...)sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla
Kulinarne przygody GatityShakshuka,czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym podawane zazwyczaj na śniadanie, ale jako że na LCHF nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki to sprawdzi się również i na obiad czy kolację Shakshuka podawana jest z różnego rodzaju dodatkami jak jajka, boczek, kiełbaski, mięso mielone czy sery. Tutaj dzielę się z Wami podstawowym przepisem z jajkami. Składniki(...)czasu do czasu. Następnie dodać pomidory z puszki. Całość dusić przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, kminkiem, pieprzem oraz chilli. Sos odparować do uzyskania gęstej konsystencji. W sosie zrobić dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka. Patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces
Ola la LCHFsię w tych kotlecikach, nadając im ciekawą teksturę i zapewniając większą soczystość, co akurat przy mięsie z indyka jest bardzo cenne. Dodatkowe wzmocnienie smaku i soczystości pochodzi od aromatycznego sosu BBQ! Kotlety podałam z kaszą gryczaną posypaną szczypiorkiem i słonym serem bałkańskim (tak, feta może wystąpic, jako zamiennik) ale dodatki możecie przecież dobierać według upodobań :) Pysznie, zdrowo i lekko. Zaprawdę(...)kiedy postawicie je na swoim stole! Gorąco polecam! :D Mielone bbq z indyka ze szpinakiem Potrzebujesz: 500g mielonego mięsa z indyka 1 mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki sosu BBQ 2 garści świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz mąka kukurydziana do obtaczania olej do smażenia Dodatkowo (opcjonalnie): ugotowana kasza gryczana posiekany szczypiorek pokruszony ser bałkański z solanki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj zapraszam Was na szybki obiad z makaronem. Lubicie potrawy z oberżyną, to zapiekanka makaronowa z oberżyną na pewno Wam przypadnie do smaku. Bardzo lubię sosy z bakłażanem czyli oberżyną…tak, tak to warzywo ma dwie nazwy, które stosuję zamiennie. Nie dziwcie się więc jeśli piszę bakłażan lub oberżyna. Lubię smak tego warzywa i przyznam, że wolę smażonego bakłażana(...)plasterki i panieruję jak w włoskiej zapiekance . Do makaronu wolę jednak pokroić go w kostkę i ładnie zrumienić. Zapiekanka makaronowa to proste danie. Makaron i bakłażan to świetna para. Sos do makaronu z bakłażanem robię często i zawsze jestem zadowolona. Po prostu lubię bakłażan i to jest chyba całą tajemnicą tego dania. Zapiekanka makaronowa Składniki: 4-5 porcji
codojedzeniaDziś zapraszam Was na bardzo prosty i nieskomplikowany przepis na białą kiełbasę. Tak właśnie moja babcia przygotowywała swego czasu sos chrzanowy, ja oczywiście jako dziecko nie znosiłam tego dania i z całego obiadu zjadałam tylko same utłuczone ziemniaki, kiełbasa i sos były be. I dokładnie tak samo robiła moja córka, jak była mała. Aktualnie już wszystkim smakuje, więc dochodzę(...)czasie wyjmuję ja z wody, wodę zostawiam. W małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką, powstałą mieszaninę przelewam do wywaru z kiełbasy, dodaję chrzan, roztarty majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Sos gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze około 5 minut. Do gorącego wkładam kiełbasę. Podaję na gorąco. Jeśli kiełbasa ma być daniem obiadowym podaję ją z ziemniakami purre i ogórkiem kiszonym
Kuchnia z widokiem na ogródWlać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dusić razem na średnim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, pomidory delikatnie się rozpadną a sos lekko się zagęści. Do garnka z odcedzonym makaronem wlać sos z warzywami i dokładnie pomieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi(...)przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska