Idealny sos tatarski? A może jako sałatka? To już zdecydujcie sami. Pewne jest, że dobrze smakuje i chętnie sięga się po dokładkę! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 300 g pieczarek 1 cebula 5-6 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 1/2 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą(...)Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Ogórkom odkrajamy końcówki i również kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę i ogórki wrzucamy do miski z pokrojonymi pieczarki. Przygotowujemy sos: do miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sól oraz pieprz i to mieszamy łyżką. Powstały sos umieszczamy w misce z pokrojonymi warzywami i mieszamy. Próbujemy na smak. Można jeść od razu
Gotuj z Mąkąpiwny jest aromatyczny i idealny do wina lub piwa. Dobrze zblendowany jest idealnym dodatkiem do krakersów, tacos, czy paluszków. Można go podawać razem z selerem naciowym, czy też marchewką. Sos worchestershire i musztarda dijon w nim zawarte, a także tabasco nadają bardzo ciekawych doznań kulinarnych. Jak zrobić? Zacznijcie od obejrzenia filmu. Polecamy też naszą sałatkę meksykańską . Film Składniki(...)serowo-piwny 300 g sera mimolette – poczytaj więcej o tym serze tutaj. szklanka piwa typu lager (np. Namysłów, Perła) pieprz cayenne łyżka musztardy dijon dwa ząbki czosnku łyżeczka sosu worchestershire tabasco (dowolne) pieprz i sól Przepis Ser mimolette tarkujemy, po czym wrzucamy go do blendera. Do urządzenia dodajemy kolejne szklanka piwa, pieprz cayenne, łyżkę musztardy dijon, dwa ząbki wyciśniętego
Kuchennyviral.plskrzydełek kurczaka 2 łyżki oleju sól i pieprz 6 łyżek mąki 1 łyżka papryki w proszku 1 łyżeczka chili (lub cayenne lub jalapeno) 4 łyżki masła 1 łyżka słodkiego sosu chili 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu cydrowego (winnego) 1 łyżka brązowego cukru (muscovado) 1/2 łyżeczka soli Wykonanie: Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić na części (końcówki odrzucić). Wymieszać(...)ułożyć skórkami do góry na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Przewrócić kilka razy. Masło rozpuścić w rondelku, dodać pozostałe składniki sosu i wymieszać dokładnie. Upieczone skrzydełka wymieszać z sosem w misce lub polać nim obficie na talerzu
zadanie-gotowanieminut, co jakiś czas mieszając, w połowie gotowania dolać białe wino. Po 15 minutach dolać śmietankę i zmiksować blenderem na gładką masę. Ryż risotto ugotować wg przepisu. Sos szpinakowy doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka. Ryż wymieszać lub polać sosem (my wolimy polane sosem). Całość posypać serem. Smacznego
TrufelkowoSznycle z indyka w sosie na bazie świeżego ananasa, jabłek i cebuli, z dodatkiem ryżu z rodzynkami i curry to pyszna, indyjska propozycja na obiad. Zasmakuje każdemu miłośnikowi konkretów na słodko (ja do takich należę:) ). Zainspirował mnie przepis Michela Morana . Składniki: Sznycle z indyka 500 g 2 plastry świeżego ananasa 1 jabłko 1 czerwona cebula 1 garść rodzynek namoczonych(...)wodzie liść laurowy papryka słodka przyprawa curry natka pietruszki suszonej 1/2 kostki rosołu z kury 200 ml wody sól pieprz olej 1 woreczek ugotowanego ryżu dodatkowo do sosu: 1 czerwona cebula 1 plaster świeżego ananasa 1 jabłko 1/2 filiżanki białego wytrawnego wina śmietana 30 % (na oko) Wykonanie: Jabłko obrać, usunąć gniazda pokroić wraz z ananasem i cebulą w drobną kostkę
Trufelkowobył pozytywnie zaskakujący. Nawet mój Mąż, który zawsze był "na nie" na krewetki, był zadowolony z obiadu. A ja zakochałam się w tym daniu :)!. Zapraszam Was na Tagliatelle w sosie ze świeżych pomidorów z krewetkami. Jest bosko!!!! :) Składniki: 12-15 sztuk krewetek 3 świeże pomidory obrane ze skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chilli natka pietruszki(...)dodać zblendowane pomidory i wino. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Krewetki posypać delikatnie świeżo mieloną solą. Dodać do sosu pomidorowego i gotować z każdej strony ok 1,5 minuty. Po tym czasie wlać śmietanę i pozostałą natkę pietruszki. Dusić jeszcze ok 3 minuty. Na talerzu ułożyć makaron
Trufelkowojest pełne miłości i uczuć. Propozycja na romantyczną kolację przy świecach we dwoje. Jak przepiękna Lady z rodowodem i Kundel Tramp. Makaronowa uczta, na którą serdecznie zapraszam! Składniki na sos pomidorowy: 1 marchewka 1/4 selery 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory malinowe 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego 6 listków(...)aromat, następnie wrzucić marchewkę, seler i cebulę, chwilę smażyć, pod koniec dodać czosnek, po chwili podlać winem. Kiedy alkohol odparuje dodać zblendowane pomidory, pomidory w puszce i passatę. Kiedy sos się zagotuje dodać klopsiki i dusić pod przykrywką ok 20 minut. Przyprawić wg uznania solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować al'dente, odcedzić i ułożyć na talerzach. Polać sosem
TrufelkowoSezon grzybowy trwa więc nie może zabraknąć sosu grzybowego. Sos jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Do jego przygotowania można użyć dowolnych grzybów. Najlepiej wybrać młode jędrne sztuki. składniki: 400 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki 1 duża cebula 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % garść posiekanej natki pietruszki Oczyszczone grzyby drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną(...)lekko posolić i popieprzyć. Smażyć aż grzyby puszczą soki. Gdyby grzyby były zbyt suche można podlać odrobiną wody. Dusić aż grzyby będą miękkie. Następnie wlać śmietankę. I gotować aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Na koniec dodać natką pietruszki i wymieszać
Monia miesza i gotujeliśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st. Na sos: przecier pomidorowy bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz mąka kokosowa(opcjonalnie) Przygotowanie : Gotuję wodę, dodaję przyprawy i przecier. Jeżeli sos ma być gęstszy to dodajemy(...)mąki kokosowej. Polewamy gołąbki sosem Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujemięsa mielonego, sól, papryka ostra i słodka, majeranek pęczek koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do panierowania, 1/2 bułki - wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej, olej. Składniki na sos: 25 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niedużej ilości wody (u mnie 10 g borowików i 15 g maślaków), mała cebula, duża garść posiekanej natki pietruszki, ciemny sos uniwersalny Łowicz(...)nich odlewam do naczynia), obmywam i osuszam. Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle wraz z grzybami. Kiedy cebula się zeszkli na patelnię wkładam mięso, całość zalewam sosem i wodą z grzybów. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i cukier. Mięso gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawiam
JejKuchniakurki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, tyle żeby mięso było pokryte w 3/4 wysokości.Dodać 1/3 pęczka koperku. Gotować na małym ogniu około godziny. Mięso musi być miękkie. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu i zagotować. Wlać śmietanę, dodać pozostały koperek, wymieszać. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Smaczny obiadek
Kuchnia Pokoleńlekko gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania s maku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę powinno się dodawać pod koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe). Jako naturalny(...)każdy liść nakładać farsz i zawinąć gołąbka,a następnie umieść nadziewane gołąbki w wolnowarze, (a jak nie masz to w innym garnku na wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH około 3,5 -4 godzin, lub 7-8 na poziomie LOW Sos Pomidory i wszystkie warzywa-marchewki ,pietruszkę i seler ,oraz pozostałe liście kapusty dokładnie
w mojej kuchniPiersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami pod sosem beszamelowym to pyszny przepis na obiad. Danie jest bardzo uniwersalne, można podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem i dowolną surówką. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawa do kurczaka 150g pieczarek 2 łyżki masła łyżka mąki 300ml mleka 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól(...)układamy piersi, a na nie pieczarki. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i zasmażamy przez kilkanaście sekund. Następnie stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby uzyskać jednolitą masę. Sos beszamelowy gotujemy około minutę, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, kurkumę, pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką i sosem zalewamy kurczaka
e-PrzepisyKulinarneszklanka mąki 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki roztopionego masła 1 jajko tłuszcz do smażenia sos – 4 pierniczki Uszatki i 5 łyżek mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę oraz starte na tarce pierniczki. Dodaj też proszek do pieczenia oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie(...)oraz roztopione masło. Ciasto wymieszaj, najlepiej mikserem. Na koniec dodaj jajko i raz jeszcze zmiksuj. Pankejki smaż na odrobinie rozgrzanego tłuszczu z obydwóch stron na rumiany kolor. Aby przygotować sos piernikowy pokruszone pierniczki zblenduj wraz z mleczkiem kokosowym. Usmażone pankejki podawaj z owocami oraz sosem piernikowym. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via Gustodoprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Fasolka musi lekko zmięknąć, ale nie powinna być rozgotowana. Szparagi umyć odciąć twarde końcówki i dodać do sosu, gotować już tylko 3-5 minut. Szparagi nie powinny zrobić się zbyt miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, powoli wlać do gotującego się sosu. Wymieszać. Dodać posiekany koperek, na koniec
Kuchnia Pokoleń