sosy - 72234 przepisów (strona:1102/4816)

Północno afrykańskie pulpeciki z charakterem i ryżem a la pilaf 142

się z czymś pulchnym, zatem z czyś trochę bez wyrazu. Dlatego proponujemy Wam pulpeciki na wskroś wyraziste, dobrze doprawione i charakterne. W daniu idą w parze z bardzo aromatycznym sosem pomidorowym, zupełnie niecodziennym, bo z dodatkiem szafranu. Jest to przyprawa droga (14 zł za dwie szczypty), ale od czasu do czasu warto się szarpnąć i zafundować sobie odrobinę luksusu. Szafran(...)nadającą daniom niepokojącego, intrygującego smaku. Warto spróbować. Pulpeciki podajemy z naszym ulubionym ryżem a la pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz

Niedzielny kucharz
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM i SZPARAGAMI 123

Delikatne kawałki kurczaka i szparagów w pysznym sosie z pomidorów, czosnku i cebuli. Kurczaka kroimy w kosteczkę i krótko podsmażamy, a nastepnie gotujemy w pomidorach z ziołami. W miedzyczasie gotujemy makaron, pod koniec dodajac pokrojone na kawałki szparagi. Dzięki krótkiemu gotowaniu, nawet po dodaniu do sosu, pozostaną jędrne i intensywnie zielone.   SKŁADNIKI / 4 porcje 50 g pikantnej kiełbaski(...)zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień do małego. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy szparagi i wodę z gotowania makaronu. Gotujemy 2 minuty lub nieco dłużej, bez przykrycia, aż sos lekko się zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Posypujemy tartym parmezanem

cool and minty
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 236

Łatwe do przygotowania danie z kurczaka i pysznego sosu z wina, śmietanki i pomidorów. Smakuje zawsze każdemu. Nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Będzie gotowe w niecałe 30 minut, dlatego idealnie sprawdzi się na szybki obiad po pracy. Najlepiej zamarynować kurczaka 1 dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. W kolejnym dniu wystarczy podsmażyć filety na rumiano, zalać(...)winem i pomidorami, a po chwili także śmietanką. Kiedy sos zredukuje się i zagęści, dodajemy świeży lub mrożony koperek. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 średnie piersi kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 szklanki białego wina/ bulionu lub wody 1 szklanka śmietany 30 % 1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów 2 łyżki posiekanego koperku

cool and minty
Makaron ze szparagami i gorgonzolą, pyszny pomysł na obiad 149

oknem żar leje się z nieba a ja mam ochotę na ukochany makaron. Padło na makaron w formie spaghetti, długi ukochany i w sam raz do kremowego sosu. Oj, jak to piszę to już przełykam ślinę wspominając ten obiad. No dobra już podaję przepis, bo inaczej wstanę i zacznę go robić raz jeszcze ;) Makaron ze szparagami i gorgonzolą(...)Szparagi pokroiłam nożem w kawałeczki długości 1 maks 2 cm kawałki. Główki odłożyłam do miseczki na później. Gdy włożyłam makaron do wody, na patelni rozgrzałam olej i zaczęłam robić sos. Do podgrzanego oleju dodałam czosnek i cebulę i je podsmażyłam, po chwili dodałam szparagi całość wymieszałam, dodałam wino i zakryłam pokrywką patelnię. Odczekałam dwie minuty, wrzuciłam pokruszony ser do szparagów

Kuchnia na wzgórzu
SOS Z BOTWINY Z CHRZANEM 140

życie ma jakiś cel , czy ono kończy się zaraz gdy nas zabraknie.I jaką odpowiedź usłyszymy?Tak życie ma sens !Wystarczy moich wynurzeń osobistych .Dziś podam Wam smaczny przepis na sos z BOTWINY , który możemy podać do klopsików ,duszonymi wędlinami, ryżem , a nawet zjeść go z chlebkiem.Zapraszam. 1 pęczek botwinki masło  kawałek korzenia chrzanu  1 łyżeczka sosu sojowego(...)Chrzan obrać i pokroić w paski. 3. Na głębokiej patelni rozgrzać masło ,wsypač cebulę i dusić do miękkości , dołożyć liście botwinki.Podlać bulionem.  4.Dodać koncentrat pomidorowy , sos sojowy , chrzan ,dusić 10 minut.  5.Zalać kremówką ok.0.5 kubka małego ,przyprawić do smaku , ,wlać mąkę ziemniaczaną ,wymieszač.Chwilkę jeszcze pogotować i gotowe!.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z buraczków z sosem miętowym 117

przepis znalazłam przeglądając stare gazetki, które u mnie zajmują całą szafkę 😊 Moją uwagę zwrócił sos miętowy. Ponieważ na moim ogródku rośnie młodziutka mięta,  niezwłocznie zabrałam się do pracy. Smak ciekawy, chociaż nie każdemu w moim domu trafił do kubków smakowych. Jeżeli lubicie kulinarne wyzwania to zapraszam do wypróbowania tej sałatki.  (function(...)smaku Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Namoczony dzień wcześniej groch ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i połączyć z burkami. Posolić i popieprzyć do smaku. Sos miętowy: - pęczek świeżej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2 pomidory - 4 łyżki soku z cytryny  - po szczypcie mielonej kolendry, papryki chili  - łyżeczka cukru - łyżka dobrego oleju Liście mięty umyć

Kulinarne przemyslenia
Sos cygański do potraw z grilla 305

poprzednim wpisie podałam Wam przepis na smaczną karkówkę z grilla, ale jak powszechnie wiadomo, bez dodatku pysznych i aromatycznych sosów, grillowane mięso nie smakuje tak dobrze ;)  U mnie w ruch zazwyczaj szły podstawowe czyli ketchup i musztarda, ale od dobrych kilku lat staram się też przygotować czosnkowy lub tzatziki. Jeden i drugi na bazie jogurtu, więc nie za ciężkie(...)lubię je robić, bo jak nie zjemy wszystkiego przy grillu, to na drugi dzień mogę wykorzystać do obiadu.  W tym roku pokusiłam się jednak o jeszcze jeden nowy sos. Zupełnie inny, bo na bazie warzyw i przygotowywany na ciepło. Pomyślicie pewnie, że skoro tak, to jego zrobienie zajmuje pół dnia, ale nic bardziej mylnego! Ja uporałam się

Kuchnia w czekoladzie
Sos czosnkowy z fetą i zielonym ogórkiem a'la tzatzyki 194

idealny przepis na sos czosnkowy, nie tylko do potraw z grilla. Jest idealny i kremowy w smaku, zawiera w sobie to co lubimy najbardziej: czosnek, fetę i zielonego ogórka. Spróbujcie. Sos godny tegorocznego sezonu grillowego. Składniki: - 1 opakowanie fety - 4-5ząbki czosnku (więcej lub mniej wg własnego smaku) - pół zielonego ogórka wężowego - pół dużego pęczka świeżego koperku(...)przejmuj się, że zostały kawałki nieposiekane - zmiksują się). Następnie dodaj fetę, jogurt (lub majonez). Zamontuj koszyczek do gotowania na parze. Ustaw obroty:12 i czas: 1:30. Do gotowego sosu dodaj posiekany koperek. Wymieszaj ręcznie. Dopraw do smaku. Sposób przygotowania tradycyjnego: Fetę rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany koperek i starty na grubych oczkach zielony ogórek (bez gniazd nasiennych

CookYourself
Sałatka z kurczakiem – cała grillowana! 237

pracy. Szalotki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do nich jogurt, mieszamy. Dodajemy łyżeczkę miodu i octu, mieszamy. Dosalamy i pieprzymy do smaku – zobaczcie czy sos potrzebuje więcej kwasowości octu i dodajcie pozostałą łyżeczkę octu jabłkowego.   Sałatę rzymską pozbawiamy zniszczonych wierzchnich liści, kroimy główki na ćwiartki lub na 6 kawałków – każdy kawałek powinien mieć głąb, żeby(...)żeby soki przestały buzować i kroimy mięso pod skosem na centymetrowe pasy, w poprzek włókien. Elementy sałatki rozkładamy na dużym, płaskim półmisku. Posypujemy grzankami i i szczypiorkiem polewamy kleksami sosu. Pozostały sos podajemy w sosjerce. Świeża, chrupiąca, pełna kontrastów i pyszna. Dla nas taka sałatka to cały lekki obiad! SKŁADNIKI 2 porcje obiadowe SKŁADNIKI SAŁATKI – 2 małe piersi

Karo in the Kitchen
Żeberka w miodowej marynacie 183

Żeberka w miodowej marynacie to doskonałe połączenie smaków. Podczas pieczenia miód lekko karmelizuje się. Słodko-kwaśna marynata z dodatkiem sosu sojowego, który podkreśla jej smak, sprawia że danie to jest wyśmienite. 1 kg żeberek 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z octem winnym, sosem sojowym

Dieta bez mleka
Sałatka z łososiem i pomarańczą 244

Czas gotowania: 30 Składniki -opakowanie mixu sałat z rukolą -300 g łososia -sól, pieprz -2 pomarańcze -100 g sera halloumi (można zastąpić serem pleśniowym) -garść orzechów włoskich lub nerkowca Sos: -łyżka miodu -łyżeczka musztardy -sok z połowy cytryny -oliwa z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie --> Filet z łososia (bez skóry) posypujemy solą, pieprzem i przesmażamy na patelni z obu stron. Rwiemy(...)zrumienienia). Jeżeli używamy sera pleśniowego - kroimy go w kostkę. --> Na talerzu układamy garść sałaty. Na niej układamy kawałki łososia, pomarańczy i sera. Całość posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy sosem. --> Sos: --> Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. --> Smacznego Post Sałatka z łososiem i pomarańczą pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
SOS SZPINAKOWO-ŚMIETANOWY 158

Kremowy sos szpinakowy, doprawiony czosnkiem i gałką muszkatołową. Opcjonalnie skropiony także sokiem z cytryny.  Przygotujecie go ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu. Najczęściej podaję go z makaronem, ale dobrze smakuje też z ryżem, czy ziemniakami. Świetnie łączy się z grillowaną, smażoną lub pieczoną rybą lub filetem z kurczaka.  Aby sos nabrał bardziej wyrazistego smaku(...)zwiędnie i znacznie zmniejszy objętość. Doprawiamy solą i pieprzem, stopniowo dolewamy śmietankę z mąką. Zagotowujemy, opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy z ognia. Doprawiamy gałką muszkatołową. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty, można dolać więcej śmietanki

cool and minty
Klopsiki w serowym sosie 193

Bardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem. Nam bardzo smakowała:) Klopsiki: 600 g mielonego mięsa 1 czerstwa kajzerka odrobina mleka do namoczenia kajzerki 1 czerwona cebula 1 jajko garść drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sos: 300 g kremówki 100 g serka topionego 100 g gorgonzoli sól, pieprz Dodatkowo: ok. 700 g ziemniaków(...)wyraźnie zmiękną). Kremówkę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy serek topiony i pokrojoną gorgonzolę. Ciągle mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, do roztopienia się serów. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na zapiekankę. Zapiekamy kolejne 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie 121

intrygującego wyglądu, ale i wyjątkowego smaku. Osoby, które nie przepadają za anyżem, czy korzennymi przyprawami w słonych daniach, mogą z nich zrezygnować i gotować jajka w samej herbacie z sosem sojowym. Dla tych, którzy nie boją się próbować nowych i niecodziennych smaków gorąco polecam. * SKŁADNIKI na 6 jajek gotowanych w herbacie 6 jajek 3 łyżki czarnej herbaty 6 łyżek sosu(...)ostukaj delikatnie łyżeczką skorupkę tak, aby cała popękała, ale jednocześnie nie odpadła od powierzchni jajka (to ważne, bo inaczej jajko zostanie zbyt mocno zabarwione). Do garnka wlej wodę oraz sos sojowy i wsyp wszystkie przyprawy. Delikatnie włóż jajka i doprowadź wodę do wrzenia. Całość gotuj pod przykryciem przez 3 h na małym ogniu. Gotowe jajka możesz podać zarówno na ciepło

Food Square

Proponowane wyszukiwania