opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze biorę tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia(...)tego, czy torebki mają 100 czy 125 g) 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, Mata bambusowa do zawijania sushi Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody imbir.'; document.write(" "); Ryż gotujemy odpowiednio wcześniej, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu
Proste-przepisy.plSoczyste kawałki piersi z kurczaka, którym towarzyszą warzywa i pyszny kwaśno- słodki sos to moja kolejna propozycja na pyszny obiad. W dodatkiem ryżu smakuje wyśmienicie. Proste w przygotowaniu i pożywne danie. Już dawno miałam ochotę na tego typu obiad i w końcu musiałam zrobić, a jeśli Wy nigdy nie jedliście, koniecznie spróbujcie :) Do przyprawienia piersi z kurczaka użyłam przypraw(...)wody. Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać drobno pokrojony ananas i koncentrat pomidorowy, wymieszać. W szklance wymieszać wodę w mąką ziemniaczaną, wlewać jednym ciurkiem do sosu, ciągle mieszając. Na samym końcu sos doprawić do smaku cukrem i octem. Podawać z ryżem lub makaronem
Zrób to smacznieogromnie do niego zapraszam wraz z Jamie'm Oliverem, którego przepisem się inspirowałam! Wspaniałe chili z fasoli, w którym magicznym składnikiem wynoszącym smak tej potrawy na wyżyny absolutne jest sos BBQ! Tak, ten sam, który powszechnie jest znany jako dodatek do chrupiących skrzydełek, czy grillowanych żeberek. Chili, czyli absolutna klasyka kuchni amerykańskiej, w nieco innym i bezmięsnym wydaniu wędruje prosto(...)marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów 100ml sosu BBQ olej sól i pieprz Do tego: 2 bataty olej sól jogurt naturalny szczypta płatków chili 1 awokado posiekana natka pietruszki/ kolendry Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i pokrój
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZazwyczaj sos tatarki podajemy do jajek , ja podałam go do kotletów drobiowych. Niby nic odkrywczego-a cieszy:) SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 średniej cebuli Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Parmezan Olej Czyli zwykłe kotlety plus pyszny sos tatarski: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/sos-tatarski.html PRZYGOTOWANIE: Filety myjemy, osuszamy, jeżeli są wysokie, przekrawamy na pół. Przy pomocy tłuczka i folii spożywczej(...)tartej pomieszanej z tartym parmezanem (pól na pół). Na patelni z nieprzywieranym dnem rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy krótko, na gorącym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem tatarskim i np. surówką z białej kapusty
Kopystką po garachTortilla z awokado i rukolą w sosie jogurtowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami Alternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek i świeżych warzyw. Wiosennie! Składniki: 4 ziarniste placki tortilli 1 dojrzałe awokado 1/4 świeżego zielonego ogórka 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli Składniki na sos jogurtowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami(...)pomidorów, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wszystko ze sobą połączyć. Placki tortilli podpiec delikatnie na patelni bez tłuszczu z obydwu stron i jeszcze miękkie i ciepłe obłożyć sosem i dodatkami, które mamy przygotowane i złożyć na ulubiony swój sposób. Smacznego
Wino Francja KuchniaCENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego (około 150-200 g każdy), 1,5 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki curry, 2 łyżki masła, sól; sos: 4 pomidory, 1/2 większej cebuli, łyżka masła, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, cukier; warzywa pieczone: 6 większych ziemniaków, 20 dag pieczarek, papryka słodka, sól, pieprz, 6 łyżeczek oleju z czosnkiem(...)bazylią. Dodatkowo: świeże oregano. Przygotowanie: Sos: Cebulę siekam, podsmażam na maśle. Pomidory obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę, dodaję do cebuli. Całość gotuję na średnim ogniu około 7-10 minut z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne, soli i cukru. Warzywa: Ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem
JejKuchniaDziś dzień zaczął się o wiele szybciej niż powinien, mój synek wstał skoro świt. Żeby osłodzić nam ten szybki poranek przygotowałam puszyste placuszki z sosem czekoladowym . Były… idealne Polecam Wam to połączenie. Od takiego pysznego śniadania warto rozpocząć każdy dzień. Od razu pojawia się słodki uśmiech na twarzy Składniki: (na 2 porcje) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka maślanki(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżki cukru 1 jajko M sos czekoladowy Fanex odrobina oleju opcjonalnie 2 krążki ananasa Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier, mieszamy łyżką składniki. Następnie wbijamy jajko i wlewamy szklankę maślanki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzaną patelni z odrobiną oleju wykładamy porcje ciasta (około 1 łyżki na placuszek). Placuszki
Słodkie okruszkiJeden z moich ulubionych sosów. Idealnie sprawdza się do różnego rodzaju mięs, klusek śląskich czy kotletów ryżowych. Fajnie smakuje też z makaronem. Przepis bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. ok 400-500 g pieczarek 1 duża cebula 1-1,5 szkl. śmietanki 30% 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie kilka kropel przyprawy w płynie około(...)masła z dodatkiem 1 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Podsmażamy do momentu aż cała woda, którą puszczą grzyby odparuje. Następnie wlewamy śmietankę (gdy przygotowuję sos do makaronu czasami do podsmażonych wstępnie pieczarek dodaję też około 1 szkl. bulionu, a na sam koniec zabielam 1/2 szkl. śmietanki). Doprawiamy solą, pieprzem oraz niewielką ilością słodkiej papryki. Gotujemy
Smaki Na Talerzusztuk "M", pieczarki 6 sztuk, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, jajka 2 sztuki "M", kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, sos grzybowy - w opisie płatki owsiane błyskawiczne zalać dwiema szklankami letniej wody, ugotowane ziemniaki, kalafior, jajka na twardo tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, przełożyć do miski z namoczonymi płatkami na oleju podsmażyć cebulę(...)dobrze wszystko połączyć niska forma okrągła silikonowa 28 cm, masę przełożyć do formy, wygładzić wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut sos pieczarkowy: 1/4 szklanki oleju wlac do garnka, rozgrzać, dodać pokrojoną w kostkę 1 cebulkę, wsypać 50 dag pokrojonych pieczarek i podsmażyć, dodać kostkę rosołową, wlać 2 szklanki wody pod przykryciem
W Mojej Kuchni LubięOrientalny sos jogurtowy z miętą i aromatem cytrynowym. Idealny do mięsa, ryby czy grillowanych warzyw. Jest doskonały! W smaku świeży i orzeźwiający z lekką nutą ostrości. Gdy pierwszy raz go spróbowałam - w pewnej restauracji - to od razu w nim się zakochałam. Wróciłam do domu i starałam się go odtworzyć - udało się 😀 Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka soku(...)bardzo drobno siekamy. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z sokiem cytryny oraz skórką z cytryny i posiekaną miętą. Dodajemy przyprawę garam masala, szczyptę chili oraz sól do smaku. Mieszamy. Sos najlepiej smakuje schłodzony
Kuchnia MagdaLenyPyszne paluchy z tłuczonych ziemniaków, nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami, zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podane z sosem czosnkowo-orzechowym. Paluchy są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Mniam… To ciekawa propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Składniki: Paluchy ziemniaczane: 700 g ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 duże jajko 1 łyżka masła sól pieprz Farsz: 100 g młodego szpinaku kilka(...)suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól pieprz Panierka: 3 jajka bułka tarta Sos czosnkowo-orzechowy: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu „Winiary” 1 płaska łyżka czosnku granulowanego 2 łyżki orzeszków ziemnych sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Następnie
Oryginalny smakTradycyjny mięsny obiad w naszym domu, czyli zawijańce w sosie. Zawijańce to nic innego jak śląskie roladki, po prostu u nas nazywają się inaczej. Mięso, które my używamy to wołowina, lecz można też zrobić ze schabu. Dzisiejszy przepis jest z plastrów schabu, także są super delikatne i pyszne w smaku. Do zawijańców można podać prawie wszystko. Pasują do kaszy, ziemniaków(...)całość przyprawiamy wegetą ( łyżka) i pieprzem (1/4 łyżeczki). Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu, przez 1 godzinę. Po godzinie dodajemy kostkę mięsną i gotujemy jeszcze 20 minut. Gotowy sos zatrzepujemy mąką. (2 łyżki mąki łączymy z 4-5 łyżkami wody i powoli wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje). Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kluskami śląskimi. Przepis na kluski
Klasyka Gotowaniakocha makaron to na pewno polubi fusilli z kiełbasą i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym. Makaron na obiad przyrządzam przynajmie raz w tygodniu. Często jeśli nie chce mi się gotować. Zawsze mam paczkę makaronu i pomidory z kartonu. Jakaś kiełbasa też się znajdzie…Kilka minut i obiad gotowy. Kiełbasa z makaronem to może niewymyślne danie ale smaczne i syte(...)kiełbasa się zrumieni. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wsyp z powrotem do garnka. Dodaj do kiełbasy pomidory i śmietankę, dopraw solą, pieprzem i zagotuj sos. Opłukaj szpinak i dodaj do sosu. Szpinak powinien jedynie lekko zwiędnąć. Podaja fusilli gorące z kolorową sałatą. The post Fusilli z kiełbasą i szpinakiem appeared first on Blog
codojedzeniabarku był niezbyt słodki likier z aronii, powstała szybka polska wersja tego kurczaka 😋 Składniki (na 3 porcje): podwójna pierś kurczaka 2 łyżki oleju do smażenia 75 ml sosu sojowego 75 ml wody 75 ml likieru z aronii ok. 4 cm świeżego imbiru Piersi obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Do garnka wlać wodę, sos sojowy i likier z aronii(...)Dodać starty imbir. Całość zagotować. Do gorącego sosu włożyć obsmażone piersi. Gotować na palniku o średniej mocy ok. kwadransa - przez pierwsze 5 minut pod przykryciem, a potem bez pokrywki, by alkohol odparował. Podawać z ryżem (u mnie niedoprawiany ryż z czarną fasolą - przepis wkrótce) i surówką, np. kimslaw . Wkrótce na ekrany kin wchodzi film pt. "Chata" nakręcony na podstawie książki
Weekendy w domu i ogrodziearkuszy papieru ryżowego mała marchewka 2 liście kapusty pekińskiej ok. 2 cm świeżego imbiru mała dymka (zielona część) ćwierć czerwonej papryki olej do smażenia w wysokiej temperaturze (np. ryżowy) Sos 2 łyżki sosu sojowego kapka oleju sezamowego ewentualnie świeża kolendra Grzyby mu zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut. Do szerokiego naczynia wlać przegotowaną wodę. Marchew i imbir pokroić(...)środka i zwinąć całość w ciasny rulonik. Sajgonki smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, uważając, by sajgonki nie skleiły się ze sobą. W małym naczynku wymieszać sos sojowy z olejem sezamowym i ewentualnie z posiekaną kolendrą. Sajgonki podawać gorące. Podejrzewam, że po "Zimowy ślub" Lisy Kleypas nigdy bym nie sięgnęła, gdyby nie "dublowanie" u ejotka. Ominęłoby mnie sporo
Weekendy w domu i ogrodzie