Noodles z kurczakiem…Dawno nie robiłam chińszczyzny. Zatęskniło mi się za cienkimi noodles chow mein, sosem fistaszkowym i soczystym kurczakiem. Makaron chiński – noodles z kurczakiem smakuje doskonale. Przygotowanie potrawy zajmuje niewiele czasu. Chow mein noodles wystarczy zalać wrzątkiem na kilka minut. Cienkie kawałeczki piersi z kurczaka smażą się krótko. Noodles z kurczaka to zdecydowanie szybki obiad . Polecam! Noodles(...)skórki i pokrój batata w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z olejem.Pokrój kurczaka w cienkie paski. Posyp solą, chili i pieprzem i odstaw na bok. Przygotuj sos fistaszkowy. Wymieszaj masło fistaszkowe z wrzątkiem, olejem sezamowym, ryżowym octem, sezamem, imbirem, solą i drobno pokrojoną chili. Rozgrzej olej na patelni i zrumień mięso, wrzucając po kilka kawałków na raz. Kiedy
codojedzeniaciepło, u mnie dodatkowo posypane plastrami ostrych papryczek chili. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Po przełożeniu kurczaków do nacznia żaroodpornego i po wlaniu całej, pozostałej marynaty powstanie słodko - ostry sos, ale części kurczaka nie będą chrupiące, a miękkie. W związku z tym lepiej nie wlewać całej marynaty, a jedynie przełożyć części kurczaka obtoczone w marynacie. Ostry ketchup można zastąpić łagodnym
Gospodyni Miejskatłuszcz: 14 g 1 brokuł około 500 g 100 g makaronu ryżowego 50 g mąki kukurrydzianej 3-4 ząbki czosnku 50 g sezamu sól do smaku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane ząbki czosnku, po minucie dodać sezam. Podsmażyć wszystko razem prze 2-3 minuty. Dodaj różyczki brokuła, podsmaż(...)dolej około pół litra wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 5-8 minut. Do mąki kukurydzianej dodaj 2-3 łyżki wody i zrób papkę. Do podgotowanych brokułów sos sojowy, sól i kukurydzianą papkę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Zagotuj i wrzuć suchy makaron ryżowy, Wymieszaj dokładnie. Przykryj garnek pokrywką. Zdejmij z ognia. Odczekaj 3-5 minut aż makaron wchłonie
greenscarfchciała. Danie dość szybkie, najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie :) Ja zrobiłam w dwóch naczyniach: smażyłam na patelni, potem przerzuciłam do garnka, bo tam było mi wygodniej zrobić sos i dodać kaszę. A wystarczyło od razu zacząć w innym dużym garnku :) Smacznego! Składniki na 3 porcje: 350 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry (lub nieco(...)smaż na większym ogniu, aż odparuje nadmiar soku z pieczarek. Od czasu do czasu zamieszaj. W dużym kubku wymieszaj 200 ml wody ze śmietaną i przyprawą curry. Wlej sos śmietanowy do pieczarek. Wymieszaj. Duś kilka minut. W międzyczasie dodaj kukurydzę i ewentualnie 2 szczypty soli lub soli ziołowej. Tuż przed podaniem do wrzącego (koniecznie!) sosu wsyp kaszę kuskus i wymieszaj
Anioszek w kuchnitracąc zbyt dużo czasu, do pracy. Składniki : 30 g makaronu ryżowego typu nitki wrzątek 3 cienkie kabanosy 5 pomidorków koktajlowych 3 rzodkiewki kilka liści bazylii łyżka-dwie oliwy łyżka sosu sojowego Makaron przygotować według opisu na opakowaniu. Ja zwykle zalewam wrzątkiem tak, by przykrył makaron. Mieszam, odczekuję kilkanaście sekund i widelcem wyławiam nitki do pojemnika. Do odcedzonego makaronu dodać: połówki(...)pomidorków, plasterki rzodkiewek i kabanosy pokrojone na mniejsze kawałki. Całość polać oliwą i sosem sojowym. Zamieszać. Tuż przed podaniem dodać porwane palcami liście bazylii. Całą przekąskę można przygotować rano przed wyjściem do pracy. Wtedy w firmie zjecie ją na zimno. Ale w pracy na pewno macie czajnik, więc równie dobrze danie można przyrządzić w pokoju socjalnym, by była ciepła. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzieUżywamy go przeważnie do przyprawiania sushi, tymczasem sos sojowy ma w kuchni znacznie więcej zastosowań niż może się nam wydawać. Artykuł SOS SOJOWY – JAK GO KUPOWAĆ, JAK GO UŻYWAĆ? pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEwczoraj chodził za mną łosoś, ale nie taki zwyczajny łosoś, taki udziwniony :) Przeglądając lodówkę i szafki wymyśliłam, że zrobię gołąbki z brązowym ryżem i łososiem. A do tego sos cytrynowy. Wyszło bardzo smacznie. I tylko moje dziecko nie mogło zgodzić się z nazwą bo przecież gołąbki nie mogą być z rybą, Po mimo sporu o nazwę zjadł wszystko ze smakiem(...)solą i pieprzem. Liście kapusty przelewamy wrzątkiem, Wycinamy zgrubiałe części. Na brzegu liścia układamy farsz i zawijamy jak normalne gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Polewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut. Sos cytrynowo-śmietanowy Składniki: 250 ml bulionu warzywnego skórka i sok z połówki cytryny 2 łyżki śmietany
Miksturownikprzeróżnych gatunków piwnych możemy próbować wykorzystywać różnorodny zasyp słodów i egzotycznych chmieli w piwie. American imperial pale ale (AIPA) to wysokochmielowe piwo z karmelowymi posmakami, może dobrze posłużyć za sos o wielowymiarowym smaku. Można polecić go jako skromny dodatek do wołowych steków, sushi, łososia, wysokogatunkowych serów czy sałatki. Zapraszam do wypróbowania. Dla 3 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki(...)wszystkie składniki dobrze się rozpuściły doprowadzamy do wrzenia, wtedy zagęszczamy składniki roztworem wody i mąki aż do utworzenia wolno lejącej się konsystencji. Przelewamy do dzbanka z dziubkiem 3/ Sos najlepiej odstawić na noc przykryty. Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnaPulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała kajzerka jajko sól, pieprz łyżka majeranku ząbek czosnku 2-3 łyżki bułki tartej Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów łyżka "jarzynki" Sos: pęczek posiekanego koperku 1 szkl mleka 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki maki pszennej pieprz do smaku Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko(...)tego jak duże one są. Odcedzić. Odlać 2/3 l wody z gotowania pulpetów do szerokiego rondla, zagotować. W szklance zimnego mleka rozbełtać mąkę i śmietanę, zahartować i zabielić sos, cały czas energicznie mieszając. Do sosu wsypać koperek i przełożyć pulpety. Całość podgrzewać razem kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku
Smakołyki Asiźle nie było... jedno co pewne to szybkie dania, żeby nie tracić wakacyjnego słońca :-) I właśnie jedno z takich dań mam dziś dla Was :-) Makaron, tuńczyk i aromatyczny, gęsty sos... a wszystko robi się nie dłużej niż gotowanie makaronu... To co, kto się skusi? SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 200 g śmietany 30% 2 żółtka(...)Tuńczyka odsączamy i wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy posiekane zioła i chwilę podsmażamy. Śmietanę dokładnie roztrzepujemy z żółtkami, wlewamy na patelnię i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos przelewamy do odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na talerze, posypujemy serem i pokrojonym pomidorem. Pycha
Czary - gary w kuchnirozpuszczamy cały czas mieszając (najlepiej robić to na tzw. małym ogniu). Do rozpuszczonego sera wlewamy mieszankę mleka z żółtkami i chwilę bardzo energicznie mieszamy żeby składniki połączyły się, a sos zgęstniał. UWAGA: to musi być robione naprawdę szybko, w przeciwnym razie sos Wam się podzieli i będzie wyglądał nieapetycznie :-( . Do zdjętego z palnika sosu dodajemy osączonego z wody brokuła
Czary - gary w kuchnilodówki, by stępiał i łatwiej było go kroić - wtedy będzie to wersja kanapkowa; lub też możecie pokroić go w grube plastry prosto po wyjęciu z naczynia i podać z sosem - to wersja obiadowa. Sos: Pozostały z pieczenia płyn przelewamy do rondla i redukujemy do 1/4 objętości, a następnie blendujemy. Sos po odparowaniu jest dość słony, ale mnie w niczym
Czary - gary w kuchniPrzepis na pyszne i błyskawiczne danie z kurczakiem i warzywami w aksamitnym żółtym sosie śmietanowym. Podajemy z ryżem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka por 2 marchewki 200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i dusimy aż sos uzyska pożądaną konsystencję
e-PrzepisyKulinarneWczoraj była tarta, której przepis poniżej przypominam. Z odciętych łodyg i pozostałej części szparagów miałam zrobić zupę – krem. Doszłam jednak do wniosku, że to już było i zrobiłam sos do makaronu. Łodygi szparagów kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i miksujemy na gładkie pure. Do tego dodajemy garść zielonego groszku (może być mrożony) i górną(...)część szparagów. Gotujemy krótko, aby główki szparagów pozostały lekko chrupiące. Sos przyprawiłam jedynie odrobiną soli. Tak przygotowany sos możemy podawać z makaronem, ryżem lub jako dodatek do mięsa
Kucharzycatyle, że postanowiłam go wypróbować. Kiedy zaczęłam przygotowywać składniki, Dario zajrzał do kuchni i stwierdził: -O, będzie sałatka. Nie wyprowadzałam go z błędu, ale nie przygotowywałam sałatki. Zrobiłam sos tatarski, który podałam z jajkami na twardo. Był pyszny. Smakował wszystkim. Polecam. Składniki: • 4 ogórki konserwowe • 6 marynowanych pieczarek • 2 jajka ugotowane • majonez • 1 łyżka chrzanu • 2 łyżeczki jogurtu • sól • pieprz(...)łyżką majonezu na jednolitą masę. 4. Połączyć razem wszystkie składniki. 5. Dodać do żółtek z majonezem chrzan, resztę majonezu i jogurt. Ma być go tyle, aby połączyć składniki sosu. 6. Sos doprawić solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny. 7. Na koniec jeszcze raz wszystko razem wymieszać. 8. Podawać z jajkami na twardo lub z wędliną. 9. Przechowywać w lodówce
W mojej kuchni