Shakshuka,czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym podawane zazwyczaj na śniadanie, ale jako że na LCHF nie ma ścisłych podziałów na poszczególne posiłki to sprawdzi się również i na obiad czy kolację Shakshuka podawana jest z różnego rodzaju dodatkami jak jajka, boczek, kiełbaski, mięso mielone czy sery. Tutaj dzielę się z Wami podstawowym przepisem z jajkami. Składniki(...)czasu do czasu. Następnie dodać pomidory z puszki. Całość dusić przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, kminkiem, pieprzem oraz chilli. Sos odparować do uzyskania gęstej konsystencji. W sosie zrobić dołki, w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka. Patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces
Ola la LCHFsię w tych kotlecikach, nadając im ciekawą teksturę i zapewniając większą soczystość, co akurat przy mięsie z indyka jest bardzo cenne. Dodatkowe wzmocnienie smaku i soczystości pochodzi od aromatycznego sosu BBQ! Kotlety podałam z kaszą gryczaną posypaną szczypiorkiem i słonym serem bałkańskim (tak, feta może wystąpic, jako zamiennik) ale dodatki możecie przecież dobierać według upodobań :) Pysznie, zdrowo i lekko. Zaprawdę(...)kiedy postawicie je na swoim stole! Gorąco polecam! :D Mielone bbq z indyka ze szpinakiem Potrzebujesz: 500g mielonego mięsa z indyka 1 mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki sosu BBQ 2 garści świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz mąka kukurydziana do obtaczania olej do smażenia Dodatkowo (opcjonalnie): ugotowana kasza gryczana posiekany szczypiorek pokruszony ser bałkański z solanki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj zapraszam Was na szybki obiad z makaronem. Lubicie potrawy z oberżyną, to zapiekanka makaronowa z oberżyną na pewno Wam przypadnie do smaku. Bardzo lubię sosy z bakłażanem czyli oberżyną…tak, tak to warzywo ma dwie nazwy, które stosuję zamiennie. Nie dziwcie się więc jeśli piszę bakłażan lub oberżyna. Lubię smak tego warzywa i przyznam, że wolę smażonego bakłażana(...)plasterki i panieruję jak w włoskiej zapiekance . Do makaronu wolę jednak pokroić go w kostkę i ładnie zrumienić. Zapiekanka makaronowa to proste danie. Makaron i bakłażan to świetna para. Sos do makaronu z bakłażanem robię często i zawsze jestem zadowolona. Po prostu lubię bakłażan i to jest chyba całą tajemnicą tego dania. Zapiekanka makaronowa Składniki: 4-5 porcji
codojedzeniaDziś zapraszam Was na bardzo prosty i nieskomplikowany przepis na białą kiełbasę. Tak właśnie moja babcia przygotowywała swego czasu sos chrzanowy, ja oczywiście jako dziecko nie znosiłam tego dania i z całego obiadu zjadałam tylko same utłuczone ziemniaki, kiełbasa i sos były be. I dokładnie tak samo robiła moja córka, jak była mała. Aktualnie już wszystkim smakuje, więc dochodzę(...)czasie wyjmuję ja z wody, wodę zostawiam. W małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką, powstałą mieszaninę przelewam do wywaru z kiełbasy, dodaję chrzan, roztarty majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Sos gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze około 5 minut. Do gorącego wkładam kiełbasę. Podaję na gorąco. Jeśli kiełbasa ma być daniem obiadowym podaję ją z ziemniakami purre i ogórkiem kiszonym
Kuchnia z widokiem na ogródWlać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dusić razem na średnim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, pomidory delikatnie się rozpadną a sos lekko się zagęści. Do garnka z odcedzonym makaronem wlać sos z warzywami i dokładnie pomieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi(...)przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaPolecam pyszne pulpety w sosie, z makaronem. Szybkie i bardzo smaczne danie. Potrzebujemy 1/2kg mielonego, 1/2kg włoszczyzny, garść suszonych grzybów, 2 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, coś zielonego. Z mięsa, jajek, soli, pieprzu, bułki i szczypiorku wyrabiamy masę na pulpety. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły. Włoszczyznę gotujemy 5min. z kostką rosołową w 2-3 litrach wody(...)Odsączamy grzyby i kroimy drobno w kostkę, żeby dodać o bulionu. Po dodaniu grzybów, blendujemy całość do konsystencji sosu. Teraz lepimy pulpety i wrzucamy do gotującego się na średnim ogniu sosu. Po kilku minutach danie jest gotowe. Podajemy z makaronem na gorąco. Smacznego
chleba naszegocebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok półtora opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz ,maggi papryka słodka mielona 2 łyżka smalcu na sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól,pieprz,maggi,papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu(...)stopni przez godz.ja potem zostawiam jeszcze na ok 1 godz w wyłączonym piekarniku ,żeby sobie "doszły",wtedy ta kapusta się wprost rozpływa gołąbki nam się pieką ,więc robimy sos- w garnku albo rondelku na maśle przesmażam koncentrat pomidorowy z wyciśniętym czosnkiem kilka minut, następnie wlewam 2 kartoniki przecieru i dodaję kostkę rosołową i doprawiam do smaku gotuję kilka minut
Swojskie jedzonkoziemniaczanej, sól, pieprz świeżo mielony, łyżka oleju, duża papryka czerwona, średnia marchewka, puszka ananasów, około 2 cm. imbiru, ząbek czosnku, 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry). sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Ananasa osączam z zalewy, kroję w kawałki. Paprykę kroję w większą kostkę, marchewkę w słupki. Imbir(...)czosnek bardzo drobno siekam. Przygotowuję sos z podanych składników, dokładnie mieszam. Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, obtaczam w mące. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso, smażę na średnim ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaję posiekany imbir z czosnkiem. Dodaję paprykę i marchewkę, smażę około 3 minuty, często mieszając. Następnie
JejKuchniaProste i smaczne danie dla zabieganych. Smażone na maśle boczniaki z cebulką i czosnkiem w sosie na bazie serka i śmietany kremówki. Boczniaki to nieliczne grzyby zawierające sole mineralne i witaminy. Obniżają poziom cukru we krwi, cholesterolu a nawet niszczą komórki nowotworowe, dlatego też zaliczają się do grzybów leczniczych. Warto zatem przygotować je chociażby od czasu do czasu Składniki(...)Sos: 250 g boczniaków 1/2 serka Arla Apetina „Pesto i rukola” 200 g śmietany kremówki 30% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: kasza orkiszowa Przygotowanie: Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół (większe na 3 części). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło
Oryginalny smakpuszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół słodkiego wina sól, pieprz, lubczyk, tymianek, wędzona i słodka papryka kilkanaście kropel sosu sojowego 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso wymieszać z zeszkloną cebulą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, jajkiem, przyprawami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Uformować niewielkie kuleczki, które(...)smażeniem obtoczyć w mące. Na patelnię (zlałam nadmiar tłuszczu po pulpetach) wlać lampkę wina i po kilku minutach dodać pomidory w puszce i bulion. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym(dodałam odrobinę miodu dla złamania kwaskowego smaku pomidorów). Sos przelać do większego garnka i włożyć pulpety - jeśli tak jak mi nie zmieszczą się wszystkie razem na patelni. Dusić
Gaździnka warzyopakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze biorę tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia(...)tego, czy torebki mają 100 czy 125 g) 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, Mata bambusowa do zawijania sushi Opcjonalnie: wasabi, Opcjonalnie: młody imbir.'; document.write(" "); Ryż gotujemy odpowiednio wcześniej, postępując zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu
Proste-przepisy.plSoczyste kawałki piersi z kurczaka, którym towarzyszą warzywa i pyszny kwaśno- słodki sos to moja kolejna propozycja na pyszny obiad. W dodatkiem ryżu smakuje wyśmienicie. Proste w przygotowaniu i pożywne danie. Już dawno miałam ochotę na tego typu obiad i w końcu musiałam zrobić, a jeśli Wy nigdy nie jedliście, koniecznie spróbujcie :) Do przyprawienia piersi z kurczaka użyłam przypraw(...)wody. Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać drobno pokrojony ananas i koncentrat pomidorowy, wymieszać. W szklance wymieszać wodę w mąką ziemniaczaną, wlewać jednym ciurkiem do sosu, ciągle mieszając. Na samym końcu sos doprawić do smaku cukrem i octem. Podawać z ryżem lub makaronem
Zrób to smacznieogromnie do niego zapraszam wraz z Jamie'm Oliverem, którego przepisem się inspirowałam! Wspaniałe chili z fasoli, w którym magicznym składnikiem wynoszącym smak tej potrawy na wyżyny absolutne jest sos BBQ! Tak, ten sam, który powszechnie jest znany jako dodatek do chrupiących skrzydełek, czy grillowanych żeberek. Chili, czyli absolutna klasyka kuchni amerykańskiej, w nieco innym i bezmięsnym wydaniu wędruje prosto(...)marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów 100ml sosu BBQ olej sól i pieprz Do tego: 2 bataty olej sól jogurt naturalny szczypta płatków chili 1 awokado posiekana natka pietruszki/ kolendry Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i pokrój
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZazwyczaj sos tatarki podajemy do jajek , ja podałam go do kotletów drobiowych. Niby nic odkrywczego-a cieszy:) SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 średniej cebuli Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Parmezan Olej Czyli zwykłe kotlety plus pyszny sos tatarski: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/sos-tatarski.html PRZYGOTOWANIE: Filety myjemy, osuszamy, jeżeli są wysokie, przekrawamy na pół. Przy pomocy tłuczka i folii spożywczej(...)tartej pomieszanej z tartym parmezanem (pól na pół). Na patelni z nieprzywieranym dnem rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy krótko, na gorącym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem tatarskim i np. surówką z białej kapusty
Kopystką po garachTortilla z awokado i rukolą w sosie jogurtowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami Alternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek i świeżych warzyw. Wiosennie! Składniki: 4 ziarniste placki tortilli 1 dojrzałe awokado 1/4 świeżego zielonego ogórka 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli Składniki na sos jogurtowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami(...)pomidorów, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wszystko ze sobą połączyć. Placki tortilli podpiec delikatnie na patelni bez tłuszczu z obydwu stron i jeszcze miękkie i ciepłe obłożyć sosem i dodatkami, które mamy przygotowane i złożyć na ulubiony swój sposób. Smacznego
Wino Francja Kuchnia