pracowite dla mnie, dlatego zaniedbałam bloga. Wracam już jednak do Was z całą masą smacznych propozycji. Jako pierwsze proponuję gruszki obgotowywane w winie, z dodatkiem domowych konfitur i słodkiego sosu waniliowego. Deser smaczny i bardzo efektowny. Wbrew pozorom prosty do przygotowania. Gwarantuję, że nie zmęczycie się zbytnio przygotowując te pachnące, pyszne gruszki :) Poniższy przepis znalazł się w pierwszym numerze magazynu(...)pisałam w poprzednim wpisie . Składniki: 3/4 l. czerwonego wina (półwytrawne lub półsłodkie) 1 połamana laska cynamonu 5-6 łyżek cukru (do smaku) 1 łyżeczka goździków spora szczypta ostrej papryki Sos waniliowy: 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 2,5 łyżki cukru opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: gruszki ulubione konfitury (po 1 łyżce na 1 gruszkę) Gruszki obrać, od góry
Codzienna kuchnia niecodziennaSos idealny do grilla, warzyw, śledzia, a tak właściwie do wszystkiego :) Jak przygotowałam śledzie z tym sosem znajdziesz tutaj Składniki 1 długi ogórek sól 400 ml jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku pieprz Ogórka obrać ze skóry, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić na 30 minut. Ogórek puści wodę, którą(...)należy dokładnie odcisnąć. Śmietanę mieszamy z jogurtem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ogórkiem i doprawiamy pieprzem. Gotowe sos tzatziki
O kuchni z uczuciemJeszcze rok temu nie lubiłam sosu czosnkowego, nie lubiłam czosnku ogólnie... Przeszkadzał mi w daniach, nawet zapach... A dziś zajadam się takim ostrym sosem czosnkowym jak delicją :) moje smaki zmieniają się z każdym rokiem... Ba! Z każdym miesiącem! :) Ze szpinakiem też była taka historia.. ;) Na drugim zdjęciu kokilka z sosem stoi na desce od Grawerujemy.pl - prawda, że świetnie się
Kolorowy Przepisownikcebule kawałek pora ok 60 g ok 2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego szczypiorek kilka ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka lub chilli szczypta lubczyku i tymianku łyżka sosu sojowego ciemnego pół łyżeczki musztardy dijon łyżka masła Przygotowanie: Cebulę i pora pokroić w piórka, a następnie zeszklić na maśle. Doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i tymiankiem. Wlać(...)bulion z sosem sojowym i dusić do miękkości cebuli ok 30 min. Przed końcem duszenia dodać musztardę. Mięso pokroić w większe kawałki. Posypać solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na patelni po kilka min z każdej strony na ładny brązowy kolor. Przełożyć do sosu i dusić jeszcze ok 5 min. Po wyłączeniu ognia posypać szczypiorkiem i gotowe... Smacznego
Gaździnka warzystron, do zrumienienia. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekane drobno kapary i pozostałą startą skórkę z cytryny. Bułki hamburgerowe podgrzewamy (na grillu, w piekarniku, na patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo
Karo in the KitchenSos majonezowo czosnkowy jest zdecydowanie moim ulubionym sosem. Składniki: mała śmietana 18%, dwie czubate łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, pieprz, kilka wyciśniętych ząbków czosnku ( ilość ząbków czosnku zależy od tego kto jaką intensywność smaku woli - ja daję ok.7 dużych ząbków). Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ja używam blendera. Sos wychodzi dość gęsty
W kuchni u MonikiSos koperkowo śmietanowy przyrządziłam specjalnie do pieczonej ryby, lecz również można go podawać do wielu innych potraw. Podpatrzyłam na innych blogach jakie on mniej więcej ma składniki i przystąpiłam do jego sporządzenia. Wyszedł bardzo smaczny. Składniki: 600ml wody, 1 i 1/2 kostki rosołowej drobiowej lub: 600ml domowego bulionu(...)się śmietana nie zważyła), cały czas mieszając. Gotową zawiesinę powoli dodawać do bulionu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać posiekany koperek . Sosu wychodzi niepełny garnek 1.5L. Ryba z sosem koperkowo śmietanowym: Smacznego
W kuchni u MonikiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam wszystkich na konkurs, w którym sponsorem jest firma Folwark. Zasady konkursu: 1) Należy przygotować dowolne, autorskie danie z jednym z sosów od firmy Folwark . Zajrzyjcie na stronę Folwark , gdzie możecie zobaczyć całą ich ofertę i wybrać sos, z którym przygotujecie danie na konkurs. Może(...)kosz z produktami od firmy Folwark -2 i 3 miejsce to produkty od firmy Folwark Serdecznie zapraszam do udziału Post Konkurs z sosami od Folwark pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekonkurs. Jakiś czas temu miałam przyjemność ich skosztowania, jestem bardzo zadowolona, więc tym bardziej chcę się tym smakiem podzielić z Wami. Np. Sos kebab-gyros , u nas jako dodatek do pizzy, pyszności:) Nagrodami będą : - 1 miejsce – kosz z produktami Folwark - 2 i 3 miejsce produkty Folwark http://folwark.com.pl/category/produkty/dla-konsumentow/ Teraz szczegóły: *trzeba(...)podać w tym poście przepis na danie z użyciem dowolnego sosu Folwark * proszę o przesłanie fotki gotowej potrawy na maila takietampichcenie@gmail.com, każde zdjęcie umieszczę w konkursowym albumie na fb *przepisy mogą być wcześniej publikowane przez autora na innych portalach i blogach ( ale muszą być jego własnością) *ilość zgłoszeń nieograniczona, proszę tylko o dodawanie propozycji w osobnych postach *konkurs
Takie tam pichceniepieprzem na maśle około 15 minut, zalewamy słodką śmietaną – dusimy jeszcze 5 minut, dodajemy łyżkę mąki (jednocześnie mieszając śmietanę , tak aby mąka równ omiernie rozprowadziła się w sosie), dodajemy posiekaną natkę pietruszki, czekamy aż sos zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. układamy na talerzu kolejno fasolkę szparagową na to wątróbkę i polewamy kurkami w sosie
Sezonowy Garnekwielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla dzieci bez cukru oraz także bez cukru – sos pomidorowy z papryką i cukinią , również idealny dla naszych małych pociech. Słoików było pełno i przez cały rok z nich korzystaliśmy. Ja się wprost zakochałam w wersji pikantnej, a dzięki(...)Wszystkie wieczka powinny się zassać po ostudzeniu. (W tym celu najlepiej używać nakrętek typu”klik”, wtedy łatwo sprawdzić, które się zassały, a które nie.) Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory The post Domowy Ketchup pikantny appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaDzisiaj mamy dla Was coś smacznego z orientalną nutą czyli kurczaka w sosie słodko-ostrym z makaronem ryżowym Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 marchewka - 1 czerwona papryka - 100 g kukurydzy z puszki - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 5 plastrów ananasa - sól, pieprz - szczypta chili - 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili(...)żeby się nie przypalił. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną na zapałki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, ananasa pokrojonego na kawałki oraz sos. Na koniec całość doprawiamy. Makaron ryżowy lekko solimy, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po pięciu minutach makaron jest gotowy. Na talerz nakładamy makaron a na niego naszego kurczaka Smacznego
Kuchenne Wariacjerzeźnickiego, przepis i smak jest ten sam. Postanowiłam parówkę dodać do sałatki ziemniaczanej. Sałatka jest przygotowana z młodych ziemniaków, z tegorocznym ogórkiem kiszonym, parówką, groszkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i sosem z majonezu, jogurtu i musztardy. A sałatka jest bardzo smaczna, a do tego tania i niewymagająca wiele pracy. Idealna na letni, lekki obiad, na imprezę przy grillu albo po prostu(...)parówką : Składniki, porcja na 2 osoby: 2 ziemniaki 1 parówka bez skórki 1 tegoroczny ogórek kiszony mała puszka groszku gotowanego na parze 1 mała cebulka ze szczypiorkiem natka pietruszki sos: 1 kopiasta łyżka majonezu, u mnie majonez lekki Winiary 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Sól morska, czarny pieprz, ziarnisty pieprz czerwony Przygotowanie Młode ziemniaki gotujemy w mundurkach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli sos jest za rzadki - odparowujemy przez kilka minut, by zgęstniał. W międzyczasie wrzucamy cukinię do osolonego wrzątku na około 3 minuty. Odcedzamy i polewamy naszym pikantnym sosem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekojarzą mi się rodzinne obiady - z mięsem i sosem. Nie dokładnie takimi, chodzi mi wyłącznie o pewien rodzaj dania. Więc, gdy któregoś dnia zapragnęłam, żeby było ciepło i rodzinnie i bezpiecznie, zrobiłam właśnie mięso z sosem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)tanie (zwłaszcza teraz, gdy cena wieprzowiny spada) i sycące. Spokojnie można również przygotować więcej porcji i przygotować obiad na dwa czy trzy dni lub część zamrozić ;) KARKÓWKA W ZŁOCISTYM SOSIE CEBULOWO-TYMIANKOWYM Składniki: - 500 gram karkówki wieprzowej - 3-4 cebule - 4 ząbki czosnku - woda - mąka - olej - tymianek - papryka słodka i ostra - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso kroimy na średniej grubości plastry
Życie zamknięte w smaku