lodówki, by stępiał i łatwiej było go kroić - wtedy będzie to wersja kanapkowa; lub też możecie pokroić go w grube plastry prosto po wyjęciu z naczynia i podać z sosem - to wersja obiadowa. Sos: Pozostały z pieczenia płyn przelewamy do rondla i redukujemy do 1/4 objętości, a następnie blendujemy. Sos po odparowaniu jest dość słony, ale mnie w niczym
Czary - gary w kuchniPrzepis na pyszne i błyskawiczne danie z kurczakiem i warzywami w aksamitnym żółtym sosie śmietanowym. Podajemy z ryżem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka por 2 marchewki 200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i dusimy aż sos uzyska pożądaną konsystencję
e-PrzepisyKulinarneWczoraj była tarta, której przepis poniżej przypominam. Z odciętych łodyg i pozostałej części szparagów miałam zrobić zupę – krem. Doszłam jednak do wniosku, że to już było i zrobiłam sos do makaronu. Łodygi szparagów kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i miksujemy na gładkie pure. Do tego dodajemy garść zielonego groszku (może być mrożony) i górną(...)część szparagów. Gotujemy krótko, aby główki szparagów pozostały lekko chrupiące. Sos przyprawiłam jedynie odrobiną soli. Tak przygotowany sos możemy podawać z makaronem, ryżem lub jako dodatek do mięsa
Kucharzycatyle, że postanowiłam go wypróbować. Kiedy zaczęłam przygotowywać składniki, Dario zajrzał do kuchni i stwierdził: -O, będzie sałatka. Nie wyprowadzałam go z błędu, ale nie przygotowywałam sałatki. Zrobiłam sos tatarski, który podałam z jajkami na twardo. Był pyszny. Smakował wszystkim. Polecam. Składniki: • 4 ogórki konserwowe • 6 marynowanych pieczarek • 2 jajka ugotowane • majonez • 1 łyżka chrzanu • 2 łyżeczki jogurtu • sól • pieprz(...)łyżką majonezu na jednolitą masę. 4. Połączyć razem wszystkie składniki. 5. Dodać do żółtek z majonezem chrzan, resztę majonezu i jogurt. Ma być go tyle, aby połączyć składniki sosu. 6. Sos doprawić solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny. 7. Na koniec jeszcze raz wszystko razem wymieszać. 8. Podawać z jajkami na twardo lub z wędliną. 9. Przechowywać w lodówce
W mojej kuchnifrancuskie, dzięki czemu cała potrawa zyska lekki charakter, a czas jej przygotowania jest znacznie szybszy niż tradycyjnej pizzy. Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Mały przecier pomidorowy (możemy użyć gotowego sosu lub ketchupu) Oliwa z oliwek Oregano Cebula Salami Oliwki Ser mozzarella Zazwyczaj używam gotowego ciasta francuskiego – jest bardzo dobrej jakości. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Jaki(...)gwiazdę – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ważne, by nakłuć ciasto widelcem, by zapobiec jego nadmiernemu napuchnięciu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy mały przecier pomidorowy (może być gotowy sos pomidorowy lub ketchup). Dodajemy dużą ilość suszonego oregano. Całość cały czas mieszamy, aż nasz sos nieco odparuje i zgęstnieje. Nakładamy na nasze ciasto. Następnie dodajemy składniki. Ja użyłem cebuli, salami
MarcinChefSkładniki: Pulpety: 50 dag mięsa mielonego 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej sól, pieprz majeranek Sos: 2 szklanki wody chrzan tarty ze słoiczka - ilość wedle uznania sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić(...)wkładać pulpety i gotować na wolnym ogniu. Można je wcześniej obamażyć na patelni, ale nie jest to konieczne. 3. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do sosu i dokładnie wymieszać. Gdy sos zgęstnieje dodać chrzan (ilość do smaku wedle uznania). Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Smacznego
Kuchnia domowa Aniswoje danie popisowe - pizzę. Dziś również tak jest. Właśnie czekam, aż wyciągnie tą bosko pachnącą, domową pizzę z piekarnika. Domowej pizzy nie wyobrażamy sobie bez dodatku ketchupu i... pysznego sosu czosnkowego. Dziś przygotowałam szybki i gęsty sos czosnkowy, który idealnie sprawdzi się z kawałkiem takiej pizzy. Składniki: 2 1/2 ząbka czosnku 4 czubate łyżeczki śmietany 18% 3-4 czubate(...)lodówki na minimum 30 minut (do dobrego schłodzenia). Próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i przypraw. Przekładamy do sosjerki. Podajemy z pizzą lub np. zapiekankami. Choć i na kanapki taki sos smakuje wybornie. Smacznego
Słodkie okruszkipasta wykonana z prażonych (lub nie) ziaren sezamu. Jeśli poddamy prażeniu ziarna, uzyskamy o wiele lepszy smak i zapach, ale jeśli jesteśmy kulinarnymi fajtłapami dużo lepszym pomysłem będzie wykonanie sosu tahini bez wcześniejszego prażenia – bardzo łatwo jest przypalić ziarna, a wtedy już do niczego się nie nadadzą – chyba że jako przestroga na raz następny, aby tego nie robić(...)warto na raz wykonać jej troszkę więcej, jeśli jesteśmy pewni jej smaku i mamy do czego ją wykorzystać… No właśnie, do czego w ogóle można ją używać? Najpopularniejszymi sosami, do których dodaje się tahini, są sos tahini oraz hummus. Dodatkowo tahini, tak jak wspomniałem, można wykorzystać do zrobienia domowej chałwy, a niektórzy wykorzystują ją nawet jak masło orzechowe
Blendmanzawiera sporo tamaryndowca. Ale co jeszcze? Trudno rozstrzygnąć. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej podwójna pierś kurczaka łyżeczka + pół łyżeczki przyprawy madras tandoori mała cebula 2 ząbki czosnku 100 ml sosu sojowego pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Posypać łyżeczką przyprawy i mielonym pieprzem. Polać olejem i sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na kilka godzin. Kaszę(...)się zeszkli (a nie przypali). Wlać na patelnię ok. 100 ml wody i dusić całość pod przykryciem. Wykładać na talerze kaszę, a na nią wykładać kawałki kurczaka z odrobiną sosu z duszenia. Podawać z chutneyem ( u mnie z chutneyem z dyni i śliwek ) lub surówką. ----- Podobne: Kukurydziane kawałki kurczaka Kurczak tikka masala Kasztanowo-szafranowa potrawka "Siostry. Kresy, zsyłka, wielki świat
Weekendy w domu i ogrodzieWielkanoc nie może zabraknąć do białej kiełbasy czy jaj pysznych sosów. Wśród nich jest również sos tatarski. Szybko się robi i warto go wykonać aby cieszyć się pysznym smakiem wzbogacającym smak kiełbas czy mięs. Sos tatarski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSos cebulowy jest pyszny tak po prostu. Wcale nie myślałam że ten sos to taki rarytas, dobry na zimno do wędlin, kiełbas czy na ciepło do mięs. Polecam zróbcie sobie na świąteczny stół, będzie smakował. Sos cebulowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem. Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos winegret. Proporcje dla dwóch osób. Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki (bio) w folii aluminiowej 2 pomarańcze 2 łyżki uprażonego sezamu 1 garść posiekanego szczypiorku Sos winegret: 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia(...)małej miseczki bądź słoiczka (tak łatwiej) w kolejności dodać oliwę, sok z pomarańczy, łyżeczkę musztardy, miodu, przypraw i energicznie wymieszać do powstania aksamitnej kremowej emulsji. Delikatnie skropić sałatkę powstałym sosem. Smacznego
Wino Francja Kuchniapieczenia, bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej(...)pulpety, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Do lekko zeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory się rozpadną, dodać harissę - wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Podawać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem danie posypać tartym serem lub siekaną świeżą kolendrą
kolorowotorcikowopodsmażać, dodać kostkę rosołową wlać 2 szklanki wody, wsypać pieprz, kucharka i gotować na mniejszym ogniu z 10 minut śmietanę z mąką wymieszać w 2 szklankach wody, wlać do sosu i gotować mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać suszoną kolendrę, wymieszać sos smakuje jako dodatek do wielu potraw, ja podałam z kotletami jajeczno-ziemniaczanymi.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś kolejna propozycja na spaghetti, tym razem w pysznym sosie na bazie kurczaka, cebuli, papryki, pomidorów i groszku. Bardzo sycące, szybkie w przygotowaniu, przepyszne danie. Zapraszam! Składniki na pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem, pomidorami i groszkiem: 250 g makaronu spaghetti z pełnego przemiału 2 łyżki oliwy 1 duża lub 2 średnie cebule 1 duża papryka 1 pojedynczy filet z kurczaka(...)pieprzem i bazylią. Gdy mięso się zetnie i zacznie podsmażać dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy całość około 8-10 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy groszek, keczup lub cukier, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i chwilę jeszcze podsmażamy, żeby makaron wchłonął sos. Gotowe! Podajemy oprószone startym serem
Rozpustne gotowanie