Calzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki. Calzone - Składniki: ciasto: 500 g mąki 240 ml ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 2 łyżki miodu łyżka oleju lub oliwy łyżeczka soli farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: czosnek(...)proszku, słodka papryka, sól, pieprz sos pomidorowy (passata) przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli) Calzone - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Cebulę
Słodka Stronaimbir który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna. - wasabi czyli popularny japoński, ostry chrzan - sos sojowy - inne sosy charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej np. sos chili słodki ( przepis ), ostrygowy, rybny Moje posty
Słodka StronaKaparami - Składniki: Ciasto: (na ok. 3 spody) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli sos pomidorowy sól, pieprz ok. 300 g surowego łososia ok. 100 g oliwek ok. 30 g kaparów (jeśli lubimy) ok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli) Domowa Pizza z Łososiem(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością pieprzu. Następnie wykładamy kawałki łososia oraz oliwki i kapary. Posypujemy startym żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut
Słodka Stronaszklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: dowolne składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko(...)dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie wykładamy ulubione składniki i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej
Słodka Stronałyżka cukru łyżeczka soli ok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 150 g serka brie (naturalny) ok. 250 g kurek (mogą być mrożone) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo(...)dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Następnie posypujemy startą mozzarellę, wykładamy pokrojony serek brie oraz kurki (jeżeli używamy mrożonych, należy je wcześniej na moment zanurzyć w ciepłej wodzie
Słodka Stronadelikatnym, a sami przekonacie się, jaka jest między nimi różnica.) Ugotowane jajka wyjąć z folii i ułożyć na środku półmiska. Sałatkę możemy podać z dowolnym sosem. Ja zaszalałam i przygotowałam sos majonezowy z anchois. Słoiczek 80 g. kosztuje około 7 złotych. Nie jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;) Składniki sosu
Codzienna kuchnia niecodziennaminut. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagnieść elastyczne, nie za luźne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Sos na pizzę: ok. 2/3 szklanki gęstego soku/przecieru pomidorowego , pół łyżeczki soli , duża szczypta cukru , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , świeżo zmielony pieprz , średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wszystkie(...)minut, żeby się "przegryzły". Farsz: 200 g miękkiego sera dojrzewającego , 1 średnia cebula . Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 1 cm. Przełożyć na blaszkę i rozsmarować na cieście sos. Cebulę posiekać w kostkę, ser również, lecz w nieco większą. Na sosie rozłożyć cebulę, a niej ser. Pizzę odstawić na 15 minut do podrośnięcia, a następnie wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennapowinno być 2/3 masy mięsnej. Formujemy dowolnej wielkości klopsy lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem. Składniki sosu: 4 średnie mocno dojrzałe pomidory , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie lub grubo świeżo grubo zmielony pieprz, sól do smaku(...)pokrojone pomidory i przesmażyć aż puszczą sok. Dodać zielony pieprz i doprawić solą. Jeśli nie mamy zielonego pieprzu można ewentualnie dodać grubo zmielony czarny pieprz. Tak przygotowanym sosem zalać klopsiki i udusić je do miękkości na wolnym ogniu. ...a tak wyglądają po przekrojeniu: Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennazawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje. Polecam(...)sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie szynka wieprzowa ok. 1,2 kg 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 pomarańcza majeranek świeży rozmaryn świeży tymianek żurawina sól i kolorowy pieprz do smaku Szynkę myjemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsaszetki) 2 podłużne papryczki chili 2 garści orzechów arachidowych lub włoskich 2 garści złotych rodzynek chilijskich 1 limonka 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru muscovado pół łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Ryż wrzucamy na nieosolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Następnie studzimy dużą ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy(...)odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski. Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej limonki. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól. Wszystko razem mieszamy, a następnie zalewamy sosem sałatkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem, jeśli okaże się, że jest go za mało. Jeśli wolimy
Food SquareZapiekanka ziemniaczana z boczkiem... Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem. Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym. Całość oprószona majerankiem. Pycha! Składniki: 1,2 kg ziemniaków; 100 g wędzonego boczku; 0,5 kg białej cebuli; 1 ząbek czosnku; 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Olej do smażenia; Sól; Pieprz; Majeranek. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)położyć ziemniaki, posolić je delikatnie i popieprzyć, następnie dodać boczek z cebulą i na wierzch znów położyć ziemniaki i delkitanie je oprószyć solą i pieprzem, Całość zalać sosem ze śmietany i czosnku. Wierzch posypać majerankiem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (grzałka góra i dół, trzecia półka
Gospodyni MiejskaMenemen - turecka jajecznica... Paski różnokolorowej papryki. Aromatyczny sos pomidorowy. A na wierzchu jajka sadzone. Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja. A dla Was jaki posiłek będzie stanowić? Zapraszam! Składniki: 1 czerwona papryka; 1 pomarańczowa papryka; 1 żółta papryka; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki mielonego kuminu; 1/2 łyżeczki chili w płatkach(...)zalać krojonymi pomidorami z puszki i smażyć na małym ogniu, aż sok wyparuje, a potrawa stanie się gęsta. Przyprawić solą do smaku. Wymieszać. Następnie za pomocą łyżki zrobić w sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć, aż się zetną. Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Jajecznicę podawać samą, z chlebem
Gospodyni MiejskaMakaron ze szpinakiem i mascarpone... Sprężyste rurki makaronu. Pachnący aromatem czosnku szpinak. Kremowy sos na bazie mascarpone. Pycha! Składniki: 250 g makaronu penne; 250 g mrożonego szpinaku; 250 g mascarpone; 3 ząbki czosnku; Sól; Pieprz; Czubata łyżka masła; 50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak rozmrozić(...)dodać szpinak i podsmażać, aż cała woda wyparuje a liście staną się miękkie. Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości
Gospodyni Miejskarozgnieść widelcem na kremową masę. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do awokado. Z limonki wycisnąć sok i dodać do guacamole. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sosu. Guacamole przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek np. do nachos . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Awokado muszą być dojrzałe. Inaczej sos nie wyjdzie kremowy. Z dodatku
Gospodyni Miejskapolędwica wołowa aromatyzowana dymem z drzewa Mesquite i podawana z sosem musztardowym jest jednym z ulubionych mięs przygotowywanych na grillu węglowym Broil King KEG . Składniki: 1 cała polędwica wołowa, nacięta tak jak widać na zdjęciu 1 ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 ½ łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soli koszernej ¼ łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków świeżo zmielony czarny pieprz(...)minut. Przed pocięciem i podaniem polędwicy pozwalamy odpocząć przez około 10 minut. Przykrywamy ją w tym czasie folią albo ręcznikiem kuchennym. Polędwicę serwujemy pokrojoną na grube kawałki z ciepłym sosem musztardowym. Sos musztardowy: 2 małe szalotki / cebule bardzo drobno poszatkowane 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ kostki masła sok z 1 dużej cytryny 2 łyżki musztardy Dijon Rozgrzać patelnię na małym ogniu
naRuszcie