sosy - 72234 przepisów (strona:1125/4816)

Sos ze świeżych i suszonych pomidorów 106

składniki na sos do makaronu pokrzywowego 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie 1 czerwona  cebula pokrojona 3-4 świeże pomidory pokrojone ósemki 6-8 drobno porwanych liści bazylii 1 łyżka liści świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 utarte ząbki czosnku utarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz sól 1/2 szklanki oliwy WYKONANIE(...)minut ,gdy pomidory zmiękna ,dodaj  suszone z zalewy pomidory.Dopra­w  do smaku ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem  i utartą skórkę cytrynową.  Tak doprawiony sos podsmaż  na wol­nym ogniu 3-4minuty. Do gotowego makaronu dodaj sos. Smacznego

w mojej kuchni
Gruziński sos Tkemali----Salsa georgiano tkemali di Mirabelle 180

śliw bez pestek-najlepsze mirabelki albo zołte albo czerwone i wtedy mamy żółty lub czerwony sos.... 2 papryczki chili, 5 dkg cukru , 2 dkg soli ,6 ząbków czosnku ,5 dkg natki pietruszki ,5 dkg koperku ,szczypta mielonej kolendry. Rewelacyjny sos na zimno, do wszystkiego. Z czerwonych lub zółtych śliwek-mirabelek(...)papryczke ostrą, pierz (wszytkie dodatki razem, lub tylko część - zależnie od gustu) i gotujemy dosyć długo, do zgęstnienia. Mieszamy, bo sie przypala. W butelkach zawekowanych mozna trzymac całą zimę... -. Sos ten jest znakomitym dodatkiem do mięs, zwłaszcza baraniny,i do  szaszłyków. Polecam, pychota

w mojej kuchni
Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym 307

przekrojony na pół. Dokładnie wymieszać . Jeśli mięso jest zbyt rzadkie, dodać dodatkowo łyżkę bułki tartej. Wyjąć z mięsa połówki czosnku, które zdążyło już nabrać aromatu i zużyć do przygotowywania sosu. Z mięsa  uformować nieduże pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Przygotować sos pomidorowy : Do pojemnego garnka lub głębokiej patelni wlać 3 łyżki oleju z oliwy, dodać ząbek czosnku wyjęty(...)mięsa, poszatkowana drobno cebulę,  papryczke chili.  Podsmażyć przez chwilę poczym wlać cały przecier pomidorowy. Posolić do smaku. Doprowadzić sos do wrzenia i wkładać pulpety. Zmniejszyć gaz do minimum i gotować przez około 15 minut od czasu do czasu delikatnie pulpety obrócić.  SMACZNEGO

zielonacukinka
Sos ze świeżych pomidorów z bazylią 116

bidi-language:#0400;}   Sezon pomidorowy w pełni. Pomidory są teraz słodziutkie i pachnące krzaczkiem. Jest to idealny moment żeby wykorzystać je do zrobienia szybciutkiego i cudownie smacznego sosu. Aromatycznego, pachnącego bazylią i smakującego dzieciństwem.   Sos ze ś wie ż ych pomidorów z bazyli ą SKŁADNIKI: dla 4 osób: 5 dużych pomidorów garść świeżej bazylii ząbek czosnku około(...)Obrać ze skórki a bazylię poszatkować. Zostawić nieco do dekoracji. Roztopić masło podsmażyć na nim pomidory z bazylią do zredukowania płynu. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos można wg. gustu zblendowac na gładko lub zostawić w pierwotnej formie. Podawać z makaronem udekorowane listkiem bazylii

Pyry na Gaz
Tatar z łososia wędzonego z imbirem 196

porcje) 100 g łososia 30 g imbiru marynowanego 2 łyżki posiekanej kolendry 1  łyżeczka kaparów 15 szt oliwek czarnych + 4 do przybrania sok z 1/2 limonki 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych pieprz młotkowany kolendrowy lub zwykły ew sól przygotowanie Łososia, kapary, oliwki, imbir drobno posiekać. Wymieszać sok z limonki z sosem sojowym(...)olejem. Posiekane składniki polać sosem, dodać kolendrę, dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Podzielić na indywidualne porcje, przybrać pokrojonymi w plasterki oliwkami, podawać z ćwiartką limonki. Smacznego

Stare Gary
Smażona panierowana cukinia z sosem kurkowym 337

czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek(...)każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki

OstryKęs
Pstrąg w sosie musztardowym 204

zaspokoją głód :) Składniki : około 50 dag świeżej ryby, u mnie pstrąg tęczowy, łososiowy -kupiłam w "biedronce" warzywa, cebula, 2 ząbki czosnku sól, pół cytryny, kilka ziaren pieprzu, szczypta majeranku Sos musztardowy : 2-3 łyżki musztardy sok z cytryny 2 łyżki mąki 1 żółtko sól, pieprz mielony Przygotowanie : Do wrzątku z cebulą, czosnkiem, cytryną, kawałkiem pora i selera, całą marchewką(...)umytą i przekrojoną na 4 filety  Dokładamy pieprz, szczyptę majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około 20 min na spokojnym ogniu pod przykryciem W tym czasie robimy sos musztardowy ; w małym rondelku z 2 łyżkami masła ( najlepiej sklarowanego) wsypujemy 2 płaskie łyżki mąki, mieszamy energicznie i przesmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia W małym słoiczku mieszamy dokładnie 2 łyżki

Proste Potrawy
Słodko-kwaśny sos z cukinii do słoika 207

Przepis pochodzi z książeczki "przyślij przepis" z tym, że ja zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 kg bo wcześniej sos był dla mnie za słodki. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli 3 kg cukinii 1,5 szkl. octu 1/2 kg cukru 4 słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka curry sól, pieprz(...)dnia odcedzamy. Warzywa przekładamy do garnka. Z cukru i octu gotujemy zalewę, którą po zagotowaniu wlewamy do warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghetti Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sałatka brokułowa 265

Moja ulubiona sałatka brokułowa z jajkiem, szynką, sosem czosnkowym i płatkami migdałów. SKŁADNIKI: (porcja dla 2 osób) 1 ugotowany brokuł 2 jajka ugotowane na twardo 4 plastry szynki sos czosnkowy z torebki lub własnej roboty (u mnie: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 ząbki czosnku + sól,pieprz,chilli płatki migdałowe do posypania 1. Brokuł podzielić na małe różyczki(...)jajka pokroić na "szóstki" lub "ósemki". Ułożyć na półmisku, posolić i popieprzyć. 2. Szynkę pokroić w kosteczkę, wysypać na jajka i brokuły. Całość "pociapać" sosem czosnkowym i posypać płatkami migdałów

1001 Sałatek
PASTA Z SOSEM Z GRILLOWANYCH POMIDOROW 162

ząbki czosnku i wycisnąć upieczony czosnek do miski z pokrojonymi pomidorami. Dodać pietruszkę, bazylię, masło, pozostałą oliwę i doprawić solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. Podawać gorący makaron z sosem i posypać parmezanem. PASTA Z SOSEM Z GRILLOWANYCH POMIDOROW is a post from: naRuszcie.pl The post PASTA Z SOSEM Z GRILLOWANYCH POMIDOROW appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK 172

pozostanie tylko 1 szklanka. Mieszając dodać galaretkę z czerwonych porzeczek. Na średnio małym ogniu dodać 2 łyżki masła, po jednej, ciągle mieszając. Nie przegotować! Pokroić mięso i polać sosem. Zobacz również nasz poradnik jak grillować metodą pośrednią z użyciem tacki ceramicznej. UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK is a post from: naRuszcie.pl The post UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM

naRuszcie
Sałatka z brokułem 370

drzewkiem :)  Dlaczego? To już trzeba pytać dzieci do lat 5 :)  Przez znawców nazywana też kapustą szparagową :D    Sałatka z brokułem Składniki: brokuł pomidor 2 jajka Sos czosnkowy:   mały jogurt naturalny 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy sól Przygotowanie: Brokuł umyj, pooddzielaj pojedyncze różyczki i ugotuj, tak żeby był miękki, ale nie rozgotowany(...)naczyniu.  Jajka ugotuj na twardo i pokrój na 6 części każde. Ułóż na brokułowych różyczkach. Pomidora trzeba sparzyć, pokroić w półksiężyce i ułożyć na pozostałych składnikach. Całość polewamy sosem czosnkowym. Sos czosnkowy - jogurt naturalny i majonez mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Zalewamy nim składniki sałatki.  Sałatka jest idealna

Lawendowe Niebo
Kotleciki z dorsza z sosem koperkowym 150

fanem mięsa. A co za tym idzie synkowie tatusia naśladują i na równi z nim agitują na rzecz ulubionych mięsnych potraw. Tak więc dziś kuchnia wydawała dorszowe kotleciki w sosie koperkowym z młodymi ziemniaczkami. Składniki: KOTLECIKI 60 dkg świeżego dorsza jajko szalotka czerstwa mała bułka 2 łyżki otrębów owsianych pieprz i sól bułka do panierowania oliwa do smażenia SOS łyżka(...)otręby oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam aby powstała zwarta masa. Formuję małe kotleciki, które obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanej patelni przesmarowanej oliwą.  SOS w rondlu o grubym dnie topię masło i dodaje mąkę aby powstała zasmażka. Następnie dodaję szklankę mlek energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotuję na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji

Magiczna kuchnia Darii
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 172

skórkę z mandarynki. Solimy do smaku. Całość smażymy około 5 minut delikatnie mieszając. Z garnka, w którym gotuje się makaron, odlewamy ok 1/3 szklanki wody, przyda się do sosu, gdyby okazał się za suchy. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z ragu. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Jeśli wydaje się wam za „suchy”,  można dodać 2 łyżki wody(...)spotkałam sie z dyskusja na temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu .  I taka ciekawostka, to co pół świata nazywa sosem bolognese Włosi po prostu nazywają ragù

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania