Przepis : Składniki: (10 pizzerinek) na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 15 g drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru na sos: 10 łyżeczek przecieru pomidorowego 150 ml wody 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Składniki(...)ciepłą wodą w dużej misce, dodajemy resztę składników, całość wyrabiamy do gładkiego i elastycznego ciasta. Przekrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 g. 2. sos: przecier mieszamy z wodą dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, chwile gotujemy doprawiamy przyprawami, odstawiamy. 3. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na masełku na złoty kolor
Mój pomysł naPrzeczytałam książkę Frances Mayes "Codzienność w Toskanii" i znalazłam w niej mnóstwo fajnych przepisów min. na ten sos. Jak pisze autorka sos idealny do szparagów, frytek albo surowych warzyw. Pyszny jest z krewetkami, jako dodatek do sałatek, które dzięki niemu zyskują jedyny i niepowtarzalny smak. Samo przygotowanie sosu to zaledwie 5 minut, zabieramy się do dzieła? Aioli - majonez
Moje Małe CzarowanieWybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze. Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę do surówki z kapusty i marchewki. Składniki: 1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej(...)białej kapusty 1/2 bulwy fenkułu 1 duża marchew 2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (bez soli) lub nerkowców Dressing do sałatki: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru 2 łyżki posiekanego szczypiorku z dymki 1 łyżeczka oleju sezamowego lub mniej (jak lubicie) Przygotowanie: Kapustę poszatkować na niewielkie
Codziennik Kuchennybulionu ( można użyć kostek rosołowych , ja też nie zawsze mam własny pod ręką ) 2 łyżeczki granulowanego czosnku ( to nie jest zbyt dużo , soja słabo ciągnie smak) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru sól, chilli do smaku 12 jajka 2 łyżki sezamu czarnego 2 łyżki sezamu białego 1 /2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Suche kotlety sojowe , zalewamy bulionem(...)dodajemy do nich cukier, czosnek, sos sojowy i całość doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do czasu ,aż w kotlety będzie można swobodnie wbić widelec . Odławiamy z bulionu i odstawiamy do wystygnięcia . Teraz , kiedy kotlety już przestygły , rozbijamy jajka jak do kotletów schabowych . Bułkę tartą , łączymy z sezamem czarnym i białym . Kotlety solimy , posypujemy chilli , obtaczamy w jajku , bułce z sezamem
Ogrodnik w podróżypół Ustawiamy roladki pionowo w naczyniu żaroodpornym. 6. Na koniec wierzch roladki posypujemy odrobiną startego żółtego sera. 7. Zapiekamy 25 min w 180 stopniach. Sos: 1. Puszkę pomidorów wlewamy do rondelka i nastawiamy na mały ogień bez przykrycia. 2. Kiedy nadmiar wody wyparuje, dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę czosnku, 3 listki(...)bazylii i pół łyżeczki soli. 3. Na koniec sos miksujemy blenderem ręcznym. 4. Sos podajemy razem z roladkami. Smacznego
Mój pomysł naMakaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie. Zapraszam do zapoznania(...)stopniowo dolewać bulion cały czas mieszając tak aby nie zrobiły się gródki najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem. 5. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego 6. Zaczynamy faszerować nasz makaron przygotowanym farszem i układamy makaroniki na sosie 7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na wierzch 8. Zapiekamy
Mój pomysł naSos ten jest idealny do wielu dań z ziemniaków, ryżu, makaronu czy mięsa. Pyszny a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Składniki: * 7-8 pieczarek * 3 łyżki masła * sól, pieprz do smaku * ząbek czosnku * posiekana natka pietruszki do smaku * 2 łyżki mąki wymieszane z wodą * 1 szklanka wody Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na roztopionym maśle, lekko podlać(...)solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodać posiekaną natkę pietruszki (ilość według uznania). Podlać resztą wody i gotować na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie sos zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą (ilość mąki według uznania, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu
Zrób to smaczniesmaku. Szybko się gotują – ok. 1 minuty. Dzięki nim, możemy przygotować szybki i smaczny obiad w 5-10 minut ! Tortellini z ricottą i szpinakiem idealnie się komponują w sosie aromatyzowanym limonką, z łososiem i cukinią. Spróbujcie koniecznie! Składniki: (4 porcje) 300 g filetu z łososia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula 1 mała cukinia(...)osolonego wrzątku wrzucić świeże tortellini i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie ok. 1 minuty od zawrzenia wody po wrzuceniu pierożków) . Odcedzić. Wrzucić na patelnię do sosu z łososiem. Wymieszać. Przyprawić szczyptą soli. Dodać skórkę z limonki. 250 g świeżego Tortellini ze szpinakiem i ricottą Wyłożyć na talerze, udekorować świeżym koperkiem. mała garść świeżego koperku do dekoracji
Moja DelicjaBędzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Podaję przepis na domowe pulpeciki rybne, ale jeżeli nie mamy czym zmielić , albo nie chcemy sami zrobić możemy kupić gotowe i polać sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku(...)pulpeciki ( dłonie najlepiej moczyć w wodzie, żeby pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć na gładki
Pysznosci Babci BasiPolecam pulpety w sosie pieczarkowym . Możemy je podawać różnymi dodatkami : ja podałam z makaronem świderki . Składniki : 50 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka ,( moczymy w wodzie ) 1 cebulka,(pokrojona w drobną kostkę ) 1 ząbek czosnku,( zmiażdżony przez praskę ) 1 łyżka bułki tartej, majeranek,( opcjonalnie ) sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, Ponadto : do panierowania : mąka do smażenia : 2 łyżki(...)masła klarowanego Wyrabiamy mięso z przyprawami i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy na rozgrzanym maśle. Składniki na sos : 25 dag pieczarek 200 ml śmietany 18%, sól,pieprz, liść laurowy, 1 łyżeczka mąki ( opcjonalnie ) koperek, 1,5 l. wody. W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść laurowy oraz pokrojone w plasterki
Pysznosci Babci BasiDzisiaj na obiad upiekłam pizza dwa smaki. Wielka pizza na cieniutkim spodzie . Jedna połowa posmarowana pesto , a druga sosem romesco . Przepis na pizza wziął się stąd, że z mężem mieliśmy ochotę na dwie różne pizze. Mój mąż lubi pizzę z pomidorowym sosem. Natomiast ja lubię dodatkowo obłożyć pizzę zieleniną i do tego posypać obficie parmezanem. Co do jednego byliśmy zgodni(...)Składniki: Ciasto na pizzę – 3 cienkie spody 450 g pszennej mąki 2 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 2 łyżki oliwy Nadzienie 3 łyżki sosu romesco, tutaj przepis 200 g mozzarella 3 łyżki pesto z bazylii, tutaj przepis 30 g parmezanu kilka suszonych pomidorów w oleju czarne oliwki w oleju garść zieleniny, u mnie rukola
codojedzeniadanie, to po prostu bardzo smaczny sycący obiad: kawałki kurczaka z chrupiącą skórką i delikatnym mięsem oraz gęsty śmietankowy sos. W sosie znajdziemy dwa rodzaje grzybów o skrajnie różnym pochodzeniu: prawdziwka, czyli króla leśnych ostępów i pieczarkę - władczynię supermarketowych półek. Co w tym towarzystwie robi dynia? Jest świetną swatką, która łagodnie łączy smaki i zapewnia dobrą, nieco słodką atmosferę(...)pieczarki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę oraz 4 - 5 łyżek wody od borowików. Dusić na małym ogniu około 12 -15 minut. Wlać sos dyniowo-grzybowy do naczynia z kurczakiem pozostawiając wierzchy kawałków odkryte. Posmarować je lekko masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 - 40 minut
zadanie-gotowanieWymieszaj odcedzony makaron z oliwą i trzymaj w cieple. Rozpuść mascarpone w małym garnku. Dodaj wodę, posiekaną pietruszkę i miętę, dopraw solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz bób i część pokruszonej feta. Zagotuj sos. Podziel makaron na talerze na przemian z rukolą i polej obficie sosem. Posyp orzechami. The post Makaron z bobem, feta
codojedzeniateraz czas na przetwory . Oczywiście zamroziłam kilka paczek , zrobiłam też w klasycznej zalewie ale nie była bym sobą , gdybym nie wypróbowała czegoś nowego . W internecie jest pełno fasolki w sosie pomidorowym , ale nie do końca mi ona odpowiada , więc wymyśliłam swoja wersję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest bardzo smaczna i mega szybka do odgrzania . Pasuje(...)dzięki temu zachowa piękny kolor . Odcedzamy , po przestygnięciu układamy w słoikach , dodając do każdego z nich po trzy pocięte ząbki czosnku ( wmieszane w fasolkę ) . Teraz czas na zalewę – sos . Do garnka o nieprzywierającym dnie , wkładamy cebulę , razem z sokiem , który puściła , przykrywamy i dusimy , mieszając często ,aż zmięknie .Wlewamy wodę , koncentrat oraz resztę składników zalewy, blendujemy na gładką masę
Ogrodnik w podróży