Pyszny sos tzatziki rodem z Grecji. Najlepszy jest robiony latem, gdy mamy dostęp do pachnących ogórków gruntowych. Podaję go do dań mięsnych, najczęściej tych z grilla. Dlatego sos tzatziki kojarzy mi się z ciepłym, letnim weekendem :) Składniki: 1 ogórek gruntowy 1 średni jogurt grecki 4 ząbki czosnku 1/4 pęczka świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: Koperek siekamy, dodajemy(...)Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu. Ogórka ścieramy na szatkownicy o grubych oczkach, solimy, odciskamy z soku i dodajemy do jogurtu. Całość lekko solimy, pieprzymy i mieszamy. Jeśli sos tzatziki zabieram ze sobą na grilla na działkę, wówczas ogórki mieszam z jogurtem dopiero przed samym podaniem. Pozostałe składniki można ze sobą połączyć nawet kilka godzin wcześniej. Przykład podania: Szaszłyki
Smak mojego domuszybko się je robi. Warto wiedzieć, że można je albo upiec, albo usmażyć, więc to tylko od nas zależy, którą z dwóch opcji wybierzemy. Idealnie smakują podane z sosem czosnkowym :) Składniki: 3 średnie cukinie 3 marchewki 2 łyżki natki pietruszki 3/4 szklanki mąki jajko łyżka jogurtu naturalnego zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka sól, pieprz Przepis na sos czosnkowy(...)czekamy aż się rozgrzeje. Kolejno wykładamy porcje na placki smażymy z obu stron. Gdy placuszki się zarumienią wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu/ Podajemy z ulubionym sosem ( u mnie oczywiście czosnkowy
ChilliJemyProsta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popo łudnie. Polana lekkim jogurtowo - maślankowym sosem. składniki 200 g fasolki szparagowej 300 g brokułów 1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone 1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone kilka rzodkiewek sos: 100 g jogurtu naturalnego 60 g maślanki 1 - 2 starte ząbki czosnku pieprz sól łyżka posiekanego koperku oliwa(...)chrupiące. Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Ostudzone brokuły dodać do fasolki. Dosypać jajko pokrojone w drobne kawałki, szczypior i cebulę i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę i podawać. Smacznego
Stare Garybakłażan nie będzie gorzki jeżeli go wcześniej pokroimy w plastry i posolimy, pozostawiając np na noc lub godzinę w lodówce pod przykryciem. Zapraszam Was kochani na "jajcową" sałatkę :) Sos do sałatki możecie znaleźć TUTAJ CZOSNEK SIĘ KŁANIA ;) Składniki: pierś z kurczaka 6 jajek ok 8 pomidorków koktajlowych pół puszki kukurydzy pęczek szczypiorku bakłażan czerwona cebula garść rukoli przyprawa do kurczaka(...)Sos Przepis znajdziecie TUTAJ : 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Śmietanę przelewamy do miseczki (czasem mieszam śmietanę z jogurtem naturalnym w stosunku 2:1). Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaje do śmietany. Dodaję szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Jajka gotujemy na twardo. Bakłażana kroimy w plastry wcześniej
ChilliJemyCzerwona fasola, czosnek, kumin, sos sojowy i chilli - niby niepozorne, niby nic, a smakuje wybornie! Zawsze podchodziłam sceptycznie do wszelkich fasolowych past, wydawały mi się nudne i bardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny(...)musicie tego spróbować! :) SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 300g) 2 ząbki czosnku 1/2 papryczka chilli (z pestkami jeśli lubimy mocno pikantne) 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego lub innego o neutralnym smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, chilli, kumin, sos sojowy, olej ryżowy i blendujemy
DefinicjaSmakupatelni i zacząć działać! Po upływie 10-15 min obiad gotowy:) SKŁADNIKI (2 porcje) 250g krewetek 1 duży pomidor 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teryiaki 1 łyżeczka cukru muscovado sok z 1/2 limonki pół pęczka szczypiorku czarny sezam makaron chow mein SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron gotujemy 2-3 minuty w lekko(...)oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz papryczkę chilli. Po 2-3 minutach dodjemy pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy cebula i czosnek się podsmażą, dodajemy krewetki oraz sos sojowy i teryiaki. Z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i pozostałą cześć kroimy w kostkę, Dodajemy na patelnię. Dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku limonką oraz cukrem muscovado. Wyłączamy ogień, całość
DefinicjaSmakuJeżeli macie ochotę na prosty i smaczny obiad koniecznie musicie wypróbować pulpety w sosie pieczarkowym. Nie dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają. Inne przepisy z pulpetami: Pulpety w sosie koperkowym Sulu Köfte, turecka zupa z pulpetami Rosół z serowo-mięsnymi pulpecikami Spaghetti z pulpetami w sosie neapolitańskim Zapiekanka makaronowa z pulpecikami Jeżeli
Przepisy Aleksandrybędzie naszemu brzuchowi jak zjemy coś ciepłego a tym bardziej tak pysznego! Potrzebujemy: opakowanie makaronu (ja wybrałam klasyczny - spaghetti) 0,5 kg mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry 3-4 plasterki sera żółtego 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek suszona bazylia oregano papryka słodka pieprz i sól Makaron gotujemy według(...)sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania. Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem pokrojonym w małą kostkę (jeżeli mam w kawałku to startym), przyprószam bazylią i można zajadać. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuBrokuły podane w klasycznym, smacznym sosie remoulade. Składniki: ½ kg brokuł, sól do smaku, cukier do smaku, zielona sałata, Składniki na sos: 2 jaja, 3 łyżki musztardy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 słoiczek majonezu (250ml), 1 łyżka octu winnego sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać(...)Majonez wymieszać z musztardą, dodać posiekane jajka, ocet, szczypiorek i przyprawy do smaku. Rozłożyć sałatkę na półmisku, obłożyć różyczkami brokuł i polać sosem „remoulade
Tradycyjna KuchniaWitajcie!, dziś coś dla fanów kurczaka którzy bez sosu nie wyobrażają sobie obiadu :). Dwa bardzo mocne aromaty: koziego sera i wędzonej papryki dadzą Wam nie małe doznania smakowe. Dodamy szczyptę bazylii, ostrej papryki i soku z cytryny i w kilka minut stworzymy genialny sos. Suszona wędzona papryka to nowość jeśli chodzi o asortyment przypraw i póki co 1 czy też
Kuchnia PROzdrowotnapory, w mojej majowej kuchni rządzą szparagi. Dziś klasycznie - z sosem holenderskim :) Nie byłam do niego przekonana ale ze szparagami smakuje wyśmienicie. Niebo w gębie :) 2 pęczki zielonych szparagów 3 łyżki masła 2-4 ząbki czosnku sól 1 łyżeczka cukru Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotować wodę z małą(...)dodać do niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Na masło przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać. Szparagi powinny być chrupiące. Wyłożyć na talerze. Polać sosem holenderskim Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można podać z bagietką, młodymi ziemniakami, sadzonym jajkiem, z szynką. Co kto lubi :) Przepis na sos holenderski znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/sos-holenderski.html
Jemy Pijemygrilla. Udanego i smacznego weekendu. Zapraszam na mojego fejsbuka: Sałatka z cukinii z curry. Składniki: 2 średnie (młode) cukinie pęczek dymki papryka zielona papryka czerwona 3 pomidory sałata Sos do sałatki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany sok z połowy cytryny 1 łyżka curry sól, pieprz Warzywa myjemy. Dymkę siekamy, cukinię kroimy w półplasterki, pomidory i paprykę(...)kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej salaterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Sałatkę polewamy sosem na 15 min. przed podaniem. Świetnie komponuję się z mięsami z grilla
MiksturownikSos ten jest świetny do pulpetów i mięs. Ponad to jest łatwy do zrobienia i pyszny. Składniki: pęczek koperku 3 szklanki bulionu 1 mała śmietana 2 łyżeczki mąki sól pieprz Wykonanie: Bulion zagotować, dodać posiekany koperek i gotować przez chwilę. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Cały czas mieszając zagotować sos i doprawić solą i pieprzem. W razie(...)potrzeby żeby zagęścić sos można dodać odrobinę mąki
Mama Gotujekilka dni wcześniej, a który dziś (chutney robiłam wczoraj) zapewne musiałabym wyrzucić. Ta propozycja to wspaniały pomysł na spożytkowanie nadmiaru kolendry, ale i na świetny, mocny, esencjonalny sos-bazę do dipów, sosów, marynat i kolejnych chutneyów. Zmodyfikowałam troszkę przepis Gospodarnej Narzeczonej dodając oliwę z pestek winogron, limonkę zamiast cytryny (bo po mojemu limonka pasuje idealnie do kolendry(...)podwójną ilość imbiru. Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu zmienia się w fantastyczny, orzeźwiający sos do ryb lub sałat, doprawia świetnie potrawy azjatyckie i wszelkie curry. I może długo stać w lodówce nie tracąc świeżości, j ednak nie dłużej niż 2 tygodnie (aktualizacja). Chutney kolendrowy Składniki: spory pęczek kolendry
Kuchnia Prezydentowej