Początek lipca i początek wakacyjnego okresu dalekich i bliskich wojaży to także sezon czarnych perełek rosnących na krzaczkach w leśnym runie. Jagodowy czas ma się nie najgorzej pomimo ostatnich upałów i braku deszczu. Przydrożni sprzedawcy zachęcają słoikami wypełnionymi po brzegi czarną dobrocią. W naszej lodówce została resztka przepysznych leśnych jagód, podarowanych od cioci, która co roku wybiera się do pobliskiego boru, by wypełnić wiaderka okrągłymi darami lipca. Można by je zjeść od razu, same, wrz... czytaj dalej...
Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Uwielbiam gotować i eksperymentować z nowymi smakami. Jestem zwolenniczką naturalnych produktów, ziół i kwiatów oraz dzikich owoców (np: dzika róża, czarny bez) na talerzach, pasjonuję się również fotografią kulinarną :) Jestem absolwentką Slawistyki na UŁ, miłośniczką zwierząt, natury i rękodzieła. A kiedyś...będę miała własny ogród :)