Składniki: pomidory mocno dojrzałe 4 kg, papryka ostra 8 sztuk, woda 2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, sól 2 łyżeczki, cukier 4 łyżki, 2:1 żelfix 1 opakowanie pomidory bardzo dojrzałe opłukać, przekroić na ćwiartki, odkroić szypułki, włożyć pomidory ze skórką porcjami do dzbanka blendera i zmiksować, wlać do garnka na koniec z ostatnią porcją pomidorów zmiksować bez szypułek umyte ostre papryczki razem z pestkami do pomidorów wlać olej, wsypać sól, wlać z 2 szklanki wody i cały mieszając gotować z 10 min... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...