sosy - 72234 przepisów (strona:767/4816)

Sałatka Cezar z jarmużem 164

Prosta, smaczna i szybka sałatka Cezar z jarmużem i z tuńczykiem. Sałatka Cezar wymyślona przez włoskiego emigranta w Ameryce, którą można przygotować na wiele sposobów. Pyszny sos i chrupiące grzanki to jednak charakterystyczne cechy sałatki. Można ją przyrządzić z kurczakiem lub z jajkiem. Warto spróbować w wersji z tuńczykiem. Pyszna i zdrowa sałatka w sam raz na poświąteczny detox . Sałatka(...)Cezar Składniki: 2 porcje Sałatka 3 liście jarmużu 3 kromki chleba, u mnie na zakwasie 1 puszka tuńczyka z wody 1 pomidor Sos 1 duże żółtko 3 płaty sardeli (anchois) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka winnego octu 1 łyżka francuskiej musztardy, u mnie drobnoziarnista 1 łyżeczka suszonego oregano 125 ml dobrej oliwy

codojedzenia
domowe sajgonki z kurczakiem 2345

zwijamy sajgonkę. Gotowe sajgonki wrzucamy na głęboki, gorący tłuszcz i smażymy przez ok. 2-3 min. na złoty kolor a następnie przekładamy na ręcznik papierowy. Gotowe sajgonki podajemy z sosem słodko kwaśnym. składniki na sos słodko kwaśny: 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki keczupu 3/4 szkl cukru 125 ml octu 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy w rondelku(...)podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru i częściowego zredukowania sosu. Odstawiamy do przestudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Grecki gyros 187

potrawy. Gyros przygotować można zarówno z kurczaka, jak również z wieprzowiny (najlepiej karkówki), ale także z baraniny. Ja przygotowałem dzisiaj gyrosa drobiowego, które samodzielnie doprawiłem i podałem w towarzystwie sosu czosnkowo - koperkowego i frytek. Klasyczny gyros powinien być podany z sosem tzatziki, na który przepis znajdziecie w innych moich przepisach na dania  kuchni greckiej , więc dzisiaj proponuję inny(...)sos, który również doskonale pasuje do tego dania. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 2 pomidorów, 1 ogórka,  1 czerwonej cebuli, 1 cytryny, 2 ząbków czosnku, pęczka natki świeżego koperku, 500 gram frytek, 200 gram jogurtu greckiego,  3 łyżek majonezu, 5 łyżek oliwy, 3 łyżeczek słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki

Wyprawy kulinarne
Roladki z szynki szwarcwaldzkiej z sosem balsamicznym 397

Ciekawa w smaku inna niż zwykle przystawka, niby prosta ale połączenie gorgonzoli z szynką szwarcwaldzką i klasycznym sosem balsamico, no cóż więcej chcieć.  Jeśli nie posiadamy gotowego sosu balsamicznego możemy go zrobić sami, przepis zaczerpnięty z bloga  Wyzwania Kuchenne  . Szynkę parmeńską zamieniłam na szwarcwaldzką bo taką posiadałam w zapasach ale każda dojrzewająca cienko skrojona wędlina się(...)łagodzą ostrość gorgonzoli dodać zielone oliwki. Składniki (8 szt) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej 200 g Lidl garść rukoli garść roszponki 8 słupków sera gorgonzola piccante z Lidla suszone pomidory Sos balsamiczny klasyczny Szynkę rozkładamy plasterek koło plasterka, na każdym plasterku układamy liście rukoli i roszponki, na nie układamy po słupku sera gorgonzola a na wierzch układamy pokrojone w paski suszone

Piekielna Kuchnia Pati
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM – BE FIT! 154

sposobów! Na blogu są już ciasta , zapiekanki , kotlety i różne inne, fantastyczne przysmaki z kaszy jaglanej. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne klopsiki/pulpeciki z kaszy jaglanej zapiekane z sosie pomidorowo-paprykowym. Ja podałam je z makaronem spaghetti , Wy śmiało możecie zrobić to z ryżem albo ulubioną sałatką. Niesamowicie smaczne, a zarazem lekkie i dietetyczne. Śmiało mogą pozwolić sobie(...)SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) PULPECIKI: * kasza jaglana – 0,5 szkl * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * mąka z ciecierzycy – 3 łyżki * czosnek – 2 ząbki SOS: * passata pomidorowa – 250 g * pomidor – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier

Ostra na Słodko
Wstążki makaronowe z chorizo w sosie pomidorowym 197

Jeżeli zrobili ście zapas sosu pomidorowego z Lidla proponuję Wam zrobić szybkie danie obiadowe z makaronem i kiełbaską chorizo w sosie pomidorowym. Ten sos jest tak idealny , że nie trzeba go w cale doprawiać . Może jeszcze zostało coś z tygodnia włoskiego w sklepach, także polecam ten sos . Jak na razie j est moim n umerem jeden . Ps. post nie jest

Ana Mari's world
Pizza z pieczarkami 169

Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę(...)resztą oliwy, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). W czasie wyrastania ciasta zagotować sos pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Mozzarellę pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w talarki. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować w dysk i rozwałkować na okrągło

Weekendy w domu i ogrodzie
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 185

Okrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym sosie do którego idealnie pasuje mój ulubiony makaron bucatini i słodkawe, chrupiące brokuły. Brokuł myjemy pod chłodną bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze różyczki. Jeśli są bardzo duże, można je przekroić wzdłuż na połowy, powinny(...)minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek, skórkę z cytryny, pokrojony drobno szczypior, posiekany koper i łososia. Dokładnie mieszamy. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu, mieszając. Mocno pieprzymy, sprawdzamy czy sosu nie trzeba dosolić – łosoś wędzony już sam w sobie jest słony, ale z dodatkiem śmietany może tej soli jeszcze potrzebować. Do rondla przekładamy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy z sosem . Rozkładamy porcje

Karo in the Kitchen
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym 16277

Gotowane, delikatne piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, które podałam z duszonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami . Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 marchewka kawałek selera 1/2 korzenia pietruszki 2 listki laurowe sól pieprz Sos śmietanowo-koperkowy: 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 czubata łyżka(...)Dodajemy umyte i obrane warzywa, listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą (mięso ma być całe zanurzone) i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy piersi i warzywa, wywar przecedzamy przez sitko. Sos śmietanowo-koperkowy: Odmierzamy 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi i wlewamy do rondelka. Zagotowujemy. W kubku rozrabiamy mąkę z niewielką ilością zimnej wody i pomału wlewamy do gotującego

Oryginalny smak
Zimne sosy do mięs, wędlin, ryb i jajek 347

Serwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam! Majonezowy dip do ryb lub jajek Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby. Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice. 2 dymki lub średnia cebulka 1-2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku pół słoiczka(...)sól, świeżo zmielony pieprz Cebulkę i ogórki bardzo drobno pokroić, dodać posiekany koperek, doprawić. Całość wymieszać z majonezem i odstawić przynajmniej na 2 godziny aby składniki się przegryzły.Do sosu można dodać pół na pół majonezu i gęstego jogurtu. Majonezowo-warzywny dip do mięs Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów. czerwona cebula 2 ogórki konserwowe

Smakołyki Asi
Roladki schabowe i kluski śląskie 133

dusić do czasu aż zmięknie. Podlać gorącą wodą do 2/3 wysokości roladek. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić jeszcze pod przykryciem ok 40 minut. Po tym czasie sos się zredukuje. Jeśli chcecie więcej sosu należy dolać trochę wody, zagotować i zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanej z 1/2 szkl zimnej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie(...)potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Kluski śląskie Najlepsze są gdy przygotujemy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Idealne z roladkami i sosem. Moja babcia polewała je często skwarkami. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana jajko Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem i ostudzić. Dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dzięki temu kluski będą delikatne, bez grudek. Ziemniaki przełożyć do miski, uklepać i podzielić

Smakołyki Asi
Sos z pieczonej papryki z serem feta i czosnkiem 152

wtorek częstowałam Was pysznymi, pieczonymi roladkami schabowymi (przepis TU ). Roladki te podałam m.in. z sosem z pieczonej papryki i dziś właśnie o nim wpis. Ponieważ w daniu głównym była papryka i feta to i sos postanowiłam przyrządzić z ich udziałem. Taki sos jest doskonały do mięs pieczonych, smażonych, a nawet do kiełbaski na gorąco czy parówek :)  my wypróbowaliśmy(...)dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy ser feta i przyprawiamy do smaku (feta jest słona, więc o potrzebie dodania soli decydujemy na końcu). Całość chwilę podgrzewamy i miksujemy na sos

Kolorowy Przepisownik
Wstążki makaronowe z chorizo w sosie pomidorowym 200

Jeżeli zrobili ście zapas sosu pomidorowego z Lidla proponuję Wam zrobić szybkie danie obiadowe z makaronem i kiełbaską chorizo w sosie pomidorowym. Ten sos jest tak idealny , że nie trzeba go w cale doprawiać . Może jeszcze zostało coś z tygodnia włoskiego w sklepach, także polecam ten sos . Jak na razie j est moim n umerem jeden . Ps. post nie jest

Ana Mari's world
Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym 138

się za dynię, bo w piwnicy wciąż jej dużo i szkoda by się zmarnowała. Połączyłam ją z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną, uformowałam jak kluski śląskie, a potem polałam sosem grzybowym. Trochę pracochłonne, ale za to jakie dobre :)    Składniki : Sos grzybowy ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów (u mnie rydze, pecłonki/gąski zielonki i niekształtne, podgrzybki(...)miski, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Formować kluski mokrymi rękoma i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Na kluski wyłożyć grzyby z sosem. Posypać np. rozdrobnionym jalapeno. ------ Podobne: Kopytka dyniowe z sosem Pasztet jaglano-grzybowy Knedle ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie