Pomidory pod pierzynką... Plastry soczystych, czerwonych pomidorów. Otulone czosnkowym sosem majonezowo-śmietanowym. Oprószone wiórkami żółtego sera. Pyszna przekąska na imprezy. Polecam! Składniki: 4 średnie pomidory; 150 g żółtego sera (u mnie gouda); 2 ząbki czosnku; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć(...)dużym talerzu/półmisku. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Przygotować sos. Do miseczki włożyć majonez, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polać ułożone na talerzu/półmisku plastry pomidorów. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Wiórkami sera posypać oblane sosem pomidory. Podawać bezpośrednio
Gospodyni MiejskaBłyskawiczny do zrobienia, pyszny sos ze świeżych leśnych grzybów. Kupiłam małą porcję podgrzybków. Za mało na grzybowe danie ale w sam raz na sos. Sos jest znakomity z makaronem, może też być dobrym dodatkiem do mielonych kotletów. Polecam ! składniki 200 g leśnych grzybów 150 ml wywaru warzywnego lub bulionu 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły wywar grzybowy. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, dodać śmietanę , doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać, dodać grzyby, posypać natką pietruszki. Smacznego
Stare Garyudka 2 kromki chleba 1 jajko 3 łyżki mąki jaglanej sól pieprz pieprz ziołowy 1 łyżka kaparów 1 mała cebulka garść natki pietruszki sos pieczeniowy 1 szklanka ładnego wywaru z pod pieczeni szczypta suszonych grzybów sól pieprz 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Udka umyć, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Mięso zemleć razem z chlebem, dodać drobno posiekaną cebulę(...)wolno gotującej się wodzie przez 45-50 min. Wyjąć i przestudzić. Wywar z pod pieczeni wlać do rondelka, dodać grzyby, i zagotować, śmietanę rozmieszać z mąką, dodać gotującego się sosu i wymieszać by śmietana nam się nie zważyła. Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry
Gotowanie jest łatweprzewodnie mojego kucharzenia. Schab jest składnikiem z którego można wykombinować nieskończoną ilość dań i dlatego tak lubię z nim ,,współpracować". Oto kolejny przepis na niekoniecznie niedzielny obiad. SCHAB W SOSIE CEBULOWO MUSZTARDOWYM łatwe ok 40 minut dla 3-4 osób Składniki * 4 plastry schabu (takie na schabowego) pokrojone w kostkę * 2 cebule * 1 łyżka sosu sojowego * 3/4 szklanki wody(...)musztardy - rodzaj w zależności od upodobań - ja dałam chrzanową gdyż wolę ostre smaki * pól szklanki śmietany * 2 łyżeczki mąki - u mnie skrobi kukurydzianej - oczywiście jeśli istnieje taka potrzeba - czasami sos wychodzi gęsty bez mąki. dowolne dodatki np piuree ziemniaczane, frytki, kasza, ryż itp. Do dzieła!!! Pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na patelnię i delikatnie przyrumieniamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w grube
sierotka maRysia w kuchniMiały być kopytka - wyszły gnocchi Gnocchi ziemniaczane ze szpinakiem i sosem serowo czosnkowym Składniki: ok 1,5 kg ugotowanych ziemniaków ok szklanka mąki opakowanie szpinaku rozdrobnionego (450g) jajko sól, pieprz 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Szpinak wykładamy na patelnię i smażymy aż nadmiar wody odparuje po czym mieszamy z dwoma drobno pokrojonymi ząbkami czosnku - chwilę smażymy. Ziemniaki przecieramy przez praskę(...)dużą ilość osolonej wody ( u mnie w garnku 5l zagotowałam 3/4 garnka) i porcjami wrzucamy nasze gnocchi. Gdy wypłyną wyciągamy łyżką durszlakową, wykładamy na sito/durszlak i wrzucamy następną porcję. Sos serowo czosnkowy Sos: małe opakowanie śmietany 30% 3/4 szklanki mleka 100 g serka topionego 4 ząbki czosnku biały pieprz, sól W rondelku podgrzewamy śmietankę z mlekiem i przetartym przez praskę
sierotka maRysia w kuchniziołach, postanowiłam wypróbować esencji do mięs duszonych Knorr. Moim zaskoczeniem był fakt, że całą obiadową porcję zjadła moja Córa, która przy obiedzie, w którym występuje kasza często wybrzydza. Sos wyszedł dość jasny i mocno aromatyczny, gęsty i w zasadzie oprócz suszonego majeranku i świeżej bazylii powstrzymałam się od dodawania przypraw. Skła d niki: 50dag łopatki wieprzowej pół szklanki czerwonej soczewicy(...)której wcześniej było przygotowywane mięso. Soczewicę i warzywa przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut, po czym dodajemy mięso i esencję. Na małym ogniu dusimy sos przez ok 15-20 minut. W małe miseczce rozrabiamy łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody i dodajemy powoli cały czas mieszając do mięsa, aby zagęścić sos (jeżeli tego wymaga). Siekamy bazylię
ChilliJemypiersi z kurczaka sól pieprz 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 szczypty tymianku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu winnego szczypta imbiru pół szkl rosołu 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia 4-5 ziemniaków szczypta bazylii szczypta czosnku granulowanego Ziemniaki obrać pokroić w plasterki lub przy pomocy nożyka do frytek plasterki falowane, opłukać, przełożyć na durszlak i osączyć. Piersi(...)nasmarować odrobiną sosu sojowego posypać tymiankiem. W głębokim rondlu teflonowym rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron, dodać sos sojowy , ocet winny, trawę cytrynową, imbir, podlać rosołem, dodać ocet winny, sól i pieprz, przykryć i dusić ok 20 min. W międzyczasie w wooku rozgrzać tłuszcz i wrzucić ziemniaki do smażenia, posypać odrobiną czosnku granulowanego , szczyptą bazylii i odrobiną soli . Mieszać
Gotowanie jest łatweszkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany 0,5 szkl mleka 1,5 łyżki(...)ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego pół cebuli pół czerstwej kajzerki 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy szczypta chili suszone śliwki tarta bułka do panierowania na sos 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół cebuli sól pieprz pieprz ziołowy szczypta lubczyku szczypta oregano 1 szkl rosołu lub bulionu 2 łyżki mąki natka pietruszki Mięso wymieszać z przyprawami, dodać startą na tarce bułkę i cebulę posiekaną(...)drobną kosteczkę wyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić mięso na ok 16 porcji. W każdej umieścić suszoną śliwkę i uformować kulkę wielkości małej brzoskwinki. Kuleczki obsmażyć ze wszystkich stron . Przygotować sos; Do garnka wlać rosół, i 1 szkl wody, dodać cebulę i koncentrat oraz przyprawy, gotować 5 min, po czym zmiksować przy pomocy blendera, mąkę wsypać do słoiczka, wlać trochę wody
Gotowanie jest łatwesmażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata(...)Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g pistacji, po łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy, curry, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Niezłe
SzczyptaSmaQznaczeniu) cenią sobie ponad wszystkie inne zbytki i pokusy tego świata. I w końcu do jesieni pora też przystosować codzienne menu. Tym razem na obiad kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i pieczarkami. Do tego ryż, kasza gryczana, kiszony ogórek... U mnie jedzą wszyscy, a taka zgoda nieczęsto panuje przy stole :) Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka(...)kawałek mięsa nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej, tymianku, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron, aż będą rumiane. Sos: 200 g pieczarek 1 łyżka masła 8-10 szt. suszonych pomidorów 300 ml śmietanki 30 lub 36% świeża nać pietruszki lub kolendry do posypania sól, pieprz, ulubione
bistro mamajakikolwiek tłuszcz, gdyż właśnie rozpuszczony w tłuszczu karoten zamienia się w witaminę A. Marchwi nie należy rozgotować, powinna pozostać chrupiąca. Jeśli tylko nie zatopisz marchewki z groszkiem w klajstrowatym sosie na pewno będzie pyszna. Zielony groszek to równiez bogactwo mikroelementów. Zapraszam na super zdrową, niesłusznie zapomnianą jarzynkę. Składniki: 500-600 g marchewki 200-250 g mrożonego groszku(...)bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 płaska łyżka mąki krupczatki sól koperek Wykonanie: marchewke obrać i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować 10 minut. Dodać zielony groszek i gotować następne około 5 minut mąkę rozmieszać z małą ilością zimnej wody i połączyć z marchewką. Mieszając doprowadzić do wrzenia i pogotować razem kilka minut, aż sos zgęstnieje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na babkę ziemniaczaną z gotowanych i surowych ziemniaków podaną z sosem pieczarkowym. Pyszne danie na obiad. Składniki: 6 średnich ziemniaków gotowanych 4 średnie ziemniaki surowe 2 jajka 2 cebule 200 g boczku wędzonego sól, pieprz Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 180 ml śmietany 30% pęczek koperku łyżeczka cebuli suszonej sól, pieprz cayenne Przygotowanie Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę(...)Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Wlewamy do nich śmietankę i dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy plastry babki ziemniaczanej
e-PrzepisyKulinarneblogu Olgi Smile znalazłam świetny przepis na przepyszny domowy sos słodko- kwaśny . Sama natura zero konserwantów i innych ulepszaczy. Postanowiłam skorzystać z przepisu i wykonać go osobiście. Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tak jak i u niej wyszło mi sporo tego sosu. Niecałe 3 litry. Nie martwcie się ja jej blogu znajdziecie przepisy i porady jak wekować sosy i inne dania(...)jeśli takowy posiadacie, lub zostańcie przy woku). Ustawiłam program FRY (VEGETABLES) i czas 60 minut (więcej niż trzeba, ale nie chcę by urządzenie skończyło pracę szybciej). Do gotującego się sosu z cukru i soków dodaję przecier pomidorowy i doprawiam solą i pieprzem, Dokładnie mieszam. Gdy zacznie wrzeć dodaje wtedy marchewkę, cebulę, grzybki, kiełki i paprykę. Gdy się zagotuje dodaje resztę
ClauditteMissCookingsłodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone lub surowe 2-3 pomidory ok. połowa małej kapusty pekińskiej ok. połowa małej czerwonej kapusty papryka konserwowa (opcjonalnie) sos pomidorowy (passata) ok. 100 ml przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz ok. 150 g mozzarelli lub żółtego sera do zapiekania olej do smażenia Najlepsza Domowa Pizza Kebab - Sposób przygotowania: Drożdże(...)Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, odrobinę solimy, dodajmy pieprz, czosnek w proszku i posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch
Słodka Strona