sosy - 72734 przepisów (strona:767/4849)

Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 225

przyda nam się później do zupy).  Składniki na zupę (3 porcje): 1 litr wywaru drobiowego kurczak z wywaru 2 łodygi trawy cytrynowej 3 małe papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 50g ryżu jaśminowego (pół woreczka) limonka garść świeżej kolendry szczypta pieprzu cayenne 1 szalotka lub dymka do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Kurczaka rwiemy na kawałki, ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Trawę cytrynową i jedną papryczkę zgniatamy nożem, wkładamy do wywaru i całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy, sos rybny, ryż, kurczaka i doprawiamy pieprzem cayenne. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania wyjmujemy trawę cytrynową, wlewamy sok z połowy limonki

Tajskie smaki
Gulasz wołowy na wschodnią nutę 221

blogu. Ale jak zrobić gulasz na wschodnią nutę? Dzisiaj przedstawię Wam przepis na gulasz wołowy na wschodnia nutę, potrzebujemy tylko: 50 dag wołowiny, 1 cebulę, 1 łyżkę oleju, oraz sos bazyliowy z Trawa cytrynową Blue Dragon, 1 łyżkę mąki pszennej, sol morska. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kluskami, kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem(...)Mięso wołowe dość chude, kroimy paski. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy paski wołowiny, przesmażamy kilka minut, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy aż zmięknie. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc dodaję 1 łyżkę mąki, gdy zrobi się coś w rodzaju zasmażki, zalewam sosem bazyliowym z trawą cytrynową, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę 5 minut, dolewam wrzącej wody i duszę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta 251

trzcinowego, 2 jajka, 1 saszetka herbaty TEEKANNE World of Fruits „Forest Fruits”, szczypta soli, olej do smażenia, świeże truskawki, 150 g sera ricotta, 2 łyżeczki cukru pudru czekolada na sos balsamico: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru trzcinowego 4 truskawki Przygotowanie: W szklance zaparzamy herbatę w 1/2 szklanki wrzącej wody, dodajemy kilka kostek lodu, aby ostygła. W miseczce roztrzepujemy(...)nich układamy plasterki truskawek, oraz pasek rozpuszczonej czekolady, zwijamy ciasno, kroimy w plasterki. Na każdym talerzu układamy po 3 roladki, obok układamy wachlarze z truskawek i podajemy z sosem balsamico. Sos przygotowujemy w małym rondelku: ocet i cukier zagotowujemy, dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i gotujemy tak długo aż sos zgęstnie. Podajemy do roladek naleśnikowych. The post Naleśnikowe roladki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w pikantnej salsie 262

smaczna. składniki : 3 zamarynowane płaty śledziowe a’la matjas 1 duża cebula czerwona 3 łyżki zalewy wraz z przyprawami z marynowania śledzi 3 łyżki oleju rzepakowego 1 op. sosu salsa Winiary Zamarynowane płaty śledziowe kroimy na kawałki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy zalewę octową wraz z przyprawami, macerujemy ją aż stanie się szklista(...)straci surowość. Dodajemy olej i całe opakowanie sosu salsa Winiary, mieszamy dokładnie. W słoiku układałam warstwami pokrojone śledzie i sos salsa, na wierzchu powinien być sos. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 dni. Po tym czasie śledzie w pikantnej salsie są gotowe do jedzenia. The post Śledzie w pikantnej salsie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z avocado 189

jogurtu naturalnego. Chłodnik z avocado / awokado to świetny pomysł na ochłodę w ciepły marzec. Dodając do niego jogurt, trochę rukoli, sok z cytryny i świeżą natkę pietruszki, oraz sosu chili, otrzymamy fantastyczną, orzeźwiającą kremową zupę. Do dekoracji wykorzystałam kawałek avocado, pomidor koktajlowy (można go lekko poddusić z sosem balsamico) i natkę pietruszki. Chłodnik z avocado / awokado nie tylko apetycznie wygląda(...)botwinki na jogurcie Koktajl warzywny z koperkiem 100 ml jogurtu naturalnego, 1 dojrzałe avocado, garstka rukoli, sok z ½ cytryny, 50 ml wody gazowanej, Sól i pieprz, 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki Przygotowanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane avocado, garstkę rukoli, jogurt, wodę gazowaną, sok z cytryny, sos chili, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz, miksujemy na gładką masę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nowe źródło inspiracji i meksykański gorący pies 251

się podobają przepisy czy zdjęcia gotowych potraw. Obie rzeczy na swój sposób są urzekające. Na dobry początek podkradłam mało skomplikowane hot- dogi, a to tylko dlatego iż intryguje mnie sos serowy. A że akurat zalega mi jalapeno w lodówce i mam świeże bułeczki, to zupełny przypadek. Tex Mex Hot Dog bułki na hot dogi (ilość wg uznania) parówki(...)dogi (tyle ile bułek) czerwona papryka Sos serowy: 1 łyżka masła 1 starty ząbek czosnku  1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy) papryczki jalapeno i piri piri (wg uznania) 2 szklanki startego żółtego sera przyprawy (kumin, chili wg uznania) 0,5 szklanki gęstego jogurtu Bułki przekroiłam na pół i wraz z parówkami wsadziłam do piekarnika (100st

bastalena
Dziś po polsku i dość tradycyjnie 284

klopsiki? Mogą być koszmarem, jak te, które pamiętam ze stołówki w podstawówce, ale mogą być naprawdę pyszne. Wystarczy szczypta fantazji i trochę dobrych chęci. Dziś proponuję... Tymiankowe klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego (u mnie, jak zwykle, z kurczaka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczeni przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku(...)łyżeczka do sosu ok. 0,5 l bulionu lub rosołu 500g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia 2 woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy

Ratunku obiad
Minipizze z chorizo 240

będziemy mogli zabrać do pracy. Tydzień temu były cebularze, które od razu podbiły nasze serca. Wczoraj postanowiłam upiec kolejne wytrawne bułeczki, ale tym razem wzorowane na pizzerinkach. Ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, ser, cebula i dowolna kiełbaska. To nie może być nie dobre ;) Minipizze z chorizo z przepisu wychodzi 12 bułeczek Do bułeczek potrzebujemy: 500 g mąki + dodatkowo 3 łyżki(...)płaską łyżeczkę soli 1 szklankę ciepłego mleka ok. 150 g masła (może trochę mniej, u mnie 6 pełnych łyżek) 2 jajka 60 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru Do sosu: 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 dużą cebulę ok. 150-200 g sera 18 plasterków chorizo (po 1,5 na każdą minipizzę) przyprawy: sól

Ratunku obiad
Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie. 214

postanowiłam przypomnieć przepis, który jest już na blogu, a mianowicie: Boeuf bourguignon. Polecam Wam go z całego serca. Troszkę trzeba się napracować, ale efekt jest wart poświęcenia. Wołowina w sosie z czerwonego wina. Składniki na 4 osoby: 10 dkg słoniny; 2 łyżki oleju; ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl. marchewki(...)świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu: 1 łyżka masła; 1 1/2 łyżki mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą

Miksturownik
Sałatka z kaszą gryczaną ( na słodko ) - Lubelski Kociołek 285

Marlena - http://smerfetka79.blogspot.com/ Składniki: 1 szkl. wody 0,5 szkl. kaszy gryczanej prażonej ( np. KUPIEC ) 1 czerwony grejpfrut lub 1 pomarańcza 1/2 mango garść orzechów laskowych 5 daktyli suszonych sos orzechowy: 1,5 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego niesolonego 2 łyżki soku z grejpfruta/  pomarańczy Wykonanie: Wodę zagotować, można dodać odrobinkę, ale naprawdę odrobinkę soli. Kaszę opłukać(...)odsączyć na sitku. Orzechy uprażyć na suchej patelni - na chrupko. Grejpfruta/pomarańczę obrać, wykroić cząstki. Mango obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę. Kaszę wymieszać z orzechami i owocami. Przygotować sos: Miód podgrzać, aż stanie się płynny. Do płynnego miodu dodać masło orzechowe i sok - dokładnie połączyć składniki. Sałatkę z kaszy polać sosem i wymieszać. Ewentualnie sos podawać osobno. Do sałatki

kolorowotorcikowo
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 222

Kolejne danie ze szparagami. Tutaj raczej jako dodatek, ale równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu.  Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy(...)dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić tak ze wszystkimi czterema wałeczkami. Każde "cygaro" posmarować roztrzepanym żółtkiem.  "Cygara" piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20 minut.  Sos: Połączyć musztardę, majonez i miód dokładnie mieszając. "Cygara" podawać na ugotowanych na parze szparagach polanych sosem musztardowym

Pasja Smaku
Nadziana kapusta 231

roku było pod dostatkiem, ususzone zużyłam do przygotowania farszu. Już połączone z kaszą jaglaną stanowią idealną potrawę! A gdy zawiniemy je w miękkie liście kapusty i polejemy sosem stworzymy doskonałą mieszankę smaków. Mimo, że nie znajdziecie tu klasycznego nadzienia z ryżu i mięsa, z pewnością poprosicie o dokładkę!  Mam nadzieję, że nietypowe nadzienie, jakie tu zaproponowałam, pokusi(...)kuchennych podbojach ;)  Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane jaglanką i podgrzybkami 1 główka kapusty włoskiej kasza szklanka kaszy jaglanej spora garść suszonych podgrzybków  sól, pieprz, pieprz ziołowy   Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych koperek pieprz, sól, pieprz ziołowy ząbek czosnku śmietana 18% tłuszczu Kapustę umyć, po czym wyciąć z niej głąba. Wkładamy ją w całości do dużego garnka

Sajkofanka smaku
Makaron garganelli z białym ragu i warzywami 256

bidi-theme-font:minor-bidi;}  Wiosennych makaronów ciąg dalszy.      Dziś zapraszam na makaron garganelli z białym ragu i warzywami. Ragu to nic innego jak sos boloński, natomiast białe ragu to sos boloński bez pomidorów. Moje ragu przyrządziłam z mielonej cielęciny, jest “lżejsze” i lepiej komponuje się z warzywami. Przepis znalazłam w książce “Le buone paste italiane(...)Garganelli na powierzchni mają charakterystyczne żłobienie, uzyskane przez zrolowanie na rowkowatym grzebieniu gotowego makaronu. Dzięki tej czynności makaron jest dobrze sklejony i świetnie łączy się z podanym z nim sosem. Makaron garganelli z białym ragu i warzywami Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina

Mia Cucina Sofieta
Birria tacos czy tacos? 74

cebulę, czosnek i chili w kostkę. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić warzywa. Następnie dodać oregano, kolendrę, przecier pomidorowy, przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Wlać krojone pomidory, doprawić sos solą i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką. Skropić awokado sokiem z limonki i zgnieść widelcem. Dodać czosnek(...)przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojone chili i kolendrę. Posolić i wymieszać guacamole. Odlać 250 ml sosu i zmiksować. Do reszty sosu dodać mięso kurczaka i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni. Zanurzyć tortillę w sosie i smażyć na patelni na patelni po obu stronach. Na połowę tortilli nałożyć porcję gulaszu i posypać serem, przykryć drugą połową i smażyć, aż ser się

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania