sosy - 72234 przepisów (strona:770/4816)

Wstążki makaronowe w sosie cytrynowym 145

Makaron i sos cytrynowy to orzeźwiające i niebanalne połączenie choć niepozornie wygląda to danie smakuje wspaniale, a przy tym nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych, mnie takie proste dania najbardziej smakują, podałam je w miseczce  MALTA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 25 dag makaronu wstążki Sos cytrynowy: 1/2 cytryny ze skórką 10 dag serka ricotta 250 g słodkiej śmietanki(...)kolorowy ziarnisty sól morska do smaku bazylia do dekoracji Wykonanie dania: Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple. Sos: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz

Wanilia i Kardamon
Sos beszamelowy 159

Dawno nie robiłam sosu beszamelowego, jednak sezon szparagowy w pełni więc sos jest jak najbardziej na miejscu. Doskonały również do lasagne, zapiekanych lub gotowanych warzyw, mięs i ryb. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól  biały pieprz ( ja nie dodaję gdyż nie odpowiada mi jego zapach) gałka muszkatołowa  opcjonalnie sok z cytryny Rozpuścić masło(...)dodać mąkę. Cały czas mieszać trzepaczką. Trzeba uważać aby sos się nie przypalił.  Dolewać mleko ( i sok z cytryny) cały czas mieszając. Sos zaczyna nam ładnie gęstnieć. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Jemy Pijemy
Łosoś w sosie z zielonego pieprzu 133

Jeżeli lubicie łososia to zapraszam Was na kolejny przystanek w moim projekcie „palcem po mapie” to jest do Norwegii. Pyszny delikatny łosoś polany delikatnym i aromatycznym sosem z zielonego pieprzu a do tego pieczone ziemniaczki Składniki: - 2 kawałki łososia - 4 duże ziemniaki - 1 opakowanie śmietany - 1/2 szklanki białego wina - zielony pieprz - cytryna - oliwa z oliwek - masło - sól, pieprz, czerwona papryka(...)trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut aż się lekko zrumieni. Zarówno ziemniaki jak i łososia możemy piec równocześnie w piekarniku. W między czasie przygotowujemy sobie sos z zielonego pieprzu. Do rondelka wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie dodajemy śmietanę, 2 łyżeczki zielonego pieprzu i trochę soli do smaku i gotujemy jeszcze przez

Kuchenne Wariacje
Makaron w sosie maślano-śmietanowym z szynką włoską 139

masła - 100 g śmietanki 18% - 1/2 łyżeczki rozmarynu - 1/2 łyżeczki szałwii - pieprz Składniki są na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy sobie wszystkie składniki potrzebne do potrawy i zabieramy się za sos. Na początek rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kawałki szynkę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i jeszcze trochę podsmażamy. Ze względu na to że szynka jest słona(...)słone. Jeżeli ktoś nie lubi ziół można dać mniej rozmarynu i szałwii. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka połączyła się z masłem i się zredukowała do konsystencji sosu. Jeżeli ktoś lubi dużo sosu można użyć więcej śmietanki. W między czasie gotujemy makaron pamiętając żeby posolić wodę. Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy go do sosu i dokładnie mieszamy

Kuchenne Wariacje
Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami 167

zapiekane w piekarniku Składniki na nadzienie: - 300 g świeżego szpinaku - 250 g sera ricotty - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu. Składniki na 3 porcje(...)solą, pieprzem i czosnkiem i chwilę dusimy. Gotowy szpinak odsączamy z nadmiaru wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy z ricottą i jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Następnie robimy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone

Kuchenne Wariacje
Borówkowe Semifreddo 167

jeden z przepisów w niej zawarty czyli borówkowe semifreddo Składniki na semifreddo: - 150 g borówek - 80 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny - 200 ml śmietanki 30% Składniki na sos borówkowy: - 100 g borówek - 100 g cukru trzcinowego - sok z 1/2 cytryny Powyższe składniki starczają na 3 porcje średniej wielkości Najpierw robimy semifreddo. Borówki miksujemy razem z cukrem pudrem(...)łączymy ubitą śmietankę razem z miksowanymi borówkami i przekładamy do większej formy lub mniejszych foremek. Tak przygotowane semifreddo wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godzin. Teraz zabieramy się za sos borówkowy. Do małego garnka wrzucamy borówki i gotujemy je. Gdy borówki zaczną się rozpadać wsypujemy do garnka cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Jeżeli nie wszystkie borówki nam się

Kuchenne Wariacje
Łosoś z sosem brokułowym na czarnym makaronie 153

Dzisiaj zapraszamy na łososia z sosem brokułowym a do tego czarny kontrastowy makaron Składniki: - 130 g czarnego makaronu tagliolini - 4 kawałki fileta z łososia - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki śmietanki 18% - 1 brokuł - sól, pieprz - 1 łyżka soku z cytryny Porcja na 2 osoby. Na gotującą się wodę wrzucamy różyczki brokuła, solimy. Gdy brokuł jest już miękkawy(...)wrzucamy do garnka na roztopione masło (1 łyżka) i chwilkę dusimy, dodajemy śmietankę. Kawałek brokuła pozostawiamy do dekoracji. Na koniec całość blendujemy na gładką masę. Gdy sos jest za gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej wody. Teraz czas na łososia. Z łososia zdejmujemy skórę i porcjujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i dodajemy sok z cytryny

Kuchenne Wariacje
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w liściach buraków 120

farsz: - 50 g kaszy gryczanej - 250 g pieczarek - 1 łyżka masła - 10 liści buraków - sól, pieprz - kilka gałązek zielonej pietruszki - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej Składniki na sos: - 150 g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 50 ml śmietanki 18% - sól, pieprz Dodatkowo 2 liście buraków. Składniki na 10 małych gołąbków. Najpierw blanszujemy liście buraków(...)bulionem jak mamy. Gołąbki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut (możemy też to zrobić na głębokiej patelni). Gdy gołąbki nam się pieką robimy sos. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy cebulkę drobno posiekaną i dodajemy pieczarki drobno pokrojone. Gdy pieczarki się podduszą dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i jeszcze chwilę dusimy do momentu uzyskani

Kuchenne Wariacje
chow mein z tofu, fasolką i orzechami 147

Długo polowałam na ten rodzaj makaronu! A jak tylko znalazłam go w sklepie, wzięłam 3 opakowania :) Dzisiaj pokazuję przykładowy obiad z jego wykorzystaniem - wegański :) Tofu zamarynowałam w sosie sojowym (którego chyba dałam nieco za dużo i tofu było piekielnie słone, więc nie przesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była(...)muszę robić wielkich zapasów :) Dodałam kilka pieczarek, które znalazłam w lodówce. Całość posypałam siekanymi orzechami ziemnymi, które wspaniale się tu wkomponowały i fajnie chrupały :) CHOW MEIN Z TOFU W SOSIE SOJOWYM, FASOLKĄ MAMUT, PIECZARKAMI I ORZECHAMI ZIEMNYMI (VEGAN) przepis autorski // 1-2 porcje ~70g makaronu chow mein ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego Polsoja ~do zamarynowania tofu: sos sojowy, czosnek granulowany

chili & sugar
Sos holenderski 71

Doskonały sos maślano-jajeczny. Doskonały sam w sobie, jak również jest bazą do innych sosów. Idealny na przykład do szparagów, czy jajek. Postanowiliśmy zrobić z tego osobny wpis, bo pewnie będziemy czasami  przygotowywać potrawy z tym sosem (już dwie oczekują). I już tylko link do tego przepisu będziemy zamieszczać :) 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny(...)parze/w kąpieli wodnej. Masło rozpuszczamy w rondelku i gorące bardzo powoli wlewamy do żółtek. Cały czas miksujemy. Po dolaniu całego masła miksujemy jeszcze przez chwilę. Na zdjęciu jest sos zrobiony z podwójnej porcji składników. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory

Marder&Marder Manufacture
Makaron ze szparagami 125

odciąć i wyrzucić, znaleźć wysoki i wąski garnek, wyciągnąć w odpowiednim momencie żeby nie przegotować... Przyznam szczerze, że nie wpisuję się w ten szparagowy szał. Dziś prezentuję przepis na sos z kurczakiem i zielonymi szparagami. :-) 300g makaronu, u mnie pełnoziarnisty 1 pęczek zielonych szparagów 1 czerwona cebula 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 12% natka pietruszki do posypania olej sól(...)kroimy na kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kurczaka obsypanego solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy pokrojone szparagi, mieszamy. 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Sos z cukinii. 136

Każde danie smakuje lepiej z sosem! Dziś prezentuję wam własny przepis na sos z cukinii. Sos z cukinii idealnie dopełnia dania mięsne, ale tylko dopełnia nie zabijając smaku dania. Jest bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g cukinii średnia cebula ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku 2 szklanki mleka(...)Kiedy cebula będzie zeszklona dodajemy posiekaną cukinię, szybko obsmażamy, zalewamy mlekiem, solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min.  Kiedy wszystko się udusi, sos miksujemy w malakserze. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek.  Serwujemy z daniami z mięsa , z ryby lub z frytkami.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sałatka z brokułów i fasoli 197

minut. Następnie odcedź je i wrzuć do miski z zimną wodą (szybkie schłodzenie zapobiegnie nadmiernemu rozgotowaniu się brokułów). Brokuły nie powinny być rozgotowane , powinny być lekko twarde. 2.Przygotuj sos czosnkowy. W czasie gdy brokuły się gotują wymieszaj w miseczce 3 duże łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, szczyptę soli, szczyptę(...)pokrój w „piórka” 5. Układanie warstw sałatki: – Odcedzone i schłodzone brokuły wrzuć do miski jako pierwszą warstwę sałatki – Posól, popieprz i dodaj 2-3 łyżki sosu czosnkowego – Dodaj odsączoną fasolę i cebulę oraz 2-3 łyzki sosu czosnkowego – Ostatnią warstwę stanowi pokruszony ser feta. – Pozostałym sosem czosnkowym polać sałatkę z wierzchu, posolić, popieprzyć

Kulinarna Patilogia
Polędwiczki wieprzowe z morelami 144

Polędwiczki wieprzowe nadziewane morelami a do nich sos śliwkowy na bazie czerwonego wina … danie idealne dla tych co lubia bawić sie smakami i kolorami. Bardzo spektakularne a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (najlepiej grubsze) morele suszone szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do grzanego wina) 4 łyzki powideł śliwkowych skórka otarta(...)solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi (lub innymi, które lubicie). Ja najbardziej lubię polędwiczki z grilla (elektryczny kontaktowy ) i piekę je od 5-15 min w zależności od grubości. Sos śliwkowy Przepis znalazłam w internecie i sprawdził się idealnie. Do rondelka wlewamy szklankę wina, dodajemy przyprawę korzenną, powidła, otartą skórkę (pamietajcie żeby wczesniej sparzyć owoc) i szczyptę pieprzu. Gotujecie

Kulinarna Patilogia
sos tatarski 158

Sos tatarski to bardzo prosty i popularny dodatek do jaj, mięs na zimno czy ryb. Przepis na sos tatarski można znaleźć już w XVIII wiecznych książkach kucharskich. Od tego czasu powstało wiele wariacji na jego temat, wiec każdy znajdzie jakąś wersje dla siebie. Dzis proponuję wersję z musztardą i marynowanymi grzybkami. Składniki: 3 ogórki konserwowe mały słoiczek grzybków marynowanych(...)mieszamy ze śmietaną i musztardą. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki i grzybki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Można go przechowywac w lodówce ok 2 dni. Podając sos dla dekoracji można go posypać szczypiorkiem. The post sos tatarski appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia