ścisłą ochroną ale do kupienia w sklepach ogrodniczych. Polecam także domową uprawę w ogródku lub na tarasie, naprawdę warto. Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu. Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 2 Składniki: polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów szynki prosciutto(...)wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 6 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 awokado, 2 łyżki wyłuskanych pistacji, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie ale bardzo polecam
SzczyptaSmaQPyszny niedzielny obiadek to podstawa. Czas spędzony z rodziną- niezastąpione chwile. Aby te chwile były niezapomniane , polecam smakowite żeberka z kukurydzą w sosie miodowym:) Mmmmmmmmmmm, rewelacja! Składniki: 1,20 kg żeberek 2 puszki kukurydzy 2 szklanki rosołu Instant 4 łyżki oleju 3-4 łyżeczki miodu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pęczek szczypiorku sól, biały pieprz Wykonanie(...)podsmażyć na rumiano. Przełożyć w większy garnek, podlać 2 szklankami rosołu i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Jeśli trzeba dopełniać rosołem. Miękkie wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z duszenia wlać 3 łyżeczki miodu,dodać opłukany i pokrojony szczypiorek i zagotować. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki wody i zagęścić sos. Kukurydzę osączyć na sitku, przelać
Bea(u)ty kitchenPostanowiłam zrobić makaron tagliatelle domowym sposobem, a do niego wybrałam sos pieczarkowy. Szybki obiad, nieskomplikowany to opcja dla zapracowanych osób, gdyż makaron przygotowuje się, dosłownie, 30 minut. Ciasto na makaron : 2 szklanki mąki 2 jajka sól woda gorąca 2 łyżeczki przyprawy pomidor z chili i oregano Sos pieczarkowy: 500 gram pieczarek 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3-4 łyżki(...)pieczarki i duszę do miękkości. Zestawiam i zabezpieczam, przed wystygnięciem. Rozpuszczam pozostałe masło, zasmażam na nim mąkę. Dodaję śmietanę , a następnie dolewam tyle bulionu by otrzymać dość gęsty sos. Całość doprawiam solą i pieprzem. Na talerz nakładam porcję makaronu, i polewam gorącym sosem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenkoncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub bardzo drobno posiekanych 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku pół łyżeczki ostrej papryki jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki wody Czas gotowania piekarnik - 1,5 - 2 godziny, temperatura 150 stopni wolnowar 8-10 godzin Żeberka pokroić na porcje i wrzucić(...)Żeberka obsmażyć krótko na ostrym ogniu , ale nie rumienić zbyt mocno. Na tym samym tłuszczu obsmażyć drobno posiekaną ceblę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu i dusić około 15 minut. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, można dodać 1-2 łyżki wody. Żeberka bardzo dokładnie nasmarować sosem.i p rzełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRewelacyjny kremowy sos chrzanowy na ciepło, sprawdza się jako dodatek do mięs i jajek. Prosty w wykonaniu , o wyrazistym chrzanowym smaku. Polecam . Składniki: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywny 300 ml śmietany 4-5 łyżeczek gotowego chrzanu Wykonanie: Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy mąkę, mieszamy szybko by uniknąć grudek. Dodajemy bulion kurczakow, mieszamy(...)połączenia składników. Zciągamy z gazu, dodajemy chrzan i śmietanę- miksujemy blenderem. Jeżeli chcemy gęsty sos, dodajemy mniej śmietany, jeżeli rzadszy więcej. To samo dotyczy ostrości sosu- delikatniejszy mniej chrzanu, bardziej wyrazisty więcej. Sos gotowy
Smaki EdytySłyszałam gdzieś, kiedyś, że my Polacy uwielbiamy różnego rodzaju sosy. Zgadzacie się z tą opinią? Ja też lubię sosy a najbardziej te, które robi się szybko a są smaczne. Taki właśnie sos chciałam Wam dziś zaproponować. Pomidorowy sos do pizzy Składniki: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki wody, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki oregano
paapilotkaadługi czas i kombinować jakiś wymyślny obiad. Wczoraj był własnie taki. Dlatego też postanowiłam domownikom przygotować coś równie pysznego ale i przy okazji bardzo smacznego. Połączenie makaronu pełnoziarnistego z sosem serowym i delikatnym smakiem brokułu komponuje się idealnie. Tym daniem naprawdę można sobie pojeść a to dzięki makaronowi pełnoziarnistemu który zawiera dużą dawkę błonnika. Jeżeli macie ochotę na smaczny, prosty(...)podsmażonej cebuli dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, podsmażając przez około minutę. Do garnuszka wlewamy roztrzepaną ze śmietaną wodę oraz dodajemy ser żółty i zagotowujemy. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy do niego zawartość patelni i dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. Na koniec doprawiamy go pieprzem i solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy
Krakowskie smaki Anihotelu, cierpiąc na wielki ból głowy (z powodu jeszcze większego kaca) wstąpił broker Lemuel Benedict. W nadziei na uleczenie zamówił maślane tosty, jaja w koszulce, podsmażony chrupiący bekon i sos holenderski. Ówczesny szef kuchni hotelu Waldorf, Oscar Tschirky, tak bardzo zachwycił się tym połączeniem smaków, że wprowadził Eggs Benedict na stałe do menu restauracji, rozsławiając je przy okazji na cały(...)doprowadziły to danie do perfekcji. Jak dla mnie to po prostu śniadanie mistrzów :) Składniki są na jedną bułkę. Ile to porcji? Na to pytanie niech odpowie Wasz apetyt. ;) Składniki: Sos 50 g masła (najlepiej klarowanego) 1 żółtko 1-2 łyżki białego wytrawnego wina lub zimnej wody (polecam wino) 2 łyżeczki soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz według smaku
Pełny talerzProste danie makaronowe dla amatorów pleśniowych serów. Makaron kokardki z kremowym sosem z gorgonzoli i mascarpone to proste , pyszne danie , które można przygotować na poczekaniu /10 minut/. Przyznam, ze kiedyś stroniłam od serów pleśniowych, dziś z wielką przyjemnością wprowadzam je do moich dań. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową mieszankę serów(...)ugotować al dente. -W międzyczasie gorgonzolę rozdrobnić widelcem , wrzucić na głęboką patelnię , wlać mleko i mieszając podgrzewać do utworzenia gładkiego ,kremowego sosu. -Ugotowany makaron przecedzić i wsypać do gorącego sosu , wymieszać posypać makiem /jeśli wymaga doprawić do smaku/ i przełożyć na talerze. -Gotowe danie udekorować
Zakamarki mojej kuchniidzie jedliśmy przez dwa dni kopytka. Uwielbiamy je wszyscy zarówno na słodko, z masełkiem i cukrem, jak i na wytrawnie, jako komplet z gulaszem czy sosem. Tym razem w sklepie nie było pieczarek więc poszły w ruch grzyby leśne, naszymi rękoma zbierane i suszone. Zapraszam nie tylko kopytko z sosem ale jeszcze na ROZDAWAJKĘ FILIŻANKOWĄ :) Sos z grzybów(...)pierzymy. Zalewamy wodą z moczenia (wlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej WiewióryLasagne z mięsem mielonym... Płaty miękkiego makaronu do lasagne. Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek. Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili. Warstwy kremowego sosu beszamelowego. A na wierzchu (i nie tylko) ciągnąca się mozzarella. Ozdobiona świeżą bazylią. Smaczna podróż kulinarna do Włoch! Składniki: Farsz z mięsa mielonego: 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 300 g pieczarek(...)mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja
Gospodyni MiejskaDoskonałe śledziki dla prawdziwych twardzieli :) Sos bardzo mocny, wyrazisty w smaku w połączeniu ze śledziami stanowi świetną przekąskę.. zakąskę na zakrapianą imprezę. Polecam :) Składniki - 4 płaty śledziowe solone typu Matjas Sos - 1 malutka cebulka - 2 małe ogórki kiszone - 1 duży ząbek czosnku - pół pęczka koperku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej smietany Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie(...)najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. W miseczce przygotowuję sos: Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, koperek siekam. Dodaję majonez i śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej
Kuchnia z widokiem na ogródOwoce i warzywa staram się kretywnie wykorzystywać do różnych celów. Sezonowe pomarańcze Navel , moje ulubione, wykorzystałam do zrobienia aromatycznego i bardzo zdrowego sosu, który można przerobić na zupę. Sos można dodać do mięs, ryb lub tofu. Jeżeli chcecie użyć ten przepis jako zupę, po prostu dodajcie proporcjonalnie większą porcję wody oraz pozostałych składników. Przepis można modyfikować przez dodanie większej ilości(...)mleka migdałowego. Jeśli nie macie mleka migdałowego lub sojowego, zawsze można użyć trochę słodkiej śmietany. Sos marchwiowo-pomarańczowy Składniki (na ok. 4 osoby): 1/2 kg marchwi (najlepiej młodej i organicznej) 2 małe pomarańcze 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżego estragonu lub kolendry Zebrać razem wszystkie składniki. Marchewki dokładnie umyć, niekoniecznie obierać (witaminy
Jem więc Jestempapryczki chili świeży imbir (wielkości kciuka) 2 trawy cytrynowe 2 szalotki 3 duże ząbki czosnku 20 g orzechów nerkowca 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego) olej do smażenia ciemny sos sojowy (do doprawienia zupy) Dodatkowo: świeża kolendra do posypania limonka do skropienia zupy Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko(...)chili i kurkumę. Mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wsypujemy zmiksowane lub rozgniecione w moździerzu orzechy nerkowca. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier palmowy, sos rybny i wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody i pomału wlewamy do zupy ciągle mieszając. Następnie dodajemy krewetki
Oryginalny smak