Dziś sałatka ze śledzi lub jak kto woli śledzie w sosie musztardowym. Tak czy siak są pyszne i nie może ich zabraknąć u Nas w czasie Świąt. Nie są one w Naszym domu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła(...)układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Ewentualnie mieszamy śledzie z sosem. Całość dekorujemy gałązkami koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczemy polędwicę około 12-13 minut razem z cebulą , po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem borówkowym. NA SOS BORÓWKOWY Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru następnie dodajemy miód oraz borówki , smażymy do zgęstnienia zgniatając borówki łyżką drewnianą - dekorujemy gorącym sosem talerz. DODATKI Z upieczonej cebuli(...)odrywamy dwie warstwy liści tak by powstała miseczka i wlewamy do niej gorący sos który powstał z pieczenia polędwicy. Talerz dekorujemy posiekanymi kiełkami , smażonymi krótko grzybami shimeji , musem z mango , nitkami karmelowymi zrobionymi z reszty cukru oraz surowymi grzybami enoki. Smacznego
na gaziePyszne mięciutkie mięsko w aksamitnym sosie do tego ziemniaczki z koperkiem i ulubiona surówka - pomysł na cudowny i prosty obiad :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa z łopatki 1 dużą cebule 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie olej 2 duże łyżki śmietany do zup i sosów 3 łyżki mąki pieprz i sól Mięsko myjemy i kroimy na grube(...)rozgrzany olej kładziemy mięso i przysmażamy z obu stron, dodajemy liście laurowe, ziela, cebule pokrojoną w kostkę i czosnek. Cebula musi być zarumieniona, aby potem wyszedł nam ciemny kolor sosu. Całość zalewamy wodą, gotujemy do miękkości mięsa. Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy
Kolejny blog o gotowaniuPróbowałam wielu wersji sosu czosnkowego. Używałam przy tym przeróżnych składników: majonez, kefir, maślanka aż w końcu trafiłam na wersję idealną dla nas. :-) Sos jest lekki i bardzo smaczny. Pasuje do pizzy, mięs, frytek i wszystkiego czego dusza zapragnie. W przepisie podaję dokładne ilości składników, ale można je dowolnie modyfikować w zależności od pożądanej konsystencji sosu, poza tym jogurty i serki(...)pieprz 1. Do miski przekładamy jogurt naturalny i serek homogenizowany. 2. Do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. 3. Sos przed podaniem schładzamy w lodówce
Szefowa kuchnimiseczki z resztą produktów i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Składniki farsz: około 12 łyżeczek sosu pomidorowego 12 plasterków wędliny 2 cebule 300 gram boczku wędzonego opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć(...)boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać). Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek do posypania sól
Krakowskie smaki AniPrzygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać, część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć delikatnie skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde, zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę(...)chili. Chwilę smażyć. Odstawić. W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić salsę oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem. Przygotować słoiki. Bardzo
w mojej kuchniBardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych oliwek(...)wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Na patelni podsmażamy startą na tarce cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Sos dusimy pod przykryciem ok.15 minut. Całość blendujemy lub miksujemy na gładką masę. Sos mieszamy z makaronem i oliwkami pokrojonymi w plastry
e-PrzepisyKulinarnenajmniej godzinę w zimnej wodzie) i grillować na średnim ogniu 4-6 minut z każdej strony (raz obracając). Pozostałą marynatę możemy zagotować w garnku i ją zredukować do konsystencji sosu. Podawać szaszłyki z takim właśnie sosem. Wędzony łosoś z martini i wódką składniki: około 1 ½ kg łososia 6 gałązek świeżego kopru ¼ szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki wódki ¼ szklanki martini(...)bianco 3 łyżki roztopionego masła 1 łyżka startego chrzanu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 cytryny w plasterkach ½ łyżeczki ostrego sosu chili przygotowanie: Przygotuj grill węglowy do grillowania pośredniego z użyciem wiórek do wędzenia Hickory lub wiórek z drzewa olchowego. Łososia umyć i osuszyć. Wypełnić koperkiem i plasterkami cytryny i odstawić na bok. Pozostałe składniki wymieszać w rondelku i doprowadzić
naRuszciemarchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka oleju 2 szklanki bulionu (2 szklanki wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie: Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu. (jeśli macie ten w woreczku(...)gotujcie go w nim!) Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Zagotowujemy wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy 1/2 obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy
Kitchens AlphabetDziś trochę bardziej się trzeba będzie napracować :) ale też będzie smaczniej :). Zawita sos podobny do tatarskiego ale jak zawsze w wersji lekkiej bez majonezu. Zarumienione połówki pieczarek, spieczone pierścienie z pora, świeży szpinak, wędzony kurczak i świeżo starty ser gouda. To dzisiejszy skład którym zakręci sos na bazie jogurtu greckiego z drobniutko posiekaną cebulką i ogórkiem. Polecam na prywatki(...)bale i przyjęcia :). Zachęcam też do bieżącego zaglądania na blog :) Dla 1 osoby (sos na 2) Czas przygotowania: ok 25 minut Składniki: Garść świeżego szpinaku 80g wędzonej piersi z kurczaka 5 małych pieczarek 6 (1-2 cm) kawałków pora 30g sera gouda 2 łyżki drobno posiekanego ogórka kiszonego 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 7 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki śmietanki
Kuchnia PROzdrowotnaMakaron z Sosem Pomidorowym to jedno z najprostszych i najszybszych dań jakie możemy przygotować w naszych domach. Potrawa ta, pomimo swojej prostoty jest bardzo smaczna i na pewno jest świetnym pomysłem na błyskawiczny, codzienny obiad. Makaron z Sosem Pomidorowym - Składniki: 300 g makaronu puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku duża cebula bazylia suszona sól pieprz(...)oliwa z oliwek świeże liście bazylii (opcjonalnie) Makaron z Sosem Pomidorowym - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. W tym samym czasie cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko
Słodka Stronawiele sposobów, bazując jedna na podstawowych składnikach, czyli mięsie mielonym, papryce, cebuli i pomidorach - reszta to tylko dodatki. Aha ... ja ułatwiłam sobie pracę i zamiast papryki i pomidorów dodałam sos lutenica. Składniki: * 350 g mielonego mięsa - u mnie z łopatki wieprzowej * 2 średniej wielkości cebule * 200 g białej fasoli z puszki * 150 g kukurydzy - mrożonej lub z puszki * 4 łodygi(...)selera naciowego * 3 ząbki czosnku * sos lutenica - słoiczek 300g * chili w proszku lub świeża papryczka * sól, pieprz * oregano * olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać mięso - zrumienić. Seler naciowy pokroić w plasterki - dodać do mięsa i smażyć około 2-3 minut. Mięso zalać sosem lutenica. Jeśli nie macie takiego sosu
kolorowotorcikowopędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy) * 1 papryka czerwona * 1/2 niedużego brokuła * 1 średnia marchewka * kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili) * 8 łyżek sosu sojowego * czosnek granulowany * kminek mielony * imbir mielony * oregano * papryka ostra mielona * mieszanka suszonych warzyw lub vegeta * sól * skrobia kukurydziana lub mąka pszenna * makaron typu chow mein Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć(...)pokroić w cienkie dosyć szerokie paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka, dodać osączone pędy bambusa, sos sojowy, ok. 1 szklanki gorącej wody i dusić na delikatnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie pokroić papryczkę jalapeno na mniejsze kawałki, marchewkę obrać i pokroić na plasterki i dodać do mięsa kiedy będzie lekko miękkie
Mix smakukilka orzechów włoskich 2 garście makaronu żytniego fusilli 1 łyżeczka miodu kilka igiełek świeżego rozmarynu Amarantus 5 łyżek Szczypta mielonych goździków, anyżu, cynamonu i imbiru Cukier trzcinowy Sól himalajska Sos worcestershire Sos sojowy Przygotowanie: 1/ Zaczynamy od ugotowania amarantusa w 10 łyżkach wody z dodatkiem odrobiny mielonych goździków. Amarantus będzie gotowy po wsiąknięciu całej wody 2/ W między czasie obieramy(...)wrzucamy groszek cukrowy wraz z marchwią i obraną i pokrojoną w paski połówką mango 5/ Doprawiamy składniki na woku szczyptą anyżu i płaską łyżeczką imbiru, dodajemy odrobinę sosu sojowego i sosu worcestershire. Często i energicznie mieszamy składniki w woku. 6/ Ugotowany amarantus dodajemy do woka a gotowy już makaron przekładamy do odsączenia na durszlaku. 7/ Wykładamy talerz i na środku
Kuchnia PROzdrowotna