mielonego kuminu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku szczypta chili – opcjonalnie 2 łyżeczki suszonego oregano puszka krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Na sos: duża butelka passaty pomidorowej sól i pieprz do smaku szczypta cukru Dodatkowo: około 2/3 szklanki tartego sera do posypania – użyłam sera Cheddar dojrzałe awokado do podania odrobina soku(...)patelni wlewamy połowę przygotowanej passsaty, rozprowadzamy. Farsz rozdzielamy na około 6 równych części. Każdą porcję wykładamy na placek tortilli, zawijamy jak naleśnik, układamy na patelni wciskając w sos. Robimy tak z całym farszem i wszystkimi plackami. Na wierzch wylewamy resztę passaty, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut lub do chwili gdy sos zacznie bomblować
Smaczna Stronakalafiora. Jeśli lubicie zaskakiwać swoje kubki smakowe egzotycznymi połączeniami smaków i aromatami, to ta propozycja z pewnością Was zachwyci! Tradycyjny przepis na pieczony kalafior został wzbogacony o egzotyczny sos z mleczka kokosowego, aromatycznymi przyprawami i słodką nutką suszonej żurawiny. Dzięki temu powstała prawdziwa uczta dla podniebienia, która z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kalafior, pieczony w towarzystwie jarmużu, otulony(...)aromatycznym sosem, staje się wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Ta nowa odsłona kalafiora, to także doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań, a jej kolorowy wygląd z pewnością wzbudzi zainteresowanie na Waszym stole. Cieszę się, że mogę podzielić się z Wami tym przepisem, który z powodzeniem możecie wypróbować jako danie główne lub dodatek do innych potraw. Dajcie się ponieść kulinarnym uniesieniom i zapraszam
Apetyt na ZieloneJeśli macie trochę czasu w te wakacyjne niedziele to zachęcam Was do zrobienia sobie takich rolad i tego sosu, bo rolady jak i sos wyszły przepyszne. Drugim powodem aby zrobić takie danie jest zużycie grzybów suszonych, przecież już pora aby szykować miejsce na nowe zbiory ;) Natomiast jeśli urlopujecie się i nie w głowie Wam gotowanie to zapraszam na sam koniec(...)sera (np. gouda) sól, pieprz, czosnek suszony olej lub masło klarowane do smażenia Mięso: 3 sznycle z fileta z indyka mąka do obtoczenia olej lub masło klarowane do smażenia Sos: 400 ml wody 4-5 suszonych grzybków 1 łyżeczka suszonego warzywka cebula suszona 3 łyżki śmietanki 30 % 1/2 łyżki mąki pszennej 1. W garnku dużo wcześniej zagotowujemy grzyby
Gotowanie...to proste !cukinii, kasza gryczana z łososiem i warzywami, łosoś pieczony w pomarańczach, soczysty łosoś z piekarnika z warzywami, sałatka z makaronem i wędzonym łososiem, makaron z łososiem w kremowym sosie, sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem, curry z dynią i łososiem , rybka pod warzywną pierzynką, rybka w sosie kokosowo-cytrynowym, pasta z pieczonego dorsza , pikantny dorsz na szpinaku , dorsz w sosie(...)porowym , dorsz w sosie z suszonych pomidorów, dorsz pod szpinakową kołderką, dorsz po włosku , pieczony dorsz z koperkiem , dorsz w płatkach migdałowych z pieczonymi warzywami. Przeczytaj także: Najlepsze przepisy z kakao w roli głównej. Zestawienie najlepszych przepisów ze szparagami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie
Natka Pietruszkipieczemy zawsze solidny kawałek wieprzowiny i jemy przez 2-3 dni – wierzcie mi, ten smak się nie nudzi. Klasycznie zajadamy w bułce, koniecznie umoczonej w sosach spod pieczenia, z słodko-kwaśnym ogórkiem oraz sałatą, ale w sumie… można bez dodatków, bez bułki, nawet do tłuczonych ziemniaków albo każdego dnia z czymś innym czy to soczystym pomidorem, marynowaną cebulą(...)godzinach pieczenia wyciągamy brytfankę z piekarnika. Otwieramy rękaw, uważając na gorące opary. Wszystko z worka przekładamy do brytfanki. Mięso rozdzielamy na włókna używając dwóch widelców. Mieszamy mięso w sosach spod pieczenia. Do tak przygotowanego mięsa podajemy świeże bułki. Środek bułki moczymy w sosie, na spodnią cześć wykładamy sałatę lodową- posiekaną lub porwane liście. Na po solidna porcja mięsa, kilka plastrów
Smaczna Stronacukinia faszerowana pieczarkami , mozzarellą i ryżem, to pyszna wegetariańska uczta z piekarnika! Przepis na te proste w przygotowaniu nadziewane cukinie uwiedzie Cię smakiem podsmażonych pieczarek, słodkiej cebulki i aromatycznego sosu pomidorowego. Aby zrobić to pyszne danie, wystarczy podsmażyć pieczarki z cebulką oraz ryżem, a następnie każdą łódeczkę z cukinii napełnić tym bezmięsnym farszem oraz śmietanowo – pomidorowym sosem. Napełnione łódeczki(...)smaki do własnych upodobań. Paleta zamiennych składników jest duża i może zdecydowanie odbiegać od omawianych poniżej. I tak na przykład ryż, możesz zastąpić kaszą lub ciecierzycą. Użyj swojego ulubionego sosu pomidorowego, a żółty ser i mozzarellę zastąp fetą, serem Gruyere lub parmezanem. Ten przepis udowadnia, że z połączenia cukinii i pieczarek można przygotować danie, które jest pyszne samo w sobie
Kuchnia Na WypasieNanjing Soba, który stał się bardzo popularny i w przeciągu 109 lat powstało, wiele restauracji chińskich w Japonia serwujacych Ramen. Przez wiele lat Ramen ewoluował i nie tylko, miso, sos sojowy, czy tonkasku można zjeść w tej potrawie, ale jest wiele odmian cytrynowego, pomidorowego, sosnowego, lodowego Ramenu. Chociaż brzmi to dość szokująca, ale pamiętaj mój drogi czytelniku, że to Japonia(...)naciowy 1-2 łodygi Cebula 1-2 sztuki Imbir kawałek Czosnek 3-5 ząbki Jajko Tofu wędzone 50 gram Sezam garść Olej rośliny kilka łyżek Olej chili do smaku Sos sojowy do smaku Szczypiorek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze grzyby Shitake zalej gorąca wodą i pozostaw na czas, aż będę miękkie 😉 Po drugie tofu
RafalCookFusilli alla Napoletana. Jeśli szukasz dania na lunch, obiad czy też kolację z przyjaciółmi, to rustykalne neapolitańskie danie jest wręcz idealne. Rzeczą oczywistą jest to, że włosi uwielbiają makaraon, sos pomidorowy i przede wszystkim wspólne, rodzinne posiłki, wino, świece…zaraz świece, to chyba inna kolacja 🙂 Fusilli alla Bolognese to idealny przykład takiego dania…duży rondel, rodzina śmiech, rozmowy(...)pomidory, dopraw solą, pieprzem i listkami bazylii, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut. W międzyczasie gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu na al dente. Jeśli sos będzie robił się zbyt gęsty, dodaj wody z gotowania makaronu. Kiedy makaron będzie gotowy, przełóż go bezpośrednie z rondla na patelnię, wymieszaj i grzej, aż sos zgęstnieje i fantastycznie oblepi
RafalCookwiele odmian, ale różnice między nimi często są dość subtelne. Najczęściej to pieczone (lub grillowane) mięso, podawane w chlebku pita lub innym rodzaju pieczywa, z dodatkiem warzyw i sosu. Shawarma różni się od innych kebabów tym, że podawana jest (najczęściej) z dodatkiem ryżu i dość charakterystycznego dla krajów arabskich sosu jogurtowego lub tahini. Co jeszcze warto wiedzieć o tej potrawie(...)się ją z jagnięciny, kurczaka lub wołowiny, które są marynowane, a następnie grillowane na szpadce. Mięso jest zwykle rozdrobnione lub cienko pokrojone i podawane z ryżem, warzywami oraz sosem jogurtowym lub tahini. Shawarma kebab jest popularnym daniem ulicznym w wielu krajach, nie tylko tych arabskich. W Polsce nie zdobył jednak szczególnej popularności. Skąd wziął się kebab shawarma? Kebab shawarma
Kuchcik gotujeMakaron alla puttanesca znajdziecie zarówno w kuchni neapolitańskiej jak i tradycyjnej kuchni rzymskiej. Te dwie wersje różni nie tylko region, ale także dodawanie do sosu filecików anchois, które w wersji rzymskiej są obowiązkowe i których ja również nie pominęłam w moim daniu, bo nadają mu głębię fantastycznego smaku! Skąd się wzięła nazwa? To bardzo ciekawa histora a właściwie historie(...)możesz to zrobić na przykład za pomocą szerokiego noża) czarne oliwki oraz krojone pomidory z puszki. Dopraw oregano, czarnym pieprzem oraz chilli i duś przez 7-10 minut. Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i dodaj jeszcze nieco wody z gotowania makaronu. Wodą możesz nadać pożądaną strukturę sosu, spowoduje bowiem, że sos zrobi się nieco bardziej rzadki i bardziej kremowy
nietylkopasta.plCiasto francuskie z pieczarkami. Przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami to niesamowicie szybki i smaczny poczęstunek . Składają się z ciasta francuskiego , pieczarek, sera mozzarelli i białego sosu z dodatkiem natki pietruszki i oregano. Jeśli uwielbiasz ciasto francuskie , pieczarki i ser to koniecznie spróbuj tej przekąski ! Niezależnie od tego czy organizujesz przyjęcie, czy karmisz niespodziewanych gości, czy dryfujesz na imprezę przystawka(...)arkusz ciasta francuskiego – olej do smażenia – 6 pieczarek – ½ łyżeczki oregano – ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki – sól, pieprz – 40 g sera mozzarella Biały sos: – 250 ml mleka – 10 g masła – 5 g mąki uniwersalnej – sól do smaku Na patelni rozgrzej ole i połóż pokrojone w plastry pieczarek. Wsyp sól, oregano, natkę pietruszki
Zdrowy Styl JoannySzybka pinsa z mozzarellą i sosem paprykowym Są takie dni, gdy nie mam na nic czasu, gdy zegar biegnie jak szalony, a ilość obowiązków i spraw do załatwienia aż przerasta. W takie dni stawiam na szybkie i pyszne rozwiązania Takim właśnie jest PINSA. PINSA to rzymska krewna pizzy ,focaccii itd Jest krucha i lekkostrawna. Przygotowuje się ją z mieszanki mąk(...)nawet najłatwiejszy przepis był dobrze opisany i prezentował się apetycznie. Składniki: 1 PINSA (230 g) / dostępna w popularnej sieciówce 1 kulka mozzarelli 1 mały ogórek kiszony 1 pełna łyżka sosu paprykowego pieprz szczypta granulowanego czosnku małe pomidorki listki świeżej bazylii Przygotowanie: PINSE smarujemy sosem paprykowym. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli, plasterki ogórka, pokrojone pomidorki. Całość doprawiamy pieprzem i granulowanym czosnkiem
Słodkie okruszkilodówce uśmiechnęły się do mnie rzodkiewki, znalazłam dodatkowo zielonego ogórka. Potem rzuciłam okiem na swój klasyczny przepis na tzatziki, dorzuciłam to i owo i oto jest. Pyszny sos, który jeszcze pyszniejszy będzie za parę godzin. Łapcie przepis. Przed nami weekend, więc może ktoś z Was zrobi sobie tzatziki z rzodkiewkami jako dodatek do potraw z grilla? Zróbcie. Na zdrowie. Jeżeli(...)czosnek, ogórka i rzodkiewki, oregano, prawie cały poszatkowany koperek, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem całość skrapiamy oliwą i posypujemy resztą koperku. Podobne przepisy: Tzatziki Sos czosnkowy z ziołami Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami Sos ziołowo-czosnkowy z fetą Artykuł Tzatziki z rzodkiewkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy