sosy - 72734 przepisów (strona:783/4849)

Sałatka cobb – układana 135

latach 30-tych w Hollywood, jest rodzajem układanej sałatki. Oznacza to, że wszystkie składniki są pokrojone i ułożone obok siebie na talerzu, nie są wymieszane. Łączy je sos vinegret, z którym podaje się sałatkę. Z tego właśnie względu to danie jest bardzo dobre dla dzieci, które nie lubią sałatek. Z takiego półmiska można sobie nałożyć to, na co ma się(...)cebula (można zastąpić szczypiorkiem) 300 g piersi z kurczaka lub indyka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonego kminku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oleju sól i pieprz na sos: sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka oleju (użyłam lnianego, można jednak użyć z oliwy z oliwek lub innego do sałatek) Wykonanie: Pierś z kurczaka

Wiszniówka
Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy 147

mielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 jajko Sól Pieprz 3 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worchester (ewentualnie sosu sojowego) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wsyp na niego cebulę, smaż 56-7 minut, aż cebula zmięknie(...)całość wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj foremkę do pieczenia olejem. Włóż do niej mięsną masę, dociśnij. Wyrównaj. Krok 4 Przełóż do miseczki keczup i sos worchester. Wymieszaj. Nałóż łyżką sos na wierzch mięsnej zapiekanki i równomiernie rozprowadź. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz 60 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby glazura mocniej

Niedzielny kucharz
Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy 181

mielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 jajko Sól Pieprz 3 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worchester (ewentualnie sosu sojowego) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wsyp na niego cebulę, smaż 56-7 minut, aż cebula zmięknie(...)całość wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj foremkę do pieczenia olejem. Włóż do niej mięsną masę, dociśnij. Wyrównaj. Krok 4 Przełóż do miseczki keczup i sos worchester. Wymieszaj. Nałóż łyżką sos na wierzch mięsnej zapiekanki i równomiernie rozprowadź. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz 60 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby glazura mocniej

Niedzielny kucharz
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 145

Pesto to pochodzący z północnych Włoszech sos składający się tradycyjnie z czosnku, bazylii, orzeszków piniowych, oliwy z oliwek i sera. Nie zawsze mamy pod ręką świeżą bazylię, a orzeszki piniowe mają zdecydowanie za dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w większości omega-6). Możemy jednak zrobić zdrowszą (mniej omega-6 i z opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi(...)pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia

PaleoSMAK
Ciasto na pizzę 191

nada charakterystycznego aromatu. Ciasto na pizzę najczęściej przygotowuję z suszonych drożdży, na pół kilograma mąki używam jednego opakowania suchych drożdży czyli około 7 gram. Do pizzy polecam zrobić własny sos czosnkowy , który będzie smacznym dodatkiem. Smacznego! Pamiętaj, że pizza wyłożona na rozgrzaną blachę będzie lepiej wypieczona i bardziej chrupiąca. Zobacz też: Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Pizzerinki czyli(...)drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania papieru do pieczenia 250-300 ml letniej wody papier do pieczenia SOS POMIDOROWY 250 g przecieru pomidorowego ząbek czosnku łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki DODATKI żółty ser/mozzarella salami cebula papryka oliwki kapary Przepis 1 SUCHE DROŻDŻE: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy

Kuchnia Bazylii
Papryki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą i serem halloumi z sosem tahini 158

wykorzystałam bliskowschodnie składniki, aby stworzyć pyszną propozycję na wegetariański obiad. Papryki Ramiro nafaszerowałam kaszą bulgur z ciecierzycą, szpinakiem i serem halloumi, doprawioną pikantną pastą harissa i przełamaną łagodnym sosem jogurtowo-czosnkowym z tahini. Danie jest aromatyczne i pełne smaku! Słodkie papryki Ramiro o spiczastym kształcie są idealne do faszerowania, ponieważ praktycznie nie posiadają pestek. Wystarczy naciąć taką paprykę wzdłuż(...)czubate łyżeczki harissy od Jasmeen (można najpierw dać 2 i spróbować)  kilka gałązek świeżej mięty i natki pietruszki  ewentualnie sól i pieprz do smaku  na sos tahini: 130 g (5 łyżek) jogurtu naturalnego  2 łyżki pasty sezamowej Tahini od Jasmeen  sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku  2-3 łyżki wody szczypta soli

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z Tofu, Fetą i Szpinakiem 143

bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku propozycja na obiad. Szeroka gama składników i przypraw nadaje temu daniu niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Tofu świetnie komponuje się z makaronem a dodatek sosu sojowego sprawia, że jego smak będzie bardzo ciekawy. Macie ochotę na makaron z tofu z naszego przepisu? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis i wykonajcie go na obiad w swoim(...)porcje 160 g ulubionego makaronu 2 garści świeżego szpinaku 100 g mrożonego szpinaku 1/2 papryki czerwonej 2 pomidory 100 g sera feta kostka tofu wędzonego – 180 g sos sojowy 2 ząbki czosnku przyprawy Przygotowanie: Paprykę kroimy w paseczki, pomidory w kosteczkę i dusimy na patelni razem ze szpinakiem, ząbkiem czosnku. Przyprawimy pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, papryką. Gdy woda odparuje

Przepiski.pl
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pesto 192

Kluseczki śląskie ze zmielonych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka, z charakterystyczną dziurką w środku. Tradycyjne polskie kluski w wydaniu włoskim z sosem bazyliowym pesto. Poniższego przepisu nie mogło zabraknąć na blogu Proste Pesto. Nasz świat i nasze przepisy kręcą się wokół pesto w różnych wariacjach, uwielbiamy łamać stereotypy i próbować odważnych rozwiązań. Ugotowane kluski śląskie oblane pesto z listków świeżej(...)Dopraw do smaku niewielką ilością soli morskiej (parmezan je dość słony, więc będzie potrzebna z reguły niewielka ilość soli). Rozetrzyj w moździerzu lub zblenduj do uzyskania lekko grudkowatego zielonego sosu. Kluseczki śląskie polej bazyliowym pesto. Udekoruj opcjonalnie listkami świeżej bazylii, kilkoma orzeszkami pinii i oprósz tartym parmezanem. Uwagi: Kluseczki śląskie z pesto możesz zajadać same lub jako dodatek do mięsa

ProstePesto.pl
Sajgonki z mięsem 178

podanych składników przygotowałam 35 niedużych sajgonek. Składniki: 500g mielonego wieprzowego mięsa 1 opakowanie papieru ryżowego 2 marchewki 1 cebula 100g makaronu chińskiego (z grochu lub fasoli mung) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chili sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę drobno siekamy i szklimy(...)odrobinie oleju. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. W misce łączymy ze sobą: surowe mięso, starte marchewki, zeszkloną cebulę, ugotowany makaron, sos sojowy, imbir i chili - doprawiamy solą do smaku. Wyrabiamy wszystko ręką przez 2-3 minuty. Przygotowujemy miskę z chłodną wodą - miska musi być na tyle duża, aby zmieścił się w niej cały płat papieru ryżowego

Prosto z Kotła
Kimchi – kiszonka po koreańsku 151

szkl. wody 3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka płatków chili 2 cm korzenia imbiru 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Przygotowanie Wieczorem dnia poprzedzającego przyrządzenie kimchi, poszatkuj kapustę pekińską – najpierw wzdłuż, potem na ćwiartki, wreszcie na niewielkie, kilkucentymetrowe kawałki. Napełnij liśćmi dwie duże miski, zasyp warzywa(...)gorącej płyty i odstaw na bok, żeby kleik nieco ostygł. Obierz imbir, cebulę i czosnek. Pokrój na małe kawałki i zblenduj na jednolitą masę. Miksuj na wolniejszych obrotach, dodaj sos sojowy, sos rybny, płatki chili, paprykę. Powstałą pastę dodaj do kleiku ryżowego i wymieszaj na jednolitą masę. Załóż gumowe rękawiczki (koniecznie, pasta jest bardzo ostra i może wywołać podrażnienia skóry

smakowitehistorie.com
Smażone grzyby z kurczakiem czyli Moo Goo Gau Pan Faceta w Kuchni 187

warzywa, i niekiedy zastępowano kurczaka innym mięsem lub owocami morza co niestety już nie będzie kurczakiem z grzybami.Zapraszam na moje „Moo Goo Gai Pan” wzbogacone o różne warzywa i sosy. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 4 piersi z kurczaka pokrojonego w paski ✅ 2 łyżki oleju roślinnego ✅ 2 łyżki wody ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej ✅ Sól ✅ Biały Pieprz(...)innych egzotycznych grzybów pokrojonych w paski ✅ 150 g pędów bambusa marynowanych ✅ 150 g kasztanów marynowanych ✅ 1 kapusta bok choy pokrojona ✅ 2 łyżki wina shoaxing lub wina sherry ✅ 2 łyżki sosu ostrygowego ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ 1 łyżka skrobi kukurydzianej ✅ 3 łyżki wody ✅ Zielona część szczypiorku pokrojona ✅ Olej rośliny 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Kurczak wymieszaj z olejem, wodą, skrobią, solą i pieprzem, odstaw

RafalCook
Stir fry z mielonego mięsa 149

stir fry gotowy! Składniki: 250 g mielonego mięsa (dowolne, my użyliśmy indyka) 6-8 rzodkiewek Duża garść brukselek ½ cebuli 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka miodu Sos sriracha lub inny ostry Sos sojowy 2 łyżki oleju Siekana nać pietruszki Makaron udon, soba, ryżowy, chiński pszenny Przygotowanie: Krok 1 Nastaw garnek z wodą i ugotuj według instrukcji(...)dość intensywnym ogniu aż zbrązowieje. Dodaj starty imbir, miód i starty ząbek czosnku. Wymieszaj, smaż minutę. Krok 5 Dodaj do mięsa makaron, brukselkę i rzodkiewkę. Dopraw do smaku sosem sojowym i sosem sriracha. Posyp siekaną pietruszką. Podawaj. Smacznego! Artykuł Stir fry z mielonego mięsa pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Łosoś w glazurze ze szpinakiem 134

łyżki oleju 200 g szpinaku 1/2 puszki białej fasoli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki miodu Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki bulguru 1 łyżeczka masła 2 cytryny Sól Pieprz Sos 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Wsyp bulgur do garnka, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj(...)dość mocnym ogniu. Kładź łososia skórą do góry. Smaż 3 minuty. Przewróć filety skórą do dołu. Smaż kolejne 3 minuty. Dodaj cytrynę pokrojoną w plastry. Krok 5 Wymieszaj składniki sosu i wlej na patelnię. Duś aż sos się zredukuje. Podawaj ze szpinakiem, fasolą i bulgurem. Smacznego! Artykuł Łosoś w glazurze ze szpinakiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Polędwiczki z pieczarkami 169

Polędwiczki z pieczarkami Soczystsze polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z pieczarkami. Składnik: ·     1 polędwiczka wieprzowa ·     ½ kg pieczarek ·     200g przecieru pomidorowego ·     3 łyżki sosu sojowego ·     Mąka pszenna do panierki ·     Olej do smażenia ·     Pieprz ·     Sól(...)ostra ·     1 cebula Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w dwucentymetrowe plastry i dłonią rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. 2.    Do mięsa wlewamy sos sojowy i dokładnie mieszamy. 3.    Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości. 4.    Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę

Kulinarna Chwila
Serowe placki z cukinii 131

jajka 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 80 g parmezanu 90 g sera cheddar sól i pieprz do smaku olej do smażenia Do podania: Przepis na sos czosnkowy Przepis na sos tzatziki Jak zrobić serowe placki z cukinii Cukinię dokładnie umyj, a następnie bez obierania ze skórki zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Obficie posól, dokładnie wymieszaj(...)widelcem. W czasie smażenia placuszki będą dosyć miękkie, ale stygnąc nieco stwardnieją. Serowe placki z cukinii możesz podawać solo lub z ulubionym dipem. W tej roli świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub tzatziki. Możesz też polać je śmietaną lub jogurtem naturalnym. Warto też posypać je koperkiem lub innymi, świeżymi ziołami. Zobacz też inne przepisy na obiady : Zapiekanka z cukinią Lasagne

okolicepalnika.pl

Proponowane wyszukiwania