wcześniej rozmrozić. Dobrze jest przed przygotowaniem filety oczyścić z ości, bo zwiększy to komfort jedzenia potrawy. Rybę dzielimy na 3-4 cm kawałki i smażymy na patelni. Osobno przygotowujemy sos z warzyw, a na końcu mieszamy ze sobą rybę oraz warzywa. Niektórzy układają rybę na wierzchu warzyw, ja jednak lubię ją wymieszać. Wówczas ryba nasiąka aromatem warzyw i jest jeszcze(...)grecku – przepis teściowej Składniki: 500-600 g białej ryby: dorsza, mintaja, sandacza itp 4 marchewki 2 pietruszki ćwiartka selera 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego (100 g) lub butelka sosu pomidorowego (700 g) 1 łyżka mąki olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól ok 400 ml wody Wykonanie: Filety ryby myjemy, osuszamy
Wiszniówkatylko w świecie wirtualnym… Ale do rzeczy! Mama Milesa ma portotykańskie korzenie, stąd na światęcznej kolacji pojawiają się przysmaki z kuchni południowoamerykańskiej – wyraźnie widać tu krewetki w sosie, empanady, coś na kształt paelli i sałatkę makaronową. Stąd decyzja aby zrobić chrupiące pierożki z tuńczykiem oraz wspomnianą sałatkę (która jest bardzo podobna do tej, którą jada się w Polsce(...)opcjonalnie) seler naciowy dokładnie obmyj z piasku i pokrój w cienkie plasterki w misce wymieszaj majonez, pokrojone chili, oregano oraz sól do smaku dodaj wszystkie składniki do miski z sosem i dokładnie wymieszaj odstaw do lodówki na 1h SKŁADNIKI: makaron kolanka – 200g szynka wędzona (ponad 95% mięsa) – 150g ser żółty – 100g papryka czerwona – 1 szt. papryka
Nerds Kitcheninaczej to wszystkie wersje będa poprawne a danie przepyszne! Super w tym daniu jest to, że jest to klasyczny jednogarnkowiec, czyli makaron gotujecie razem z resztą na patelni. Do sosu dodajemy sporo bulionu, dlatego wszystko idealnie się przygotuje w pysznym i naturalnym sosie. Gorąco Was zachęcam do wykonania tego dania! Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane(...)pokrywki do patelni zrób ją z podwójnej folii aluminiowej) i gotuj około 25-30 minut aż wołowina zrobi się miękka. Teraz na patelnię dodaj makaron. Powinno zostać jeszcze sporo sosu, a jeśli nie dolej gorącego bulionu lub wody. Makaron wchłonie dość sporo płynu z patelni. Makaron gotuj tyle czasu ule wskazuje czas przygotowania na opakowaniu. Na koniec dopraw jeszcze całość
nietylkopasta.plwitamin i minerałów, a nade wszystko zaspokoją głód. Wyłączą odgłosy krasnali grających w kręgle w Twoim brzuchu Polecam ! składniki na dużą salaterkę ( jak na zdjęciu) : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 6 ogórków korniszony średniej wielkości 1/2 małej kapusty pekińskiej fioletowej lub białej 2 czerwone papryki słodkie, grubościenne średniej wielkości 2 czerwone cebule , także średniej wielkości ser żółty o wyrazistym(...)smaku, kawałek około 0,3 kg 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy pęczek świeżego szczypiorku sos do sałatki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki, ketchupu dobrej jakości 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka soku z limonki sól do smaku Świerze warzywa posiekaj w dowolne kawałki, takie
Ogrodnik w podróżyPiernikowe Świąteczne polędwiczki W Święta Bożego Narodzenia po całym domu unosi się zapach pierniczków a czy smakowaliście już polędwiczki w sosie piernikowym? Polecam. Składniki: · 2 polędwiczki wieprzowe · 153 g pierników Katarzynek · 280 g powideł śliwkowych(...)czasie wyjmujemy polędwiczki, układamy w naczyniu a sos przecedzamy przez sitko, wlewamy do garnka, dodajemy pokruszone pierniki, powidła i doprawiamy solą oraz chili. 10 minut gotujemy, następnie zawartość z garnka miksujemy blenderem na gładki sos. 3. Sos podgrzewamy i polewamy
Kulinarna Chwilachleba zamiast sklepowej wędliny. Udało mi się kupić ładny kawałek boczku, co prawda był ze skórą ale to nie problem. Boczek marynowałam 24 godziny a do marynaty dodałam sos od Ostre Dzieje . Kupicie tam nie tylko ten ale i inne fajnie skomponowane sosy. Sos ten jest na bazie słodkich śliwek węgierek, octu jabłkowego, czerwonej cebuli z dodatkiem goździków, cynamonu, przyprawy(...)korzennej i odrobiną cukru trzcinowego. Ale od razu zaznaczam, że sos trzeba dozować delikatnie bo jest mega ostry a wiadomo nie każdy lubi takie ostrości. W małej ilości fajnie podkręca smak potrawy więc warto go mieć w swojej kuchni. Rolowany boczek pieczony
Ewa w kuchnistworzyłem za to coś innego i wyjątkowego. Kilka chwil w kuchni i parę prób później, miałem już swoje idealne azjatyckie bułeczki z patelni . Część z nich zajadałem z sosem na bazie sosu sojowego, a pozostałe… pałaszowałem bez niczego. Jedna i druga opcja jest dobra Azjatyckie bułeczki z patelni – KĄCIK PORAD Płatki drożdżowe są co prawda opcjonalne w farszu(...)użyłem groszku mrożonego, zblanszowanego/podgotowanego w wodzie. Możesz również użyć groszku ze słoika lub z puszki, ale radziłbym jednak sięgnąć po mrożony. Lubisz pikantne jedzenie? Możesz do farszu dodać sosu sriracha, świetnie pasuje! Jeśli masz czarną sól, to spokojnie możesz jej użyć. Farsz zyska jajecznego smaku. W miejsce octu ryżowego możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny. Lubisz tofu? Zrób
Blendmanwoda: 3-4 łyżki lub nieco więcej Nadzienie orzechowe: 200g orzechy włoskie 100ml śmietanka 30% 2 jajka ½ łyżeczki przyprawy korzennej 2łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 100g cukier kryształ 50g masła 100ml śmietanka 30 % 150g orzechy włoskie Forma do tarty o średnicy 25cm, u mnie z ruchomym dnem wtedy łatwo wyjąć(...)patelni stopić cukier. Kiedy cukier przybierze barwę jasno karmelową, zredukować do minimum temperaturę topienia, dodać masło i całość wymieszać. Kiedy masło się rozpuści dodać śmietankę i energicznie mieszać sos karmelowy do uzyskania jego jednolitej masy. Pozostawić na kilka minut, aby temperatura sosu się obniżyła i dodać orzechy. Całość wymieszać i rozprowadzić na wierzchu tarty. Pozostawić do wystudzenia. Uwaga. Cukier
W garach u Gosiwoda: 3-4 łyżki lub nieco więcej Nadzienie orzechowe: 200g orzechy włoskie 100ml śmietanka 30% 2 jajka ½ łyżeczki przyprawy korzennej 2łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 100g cukier kryształ 50g masła 100ml śmietanka 30 % 150g orzechy włoskie Forma do tarty o średnicy 25cm, u mnie z ruchomym dnem wtedy łatwo wyjąć(...)patelni stopić cukier. Kiedy cukier przybierze barwę jasno karmelową, zredukować do minimum temperaturę topienia, dodać masło i całość wymieszać. Kiedy masło się rozpuści dodać śmietankę i energicznie mieszać sos karmelowy do uzyskania jego jednolitej masy. Pozostawić na kilka minut, aby temperatura sosu się obniżyła i dodać orzechy. Całość wymieszać i rozprowadzić na wierzchu tarty. Pozostawić do wystudzenia. Uwaga. Cukier
W garach u GosiPyszna i chrupiąca. Czerwona kapusta, bogactwo witaminy B1 i kolorowe papryki, wszystko wymieszane w sosie ananasowym z cytryną. Idealna do pieczonych mięs, zapiekanek. czerwona kapusta 550-600 g 3 papryki : czerwona, zielona i żółta 500 g Sos : sok ananasowy ( zalewa z puszki ) 100 ml olej lniany 1-1,5 łyżki syrop klonowy 1 łyżka sok z cytryny 3/4-1(...)sól do smaku ew. natka pietruszki Kapustę i papryki opłukać. Kapustę pozbawić głąba, papryki gniazd nasiennych. Wszystko szatkujemy w cienkie plastry. Ja kroiłam w robocie kuchennym. Sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy surówkę. Surówkę można jeść po lekkim 10-15 minutowym przegryzieniu się smaków, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce
Smaczne mojeZiemniaczana zupa z zielonym pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Sos pesto zwieńczający kremową zupę z ziemniaków, nadaje jej wyrazistego charakteru i kuszącego wyglądu. Zupa gotowana na bazie swojskiego wywaru z jarzyn, od podstaw stworzona w zgodzie z dobrą jakością. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa ziemniaczano -porowa z pesto z natki pietruszki 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad(...)Odetnij wierzchnią część z listkami, łodyżki odrzuć na bok. Listki natki pietruszki przełóż do pojemnika blendera. Dodaj czosnek, płatki migdałowe, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Zblenduj na gładki sos pesto, po czym dopraw do smaku solą i ponownie przemieszaj. Zupę ziemniaczaną przelej do głębokich talerzy lub miseczek. Na wierzch nałóż po 3 łyżki pietruszkowego pesto, udekoruj dodatkowo płatkami parmezanu
ProstePesto.plCzosnkowy sos tzatziki, ostra, chrupiąca rzodkiewka, idealnie pieprzna rukola i orzeźwiająca bazylia to wszystko jako zdrowa i pyszna chmurka otulająca indyjskie chlebki naan. Chlebki naan z tzatziki rzodkiewką rukolą i bazylią, bo o nich mowa, w tym zestawieniu to aromatyczna podróż po kuchniach świata bez wychodzenia z domu. INNE PYSZNE PRZEPISY NA ŚNIADANIE I/LUB KOLACJE: CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ(...)kulki. Każdą z kulek rozwałkuj na około pół centymetrowe placki. Gotowe placki smaż na suchej patelni na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron. 5. Ciepłe usmażone placki posmaruj sosem tzatziki, posyp rukolą, dodaj rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, listki bazylii, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Jeśli chcesz możesz również skropić je oliwą z oliwek. Serwuj od razu, najlepiej smakują ciepłe
globuskulinarnyminut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 3 piersi z kurczaka pokrojonego na wielkość kęsa ✅ 3 łyżki oleju roślinnego ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej ✅ 1 łyżeczka cukru ✅ 3 łyżki sosu sojowego ✅ 1 łyżeczka płatków chili ✅ 5-7 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 5-7 marchewke ✅ 3-5 łodyg szczypiorku pokrojonego ✅ 200 g młodego szpinaku ✅ 2 łyżki oleju roślinnego ✅ Sos sojowy(...)Przygotowanie 🛠️ Kurczaka wymieszaj ze skrobią, olejem rośliny i sezamowym, cukrem, płatkami chili i sosem sojowym, odstaw na chwilę. 🛠️ Marchewkę obierz i przy pomocy specjalnego norzyka zrób spaghetti z niej. 🛠️ Rozgrzej mocno Woka i wlej dwie łyżki oliwy, wrzuć umyty szpinak i grzej go, aż zdwiędnie a woda odparuje, przełóż go na deskę do krojenia i posiekaj nożem. 🛠️ Wlej ponownie dwie
RafalCookminut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 450 g wołowiny pokrojonej na wielkość kęsa ✅ 3-5 łyżek oleju roślinnego ✅ 5-7 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 1 szklanka wina sherry ✅ 5 łyżek sosu sojowego ✅ 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ✅ 3 łyżki sosu ostrygowego ✅ 3-5 sztuki anyżu ✅ 5 goździków ✅ 3 liście laurowe ✅ 1 łyżka cukru ✅ 200 g obranych rzodkiewek ✅ 2 szklanki bulionu warzywnego(...)rozgrzej Woka, dwie łyżki oleju i wrzuć imbir, chwilę podsmaż, dodaj anyż i goździki wymieszaj i grzej, aż poczujesz fantastyczny zapach. 🛠️ Przełóż zawartość Woka do rondla i dodaj wino, sosy, liście laurowe, cukier i bulion. 🛠️ Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj, aż mięso będzie miękkie. 🛠️ Kiedy to nastąpi, wrzuć szczypiorek i rzodkiewki. 🛠️ Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę
RafalCook