sosy - 72234 przepisów (strona:784/4816)

Phò Trôn sałatka 75

jest Phò Trôn? Jednym słowem można by powiedzieć, że jest to rosół bez rosołu 😉. Brzmi dziwnie, ale jest niezwykle pyszne. To mieszanka makaronu ryżowego, kiełków, prażonych orzeszków, soli, ziół, sosu słodko kwaśnego i kurczaka lub wołowiny. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego.  👥 – 2-3-4 ⏰ – 30-45 minut 🇻🇳 – Wietnam Oczywiście potrzebujemy kilku składników(...)Makaron ryżowy – 400 gram Sałata – dowolna Kiełki – 200 gram Świeże zioła – mięta, bazylia, kolendra Czosnek – 1-2 ząbki Papryczka chili – 1-2 sztuki Sos rybny – 3-5 łyżeczek Cukier – 1-2 łyżeczki Pasta z tamaryndowca – 30-40 ml Sok z limonki Orzeszki ziemne – posiekane i prażone Sól – do smaku

RafalCook
Kotlety mielone pod pierzynką z pora i marchewki 129

klopsiki. Sprawdzi się mięso wieprzowe, drobiowe lub mieszane. Możecie je doprawić tak, jak najbardziej lubicie. Ciekawą opcją będzie na przykład dodatek przyprawy gyros / kebab. Jako pierzynka występuje tu sos beszamelowy z podsmażonym porem i startą marchewką. Możecie dodać do niego trochę pieczarek lub kolorowej papryki. Kotlety mielone z piekarnika to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle, sprawdzi się też(...)dodać posiekany por i startą na wiórki marchewkę, krótko podsmażyć. Dodać mąkę, szybko wymieszać. Gdy surowa mąka nie będzie już widoczna, dolać mleko. Gotować cały czas mieszając, do zgęstnienia sosu - gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go serem. Doprawić. Na kotlety nałożyć porcje sosu, opcjonalnie posypać serem. Zapiekać w 180 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas

Lekcje w kuchni
Kluski śląskie z mięsem wołowym 68

które nawet po odgrzaniu wciąż będą miękkie. Doskonale przyprawione mięso oraz aromatyczne dodatki tworzą wraz z idealnym ciastem danie, którego każdy powinien spróbować. Kluski śląskie z mięsem i domowy sos pieczeniowy , to idealny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Tradycyjne danie według sprawdzonego przepisu na kluski śląskie bez jajka. Jeśli jesteś fanem kartaczy lub lubisz pyzy z farszem, kluski śląskie(...)nadzieniem z mięsa mielonego również powinny przypaść Ci do gustu. Polecamy podać je z sosem pieczeniowym lub aromatycznym sosem pieczarkowym . Przepis na mięciutkie kluski śląskie z surowym mięsem wołowym to nasza propozycja na tradycyjne danie obiadowe. Oczywiście jeśli chcesz, mięso, zanim wymieszasz z pozostałymi składnikami możesz podsmażyć. Pamiętaj, że farsz wówczas będzie bardziej suchy. Będzie potrzebować wiec nieco więcej tłuszczu

Kuchnia Na Wypasie
Smerfna sałatka 65

Chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym daniem? Zaserwuj im smerfną sałatkę! Składniki 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa puszka kukurydzy papryka czerwona, pomarańczowa i zielona sos francuski Knorr sos czosnkowy mix sałatkowy ser feta w kostkach cebulka zapiekana por, mały kawałek ser lawendowy, 8 plasterków rukola Przygotowanie Kurczaka pokroić na małe kawałki, wymieszać z przyprawą do gyrosa(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć po kolei: mix sałatkowy rukola kurczak kukurydza papryka pokrojona w drobną kostkę ser feta cebulka zapiekana por drobno posiekany ser lawendowy 3. Całość delikatnie polać sosem francuskim i sosem czosnkowym. Autor przepisu: Edyta Artykuł Smerfna sałatka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Sałatka z burakiem i pistacjami. 85

Sałatka z burakiem i pistacjami. Naprawdę jest to jedna z najsmaczniejszych sałatek – burak , pistacje , młode listki, ser feta i pyszny sos z musztardą , miodem i octem jabłkowym . Czerwone buraki połączone z kostkami słonej fety , pysznymi i chrupiącymi pistacjami w musztardowo – miodowym sosie . Coś pysznego! Sałatkę możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jest to sałatka idealna(...)dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 500 g buraków – 1 opakowanie młodych listków – 150 g pistacji – 1 opakowanie sera feta Sos: – 1/3 szklanki oliwy z awokado – sól, pieprz – 1 łyżka musztardy – 2 łyżki miodu – 2 łyżki octu jabłkowego Buraki myjemy polewamy olejem, przyprawiamy solą. Zawijamy

Zdrowy Styl Joanny
Surówka z marchewki, pietruszki i jabłka do obiadu 83

Surówka z marchewki, pietruszki i jabłka do obiadu.  Surówka z marchewki i jabłek do obiadu.     Szybka surówka z marchewki, jabłek i pietruszki doprawiona niesamowitym sosem słodko-kwaśnym. Pyszna surówka do obiadu, którą przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka. Surówka z marchewki jest zdrowa i stanowi fantastyczny dodatek do drugiego dania. Doskonale pasuje do mielonych albo schabowych kotletów(...)marchewki i jabłek do obiadu. Surówka z marchewki. Surówka z marchewki i jabłka składniki i przyprawy: 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 jabłka 1 łyżka posiekanej pietruszki sos do surówki: 1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy sól Wszystkie składniki na sos do surówki zemulgować, doprawić według własnego smaku

Moja Książka Kucharska
Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem, papryką, rzodkiewką i kiełkami z sosem winegret 114

podać niemal do wszystkiego, pyszna i pełna witamin Co potrzeba: 1/2 sałaty lodowej, 5 dużych rzodkiewek, 1/2 średniego ogórka, 1/2 mięsistej, czerwonej papryki, Garść kiełek (ja dałam z rzodkiewki) Sos winegret zrobiony według TEGO przepisu Wykonanie: Robimy sos winegret według TEGO przepisu. Do miski dajemy sałatę lodową porwaną na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrojoną w półplasterki, ogórka pokrojonego ze skórą(...)drobne kawałki, paprykę pokrojoną drobno, kiełki, wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy sos winegret . Zostawiamy na 10 minut do przegryzienia. Przed podaniem mieszamy. Smacznego :)) sałata lodowa, rzodkiewki, ogórek, czerwona papryka, kiełki, sos winegret

Bułka z Chlebem
Pomidorowe risotto Jamiego Olivera 84

profanacja, ale dla wszystkich dbających o linię, to rozwiązanie to zbawienie (low-cal + białeczko!). Jej wysokość bazylia Samo pomidorowe risotto nie byłoby jednak tak pyszne i aromatyczne, gdyby nie sos bazyliowy. Robi się go banalnie prosto, bo wrzuca się tylko 4 składniki do blendera, miksuje i gotowe! Ale ten smak i ten zapach są po prostu obłędne. Nie omijajcie tego(...)sosu przy przygotowaniach, bo wiele stracicie! Drukuj Pomidorowe risotto Jamiego Olivera To pomidorowe risotto z przepisu Jamiego Olivera ma zdecydowanie mniej kalorii niż klasyczna wersja, ale za to więcej smaku! Posiłek kolacja, obiad Kuchnia włoska Słowo kluczowe bazylia, fit obiad, jarski obiad, kuchnie świata, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad wegetariański, pomidorowe risotto, pomidory, risotto, ryż, szybki obiad, tani

Na-talerzu.pl
Gòi Bò Sałatka 57

szalotek pokrojonych w piórka Świeża kolendra posiekana Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 3 ząbki czosnku pokrojonego w płatki i prażonego na patelni Garść orzeszków ziemnych prażonych na patelni Sos 3-5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 1 ząbek czosnku startego 0/5-1 papryczka chili drobno pokrojona Dodatki Chipsy krewetkowe Jeśli mamy już składniki, Gòi Bò, czeka, by je zrobić(...)przez sitko i zachowaj płyn, który ponownie wlej do rondla, dopraw solą i cukrem oraz dodaj do niego kawałki obsmażonej wołowiny i gotuj jakieś 10 minut. Po trzecie przygotuj sos. Dodaj składniki do miseczki i wymieszaj, proste prawda. Na koniec musimy złożyć sałatkę Gòi Bò w całość. W tym celu włóż do miski szarlotkę, kolendrę, wyłowioną z rondla wołowinę, pomidorki

RafalCook
Gołąbki bez zawijania 484

pewna różnica, ponieważ w tym przypadku kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy suchy ryż, doprawiamy i wszystko razem mieszamy. Gołąbki bez zawijania to podłużne kotleciki zalane sosem pomidorowym i zapiekane w piekarniku. Naczynie z gołąbkami bez zawijania można też przykryć, wstawić na gaz i dusić na wolnym ogniu przez około 40-50 minut. W obu tych przypadkach(...)białej kapusty 1 jajko 1 woreczek (100 g) białego ryżu 1 biała cebula sól, pieprz, słodka papryka w proszku mąka pszenna do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 500 ml passaty pomidorowej 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie wody 3 łyżki śmietanki 30% lub 18% 1 łyżeczka cukru sól, pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku

Danka Pichci
Domowy KEBAB, bułki do kebaba (po prostu pycha)+FILM 105

pszennej tortowej lub typ 550 *jajko do posmarowania DODATKI (według uznania) u mnie: -filet z kurczaka -przyprawa kebab-gyros -kapusta pekińska -pomidory -ogórek zielony -ogórki konserwowe -cebula -cebulka prażona -sos czosnkowy -ketchup BUŁKI Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy ciepłą(...)stron.  Wtedy bułka w środku jest mięciutka a z zewnątrz chrupiąca i ma ładny wzorek od patelni (można ją też podpiec na zwykłej patelni) Następnie środek bułki smaruję sosem czosnkowym i dodaję dodatki (tutaj to już można dodawać wszystko według własnego uznania) Ja dodaję kapustę pekińską, mięso, polewam to znów sosem, ketchupem, dodaje znowu kapustę, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
JAJKA PO SZKOCKU 78

Atrakcyjna przekąska – Nie tylko od święta ILOŚĆ PORCJI: 5 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka wiejskie – 7 sztuk – Mięso mielone wołowo – wieprzowe – Szczypiorek drobny – pół pęczka – Cebula biała – Sos teriyaki – 2 łyżki – Chili w płatkach do smaku – Papryka wędzona do smaku – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Olej do głębokiego smażenia – Mąka oraz bułka tarta do panierowania PRZEPIS(...)miękko 5 minut, przełóż do zimnej wody i obierz. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy. 3. Mięso przełóż do miski, dopraw pieprzem, solą, sosem teriyaki, papryką wędzoną i tą w płatkach. Dodaj przestudzoną zeszkloną cebulę oraz drobno posiekany szczypiorek. Wyrób na gładką masę. 4. Przygotuj 3 głębsze talerze. Na pierwszy wsyp mąkę, w drugim rozkłuć

globuskulinarny
Mini serniczki Snickers 85

pudru łyżka mąki jajko 2 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers Na spód: 2 szklanki precelków 75g masła łyżka brązowego cukru Na wierzch: 4 łyżki fistaszków, nie solonych Na sos karmelowy: 4 czubate łyżki cukru 2 łyżki wody 50ml kremówki łyżka masła Na sos czekolady: 80g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka łyżka masła   Piekarnik nagrzewamy do 160 ° . Blachę(...)czasie wyciągamy – serniczki mogą nam się wydawać jeszcze lekko niedopieczone w środku, ale dojdą w czasie stygnięcia. Odkładamy na kratkę do ostygnięcia.   W tym czasie przygotowujemy sosy – nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę w 4 łyżka masła. Gdy się rozpuści, dodajemy do niej łyżkę masła i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia masła i do otrzymania aksamitnej i błyszczącej polewy

Smaczna Strona
Najpopularniejsze rodzaje makaronów 62

jest to jedyny rodzaj włoskiej pasty popularny w Polsce. Kuchnia włoska wśród naszych rodaków cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, dobrze przygotowany makaron z odpowiednim sosem jest naprawdę pysznym i pożywnym daniem, które pobudza kubki smakowe i zmysły.  Do bardzo popularnych rodzajów makaronu w Polsce należy bez wątpienia wspomniane już spaghetti, czyli długi makaron w postaci bardzo(...)rodzajami są makaronyfettuccine i tagliatelle. Te dwa gatunki są bardzo do siebie podobne i różnią się tylko szerokością wstążek. Jeden i drugi gatunek doskonale sprawdza się do różnych rodzajów sosu.  Jednym z popularniejszych w naszym kraju jest makaron fusilli, czyli klasyczne świderki, które u nas podaje się nie tylko do sosów, ale także jako dodatek do różnego rodzaju tradycyjnych

jakszef.pl
Indyjska szakszuka 71

moja kolejna wersja tego fantastycznego dania zwanego szakszuką, ale w każdej smakuje mi niesamowicie. Lubię bardzo bawić się dodatkami. Dziś mam dla Was wersję bardzo prostą, bazujacą na gotowym sosie Balti Patak’s. To jeden z indyjskich sosów tej popularnej w Polsce i na świecie marki o bardzo dobrym składzie, z dodatkiem papryki, kolendry i kminu rzymskiego. Czyli wszystkiego(...)pasta jajeczna –  tost z jajkiem i szynką INDYJSKA SZAKSZUKA PRZYGOTOWANIE: 15 minut Ilość porcji: 3-4 SKŁADNIKI: – 4-5 jajek – 2 ząbki czosnku – 1 słoik sosu Patak’s Balti – sól i pieprz do jaj – pół szklanki pokrojonego sera paneer – 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine – kolendra lub natka pietruszki do podania – podaj

nietylkopasta.pl