Piernikowe Świąteczne polędwiczki W Święta Bożego Narodzenia po całym domu unosi się zapach pierniczków a czy smakowaliście już polędwiczki w sosie piernikowym? Polecam. Składniki: · 2 polędwiczki wieprzowe · 153 g pierników Katarzynek · 280 g powideł śliwkowych(...)czasie wyjmujemy polędwiczki, układamy w naczyniu a sos przecedzamy przez sitko, wlewamy do garnka, dodajemy pokruszone pierniki, powidła i doprawiamy solą oraz chili. 10 minut gotujemy, następnie zawartość z garnka miksujemy blenderem na gładki sos. 3. Sos podgrzewamy i polewamy
Kulinarna Chwilachleba zamiast sklepowej wędliny. Udało mi się kupić ładny kawałek boczku, co prawda był ze skórą ale to nie problem. Boczek marynowałam 24 godziny a do marynaty dodałam sos od Ostre Dzieje . Kupicie tam nie tylko ten ale i inne fajnie skomponowane sosy. Sos ten jest na bazie słodkich śliwek węgierek, octu jabłkowego, czerwonej cebuli z dodatkiem goździków, cynamonu, przyprawy(...)korzennej i odrobiną cukru trzcinowego. Ale od razu zaznaczam, że sos trzeba dozować delikatnie bo jest mega ostry a wiadomo nie każdy lubi takie ostrości. W małej ilości fajnie podkręca smak potrawy więc warto go mieć w swojej kuchni. Rolowany boczek pieczony
Ewa w kuchnistworzyłem za to coś innego i wyjątkowego. Kilka chwil w kuchni i parę prób później, miałem już swoje idealne azjatyckie bułeczki z patelni . Część z nich zajadałem z sosem na bazie sosu sojowego, a pozostałe… pałaszowałem bez niczego. Jedna i druga opcja jest dobra Azjatyckie bułeczki z patelni – KĄCIK PORAD Płatki drożdżowe są co prawda opcjonalne w farszu(...)użyłem groszku mrożonego, zblanszowanego/podgotowanego w wodzie. Możesz również użyć groszku ze słoika lub z puszki, ale radziłbym jednak sięgnąć po mrożony. Lubisz pikantne jedzenie? Możesz do farszu dodać sosu sriracha, świetnie pasuje! Jeśli masz czarną sól, to spokojnie możesz jej użyć. Farsz zyska jajecznego smaku. W miejsce octu ryżowego możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny. Lubisz tofu? Zrób
Blendmanwoda: 3-4 łyżki lub nieco więcej Nadzienie orzechowe: 200g orzechy włoskie 100ml śmietanka 30% 2 jajka ½ łyżeczki przyprawy korzennej 2łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 100g cukier kryształ 50g masła 100ml śmietanka 30 % 150g orzechy włoskie Forma do tarty o średnicy 25cm, u mnie z ruchomym dnem wtedy łatwo wyjąć(...)patelni stopić cukier. Kiedy cukier przybierze barwę jasno karmelową, zredukować do minimum temperaturę topienia, dodać masło i całość wymieszać. Kiedy masło się rozpuści dodać śmietankę i energicznie mieszać sos karmelowy do uzyskania jego jednolitej masy. Pozostawić na kilka minut, aby temperatura sosu się obniżyła i dodać orzechy. Całość wymieszać i rozprowadzić na wierzchu tarty. Pozostawić do wystudzenia. Uwaga. Cukier
W garach u Gosiwoda: 3-4 łyżki lub nieco więcej Nadzienie orzechowe: 200g orzechy włoskie 100ml śmietanka 30% 2 jajka ½ łyżeczki przyprawy korzennej 2łyżki cukru pudru Sos karmelowy: 100g cukier kryształ 50g masła 100ml śmietanka 30 % 150g orzechy włoskie Forma do tarty o średnicy 25cm, u mnie z ruchomym dnem wtedy łatwo wyjąć(...)patelni stopić cukier. Kiedy cukier przybierze barwę jasno karmelową, zredukować do minimum temperaturę topienia, dodać masło i całość wymieszać. Kiedy masło się rozpuści dodać śmietankę i energicznie mieszać sos karmelowy do uzyskania jego jednolitej masy. Pozostawić na kilka minut, aby temperatura sosu się obniżyła i dodać orzechy. Całość wymieszać i rozprowadzić na wierzchu tarty. Pozostawić do wystudzenia. Uwaga. Cukier
W garach u GosiPyszna i chrupiąca. Czerwona kapusta, bogactwo witaminy B1 i kolorowe papryki, wszystko wymieszane w sosie ananasowym z cytryną. Idealna do pieczonych mięs, zapiekanek. czerwona kapusta 550-600 g 3 papryki : czerwona, zielona i żółta 500 g Sos : sok ananasowy ( zalewa z puszki ) 100 ml olej lniany 1-1,5 łyżki syrop klonowy 1 łyżka sok z cytryny 3/4-1(...)sól do smaku ew. natka pietruszki Kapustę i papryki opłukać. Kapustę pozbawić głąba, papryki gniazd nasiennych. Wszystko szatkujemy w cienkie plastry. Ja kroiłam w robocie kuchennym. Sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy surówkę. Surówkę można jeść po lekkim 10-15 minutowym przegryzieniu się smaków, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce
Smaczne mojeZiemniaczana zupa z zielonym pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Sos pesto zwieńczający kremową zupę z ziemniaków, nadaje jej wyrazistego charakteru i kuszącego wyglądu. Zupa gotowana na bazie swojskiego wywaru z jarzyn, od podstaw stworzona w zgodzie z dobrą jakością. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa ziemniaczano -porowa z pesto z natki pietruszki 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad(...)Odetnij wierzchnią część z listkami, łodyżki odrzuć na bok. Listki natki pietruszki przełóż do pojemnika blendera. Dodaj czosnek, płatki migdałowe, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Zblenduj na gładki sos pesto, po czym dopraw do smaku solą i ponownie przemieszaj. Zupę ziemniaczaną przelej do głębokich talerzy lub miseczek. Na wierzch nałóż po 3 łyżki pietruszkowego pesto, udekoruj dodatkowo płatkami parmezanu
ProstePesto.plCzosnkowy sos tzatziki, ostra, chrupiąca rzodkiewka, idealnie pieprzna rukola i orzeźwiająca bazylia to wszystko jako zdrowa i pyszna chmurka otulająca indyjskie chlebki naan. Chlebki naan z tzatziki rzodkiewką rukolą i bazylią, bo o nich mowa, w tym zestawieniu to aromatyczna podróż po kuchniach świata bez wychodzenia z domu. INNE PYSZNE PRZEPISY NA ŚNIADANIE I/LUB KOLACJE: CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ(...)kulki. Każdą z kulek rozwałkuj na około pół centymetrowe placki. Gotowe placki smaż na suchej patelni na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron. 5. Ciepłe usmażone placki posmaruj sosem tzatziki, posyp rukolą, dodaj rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, listki bazylii, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Jeśli chcesz możesz również skropić je oliwą z oliwek. Serwuj od razu, najlepiej smakują ciepłe
globuskulinarnyminut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 3 piersi z kurczaka pokrojonego na wielkość kęsa ✅ 3 łyżki oleju roślinnego ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej ✅ 1 łyżeczka cukru ✅ 3 łyżki sosu sojowego ✅ 1 łyżeczka płatków chili ✅ 5-7 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 5-7 marchewke ✅ 3-5 łodyg szczypiorku pokrojonego ✅ 200 g młodego szpinaku ✅ 2 łyżki oleju roślinnego ✅ Sos sojowy(...)Przygotowanie 🛠️ Kurczaka wymieszaj ze skrobią, olejem rośliny i sezamowym, cukrem, płatkami chili i sosem sojowym, odstaw na chwilę. 🛠️ Marchewkę obierz i przy pomocy specjalnego norzyka zrób spaghetti z niej. 🛠️ Rozgrzej mocno Woka i wlej dwie łyżki oliwy, wrzuć umyty szpinak i grzej go, aż zdwiędnie a woda odparuje, przełóż go na deskę do krojenia i posiekaj nożem. 🛠️ Wlej ponownie dwie
RafalCookminut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 450 g wołowiny pokrojonej na wielkość kęsa ✅ 3-5 łyżek oleju roślinnego ✅ 5-7 cm imbiru pokrojonego w talarki ✅ 1 szklanka wina sherry ✅ 5 łyżek sosu sojowego ✅ 3 łyżki ciemnego sosu sojowego ✅ 3 łyżki sosu ostrygowego ✅ 3-5 sztuki anyżu ✅ 5 goździków ✅ 3 liście laurowe ✅ 1 łyżka cukru ✅ 200 g obranych rzodkiewek ✅ 2 szklanki bulionu warzywnego(...)rozgrzej Woka, dwie łyżki oleju i wrzuć imbir, chwilę podsmaż, dodaj anyż i goździki wymieszaj i grzej, aż poczujesz fantastyczny zapach. 🛠️ Przełóż zawartość Woka do rondla i dodaj wino, sosy, liście laurowe, cukier i bulion. 🛠️ Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj, aż mięso będzie miękkie. 🛠️ Kiedy to nastąpi, wrzuć szczypiorek i rzodkiewki. 🛠️ Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę
RafalCookwody w temp. pokojowej (najlepiej źródlanej) mniej niż ¼ łyżeczki suszonych drożdży instant 2 płaskie łyżeczki soli opcjonalnie: semolina durum lub drobna kaszka po podsypywania Łatwa pizza neapolitańska – sos i składniki: 1 puszka (ok. 390 g) włoskich pomidorów w całości lub pokrojone 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego duża szczypta soli i cukru oliwa z oliwek extra vergin(...)temp. pokojowej do wyrośnięcia. Możemy też schować do lodówki i piec pizze na następny dzień – wtedy należy je wyciągnąć 4 godziny przed pieczeniem. W tym czasie możemy zrobić sos. Jeśli mamy pyszne pomidory San Marzano to wystarczy je zblendować ze szczyptą soli i cukru. Jeśli nie, warto je podrasować. Pomidory (jeśli nie są gęste) odsączamy, dodajemy ocet, czosnki oraz
Poezja smakulekko ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki pszennej Ciasto 200 g. mąki pszennej 100 g. mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju zaczyn Biały sos 3 łyżki oliwy Biała Trufla Monini 1 łyżka mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 gałązka rozmarynu sól, pieprz Dodatki 8 szt. pieczarek 120 g. sera camembert 2 łyżki oliwy Biała Trufla Monini(...)wyrabiaj ugniatając rękami około 10 minut. Kulkę ciasta włóż do miski, przekruj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotuj sos. Do rondelka wlej oliwę truflową, podgrzej lekko. Wsyp mąkę, dodaj posiekany rozmaryn, mieszaj i zagotuj. Wlej mleko i cały czas mieszając rózgą doprowadź sos do zagotowania i zgęstnienia. Dopraw sporą ilością
Delicious Placelatach 30-tych w Hollywood, jest rodzajem układanej sałatki. Oznacza to, że wszystkie składniki są pokrojone i ułożone obok siebie na talerzu, nie są wymieszane. Łączy je sos vinegret, z którym podaje się sałatkę. Z tego właśnie względu to danie jest bardzo dobre dla dzieci, które nie lubią sałatek. Z takiego półmiska można sobie nałożyć to, na co ma się(...)cebula (można zastąpić szczypiorkiem) 300 g piersi z kurczaka lub indyka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonego kminku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oleju sól i pieprz na sos: sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka oleju (użyłam lnianego, można jednak użyć z oliwy z oliwek lub innego do sałatek) Wykonanie: Pierś z kurczaka
Wiszniówkamielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 jajko Sól Pieprz 3 łyżki keczupu 1 łyżka sosu worchester (ewentualnie sosu sojowego) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wsyp na niego cebulę, smaż 56-7 minut, aż cebula zmięknie(...)całość wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj foremkę do pieczenia olejem. Włóż do niej mięsną masę, dociśnij. Wyrównaj. Krok 4 Przełóż do miseczki keczup i sos worchester. Wymieszaj. Nałóż łyżką sos na wierzch mięsnej zapiekanki i równomiernie rozprowadź. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz 60 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni, żeby glazura mocniej
Niedzielny kucharz