sosy - 72234 przepisów (strona:792/4816)

Meksykańskie cudo 86

Meksykańskie cudo Wyśmienite danie dla zapracowanych, mięso z kurczaka z warzywami, sosem meksykańskim oraz  makaronem. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Sól ·        1 łyżka przyprawy do grosa ·        Olej do smażenia(...)żółta ·        4 ogórki konserwowe ·        410 g puszki fasolki czerwonej ·        520 g sosu meksykańskiego ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego

Kulinarna Chwila
PASTERYZOWANY SOS WARZYWNY DO PIZZY + FILMIK 84

Sos warzywny do pizzy i zapiekanek świetnie sprawdza się zimą, jest aromatyczny, gęsty i smaczny. Już nie muszę się martwić czym posmarować spód ciasta, teraz taki sos mam pod ręką. Polecam mój przepis.  SKŁADNIKI :  2 kg pomidorów 1 spora cukinia  4 cebule  1 kg czerwonej papryki 2 papryki zielone 2 małe bakłażany  5-6 łyżek(...)cukinię oraz suszone chili. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.  Następnie dodajemy przyprawy, cukier, sól, ocet i zioła. Gotujemy jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odkładamy sos na bok i po chwili blendujemy aż będzie gładki i lejący.  Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą i octem.  Nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwiczka pieczona w sosie włoskim 215

Polędwiczka pieczona w sosie włoskim Kruche i soczysto mięso pieczone w boczku oraz duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Danie zarówno prezentuje się, jak i smakuje rewelacyjnie. Polecam!     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 10 plasterków boczku wędzonego papryki w 3 kolorach 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory świeże lub suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek 1 łyżka koncentratu(...)przykryciem przez około 5 minut *** *** Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz miód, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Po tym czasie powstałym sosem warzywnym zalewamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym *** *** Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C , pieczemy przez 30 minut *** *** Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika

Blog z Apetytem
Domowe Pizzerinki – Pyszny Przepis na Mini Pizze w Wersji Fit 80

instant), 150 ml ciepłej wody (niegorącej!), 1 płaska łyżeczka cukru, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka przyprawy do pizzy lub ziemniaków. Składniki na sos do pizzerinek: 4 łyżki sosu barbecue, łyżki ketchupu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta chilii, cebula, 2 ząbki czosnku.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki to kwestia indywidualna, tutaj można poszaleć. My użyliśmy(...)mieszamy. Wykładamy składniki na stolnicę i stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Gotowe ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ścierką, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób wykonania sosu: Cebule kroimy na bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę, następnie dusimy na patelni z 1/2 literatki wody (nie ma potrzeby smażyć na maśle). Gdy woda odparuje, łączymy

Przepiski.pl
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 87

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go koniecznie! :) Surówka z kapusty pekińskiej. Surówka z pekińskiej do obiadu - składniki: średniej wielkości główka kapusty pekińskiej 1 marchew 1 jabłko posiekany szczypiorek sos do surówki z pekinki do obiadu: 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 2 łyżki octu 3% 1 łyżka cukru sól do smaku 1 łyżeczka musztardy Dijon (ewentualnie) Surówka z pekińskiej - przepis(...)Krok 1. Kapustę pekińską wypłukać, osączyć i pokroić w paski różnej szerokości. Jabłko i  marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Krok 2. Składniki na sos do surówki pekińskiej dać do niewielkiego słoiczka, słoiczek zakręcić i potrząsać, aż wszystkie składniki ładnie się połączą, a sos stanie się jednolity i gładki. Wszystkie składniki surówki wymieszać razem, polać sosem

Moja Książka Kucharska
ZAPIEKANKA PASTERSKA 133

Zapiekanka pasterska to świetny pomysł na danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad sycący i wyjątkowy, który przygotujesz przez cały rok. Poniżej mój sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską – shepherd’s pie. Zapiekanka pasterska SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego, najlepiej z jagnięciny 1 duża cebula(...)dużych oczkach, dodaję do mięsa razem z zielonym groszkiem. Wlewam koncentrat rozrobiony w szklance wody (lub passatę pomidorową) i smażę kilka minut często mieszając, by dokładnie rozprowadzić powstały sos. Do naczynia żaroodpornego wylewam mięso wraz z sosem z patelni, na nie układam równomiernie puree ziemniaczane. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu) i wstawiam zapiekankę

Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem 148

kilka składników. Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 2 dymki olej do smażenia 1/2 łyżeczki pasty curry garść orzeszków ziemnych (niesolonych) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego makaron ryżowy 2 jajka świeża kolendra kiełki fasoli mung Sprawdź przepis na: Polędwiczka po indyjsku Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem – przepis Na patelni (najlepiej(...)tofu, albo krewetkami. W czasie kiedy kurczak będzie się nam smażył, przygotowujemy makaron ryżowy. Najlepiej przygotować go według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga on krótkiego gotowania. Na patelnię dodajemy sos sojowy, sos rybny. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i wbijamy jajka. Mieszając smażymy całość dosłownie chwilę i dodajemy makaron oraz pokrojoną drugą dymkę. Smażymy wszystko przez chwilę, uważając aby jajko za mocno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lasagne z kapusty z sosem marinara 109

potrzebujemy: Kapusta biała- 3kg Mięso wołowo- wieprzowe- 400g Pieczarki- 440g Papryka- 300g Mozzarella w kulkach- 250g Boczek- 200g Smalec- 100g Ser żółty- 160g Cebula- 75g Sól, pieprz- 1/2 łyżeczki Sos marinara Pulpa pomidorowa- 400g Passata pomidorowa- 250g Cebula- 75g Masło- 25g Oliwa z oliwek- 25g Czosnek- 15g Sól, pieprz, oregano, bazylia- 1/2 łyżeczki W dużym garnku gotujemy wodę w ilości(...)minutę, następnie pulpę i passatę. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Gdy farsz już jest prawie gotowy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, sos ( 400g), ser żółty (100g) i resztę smalcu. Gotujemy do lekkiego zredukowania objętości. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Z wystudzonych liści kapusty usuwamy twarde części- wycinając je lub ścinając od góry

serzmiesem
Makaron z czerwonej soczewicy z orzechowym tofu 109

też płatki chili, pieprz, tymianek, nieco zielonego pesto i pokrojoną w kostkę jalapeno. Gotujemy razem, aż śmietanka zredukuje się i zacznie gęstnieć. My dodajemy zawsze nieco mielonego lnu, aby sos nieco zagęścić. Uważajcie z tym, ponieważ za duża ilość zamieni sos w "glutka", a tego nie chcemy. To ma być tylko pomocnik w lepszym trawieniu. Oczywiście w miedzy czasie(...)zapominamy o tym, żeby ugotować makaron w lekko osolonej wodzie.  Mieszamy sos z makaronem ugotowanym al dente i dodajemy tofu, i ponownie mieszamy, ale teraz juz delikatnie, żeby nam się tofu nie rozpadło. Gotowe :) Jeżeli macie ochotę np. posypać to jakimś serem, oczywiście zróbcie to.  Ciekawa zapewne również byłaby wersja z sosem z pomidorów. Hmmm pomyślimy nad taką

vegetanie
Sałatka Cobba po mojemu. 357

skoro z resztek,  to za każdym razem, może być inna :) Na pierwszy raz zrobiłam wersję z kurczakiem  i brokułem, do tego jajka, trochę innych warzyw i oczywiście sos czosnkowy.  Wystarczy, składniki ułożyć obok siebie na dużym półmisku. Osobno podać  sos czosnkowy i pyszne danie gotowe. Świetnie się sprawdzi na wszelkiego  rodzaju imprezy. Każdy gość, będzie(...)twardo. Brokuły również ugotować, podzielić na małe różyczki.  Warzywa pokroić w dużą kostkę.  Piersi, jajka i warzywa ułożyć na dużym półmisku, jedno obok drugiego.  Podać z sosem czosnkowym, lub ulubionym dressingiem. U mnie, był to sos czosnkowy,  bo bardzo lubimy. Niestety nie zrobiłam zdjęcia, bo czekałam na gości.  Także na szybko, zrobiłam tylko zdjęcie sałatki

Agusiowe smakołyki
Burrito z kurczakiem 146

wędzonej papryki, soli i pieprzu Składniki burrito: – 2 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej – 1 dojrzałe awokado – 2 garści dowolnej sałaty – listki świeżej kolendry – kilka plastrów wędzonego boczku Sos: – marynowane papryczki jalapeno wraz z odrobiną zalewy ze słoika – zblendowane na jednolity sos Przygotowanie : Kurczaka drobno pokrój. Dopraw go mieszanką przypraw i usmaż z dodatkiem oliwy lub oleju(...)Burrito podsmażaj na patelni grillowej lub w opiekaczu z funkcją grilla układając je zawiniętą częścią do dołu. Powinno stać się ciepłe i rumiane z obu stron. Burrito podawaj z sosem z papryczek jalapeno lub dowolnym meksykańskim sosem. SMACZNEGO! Artykuł Burrito z kurczakiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Ryż z zielonymi warzywami 101

warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować: 200g ryżu jaśminowego, 150g fasolki szparagowej, 100g kapusty pekińskiej, łyżkę oleju rzepakowego, cebulę, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, łyżkę sosu sriracha, 2 łyżki sosu sojowego, szczypior, sól i pieprz do smaku, ulubione kiełki.   1. W osolonej wodzie ugotuj ryż. 2. W drugim garnku ugotuj fasolkę na pół twardo(...)czosnek. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa. 5. W miseczce roztrzep jajka z sosem sriracha oraz sosem sojowym. 6. Posiekaj kapustę pekińską, dodaj na patelnię, zalej roztrzepanymi jajkami i szybko zamieszaj. Następnie dodaj odsączone ryż i fasolkę . 7. Gotowe danie przełóż do miseczek, posyp posiekanym

Z notatnika dietetyka
Sałatka z rukoli z brzoskwiniami, śliwkami i fetą 115

kromki chleba razowego 5)       100 g fety 6)       zioła prowansalskie 7)       olej do smażenia Sos: 1)       6 łyżek oleju rzepakowego 2)       2 łyżki octu balsamicznego 3)       2 łyżeczki miodu(...)Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chleb, oprószamy go ziołami prowansalskimi i podsmażamy, aż pieczywo będzie chrupiące. 3.     Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. 4.    Na talerzu układamy rukolę, na niej układamy plasterki brzoskwini i śliwek oraz fetę. Następnie

Na kulinarnym poligonie